اتریوم چیست؟ | آشنایی با دومین ارز دیجیتال برتر جهان
بیشک پس از بیت کوین، نام آشناترین ارز دیجیتال اتریوم است، بااینحال، اگرچه اکثر افراد آنها را بسیار مشابه و یکسان میدادند، اما در حقیقت تفاوتهای بنیادی زیادی میان این دو ارز دیجیتال وجود دارد.
اتریوم چیست؟
بیت کوین بهعنوان یک ارز جایگزین و غیرمتمرکز ایجاد شد. اتریوم نیز از بیت کوین الهام گرفته است، اما اهداف بزرگتری برای ایجاد یک بستر نرمافزاری دارد که نهتنها از ارزهای رمزنگاری شده، بلکه از هر نوع برنامه غیرمتمرکز که بتواند بدون نیاز به شخص ثالث اجرا شود نیز پشتیبانی میکند.
اتریوم یک شبکه پلتفرم محاسبات منبعباز و غیرمتمرکز است. شبکه اتریوم مانند شبکه بیت کوین کار میکند، زیرا بر اساس فناوری بلاک چین ساخته شده است. در اصل بلاک چین یک دفتر کل عمومی دیجیتالی است که در آن توافقنامههای مالی را میتوان به طور کامل، بدون دخالت شخص ثالث، توسط نرمافزار تأیید و ذخیره کرد.
اتریوم را میتوان اینگونه تصور کرد: یک پایگاهداده امن است برای همه قابلدسترسی است. هنگامی که "بلاک" جدیدی از دادهها اضافه میشود، بهصورت رمزنگاری شده به یک بلاک والد "زنجیر" میشوند و عملاً یک بایگانی غیر قابل ویرایش از تغییرات قبلی را ایجاد میکنند.
اما چیزی که اتریوم را برای کاربران و علاقهمندان بسیار هیجانانگیز میکند، پتانسیل این شبکه برای انجام اموری فراتر از معاملات مالی است. اتریوم به توسعهدهندگان امکان ساخت قراردادهای هوشمند را میدهد که توسط آنها میتوانند برنامههای غیرمتمرکز (dApps) گوناگونی را ایجاد کنند.
توسعهدهندگان تاکنون انواع برنامههای کاربردی زیادی را در Ethereum از جمله بازیها، بازارهای هنر دیجیتال و برنامههای مالی غیرمتمرکز (DeFi) را ایجاد و راهاندازی کردهاند.
اتریوم چگونه کار میکند؟
اتریوم نیز مانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار برای فراهمکردن قدرت پردازشی موردنیاز شبکه خود استفاده میکند. استخراجگران اتریوم در ازای در اختیار شبکه گذاشتن سختافزار و انرژی خود، سکههای اتر و کارمزد تراکنشهای کاربران را دریافت میکنند.
شایانذکر است که اتریوم قرار است با ارتقای اتریوم 2.0 به الگوریتم اثبات سهام مهاجرت کند و دیگر قابل استخراج نباشد. این ارتقا مصرف انرژی شبکه اتریوم که بزرگترین انتقاد به این ارز دیجیتال است را تا 98 درصد کاهش خواهد داد. در مطلب « اتریوم 2.0 چیست؟ » به طور کامل جزئیات و پیامدهای این ارتقا را شرح دادهایم که مطالعهاش خالیازلطف نیست.
آیا اتر همان اتریوم است؟
اتریوم و اتر در کنار هم کار میکنند، اما یکسان نیستند. اتریوم فناوری است و اتر ارز دیجیتال شبکه است. میتوانید اتر را بهعنوان پول نقد واقعی یا سوختی که به شبکه اتریوم نیرو میبخشد تصور کنید.
اگر میخواهید در اتریوم سرمایهگذاری کنید، میتوانید اتر را در صرافیهای ارز دیجیتال خریداری کنید. همچنین ممکن است بتوانید از اتر برای خرید محصولات یا خدمات دیگر استفاده کنید. اتر همچنین میتواند به طور بالقوه بهعنوان "ذخیره ارزش" عمل کند، مشابه خرید و نگهداری طلا برای حفاظت از ارزش دارایی در مقابل تورم.
مختصری از تاریخچه اتریوم
اتریوم در ابتدا توسط ویتالیک بوترین که یک وایتپیپر مقدماتی در مورد این ایده در سال 2013 منتشر کرد، تصور شد. ایده اصلی، گسترش فناوری بلاک چین بود که بیت کوین از آن برای ایجاد یک پلتفرم غیرمتمرکز و برنامهپذیر استفاده میکند.
در ادامه چند اتفاق کلیدی در تاریخ اتریوم، فراتر از آغاز اولیه آن آمده است.
2014: اتر برای اولینبار به فروش میرسد و مردم در ابتدا میتوانند 2000 اتر را در ازای یک بیت کوین خریداری کنند. بلاک چین اتریوم سال آینده بهصورت عمومی راهاندازی شد.
2016: هک سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) منجر به اختلافنظر در مورد اینکه آیا مردم باید پول ازدسترفته را پس بگیرند، شد. هارد فورک DAO منجر به ایجاد اتریوم کلاسیک شد.
2017: برنامههای غیرمتمرکز محبوب، ازجمله CryptoKitties در بستر اتریوم راهاندازی شدند و قیمت اتر نیز در این سال از 8 دلار به بیش از 700 دلار رسید.
2021: هارد فورک لندن اتریوم، چندین تغییر بسیار مهم، از جمله EIP-1559 را پیادهسازی کرد که هزینههای شبکه را قابل پیشبینیتر کرده و عرضه اتریوم را کاهش میدهد .
تفاوتهای اصلی اتریوم و بیت کوین چیست؟
اتر و بیت کوین هر دو ارزهای دیجیتال متکی به فناوری بلاک چین هستند، اما با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند. اتریوم یک بستر فناوری است که امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را فراهم میسازد، اما بیت کوین تنها یک ارز دیجیتال است که بهعنوان واسطه انتقال دارایی یا ذخیره ارزش استفاده میشود.
شبکه اتریوم همچنین میتواند برای ایجاد توکنهای جدید استفاده شود. برای مثال ارز دیجیتال یونی سواپ توکنی بر بستر اتریوم است که از ظرفیتها و منابع شبکه اتریوم استفاده میکند و بلاک چین اختصاصی ندارد. پیشنهاد میکنیم برای اطلاع بیشتر از انواع توکنها، مطلب « فرق کوین و توکن چیست؟ » را از دست ندهید.
تفاوت اصلی دیگر بیت کوین و اتریوم، عرضه آنها است. بیت کوین محدودیت عرضه دارد و تنها 21 میلیون واحد از آن استخراج خواهد شد، اما اتر محدودیت در عرضه خود ندارد.
در هنگام نوشتن این مطلب اتریوم به قیمت 2914 دلار مبادله میشود و با ارزش بازار 343.1 میلیارد دلار، در رتبه دوم قرار دارد. ناگفته نماند که اوج قیمت اتریوم در 12 ماه مه 2021 برابر با 4362 دلار بوده است.
نظر شما درمورد اتریوم و آینده آن چیست؟ آیا اتریوم روزی از بیت کوین پیشی خواهد گرفت؟ نظرات و پیشنهادات خود را حتما با کلیک به اشتراک بگذارید.