چگونه رابط کاربری TouchWiz سامسونگ را حذف کرده و یک کاستوم رام نصب کنیم؟
ما در این مقاله به شما آموزش میدهیم که چگونه رابط کاربری آزاردهنده TouchWiz را از دستگاه هوشمند اندرویدی برند سامسونگ خود حذف نموده و یک کاستوم رام را جایگزین آن نمایید.

رابط کاربری یا UI چیست؟
بدون تردید تاکنون بارها و بارها نام رابط کاربری اختصاصی سامسونگ یعنی TouchWiz را شنیدهاید. نسخههای جدیدتر این رابط کاربری عملکردی روان و بهتر دارند اما در دورهای خاص و تقریبا پیش از رونمایی از گوشی گلکسی اس 6، عملکرد با تاخیر و باگهای رابط کاربری TouchWiz سامسونگ یکی از معضلات محصولات این شرکت بود.
اما خوشبختانه رابط کاربری TouchWiz برای سیستم عامل اندروید طراحی شده و در کنار این سیستم عامل راهاندازی میشود. سیستم عامل اندروید نسبت به سایر سیستم عاملهای موجود انعطافپذیری بیشتری دارد و قابلیتهای شخصیسازی که این سیستم عامل ارائه میکنند تقریبا بینظیر است. از اینرو کمپانیهای تولید کنندهی دستگاههای هوشمند اندرویدی نیز سیستم عامل اندروید نصب شده بر روی محصولات خود را به شکل منحصر به فردی شخصیسازی میکنند و قابلیتهای خاصی را به همراه آن ارائه مینمایند. این شخصیسازیهای اصطلاحا با نام "رابط کاربری" یا "User Interface" شناخته میشود. هم اکنون هر یک از کمپانیهای تولید کنندهی دستگاههای هوشمند اندرویدی رابط کاربری اختصاصی برند خود را در کنار سیستم عامل اندروید اصلی دستگاه نصب و ارائه میکنند. به عنوان مثال رابط کاربری اختصاصی کمپانی اچتیسی "Sense" نام دارد و یا شیائومی رابط کاربری خود را با نام اختصاصی "MIUI" معرفی میکند.
رابط کاربری اختصاصی سامسونگ هم TouchWiz نام دارد. این رابط کاربری در تمامی محصولات برند کرهای سامسونگ نصب و راهاندازی شده است. متاسفانه "TouchWiz" گاها در عمل با باگها و مشکلات آزاردهندهای همراه است، از اینرو همواره انتقادات گستردهای به این رابط کاربری اختصاصی وارد میشود. البته سامسونگ سال گذشته و با رونمایی از گوشی گلکسی اس 6 نسخه جدید و بازطراحی شده رابط کاربری TouchWiz خود را هم معرفی کرد، خوشبختانه نسخه جدید آن از نظر عملکرد بهبود شایان ملاحظهای یافته اما نسخههای قبلی این رابط کاربری در برخی از شرایط حقیقتا آزاردهنده عمل میکند. حال به نظر شما این امکان وجود دارد که از شر تمامی قابلیتهای مفید و غیرمفید این رابط کاربری اختصاصی خلاص شده و سیستم عامل دستگاه سامسونگی خود را به نسخهای شبیه به نسخه اورجینال سیستم عامل اندروید تجهیز کنیم؟ پاسخ سوال شما بله است. ما در این مقاله به شما آموزش میدهیم که چگونه رابط کاربری آزاردهنده TouchWiz را از دستگاه هوشمند اندرویدی برند سامسونگ خود حذف نموده و یک کاستوم رام را جایگزین آن نمایید.
ما در این مقاله سه بخش مختلف را خدمت شما عزیزان ارائه میکنیم. در بخشهای اول و دوم روشهای سادهای معرفی میشود که با استفاده از آنها میتوانید برخی از قابلیتهای اختصاصی رابط کاربری TouchWiz سامسونگ را کنترل میکند. ممکن است استفاده از این دو روش منجر شود که مشکلات و درگیریهای شما با رابط کاربری TouchWiz دستگاهتان رفع گردد، طبیعی است که در این شرایط دیگر نیازی به حذف کلی این رابط کاربری از دستگاه شما وجود ندارد. اما اگر بنا به دلایل خاصی در تصمیم خود مصمم هستید و به واقع قصد دارید که از شر رابط کاربری TouchWiz خلاص شوید، میتوانید توضیحات و آموزش گام به گام بخش سوم مقاله را مطالعه کنید.
غیرفعالسازی قابلیتهای اختصاصی رابط کاربری TouchWiz
در این روش به کلی رابط کاربری TouchWiz را حذف و پاکسازی نمیکنید، بلکه به راحتی برخی از ویژگیهای منحصر به فرد آن را غیرفعال خواهید کرد. بدین منظور ابتدا تنظیمات دستگاه خود را به "وضعیت کارخانهای" در آورید یا اصطلاحا گوشی خود را "Factory Reset" نمایید. برای انجام اینکار وارد بخش "برنامهها" یا "Apps" دستگاه شده و گزینهی با عنوان "Backup and reset" را انتخاب نمایید. حال با انتخاب گزینهی "Personal Data" و سپس "Factory Data reset" اطلاعات گوشی هوشمند خود را به وضعیت کارخانه تغییر دهید.
دقت داشته باشید که در این شرایط تمامی اطلاعات شما از حافظهی گوشی پاکسازی میشود، بنابراین حتما قبل از انجام این اقدام از اطلاعات مهم و حیاتی دستگاه هوشمند خویش "بکآپ" یا "فایل پشیتبان" تهیه کنید. پس از انجام این اقدام و بازگرداندن تنظیمات دستگاه هوشمندتان به "وضعیت کارخانه" میتوانید اطلاعات حیاتی خود را با حساب کاربری گوگلی خود همگامسازی کرده و نهایتا مواردی نظیر تنظیمات و آرشیو ایمیلها، لیست مخاطبین و ... را بازیابی نمایید.
پس از انجام "Factory Reset"، گوشی هوشمند شما به طور اتوماتیک ریستارت (راهاندازی مجدد) میشود. در این لحظه ممکن است با پیغامی مانند تصویر زیر مواجه شوید که در رابطه با به روز رسانی رابط کاربری TouchWiz از شما سوال میکند. دقت داشته باشدی که در این شرایط به هیچ وجه گزینه "Install" را انتخاب نکنید. با عدم به روز رسانی این رابط کاربری ممکن است مشکلی که پیش از این منجر به آزار شده میشد حل گردد. اگرچه این موضوع در حد یک گمانهزنی است، اما در هر حال مشاهده شده که در برخی از شرایط نتیجه رضایتبخشی را به همراه داشته است.
یکی از مواردی که اغلب کاربران محصولات سامسونگ از آن گلایه میکنند مربوط به به روز رسانیهایی است که به طور مکرر برای اپلیکیشن تقویم S Planner ارائه میشود. به بیان دیگر این موضوع یکی از موارد آزاردهنده رابط کاربری TouchWiz سامسونگ محسوب میشود، اما شما با استفاده از روشی که در ادامه توضیح میدهیم میتوانید از به روز رسانی اتوماتیک و مکرر این اپلیکیشن جلوگیری به عمل آورید. شایان ذکر است که روش مشابه به منظور رهایی از شر به روز رسانی مکرر سایر برنامههای نصب شده بر روی دستگاه هوشمندتان نیز کاربردی خواهد بود.
ابتدا آیکون اپلیکیشن مد نظرتان را از روی صفحه اصلی دستگاه حذف نمایید و اگر ویجتی از آن اپلیکیشن در دستگاهتان فعال است، آن را حذف کنید. حال وارد بخش تنظیمات یا اصطلاحا "Settings" گوشی سامسونگی خود شده و به ترتیب گزینههای زیر را انتخاب کنید:
Applications ==> Application Manager à S Planner
با انتخاب ا7لیکیشن مد نظر و وارد شدن به بخش تنظیمات آن، گزینهی Force Stop را انتخاب کنید و سپس تمامی فعالیتهای این برنامه را "Disable" یا "نامقدور" سازید. حال با انتخاب گزینهی "Clear Cache" تمامی اطلاعات مرتبط با آن را حذف نمایید. مجددا اشاره میکنیم که انجام مراحل مشابه برای تمامی اپلیکیشنهای مد نظر شما امکانپذیر خواهد بود. بنابراین اگر اپلیکیشن خاصی منجر به آزار و اذیت شما شده و به هر دلیل تمایل به جلوگیری از فعالیت آن دارید، به همین روش عمل نموده و قابلیتهای آن را غیرفعال کنید. بدین منظور تنها کافیست که در بخش Application Manager نام اپلیکیشن مد نظرتان را انتخاب کنید.
نصب لانچر Google Now و شخصیسازی ظاهری دستگاه
نصب یک لانچر و اعمال تغییرات بصری در ظاهر دستگاه هم یکی از بهترین گزینههای موجود به منظور رهایی از شر رابط کاربری و محیط بصری آزار دهنده محصولات سامسونگ محسوب میشود. با استفاده از این روش بدون نیاز به روت کردن دستگاه خود قادر به شخصیسازی محیط بصری دستگاه میشوید. بدین منظور تنها کافیست که یک اپلیکیشن اختصاصی لانچر را دانلود و بر روی دستگاه هوشمند خود نصب کنید.
هم اکنون اپلیکیشنهای لانچر بسیار متعددی موجود هستند که هر یک قابلیتهای خاصی را به همراه خواهند داشت. شما بنا به سلیقه شخصی خود میتوانید نسبت به نصب و استفاده از هر یک از آنها اقدام کنید. پیشنهاد ما نصب و دانلود برنامهی Google Now Launcher است، با این وجود بنده شخصا از اپلیکیشن Go Launcher استفاده میکنم. اپلیکیشنهای مشابه دیگری همچون Action Launcher، Apex Launcher، Aviate، Nova Launcher و ... نیز وجود دارند که میتوانید قابلیتهای آنها نیز تجربه نمایید.
با استفاده از یک اپلیکیشن لانچر قابلیتهای شخصیسازی جالب توجهای در اختیار شما قرار میگیرد که به واقع محیط بصری دستگاه را از حالت یکنواخت و آزاردهنده پیشین خود خارج خواهد کرد. اپلیکیشن Google Now Launcher بر روی دستگاههای هوشمند مجهز به اندروید 4.1 لوبیای ژلهای و بالاتر کاربردی فوقالعاده خواهد داشت. بنابراین یکی از روشهای بی دردسر موجود به منظور رهایی از ظاهر نه چندان عالی و محیط آزاردهنده رابط کاربری TouchWiz محصولات سامسونگ، نصب و استفاده از یک لانچر اختصاصی محسوب میشود.
حذف رابط کاربری TouchWiz و نصب یک کاستوم رام
اگر دو روشی که در بخش فوق به آنها اشاره داشتیم شما را راضی نمیکند و همچنان قصد حذف رابط کاربری TouchWiz را دارید، میتوانید بدین منظور از روشی که در ادامه شرح میدهیم استفاده کنید. شایان ذکر است که بدین منظور حتما باید دستگاه شما روت شده باشد در غیر این صورت شما قادر به نصب یک "کاستوم رام" یا "رام سفارشی" نخواهید بود.
پیش از آغاز فرآیند، باید توجه داشته باشید که با استفاده از این روش تقریبا بازگشت به وضعیت قبلی غیرممکن میشود. پس از حذف رابط کابری TouchWiz شما میتوانید از نسخههای بسیار زیاد و متنوع کاستوم رامهای ارائه شده برای دستگاه اندرویدی خود استفاده کنید اما قابلیت بازگشت به وضعیت پیشین را نخواهید داشت. همچنین انجام این کار منجر به از بین رفتن گارانتی دستگاه هوشمند شما میشود. با این وجود انجام این کار میتواند نتایج قابل قبول و جالبی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال اگر مراحلی که در ادامه این مقاله معرفی میکنیم را به درستی انجام دهید، میتوانید رابط کاربری TouchWiz گوشی گلکسی خود را حذف کرده و از محیط کاربری مشابه با سری محصولات نکسوس گوگل در گوشی گلکسی خود لذت ببرید. دقت داشته باشید که ما تنها به آموزش این روش میپردازیم و عواقب مربوط به استفاده از آن و تصمیمگیری قطعی به منظور انجام این کار بر عهده شماست.
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم به منظور حذف رابط کاربری TouchWiz و نصب یک کاستوم رام بر روی گوشی خود باید دستگاه اندرویدی شما روت شده باشد. بنابراین در اولین مرحله باید دستگاه خود را روت کنید. شاید شنیدن واژه روت کردن گوشی یک مقدار ترسناک به نظر آید، اما انجام این اقدام فوقالعاده ساده و بدون دردسر است. با جستجوی نام گوشی خود در اینترنت و دانلود ابزارهای روت مربوط به آن میتوانید ظرف مدت زمان چند دقیقه دستگاه هوشمندتان را روت نمایید. اپلیکیشنهای متعددی بدین منظور ارائه شدهاند که در بخش زیر لینک دانلود چند نمونه از کاربردیترین آنها را خدمت شما عزیزان ارائه میکنیم.
برنامه Super One Click:
برنامه Unlock Root:
برنامه Z4 Root:
برنامه Universal And Root:
به طو معمول روت کردن دستگاه هوشمند اندرویدی فرآیندی بیدردسر را به همراه دارد، اما در هر حال قبل از انجام این کار حتما از اطلاعات اصلی و حیاتی دستگاه خود فایل پشتیبان یا اصطلاحا بکاپ تهیه کنید. ما در این مقاله از برنامهی Super One Click به منظور روت کردن دستگاه خود استفاده کردهایم و مراحل آموزش را بر پایه این برنامه ارائه میکنیم. پس از دانلود برنامه، آن را از حالت فشرده یا زیپ خارج کرده و بر روی کامپیوتر یا لپتاپ خود نصب کنید.
وارد بخش تنظیمات دستگاه هوشمند خود شده و قابلیت USB debugging آن را فعال کنید. سپس با استفاده از کابل USB گوشی یا تبلت اندرویدی خود را به کامپیوتر یا لپتاپ مربوطه متصل نمایید.
برنامهی Super One Click را اجرا نموده و بر روی دکمه Root کلیک کنید. ممکن است با فشردن این دکمه، برنامه از شما بخواهد که نام دستگاه هوشمند مد نظرتان را انتخاب کنید. در این شرایط نام گوشی هوشمندتان را انتخاب نمایید.
با فشردن دکمهی Root، برنامهی Super One Click به طور اتوماتیک شروع به روت کردن دستگاهتان میکند. با تکمیل این فرآید و انجام موفقیتآمیز آن، پیغام اطلاعرسانی از سوی برنامه بر روی صفحه نمایش کامپیوتر نمایان خواهد شد. با مشاهده این پیغام دستگاه هوشمند شما روت شده و میتوانید به اطلاعات جامع و سیستمی مربوط به بخشهای مختلف آن دسترسی پیدا کنید.
حال زمان آن رسیده که با نصب کاستوم رام مد نظرتان از شر رابط کاربری TouchWiz گوشی برند سامسونگ خود خلاص شوید. ما در این مقاله قصد نصب کردن رام Google Play Edition 4.3 را داریم. در مرحلهی اول باید فایل TWRP را دانلود کنید. به منظور دانلود این فایل بر روی آیکون دانلود زیر کلیک کنید.
کابل USB را از دستگاه هوشمندتان خارج کرده و آن را در "وضعیت دانلود" یا اصطلاحا "Download Mode" قرار دهید. بدین منظور باید دکمههای ترکیبی Power، Home و Volume Down (کاهش صدا) را به طور همزمان فشرده و چند ثانیه نگه دارید. به محض مشاهده پیام اخطار بر روی صفحه نمایش گوشی خود یک بار دکمه "Volume Up" را "افزایش صدا" را بفشارید. حال مجددا کابل USB را به گوشی متصل کرده و ارتباط مابین دستگاه هوشمند و کامپیوتر خود را برقرار سازید. مجددا وارد برنامهی روت (Super One Click) شوید و از طریق این برنامه فایل TWRP دانلود شده را بارگذاری کنید. این فایل با نام openrecovery-twrp-2.5.0.2-jfltexx.tar در کامپیوتر شما ذخیرهسازی شده است. با انتخاب این فایل مراحل نصب TWRP دانلود شده شما بر روی دستگاه هوشمندتان آغاز میشود.
حال از طریق My Computer کامپیوتر یا لپتاپتان وارد حافظه گوشی هوشمند خود شده و پوشهای با عنوان "ROMS" بسازید. سپس با استفاده از آیکون دانلود زیر کاستوم رام Google Play Edition 4.3 را دانلود کنید.
پس از اتمام مراحل دانلود این رام، آن را به داخل پوشه "ROMS" حافظه دستگاه هوشمندتان منتقل نمایید. حال کابل USB متصل به دستگاه هوشمند خود را قطع کنید. با انجام این کار دستگاه شما به طور اتوماتیک خاموش خواهد شد. حال وارد "وضعیت ریکاوری" یا "Recovery Mode" گوشی یا تبلت اندروید خود شوید. بدین منظور دکمههای ترکیبی Power، Home و Volume Up (آفزایش صدا) را به طور همزمان فشرده و نگه دارید. این دکمهها را تا زمانی نگه دارید که عبارت "Recovery Booting" در بخش بالا و سمت چپ نمایشگر دستگاه نمایان شود. به محض مشاهده این عبارت دکمه Power را ول کنید، اما دو دکمه Home و Volume Up را همچنان نگه دارید تا عبارت TeamWin بر روی نمایشگر دستگاه هوشمندتان نمایان شود.
حال گزینهی "Wipe" و سپس "Advanced Wipe" را انتخاب کنید. سپس گزینههای "Dalvik Cache"، "System" و "Cache" را به ترتیب انتخاب کنید. حال وارد بخش پیشین شده و گزینه با عنوان "Install" را انتخاب نمایید. در این قسمت پوشههای مربوط به حافظه دستگاه شما قابل مشاهده است. پوشهای که با نام "ROMS" ایجاد کرده بودید را انتخاب کنید و سپس فایل با عنوان Google Play Edition را که مربوط به کاستوم رام دانلود شده شماست، انتخاب نمایید. دستگاه هوشمند اندرویدی شما به طور اتوماتیک شروع به نصب این کاستوم رام خواهد کرد و پس از اتمام مراحل نصب خود به خود ریستارت میشود. به محض ریستارت شدن دستگاه دیگر خبری از رابط کاربری TouchWiz نخواهد بود و گوشی هوشمند سامسونگی شما با سیستم عامل اندروید اورجینال و رام Google Play Edition 4.3 اجرا میشود.
امیدوار هستیم که توانسته باشیم این آموزش نسبتا حرفهای را به شیوهای ساده خدمت شما عزیزان ارائه کرده باشیم. مجددا خاطرنشان میشویم که شما میتوانید بنا به سلیقه شخصی خود به نصب و راهاندازی هر کاستوم رامی در دستگاهتان بپردازید. هم اکنون برای گوشیهای اندرویدی مختلف کاستوم رامهای بسیار متنوعی ارائه شده است. با یک جستجوی ساده در اینترنت و مطالعه نظرات کاربران میتوانید بهترین گزینه پیش رویتان را انتخاب و نصب کرده و از آن لذت ببرید. نهایتا ما را هم از تجربیات و نظرات خود مطلع سازید.
منبع: pcadvisor