راهکارهایی برای رفع مشکل فریزشدن دستگاههای مک
رسانه کلیک - بسیاری از کابران macOS حداقل برای یکبار با پدیده فریز شدن دستگاه خود روبهرو شدهاند. در این مطلب روشهای رفع مشکل فریزشدن دستگاههای مک را بررسی میکنیم.

دستگاه مک شما، چه به خاطر خطای یک نرم افزار و چه به خاطر خطای سیستم عامل ممکن است فریز شود. بسیاری از کابران macOS حداقل برای یکبار با این پدیده روبهرو شده اند. نکته خوب ماجرا این است که در بسیاری از اوقات، این خطاها خود به خود رفع میشوند و نیازی به عیبیابی توسط کاربر وجود نخواهد داشت. اگرچه در برخی اوقات نیز لازم است تا کاربر چند حرکت ساده انجام دهد تا مک فریز شده را به حالت عادی برگرداند. در این مطلب قصد داریم تا این اقدامات را بررسی کنیم.
دقت کنید که روشهای زیر برای زمانی است که مک شما حین کار عادی خود فریز میشود. روشهای زیر را هنگامی که مک در حین آپدیت فریز شده است به کار نبرید.
چرا مک فریز میشود؟
قبل از ارائه راه حل برای رفع مشکل فریزشدن دستگاههای مک ، ما نیاز داریم که علت فریز شدن آن را بدانیم. مضنونهای اصلی ماجرا نرم افزارهایی هستند که برای بدست اوردن توان پردازشی CPU با یکدیگر رقابت میکنند. این سناریو باعث میشود تا مک شما پاسخدهی مناسب به دستورات کاربر نداشته باشد و حتی ترکپد از کار بیفتد یا آیکون موس بر روی قسمتی از صفحه ثابت بماند. همچنین ممکن است به علت باز کردن پنجرههای خیلی زیاد بر روی مرورگر خود، کمبود فضای خالی حافظه، پایین بودن RAM یا حتی مشکل سختافزاری دستگاه شما دچار فریز شود.
۱- نرمافزارهایی که فریز شدهاند را ببندید
اولین چیزی که شما باید حین فریز شدن مک خود انجام دهید این است که به دنبال نرمافزاری که باعث این اتفاق شده است بگردید. این کار را میتوانید با کلیک راست کردن بر روی آیکون موجود در داک انجام دهید. اگر نرمافزار شما فریز شده باشد، صفحهی روبروی شما پیام "Application Not Responding" میدهد. اگر چنین پیامی برایتان ظاهر شد، دکمه "Force Quit" را بزنید و نرمافزارتان اجبارا بسته میشود. اگر نرمافزارهایتان باعث این اتفاق شده باشند، این کار حافظه Mac را خالی میکند و دستگاه شما به حالت عادی برمیگردد.
به جای روش بالا، میتوانید با داشتن دکمه "Control " و کلیک بر روی آیکون نرمافزاری که هنگ کرده است نیز عمل "Force Quit" را انجام دهید. برای وارد شدن به منوی "Force Quit"، میتوانید بر روی منوی Apple در گوشه بالای سمت چپ صفحه کلیک کرده و سپس "Force Quit" را انتخاب کنید. راه راحتتر این است که "Command + Option + Escape" را همزمان فشار دهید. این کار شما را مستقیما وارد منوی "Force Quit" میکند. نحوه ورود شما به این منو اهمیتی ندارد، از هر کدام از روشهای بالا میتوانید نرمافزار هنگ کرده خود را ببندید تا مک شما به حالت عادی بازگردد.
۲- مک خود را خاموش کنید
اگر بستن اجباری نرمافزار کمکی به مشکل فریز شدن لپ تاپ شما نکرد، وقت آن است که مک خود را خاموش و روشن کنید. برای خاموش کردن کافی است تا دکمه پاور مک را برای چند ثانیه نگه داشته باشید. در مکهایی که فاقد تاچ-آیدی میباشند، دکمه پاور در قسمت بالای سمت راست کیبورد قرار دارد. اگر دستگاه شما نسخه دسکتاپ است( مانند iMacیا mac mini) دکمه پاور را فشار دهید تا سیستم شما خاموش شود.
در این روش، قسمت بد ماجرا این است که با خاموش کردن مک، تمامی نرمافزارهایی که در حال کار با آن بودید بسته خواهند شد و شما اطلاعات آن را از دست خواهید داد. البته مرورگر شما آخرین پنجرههای باز شده را ذخیره میکنند اما سایر نرمافزارها چنین قابلیتی را ندارد. به عبارت دیگر این روش تنها وقتی توصیه میشود که مجبور شده باشید.
۳- واحد کنترل حافظه (System Memory Controller) را ریست کنید
هنگامی که فریز شدن مک با روشهای عادی قابل حل نیست، ریست کردن واحد کنترل کننده حافظه(SMC) میتواند این مشکل را حل کند. این واحد مسئول برخی از اجزای حیاتی مک شماست. به عنوان مثال مدیریت باتری، لامپهای پشت کیبورد و....
اگر مک شما تراشه امنیتی T2 را داشته باشد( مکبوکهای 2016 و جدیدتر)، ابتدا سیستم خود را خاموش کنید. سپس دکمه پاور را به مدت 10 ثانیه پایین نگه داشته باشید. سپس دکمه پاور را رها کنید و کامپیوتر خود را روشن کنید. اگر همچنان این مشکل باقی مانده است، "Shift+ Control + Option + Power" را همزمان فشار دهید. این چهار دکمه را همزمان به مدت 10 ثانیه نگه داشته باشید و سپس رها کنید. اکنون میتوانید کامپیوتر خود را روشن کنید.
درصورتی که از iMac بدون تراشه T2 استفاده میکنید(تنها iMac 2020 27-اینچی این تراشه را دارد)، دستگاه خود را خاموش کنید سپس آن را از برق بکشید و پس 15 الی 20 ثانیه دوباره آن را به برق متصل و روشن کنید.
۴- از فریز شدن در آینده جلوگیری کنید
در نهایت، بهترین راه برای جلوگیری از فریز شدن مک در آینده، روشهای پیشنهادی و آسان زیر است:
- مطمئن شوید که macOS شما آپدیت است. گاهی اوقات فریز شدن کامپیوترها ناشی از ایرادات فنی موجود در سیستم عامل است که شرکت اپل از آن آگاه است و در نسخههای آپدیت خود آنها را رفع میکند.
- همیشه مطمئن باشید که فضای خالی حافظه به اندازه کافی دارید. فضای خالی شامل فضای خالی هارد درایو(یا SSD) همچنین فضای RAM میشود.
- تمامی نرمافزارهای خود را آپدیت کنید. همانند سیستم عامل، ممکن است نرمافزارها نیز مشکل فنی داشته باشند که در آپدیتهای خود آن را برطرف میکنند.
- از درایورهایی که توسط شرکت اپل تایید شده اند استفاده کنید. اتصال دستگاههای خارجی با اینکه میتوانند کارایی سیستم شما را بالا ببرند و گاها موجب سرگرم شدن شما شوند اما، همه آنها معمولا برای نصب بر روی سیستم شما بهینهسازی نشده اند. لذا درایور مورد تایید شرکت اپل، میتواند عملکرد بهینه این دستگاهها را برای شما تضمین کند.
- PRAM خود را ریست کنید. این کار تاثیر بسزایی در رزولوشن صفحه نمایش، ولوم صدا و سایر تجهیزات جانبی مک شما دارد. این عمل لزوما مشکل فریز شدن را حل نمیکند اما کار از محکم کاری عیب نمیکند. برای ریست کردن PRAM ابتدا دستگاه خود را خاموش کنید. درست در لحظهای که میخواهید مک را روشن کنید دکمههای " Option + Command + P + R" را به مدت 20 ثانیه فشار دهید. البته در مکهایی که تراشه T2 دارند، شما میتوانید در لحظهای که(حین روشن شدن) لوگوی اپل نمایان و دوباره پنهان شد دستتان را از روی دکمهها بردارید.
- در صورتی که روشهای بالا اثر نکردند، مک خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید. برای این کار حین بوت دستگاه وارد مود ریکاوری شوید. برای این کار "Command + R" را حین ریبوت شدن دستگاه نگه داشته باشید. هنگامی که وارد مود ریکاوری شدید، گزینه "Reinstall OS X" که زیر پنچره Utilities قرار دارد را انتخاب کنید. سپس مطابق دستورالمعل ظاهر شده ادامه دهید.
در انتها باید گفت برای کامپیوترهای مک فریز شدن اتفاق رایجی نیست اما جای نگرانی نیست زیرا حل مشکل آن نیز نسبتا کار آسانی است.