تفاوت لگ (Lag) و نرخ فریمی پایین (Low FPS) در بازیهای رایانهای
شاید تاکنون اصطلاح لگ را بارها و بارها شنیده باشید. اگر از افراد علاقمند به انجام بازیهای رایانهای آنلاین نظیر وارکرافت و .... باشید، بدون تردید با این واژه و اصطلاحا آشنایی کامل دارید. در برخی از مواقع مشاهده میشود که کاربران تفاوتهای مابین لگ و نرخ فریمی پایین را یکسان تصور میکنند، این موضوع در حالی است که این دو مقوله نسبت به یکدیگر تفاوت کاملا محسوسی دارند. در این مقاله قصد داریم که اطلاعات جامعی در رابطه با دو عامل لگ و نرخ فریمی خدمت شما عزیزان ارائه کنیم و تفاوتهای مابین این دو عمال را بهتر بشناسیم.

در برخی از مواقع مشاهده میشود که کاربران تفاوتهای مابین لگ و نرخ فریمی پایین را یکسان تصور میکنند، این موضوع در حالی است که این دو مقوله نسبت به یکدیگر تفاوت کاملا محسوسی دارند. در این مقاله قصد داریم که اطلاعات جامعی در رابطه با دو عامل لگ و نرخ فریمی خدمت شما عزیزان ارائه کنیم و تفاوتهای مابین این دو عمال را بهتر بشناسیم.
نرخ فریمی پایین (Low FPS) مشکلی ناشی از ضعف سخت افزاری دستگاه است
واژه FPS در واقع مخفف "Frames Per Second" به معنای "تعداد فریم در هر ثانیه" است که اصطلاحا به آن نرخ فریمی گفته میشود. اما منظور از فریم چیست؟ حتما میدانید که در هنگام نمایش یک فیلم یا هر ویدئویی بر روی هر صفحه نمایشی در واقع اسلایدهای پشت سر هم و پی در پی در حال پخش هستند. سرعت پخش این اسلایدها با قدری زیاد است که چشم انسان قادر به تشخیص آنها نبوده و نهایتا تصور میکنیم که در حال تماشای یک فیلم هستیم! در حالی که تصویر نمایش داده شده بر روی نمایشگر مد نظرتان در واقع عکسهای پی در پی و پشت سر همی است که با سرعت زیاد نسبت به یکدیگر پخش میشوند. به هر یک از این اسلایدها اصطلاحا یک فریم گفته شده میشود! حال به راحتی میتوانید مفهوم واژه "FPS" یا "تعداد فریم در هر ثانیه" را درک کنید! عامل "FPS" یا "Frames Per Second" در واقع نشان میدهد که در هر ثانیه چه تعداد اسلاید از ویدئوی مد نظرتان در حال پخش است. کاملا طبیعی است که هر چه نرخ فریمی یا FPS یک ویدئو بیشتر باشد، چشم انسان تصویر نمایش داده شده را به شکل راحتتری به عنوان یک فایل ویدئویی درک میکند و هرچه این نرخ فریمی پایینتر باشد، یکنواختی ویدئوی در حال پخش کاهش یافته و چشم انسان تأخیرهای مابین اسلایدها یا فریمهای ویدئو را بیشتر متوجه میشود.
هر بازی رایانهای هم مانند فایلهای ویدئویی دارای نرخ فریمی یا FPS است. نکته قابل توجه در این است که نرخ فریمی پایین یا Low FPS هیچ ارتباطی با سرعت اینترنت شما ندارد. بنابراین نباید این دو موضوع را با یکدیگر قاطی کنیم. اگر نرخ فریمی بازی شما پایین باشد، ممکن است تأخیرهایی در تصاویر ارائه شده در آن و حرکات اجسام موجود در رابط کاربری بازی احساس کنید. این تأخیرها در واقع ارتباط مستقیمی با سرعت تعویض اسلایدهای نامبرده شده دارند و هیچ ارتبابطی با لگ یا تأخیرهای ناشی از شبکه اینترنت و سرعت آن نخواهند داشت. بنابراین هنگامی که از این نظر دچار مشکل میشوید، باید وضعیت سخت افزاری سیستم خود را بررسی کنید. عواملی همچون کارت گرافیک، ظرفیت رم، قدرت عملکرد پردازنده، هارد درایو ضعیف و حتی کیفیت مانیتور دستگاه تاثیر به سزایی در افزایش نرخ فریمی و عدم به وجود آمدن مشکل یاد شده دارند. در یک بیان کلی باید اشاره کنیم که مشکلات و تأخیرهای ناشی از نرخ فریمی در حین اجرای بازیهای رایانهای رابطه مستقیمی با ضعف سخت افزاری دستگاه دارد و هیچ ارتباطی با سرعت اینترنت شما نخواهند داشت.
برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه کنید. تصور کنید که در خانه خود یک لپتاپ و یک کامپیوتر شخصی قدیمی دارد و هر دوی آنها به یک مودم و شبکه اینترنت متصل هستند. حال شما به طور همزمان قصد اجرای آنلاین بازی وارکرافت را دارید. در این شرایط هنگامی که وارد بازی شوید، ممکن است متوجه وجود تأخیرهایی در کامپیوتر شخصی خود شوید که دقیقا شبیه به لگ و تأخیرهای مرتبط با سرعت اینترنت هستند، اما هیچ خبری از این تأخیرها در لپتاپتان وجود ندارد! این موضوع در حالی است که هر دو سیستم به یک شبکه سرویس دهنده اینترنت متصل میباشند. در این شرایط بدون تردید مشکل ایجاد شده و تأخیرهایی که مشاهده میکنید ناشی از ضعف سخت افزاری کامپیوترتان هستند.
برای رفع این مشکل ابتدا نرم افزاری که در پس زمینه کامپیوترتان فعال هستند را غیرفعال کنید. سعی کنید که تمامی نرم افزارها و بخشهایی که فضایی از پردازنده و سایر منابع کامپیوتری شما را اشغال میکنند را ببندید. در این شرایط تأخیرهای نمایان شده بر روی سیستمتان کاهش پیدا میکند. اگر این تأخیرها همچنان ادامه داشت، باید سیستم خود را ارتقاء دهید.
لگ (Lag) مشکلی ناشی از سرعت اینترنت
اما در سمت مقابل عامل آزاردهنده لگ یا Lag قرار دارد. واژه Lag به معنای تأخیر است، اما اصطلاحا گیمرها آن را با همان اصطلاحا لگ میشناسند. بروز لگ در حین اجرای یک بازی رایانهای رابطه مستقیمی با سرعت اینترنت شما دارد. لگ یا Lag در واقع میزان تاخیری است که مابین دستور مد نظر و اجرای آن در محیط بازی وجود دارد. تصور کنید که از یک سیستم قدرتمند استفاده میکنید و به مودم و شبکه خاصی متصل شدهاید. حال به اجرای یک بازی آنلاین میپردازید و در حین اجرا دائما تأخیرهایی را احساس مینمایید. در این شرایط بدون تردید مشکل پیش رو مربوط به سرعت اینترنت شما و یا سرعت اینترنت فردی است که به عنوان میزبان یا Host اقدام به ساخت سرور بازی مد نظر کرده است. مشکل لگ در کشور ما به وفور رخ میدهد، اما در سایر کشورها و قارههای دیگر این مشکل کمتر معنا پیدا خواهد کرد.
به منظور درک میزان تاخیر سرویس اینترنتتان میتوانید از روشی خاص نسبت به دریافت Ping یا پینگ استفاده کنید. پینگ در واقع عددی است که میزان تاخیر عملکرد اینترنت شما را در واحد میلی ثانیه نمایش میدهد. چنانچه تمایل داشته باشید در مقالهای جداگانه به توصیف بیشتر پینگ و نحوه دقیق بررسی آن اشاره خواهیم داشت. بنابراین لگ هیچ ارتباطی با نرخ فریمی ندارد! ممکن است نرخ فریمی یک بازی رایانهای بالا بوده و دستگاه شما نیز به منظور اجرای آن هیچ مشکلی نداشته باشد، اما با اجرای آنلاین بازی تأخیرهایی را در عملکرد آن احساس کنید. در این شرایط تأخیرهای به وجود آمده ناشی از سرعت اینترنت شما یا فرد میزبان بوده و اصطلاحا لگ نامیده میشوند.
متاسفانه بروز لگ در حین اجرای بازیهای آنلاین تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت انجام بازی شما دارد. به عنوان مثال تصور کنید که در بازی وارکرافت وارد یک صحنه درگیری شدهاید. در این شرایط شما دستور اجرای یک حرکت خاص را صادر میکنید، اما به دلیل کمبود سرعت اینترنتتان دستور مد نظرتان با تاخیر صادر شده و با تاخیر اجرا میشود. این امر سبب میشود تا سرعت عمل شما کاهش یافته اصطلاحا رفلکس گیمر زیر سوال برود! بنابراین دقت کنید که لگ یا تأخیرهای ناشی از سرعت اینترنت تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد شما در بازیهای آنلاین دارند.
امکان بروز لگ و ضعف سخت افزاری دستگاه به طور همزمان!
اما امکان بروز لگ و ضعف و تأخیرهای سخت افزاری به طور همزمان در هر سیستمی نیز وجود دارد. به عنوان مثال تصور کنید که بر روی سیستمی قدرتمند نشستهاید و در حین اجرای یک بازی به سبک نقش آفرینی یا اصطلاحا RPG هستند. بازیهای سبک نقش آفرینی اغلب جلوههای ویژه زیادی داشته و جادوهایی که کاراکترهای آنها استفاده میکنند از نظر گرافیکی سنگین هستند. حال تصور کنید که در حین اجرای یک بازی آنلاین به این سبک هستید و در صحنهای چندین کاراکتر کنار یکدیگر قرار گرفته و از جادوهای خود به طور همزمان استفاده میکنند. در این شرایط میزان تاخیر و لگهای نمایش داده شده شما بیش از پیش میشود. اصولا در این شرایط شما هم لگ ناشی از سرعت اینترنت و هم لگ ناشی از ضعف سخت افزاری دستگاه را به طور یکجا خواهید دید.
در این شرایط عموما سرویس اینترنت شما سعی دارد تا تمامی اطلاعات مورد نیاز را رد و بدل نماید و چون حجم این اطلاعات به شدت بالاست بدون تردید افتی در سرعت اینترنتتان ایجاد شده و اصطلاحا دچار لگ میشوید. در سمت مقال از آنجایی که صحنه پیش رو پر از جلوههای گرافیکی است، دستگاهتان باید به سختی تلاش کند تا جزئیات مربوط به این صحنه را پردازش نماید. در این شرایط از نظر سخت افزاری هم به سیستم شما فشار و استرس وارد میشود و نهایتا شما برای مدت زمان کوتاهی یک تاخیر محسوس را د روند اجرای بازی آنلاین مد نظرتان احساس خواهید کرد.
امیدوار هستیم که توانسته باشیم در این مقاله اطلاعات جامع و در عین حال کاربردی را در رابطه با دو عامل لگ (Lag) و نرخ فریمی پایین (Low FPS) در اختیار شما عزیزان قرار داده باشیم. دقت کنید که شناسایی و تفکیک این دو عامل میتواند برای رفع مشکلات عملکرد یک دستگاه یا مجموعهای از سیستمها بسیار کاربردی و موثر باشد.
منبع: howtogeek