اینترنت 6G چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در حالی که هنوز بسیاری از کشورها هنوز رنگ اینترنت 5G را هم ندیده اند، به زودی شاهد رونمایی از اینترنت 6G خواهیم بود که در شهرهای هوشمند آتی، نقش به سزایی ایفا خواهند کرد. در ادامه به بررسی اینترنت 6G یا نسل ششم می پردازیم و کاربردها و سرعت آن را در مقایسه با 5G بررسی میکنیم.

اینترنت 6G چیست و چه کاربردهایی دارد؟
6G (نسل ششم بی سیم) جانشین فناوری سلولی 5G است. شبکههای 6G میتوانند از فرکانسهای بالاتر نسبت به شبکههای 5G استفاده کنند و ظرفیت بسیار بالاتر و تأخیر بسیار کمتری را ارائه دهند. یکی از اهداف اینترنت 6G پشتیبانی از ارتباطات تاخیری یک میکروثانیه است.
مزایای 6G در مقابل 5G چیست؟
شبکه های 6G با استفاده از سیگنال هایی با فرکانس بالاتر طیف رادیویی کار خواهند کرد. برای تخمین زدن نرخ داده 6G خیلی زود است، اما دکتر مهیار شیروانی مقدم، مدرس ارشد دانشگاه سیدنی، تئوری نرخ داده 1 ترابایت در ثانیه برای داده های بی سیم را ممکن می داند. این تخمین برای داده هایی که در فواصل کوتاه در فواصل محدود ارسال می شوند، اعمال می شود. الجی، یک شرکت کرهجنوبی، این نوع فناوری مبتنی بر شکلدهی پرتو تطبیقی را در سال ۲۰۲۱ رونمایی کرد.
اینترنت 6G چه زمانی در دسترس خواهد بود؟
انتظار می رود اینترنت 6G در سال 2030 به صورت تجاری راه اندازی شود. این فناوری از شبکه دسترسی رادیویی توزیع شده (RAN) و طیف تراهرتز (THz) برای افزایش ظرفیت، کاهش تأخیر و بهبود اشتراک داده ها استفاده بیشتری می کند. در حالی که برخی بحثهای اولیه برای تعریف این فناوری صورت گرفته است، فعالیتهای تحقیق و توسعه (R&D) 6G به طور جدی در سال 2020 آغاز شد. 6G به توسعه فناوریهای پیشرفته ارتباطات سیار مانند شبکههای داده شناختی و بسیار ایمن نیاز دارد. همچنین نیاز به گسترش پهنای باند طیفی دارد که چند مرتبهای سریعتر از 5G است.
چین اخیراً یک ماهواره آزمایشی 6G مجهز به سیستم تراهرتز پرتاب کرد. غولهای فناوری Huawei Technologies و China Global طبق گزارشها در نظر دارند ماهوارههای 6G مشابهی را در سال 2022 پرتاب کنند. بسیاری از مشکلات مربوط به استقرار رادیو موج میلیمتری برای 5G باید به موقع حل شود تا طراحان شبکه به چالشهای 6G رسیدگی کنند.
6G در چه مواردی کاربرد دارد؟
6G پیامدهای بزرگی برای بسیاری از رویکردهای دولتی و صنعتی در زمینه ایمنی عمومی و حفاظت از دارایی های حیاتی خواهد داشت، مانند موارد زیر:
تشخیص تهدید؛
نظارت بر سلامت؛
ویژگی و تشخیص چهره؛
تصمیم گیری در زمینه هایی مانند اجرای قانون و سیستم های اعتبار اجتماعی؛
اندازه گیری کیفیت هوا؛
سنجش آلودگی هوا؛
رابط های حسی که شبیه زندگی واقعی هستند.
بهبود در این زمینه ها همچنین به نفع گوشی های هوشمند و سایر فناوری های شبکه تلفن همراه و همچنین فناوری های نوظهور مانند شهرهای هوشمند، وسایل نقلیه خودران، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده خواهد بود.
چه کشورهایی روی فناوری 6G کار می کند؟
رقابت برای 6G توجه بسیاری از بازیگران صنعت را به خود جلب کرده است. فروشنده تست و اندازه گیری Keysight Technologies به توسعه آن متعهد شده است. شرکتهای زیرساختی بزرگ مانند هواوی، نوکیا و سامسونگ اعلام کردهاند که تحقیق و توسعه 6G را در دست اقدام دارند.
رقابت برای دستیابی به 5G ممکن است در مقایسه با رقابت برای مشاهده اینکه کدام شرکت ها و کشورها بر بازار 6G و برنامه ها و خدمات مرتبط با آن تسلط دارند، جزئی به نظر برسد.
پروژه های عمده در دست اجرا شامل موارد زیر است:
دانشگاه Oulu در فنلاند پروژه تحقیقاتی 6Genesis را برای توسعه چشم انداز 6G برای سال 2030 راه اندازی کرده است. این دانشگاه همچنین قرارداد همکاری با کنسرسیوم ترویج Beyond 5G ژاپن برای هماهنگی کار تحقیقات پرچمدار فنلاند 6G در زمینه فناوری های 6G امضا کرده است.
موسسه تحقیقات الکترونیک و مخابرات کره جنوبی در حال انجام تحقیقاتی بر روی باند فرکانس تراهرتز برای 6G است. سرعت دادهها 100 برابر سریعتر از شبکههای 4G Long-Term Evolution (LTE) و پنج برابر سریعتر از شبکههای 5G است.
وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین در حال سرمایه گذاری و نظارت بر تحقیق و توسعه 6G در این کشور است.
کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده (FCC) در سال 2020 فرکانس 6G را برای آزمایش طیف برای فرکانس های بالای 95 گیگاهرتز (گیگاهرتز) تا 3 تراتز باز کرد.
Hexa-X یک کنسرسیوم اروپایی متشکل از رهبران دانشگاهی و صنعتی است که برای پیشبرد تحقیقات استانداردهای 6G کار می کند. شرکت فنلاندی ارتباطات نوکیا رهبری این پروژه را بر عهده دارد که شامل اریکسون، اپراتور سوئدی و TIM در ایتالیا نیز می شود.
دانشگاه اوزاکا در ژاپن و محققان دانشگاه آدلاید استرالیا یک ریزتراشه مبتنی بر سیلیکون با یک مالتی پلکس ویژه برای تقسیم داده ها و امکان مدیریت کارآمدتر امواج تراهرتز ایجاد کرده اند. در طول آزمایش، محققان ادعا کردند که دستگاه داده ها را با سرعت 11 گیگابیت در ثانیه در مقایسه با محدودیت تئوری 5G که 10 گیگابیت بر ثانیه 5G است، منتقل می کند.