رونمایی اپل از فناوری Night Shift برای کاهش اختلال خواب کاربران

بروزرسانی جدید آی او اس با نام "شیفت شب" در راه است. این تکنولوژی به بهبود فرایند خواب کمک می‌کند. اما چه چیزی در تلفن‌های هوشمند باعث بروز اختلال خواب می‌شود؟

رونمایی اپل از فناوری Night Shift برای کاهش اختلال خواب کاربران

به گزارش کلیک، پژوهش‌ها نشان می‌دهد قرار‌ گرفتن در معرض نور آبی روشن باعث برهم خوردن الگوی خواب می‌شود و این نور دقیقا همان نوری است که توسط نمایشگر‌های ال سی دی مدرن، همانند آنچه در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها وجود دارد تولید می‌شود. اما اپل امیدوار است بتواند از بروز اختلال خواب در کاربرانش جلوگیری کند.
نسخه جدید سیتسم عامل اپل یعنی آی او اس 9.3، به همراه اپلیکیشن‌های مختلفی که روی سلامتی متمرکز هستند، دارای ویژگی شیفت شب نیز هست. این اپلیکیشن جدید از ساعت و اطلاعات جغرافیایی استفاده می‌کند تا رنگ گوشی را تا صبح روز بعد گرم‌تر یا قرمز‌تر کند.
اگرچه، اپل اولین کمپانی نیست که برای مهار این مشکل تلاش کرده است؛ اپلیکیشن‌هایی از قبیل f.lux و twilight سال‌هاست که چنین تنظیماتی را اعمال می‌کنند. اما بروزرسانی جدید اپل در مورد رشد آگاهی در ارتباط با تاثیرات منفی استفاده از تلفن همراه و تبلت‌ها در آخر شب هشدار می‌دهد.
آنه ماری چانگ نرولوژیست و متخصص خواب دانشگاه ایالت پنسیلوانیا گفت: نور آبی خواب شما را با ایجاد اختلال در ریتم شبانه‌روزی مختل می‌کند. چانگ پژوهشی را در ماه ژانویه منتشر کرد که نشان می‌داد استفاده شبانه از گوشی و تبلت و دیگر وسایل مشابه، الگو ی خواب کاربران را مختل کرده و صبح روز بعد هشیاری آن‌ها را کاهش می‌دهد.
ریتم شبانه‌روزی، چرخه‌های بیست و چهار ساعته‌ای هستند که زمانبندی بسیاری از فرآیندهای فیزیکی را در حیوانات، نباتات، قارچ‌ها و حتی باکتری‌ها کنترل می‌کنند. این ریتم در حیوانات تعیین کننده الگوی خواب و غذا خوردن، فعالیت‌های مغزی، تولید هورمون و بازسازی سلول است.
مطالعات نشان داده است اختلال در ریتم شبانه‌روزی می‌تواند شانس ابتلاء به بیماری‌های جدی را افزایش دهد. چانگ در گفتگو با Live Science گفت: نامیزانی و اختلال در این ریتم ممکن است منجر به مشکلات سلامی شدید یا مزمن از قبیل چاقی، دیابت، خطر سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی شود.
ریتم شبانه‌روزی در پستانداران توسط ساعت شبانه‌روزی -گروهی از سلول‌های عصبی در منطقه هیپوتالاموس مغز که هسته سوپراکیاسماتیک نامیده می شود (CSN)- کنترل می‌شود. چانگ اظهار داشت این به اصطلاح "ساعت بدن" به بسیاری از نشانه‌های زیست محیطی حساس است اما به نور نه.
سلول‌های ویژه‌ای در چشم با نام سلول‌های گانگیلونی شبکیه دارای پروتئین‌های حساس به نور با نام ملانوپسین هستند. این سلول‌های با نرون‌های SCN مرتبط بوده و در مورد سطح نور در محیط، اطلاعاتی را ارائه می‌دهد.
با روشن شدن هوا CSN بوسیله غده پینه‌آل تولید هورمون ملاتونین(هورمونی که باعث خواب‌آلودگی انسان می‌شود) را متوقف می‌کند. وقتی هوا تاریک می‌شود تولید این هورمون افزایش یافته و باعث می‌شود احساس خستگی کنید. به این ترتیب چرخه خواب بدن با بیست و چهار ساعت شبانه‌روز سازگار می‌شود.
چانگ گفت: مانند حیوانات روز فعال، انسان‌ها نیز در بخش روشن شبانه‌روز فعالیت می‌کنند و در بخش تاریک آن می‌خوابند. اما هنگامی که طبیعتا باید در معرض تاریکی باشیم در معرض نور قرار می‌گیریم (یعنی شب‌ها)، ریتم شبانه‌روزی بدن بهم خورده و الگو تغییر می‌کند.
این تغییر کمک می‌کند بر خستگی و خواب آلودگی سفر با هواپیما از یک منطقه زمانی به منطقه زمانی دیگر غلبه کنید. در ابتدا ممکن است احساس ضعف و بی حالی در طول روز داشته باشید و شب‌ها نتوانید به خوبی بخوابید، اما در طول چند ساعت، ریتم شبانه روزی با چرخه شب و روز در محیط جدید سازگار می‌شود.
اما قرارگیری در معرض نور مصنوعی در ساعت‌های غیرمعمول، می‌تواند باعث تغییرات مشابه آنچه گفته شد شود که در نتیجه ریتم شبانه‌روزی طبیعی را دچار اختلال می‌کند. به گفته چانگ سلول‌های گانگلیونی شبکیه به نور با طول موج کوتاه آبی حساس است، مانند نوری که تلفن‌ هوشمند، کامپیوتر و تلوزیون تولید می‌کنند.
چانگ اظهار داشت با این که روشنایی‌های مدرن خانگی ال ای دی هم منبع غنی نور آبی هستند، اما به احتمال زیاد صفحه نمایش‌ گجت‌های محبوب تاثیرات منفی بیشتری دارند. وی گفت دلیل اینکه تمرکز روی گوشی، تبلت، لپ‌تاپ و دیگر دستگاه‌های ساطع کننده نور باعث بروز مشکلاتی در ریتم شبانه‌روزی می‌شود این است که این دستگاه‌ها منابع نوری هستند که کاربر بصورت مستقیم در آن نگاه می‌کند.
با اینکه چانگ به شخصه تاثیر ویژگی شیفت شب اپل که نور آبی را فیلتر می‌کند را بررسی نکرده است اما می‌گوید پژوهش‌ها نشان می‌دهد فیلتر کردن امواج کوتاه می‌تواند تاثیری که روی ریتم شبانه‌روزی گذاشته می‌شود را کمتر کند.
استفان لاکلی، متخصص خواب و عصب‌شناس در دانشکده پزشکی هاروارد می‌گوید گوشی‌های موبایل باعث نگرانی هستند چراکه یک منبع نور بسیار نزدیک به چشمان کاربر هستند. وی افزود باید به یاد داشته باشیم که تمام نورها، نه فقط نور آبی، باعث افزایش هوشیاری (ونخوابیدن در هنگام شب) می‌شود و روی ساعت بدن تاثیر می‌گذارد.
وی اشاره کرد : این روش‌ها مشکلات ناشی از استفاده از این دستگاه‌ها را بعد از غروب خورشید از بین نمی‌برد بلکه سعی آنها در کم کردن این تاثیرات است که خوب است اما بهترین راه این است که تا حد ممکن پس از تاریکی هوا و قبل از رفتن به تخت‌خواب از این دستگاه‌ها استفاده نشود.

منبع:scientificamerican

ارسال نظر