نگاهی به روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018
رسانه کلیک - حال که بیشتر از نصف سال 2018 را پشت سر گذاشتهایم، میخواهیم در این مرحله توقفی داشته و روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 را مرور کنیم. با کلیک همراه باشید.

گوشی های هوشمند روز به روز در حال پیشرفت هستند و ویژگی های خاصی به آن ها اضافه میشود. اگر دقت کرده باشید با گذر زمان ویژگی های منحصر به فردی در گوشی های موبایل به سبک طراحی رایج تبدیل شدهاند. برای مثال بکارگیری صفحه نمایش های بزرگ در این گجت ها از همان ابتدا مرسوم نبود و به تدریج و با گذر زمان به یک امر روتین تبدیل شد. همچنین ویژگی های دیگری مثل تجهیز گوشی ها به اسکنر انگشت یا دوربین دوگانه هم به تدریج و به مرور در این گجت ها رایج شده و به یک اصل طراحی مبدل شدند. به مجموعه این تغییرات تدریجی میتوان به عنوان یک روند تکامل در طراحی گوشی ها نگاه کرد!
اما به نظر شما حال که در اواسط سال 2018 به سر میبریم، چه ویژگی هایی در گوشی های هوشمند رایج تر شدهاند؟ به بیان دیگر روند تکامل گوشی های هوشمند به چه سمت و سویی سوق پیدا میکند؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی این مسئله بپردازیم و مروری بر روند تکامل گوشی های هوشمند از سال 2017 تا نیمه سال 2018 داشته باشیم. پیشبینی میشود روندی که در این بازه زمانی از سوی شرکت های طراحی و تولید کننده گوشی های موبایل در پیش گرفته شده، طی چند ماه آتی سال 2018 هم ادامه پیدا کند. بنابراین با کلیک و بررسی روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 همراه باشید.
روند تکامل گوشی های هوشمند از نظر طراحی و ظاهر
از سال 2017 تا به امروز گوشی های هوشمند از نظر سبک طراحی و ظاهر شامل تغییرات زیادی شدند. یکی از تغییرات مخصوصی که طی مدت زمان مذکور در نحوه طراحی بدنه گوشی ها ایجاد شد، مربوط به افزایش طول بدنه میشود. خیلی از شرکت های سازنده گوشی موبایل در سال 2017 گوشی های خود را با نسبت بدنه 19:5 به 9 طراحی کردند و از نسبت ابعاد 19 به 8 فاصله گرفتند. این امر به تدریج در سال 2018 به یک سبک طراحی فراگیر یا اصطلاحا "نرم" تبدیل شد. این سبک طراحی سبب شده تا گوشی های جدیدتر نسبت به گوشی های نسبتا قدیمی بلندتر و کشیدهتر به نظر برسند. طبق بررسی ها به طور میانگین طول گوشی های هوشمند در سال 2018 حدود 1.54 میلیمتر افزایش داشته است. بنابراین افزایش طول گوشی ها یکی از مسائلی است که در روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 شاهد آن هستیم.
گوشی های هوشمند از نظر ضخامت بدنه هم نسبت به گذشته کمی ضخیم تر شدهاند که این مسئله با افزایش ظرفیت باتری این گجت ها ارتباط دارد. طبق بررسی های میزان ضخامت گوشی های موبایل در سال 2018 تقریبا 0.47 میلیمتر افزایش داشته است که چندان عدد محسوس و قابل توجهی نیست. یکی دیگر از مسائلی که با سبک طراحی گوشی های موبایل ارتباط دارد و از سال 2017 تا به امروز به یک ویژگی کاملا جا افتاده در این گجت ها تبدیل شده، مسئله تجهیز آن ها به بدنه شیشهای - فلزی میشود. بدنه اغلب گوشی های مدرن امروزی به گونهای طراحی شده که یک لایه از شیشه مقاومت گوریلاگلس بر روی آن نصب میشود و بدین صورت هم ظاهر گوشی براق و چشمنواز خواهد شد و هم مقاومت آن در برابر خراشیدگی و سایر عوامل بیرونی افزایش مییابد.
مسئله بعدی عامل وزن است که طی سال 2017 تا کنون در گوشی های موبایل حدودا 5.6 گرم افزایش یافته است. از نظر جنس بدنه هم شامل افزایش بکارگیری ترکیب آلومینیوم و شیشه در طراحی بدنه گوشی های موبایل جدید هستیم. این امر سبب شده تا گجت های مذکور کمی سنگین تر شوند و از قابلیت هایی مثل شارژ بیسیم پشتیبانی کنند. به نظر میرسد که دوره تجهیز گوشی ها به بدنه پلاستیکی به تدریج در حال اتمام است. همانطور که در چارت زیر مشاهده میکنید روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که آلومینیوم و شیشه پر استفاده ترین موارد در طراحی بدنه گوشی های موبایل بودهاند و در مجموع چیزی در حدود 74 درصد از گوشی ها بدنهای آلومینیومی یا شیشهای دارند.
از نظر استاندارد ضد آب چیزی در حدود 10 درصد از گوشی های موبایل جدید از استاندارد IP68 پشتیبانی میکنند که در حال حاضر بهترین استاندارد ضد آب موجود برای گوشی های موبایل است. در سمت مقابل 90 درصد گوشی ها از استاندارد ضد آب IP67 یا نسخه های ضعیف تر آن بهره میبرند. با وجود تمام این تفاسیر روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که پشتیبانی از استاندارد ضد آب به تدریج در حال تبدیل شدن به یک ویژگی نرمال برای گوشی های بالا رده است. مسئله بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، رنگ بندی گوشی های هوشمند است!
طبق آمار رنگ مشکلی پرطرفدارترین و پر تولیدترین رنگ در طراحی گوشی های موبایل بوده و تقریبا 92 درصد از گوشی ها دارای این رنگ هستند. در جایگاه دوم رنگ آبی تیره قرار دارد که 64 درصد از گوشی ها از این آپشن رنگی بهره میبرند. جالب است بدانید که رنگ سفید در این لیست جایگاه چندان مطلوبی ندارد و فقط 12 درصد از گوشی های جدیدتر از این رنگ بهره میبرند. این مسئله نشان میدهد که کاربران به رنگ های مثل مشکی، آبی تیره، طلایی و قرمز در گوشی های موبایل علاقه بیشتری دارند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از منظر صفحه نمایش
صفحه نمایش گوشی های موبایل مدت هاست که در حال افزایش سایز و اندازه بوده و این روند از سال 2017 تا به امروز هم حفظ شده است. روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که احتمالا در آینده همچنان شاهد افزایش اندازه صفحه نمایش گوشی های موبایل خواهیم بود. طبق آمار میانگین اندازه نمایشگر گوشی ها در سال 2018 معادل 5.8 اینچ بوده است! میانگین تراکم پیکسلی که در گوشی های موبایل هم شاهد ارائه آن هستیم مابین 300 تا 370 پیکسل در هر اینچ خواهد بود. بنابراین شاید بتوان گفت که تراکم پیکسلی 350 پیکسل در هر اینچ هم اکنون یک ویژگی عادی در طراحی گوشی های موبایل به شمار میرود. جلی تردیدی وجود ندارد که وضوح تصویر نمایشگر گوشی ها هم روز به روز در حال افزایش بوده و بدون تردید این امر ادامه پیدا میکند.
روند تکامل گوشی های هوشمند نشان دهنده این است که به مرور شاهد افزایش بکارگیری پنل های آمولد در گوشی های موبایل خواهیم بود، اما با این حال هنوز در مجموع پنل های ال سی دی از آمولد پرطرفدارتر و پرکاربردتر هستند. این امر کاملا طبیعی به نظر میرسد، چون شرکت های سازنده گوشی عموما محصولات میان رده و پایین رده خود را از نمایشگرهای ارزان تر نوع ال سی دی بهرهمند میکنند. طبق آمار چیزی در حدود 23 درصد از گوشی ها در سال 2018 از پنل نمایشگر آمولد بهرهمند شدهاند و حدود 77 درصد این محصولات هم از پنل ال سی دی بهره میبرند. همچنین آمار نشان میدهد که تجهیز گوشی های موبایل به نمایشگرهایی که در لبه فوقانی خود زائدهای برای تعبیه سنسورهایی مثل دوربین سلفی، سنسور مجاورت و غیره دارند (مثل آیفون X اپل) نسبت به گذشته بیشتر شده اما با این حال اغلب گوشی های امروزی از صفحه نمایشی بدون زائده در لبه فوقانی بهره میبرند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از نظر اسپیکر و جک هدفون
یکی از تغییراتی که طی چند وقت اخیر شاهد پیادهسازی آن در گوشی های موبایل بودیم مربوط به حذف چک 3.5 میلیمتری هدفون از این گجت ها میشود. طبق آمار این سبک طراحی در سال 2018 بیشتر از قبل پیادهسازی شده اما با این حال حدود 87 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 از این سبک پیروی نمیکنند و به جک 3.5 میلیمتری هدفون مجهز هستند. یعنی فقط 13 درصد از گوشی های سال 2018 با حذف چک 3.5 میلیمتری هدفون روانه بازار شدهاند.
تجهیز گوشی های موبایل به اسپیکرهای استریو هم نسبت به گذشته روند رو به رشدی داشته اما با این حال در مجموع تعداد گوشی هایی که از اسپیکر استریو بهره میبرند از تعداد گوشی هایی که به اسپیکر مونو مجهزند کمتر هستند. طبق آمار چیزی در حدود 8 درصد از گوشی های موبایل در سال 2018 از اسپیکر استریو بهره میبرند و 92 درصد آن ها از اسپیکر های مونو بهرهمند هستند. این موضوع در حالیست که تعداد گوشی های مجهز به اسپیکر استریو در سال 2018 از تعداد گوشی هایی که در سال گذشته از این ویژگی بهرهمند بودن بیشتر شده است. پس به نظر میرسد که روز به روز در حال افزایش بکارگیری اسپیکر های استریو در گوشی های موبایل هستیم.
روند تکامل گوشی های هوشمند از لحاظ باتری و شارژ
مدت هاست که از نظر تکنولوژی باتری و توان شارژدهی آن ها روند رو به رشدی را در گوشی های موبایل ندیدهایم! به بیان دیگر از نظر باتری روند تکامل گوشی های هوشمند چندان جالب نبوده است. طبق آمار میانگین ظرفیت باتری گوشی های عرضه شده در سال 2018 چیزی در حدود 3422 میلی آمپر ساعت بوده است. همچنین میانگین دوام باتری گوشی های موبایل در سال 2018 هم طبق آمار سایت جیاسامآرنا در حدود 82 ساعت بوده است. همچنین آمار ارائه شده نشان میدهد که 49 درصد از گوشی های سال 2018 از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی میکنند و همچنین 8 درصد از این محصولات از قابلیت شارژ بیسیم هم پشتیبانی به عمل میآورند. بنابراین مشخص است که ظرفیت باتری گوشی های موبایل در حال افزایش بوده و همچنین تعداد گوشی هایی که از شارژ بیسیم و شارژ سریع پشتیبانی میکنند هم رو به افزایش است.
روند تکامل گوشی های هوشمند از نظر سوکت USB
اگرچه بکارگیری سوکت USB Type C در گوشی های موبایل کمی فراگیرتر از گذشته شده، اما با این حال همچنان محبوبترین سوکت در گوشی های سال 2018 سوکت USB 2 - Micro USB بوده است و چیزی در حدود 59 درصد از گوشی های موبایل از این سوکت بهره میبرند. در این بین 30 درصد از گوشی های سال 2018 به USB 2 - Type C مجهز شدهاند و 11 درصد از این محصولات هم از پورت USB 3 - Type C بهرهمند هستند. بنابراین از این آمار میتوان نتیجه گرفت که روند تکامل گوشی های هوشمند رو به سمت تجهیز هرچه بیشتر این گجت ها به سوکت USB 2 - Type C سو پیدا میکند اما با این حال هنوز سوکت USB 2 - Micro USB محبوبترین و پر استفاده ترین سوکت در گوشی های موبایل است.
روند تکامل گوشی های هوشمند از منظر سیستم های امنیتی بیومتریک
اغلب گوشی های هوشمند امروزی از اسکنر انگشت یا سایر سیستم های امنیتی بیومتریک مثل تشخیص چهره و غیره پشتیبانی میکنند. طبق آمار تجهیز گوشی های هوشمند به اسکنر انگشت به یک امر کاملا رایج در این گجت ها تبدیل شده است، اما محبوبترین مکان برای نصب این اسکنر کجاست؟ با توجه به افزایش تمایل بکارگیری از نمایشگر های بدون حاشیه، اسکنر انگشت گوشی ها به پنل پشت منتقل شده و هم اکنون این سبک طراحی در 66 درصد از گوشی ها بکار رفته است. بنابراین روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که شاهد افزایش بکارگیری اسکنر انگشت در این گجت ها و تعبیه آن در پنل پشت گوشی های موبایل هستیم. لازم به اشاره است که طبق آمار فقط 19 درصد از گوشی های موبایل عرضه شده در سال 2018 بدون اسکنر انگشت روانه بازار شدهاند!
در سمت مقابل آمار نشان میدهد که قابلیت تشخیص چهره کاربر هم از ویژگی های محبوبی است که ظاهرا در روند تکامل گوشی های هوشمند طی سال 2018 توانسته خوش بدرخشد! طبق آمار 95 درصد از گوشی های اندرویدی عرضه شده به بازار از قابلیت تشخیص چهره اختصاصی خود سیستم عامل اندروید پشتیبانی میکنند و 5 درصد باقی مانده هم از قابلیت تشخیص چهره پیشرفتهتری که توسط کمپانی سازنده طراحی شده بهره میبرند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از لحاظ دوربین
یکی از محسوسترین مسائلی که در روند تکامل گوشی های هوشمند طی سال 2018 شاهد آن بودیم مربوط به تجهیز این گجت ها به دوربین دوگانه میشود. بسیاری از گوشی های مدرن از دوربین اصلی دوگانه بهره میبرد و این ویژگی در سال 2018 به یک ویژگی کاملا نرمال و عادی در طراحی گوشی های موبایل تبدیل شده است. طبق آمار چیزی در حدود 55 درصد از گوشی های هوشمند سال 2018 از دوربین اصلی دوگانه بهره میبرند و 44 درصد از این محصولات هم دوربین اصلی واحد دارند. همچنین 1 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 میلادی هم به دوربین اصلی سه گانه مجهز شدهاند.
همچنین طبق آمار تقریبا 73 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2017 از قابلیت هایی OIS و EIS پشتیبانی نمیکنند. با این حال تعداد گوشی هایی که از این دو ویژگی پشتیبانی به عمل میآورند نسبت به گذشته کمی افزایش یافته است. اما به نظر شما محبوبترین رزولوشن لنز دوربین اصلی گوشی های موبایل در سال 2018 چقدر بوده است؟ طبق آمار رزولوشن 13 مگاپیکسلی محبوبترین رزولوشن لنز دوربین اصلی گوشی های موبایل در سال 2018 بوده است. چیزی در حدود 44 درصد از دوربین اصلی گوشی های عرضه شده در سال 2018 از یک لنز 13 مگاپیکسلی بهرهمند هستند. رزولوشن های 16 و 12 مگاپیکسلی هم به ترتیب دومین و سومین رزولوشن محبوب در دوربین اصلی گوشی های موبایل سال 2018 محسوب میشوند. بنابراین روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که از نظر اعداد و ارقام مربوط به رزولوشن دوربین گوشی های موبایل چندان شاهد افزایش آن ها نیستیم.
نکته جالب بعدی این است که تقریبا 40 درصد از گوشی های موبایل عرضه شده در سال 2018 قابلیت ضبط ویدئوهای 4K با دوربین اصلی را داشتهاند. این مسئله نشان میدهد که ویژگی مذکور در حال فراگیر شدن است. آمار دقیق تاری مربوط به این مسئله را در جدول زیر مشاهده میکنید.
اما وضعیت دوربین سلفی گوشی های موبایل در سال 2018 چگونه بوده است؟ روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که اغلب این گجت ها از دوربین سلفی واحد بهره میبرند. تعداد گوشی های مجهز به دوربین سلفی واحد عرضه شده در سال 2018 حدود 94 درصد بوده و 6 درصد باقی مانده هم از دوربین سلفی دوگانه بهرهمند شدهاند. همچنین در 93 درصد موارد دوربین سلفی گوشی از قابلیت OIS یا EIS پشتیبانی نمیکند.
اما محبوب ترین رزولوشن برای دوربین سلفی گوشی های عرضه شده در سال 2018 چه بوده است؟ روند تکامل گوشی های هوشمند در سال جاری نشان میدهد که محبوب ترین رزولوشن دوربین سلفی در این گجت ها 8 مگاپیکسل بوده است. تقریبا 54 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 از دوربین سلفی 8 مگاپیکسلی بهره میبرند. دوربین های 5 و 16 مگاپیکسلی هم به ترتیب در این رده بندی جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از لحاظ سیستم عامل اندروید
اندروید محبوب ترین و پرکاربرترین سیستم عاملی است که در گوشی های موبایل شاهد بکارگیری آن هستیم. اما کدامیک از نسخه های این سیستم عامل در سال 2018 بیشتری استفاده را در گوشی های موبایل داشتهاند؟ طبق آمار تقریبا 35 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 به طور پیش فرض از اندروید 8 اوریو بهرهمند بودند و 29 درصد این محصولات هم از اندروید 8.1 بهره میبرند. 20 درصد از این محصولات به اندروید 7 نوقا تجهیز شده و 15 درصد هم از اندروید 7.1 بهره میبرند. بنابراین اندروید 8 اوریو پرکاربردترین نسخه از سیستم عامل اندروید بوده که در گوشی های موبایل سال 2018 شاهد بکارگیری آن هستیم.
روند تکامل گوشی های هوشمند از لحاظ رم و حافظه داخلی
روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 به وضوح نشان میدهد که ظرفیت رم گوشی ها روز به روز در حال افزایش است. طبق آمار تقریبا 47 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 از رم 4 گیگابایتی بهره میبرند و 39 درصد آن ها هم به رم 6 گیگابایتی مجهز بودهاند. از نظر حافظه داخلی هم 50 درصد گوشی های سال 2018 ظرفیت پیش فرض 64 گیگابایتی را ارائه کردهاند و 35 درصد آن ها هم ظرفیت 128 گیگابایتی داشتهاند.
روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 همچنین نشان میدهد که تعداد گوشی های پشتیبانی کننده از حافظه جانبی به مراتب در حال افزایش است. طبق آمار تقریبا 85 درصد از گوشی های اندرویدی سال 2018 از اتصال حافظه جانبی پشتیبانی میکنند و فقط 15 درصد آن ها از این ویژگی بهرهمند نیستند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از نظر تراشه و قدرت عملکرد
شرکت های متعددی در زمینه تولید و عرضه تراشه های موبایلی فعالیت میکنند. کوالکام، سامسونگ، مدیاتک و غیره برخی از شناخته شده ترین این شرکت ها هستند. طبق آمار در سال 2018 اغلب گوشی های موبایل از سری تراشههای اسنپدراگون شرکت کوالکام بهرهمند شدهاند. چیزی در حدود 65 درصد از گوشی های عرضه شده در سال 2018 از تراشه های اسنپدراگون بهرهمند هستند و چیزی در حدود 23 درصد آن ها هم از تراشههای شرکت مدیاتک بهره میبرند. جالب است بدانید که تعداد گوشی های عرضه شده در سال 2018 با تجهیز به سری تراشه های اگزینوس سامسونگ حدود 7 درصد بوده است.
در بین سری تراشههای اسنپدراگون، تراشه اسنپدراگون 845 پرکاربردترین تراشه در سال 2018 بوده است. در بین تراشه های اگزینوس،، تراشه اگزینوس 7870 پرکاربردترین تراشه بوده و برای تراشههای سری مدیاتک و کرین هم به ترتیب تراشه های مدیاتک 6750 و کرین 970 محبوب ترین گزینه های استفاده شده در گوشی های سال 2018 بودهاند.
قدر عملکرد گوشی های موبایل نسبت به گذشته به مراتب بهتر شده و این مسئله با تجهیز این گجت ها به تراشههای قدرتمندتر اصلا عجیب به نظر نمیرسد! میانگین امتیاز پردازنده مرکزی گوشی های عرضه شده در سال 2018 در بنچمارک OS II 2.0 برابر 2379 بوده است و میانگین امتیاز کسب شده توسط پردازنده گرافیکی این محصولات در بنچمارک مذکور هم معادل 23906 بوده است. بنابراین روند تکامل گوشی های هوشمند در سال 2018 نشان میدهد که این گجت ها از نظر قدرت پردازشی در حال ارتقاء هستند.
روند تکامل گوشی های هوشمند از نظر قیمت
آخرین مسئلهای که مورد بررسی قرار میدهیم قیمت است! اگرچه قیمت گوشی های موبایل در بازار داخلی کشورمان از آغاز سال 2018 تا به امروز چند برابر شده اما جالب است بدانید که میانگین قیمت این گجت ها در مقایسه با سال 2017 کاهش یافته است! میانگین قیمت گوشی های عرضه شده در سال 2018 در حدود 354 یورو است که در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته است. دلیل این کاهش هم مربوط به افزایش تولید و عرضه گوشی های میان رده و مقرون به صرفه با کیفیت بوده است.