سر انگشت مصنوعی، پیشرفتی بزرگ برای کمک به معلولین
ساخت یک سر انگشت مصنوعی که به استفاده کننده از آن اجازه می دهد سطوح را بلادرنگ از هم تشخیص دهد می تواند به پیشرفتی عظیم در ساخت اندام های مصنوعی منجر شود.

به گزارش کلیک، این دستگاه که به صورت مستقیم با اعصاب شخص فلج ارتباط برقرار می کند نیازمند نصب آن روی بدن شخص معلول با عمل جراحی است اما بر روی اشخاص دیگر می تواند تنها با فروکردن سوزن هایی در پوست بازو آزمایش شود. این دستگاه توسط مهندس عصب شناس، سیلوسترو میچرا و تیمش در دانشگاه پلی تکنیک فدرال ایکول در لوزان سوییس و دانشگاه عالی سنت آنای ایتالیا ساخته شده است.
این دستگاه اولین نوعی است که می تواند نه تنها فشار را تشخیص دهد بلکه تفاوت بین سطوح نرم و زبر را هم بفهمد. برای آزمایش اثر این سر انگشت تیم از شخص دچار نقص عضوی به نام آبو سورنسن کمک گرفت که یازده سال پیش در حال حمل مواد آتش زا دست چپ خود را از دست داده بود. آن ها سر انگشت را با استفاده از سیم هایی که حسگر را با اعصاب ادغام می کند به بازوی او متصل کردند.
در ادامه سر انگشت روی تکه های پلاستیکی که با اشکال مختلف حکاکی شده بودند و بعضی نرم و بعضی زبر بودند حرکت داده شد. حسگرهایی که روی پلاستیک حرکت می کردند سیگنال الکتریکی تولید می کردند و آن را به یک کامپیوتر می فرستادند تا به اطلاعات لامسه ای درباره سطح تبدیل شود. این سیگنال نهایی از سیم ها به اعصاب سورنسن رسید و او اعلام کرد که لمس سطح را احساس می کند.
سورنسن قادر بود که با نود و شش درصد دقت تفاوت بین سطوح زبر و نرم را نیز تشخیص دهد. او می گوید: این شبیه سازی درست مثل این بود که با دستم لمس کنم. من سطح را با نوک انگشت اشاره دست خیالی ام احساس کردم.
آزمایش دستگاه روی افرادی که معلولیت ندارند به معنای انجام سریع تر کار است. به جای کار گذاشتن یک رابط با عمل جراحی، سوزن به پوست و عصب بازوی شخص متصل می شود. شخص مورد آزمایش یک کلاه ای ای جی که قادر به ثبت فعالیت الکتریکی مغز است می پوشد و سطوح پلاستیکی را هم با انگشتان خود و هم با سر انگشت مصنوعی لمس می کند.
این کار به تیم تحقیقاتی اجازه می دهد که بفهمند مغز چطور به هر کدام از دو نوع لمس پاسخ می دهد و جالب این بود که پاسخ آن به هر دو نوع لمس مصنوعی و واقعی یکسان بود. همچنین شخص سالم با دقت هفتاد و هفت درصد قادر به تشخیص سطوح زبر و نرم بود. این که دقت در این حالت کمتر است به دلیل استفاده از سوزن به جای عمل جراحی است.
کلوگرو ادو از محققان دانشگاه سنت آنا می گوید: این تحقیق علوم پایه و مهندسی کاربردی را در هم می آمیزد و شواهد بیشتری مبنی بر این که تحقیق درباره ساخت اندام های مصنوعی به عصب شناسی کمک می کند،ارائه می دهد. ادو اضافه می کند: این کار می تواند کاربرد های دیگری هم داشته باشد، مانند لمس مصنوعی در روباتیک برای جراحی.
منبع : cnet