یک سفر فضایی دیگر به مریخ در راه است!
اروپا و روسیه قرار است یک فضاپیمای بدون سرنشین را در روز دوشنبه به سوی اتمسفر مریخ پرتاب کنند. هدف این امر، یافتن شواهد زندگی که زمانی بر روی این سیاره وجود داشته است و یا ممکن است هنوز هم وجود داشته باشد عنوان شده است.

به گزارش کلیک، هدف اصلی این فضاپیما استشمام گازهای موجود در اتمسفر مریخ و بررسی امکان وجود شواهد زندگی بر روی این سیاره سرخ است. ExoMars 2016 ، اولین سفر اکتشافی دو فازی مریخ را در روز دوشنبه با یک موشک پروتونی ساخت روسیه آغاز خواهد کرد.
با مجموعه ای از ابزار آلات با تکنولوژی بالا، این فضاپیما که به "ردیاب گاز مدار گرد" یا TGO مشهور است، ۱۹ اکتبر پس از یک سفر ۴۹۶ میلیون کیلومتر ( ۳۰۸ میلیون مایل) به سیاره سرخ می رسد. ماموریت اصلی آن عکس برداری از سیاره سرخ و تجزیه و تحلیل هوای موجود در آن است. TGO هم چنین از یک کاوشگر مریخ نورد ملقب به "اسکیاپارلی" استفاده خواهد کرد.
آژانس فضایی اروپا (ESA) جمعه در توییتی اعلام کرد: موشک آماده است؛ ماموریت سال ۲۰۱۶ ما در سکوی پرتاب قرار گرفته است.
ExoMars یک همکاری دو مرحله ای بین اروپا و آژانس فضایی روسکاسموس روسیه است. مرحله دوم، یک کاوشگر مریخ نورد باید در سال ۲۰۱۸ پرتاب شود که به نظر می رسد به احتمال زیاد به خاطر نگرانیها و مشکلات مالی به تعویق بیفتد. اما مرحله اول طبق برنامهریزی در حال پیش روی و انجام است و انتظار از موفقیت این ماموریت بسیار بالا است.
هدف اصلی این ماموریت تجزیه و تحلیل گاز متان است که بر روی زمین هم موجود است و در بخشهای بزرگ توسط میکروب های زنده ایجاد شدهاند، و آثار وجود آن بر روی مریخ توسط ماموریتهای قبلی مریخ نورد مشاهده شد.

طبق گفته خورخه واگو، یکی از دانشمندان ارشد پروژه ExoMars ، فضاپیمای TGO در فضا همانند یک بینی بزرگ خواهد بود. همچنین طبق گفته آژانس فضایی اروپا، گاز متان به طور معمول با اشعه ماوراء بنفش در طی چند صد سال از بین میرود، که نشان میدهد در مورد مریخ این گاز باید هنوز هم تولید شود. ولی سوال این جاست؛ توسط چه چیزی این گاز تولید میشود؟
متان میتواند در یک فرآیند بیولوژیکی مانند تجزیه میکروبهای مواد آلی ، و یا آنهایی که شامل فرایندهای شیمیایی در آب مایع داغ در زیر سطح زمین هستند، تولید میشود .
آژانس فضایی اروپا گفت: TGO گاز متان موجود بر روی مریخ را با جزئیات بیشتر از ماموریت های قبلی تجزیه و تحلیل میکند تا با این تلاش بتوان منشاء احتمالی آن را تعیین نمود.
یکی دیگر از عناصر کلیدی ماموریت ExoMars 2016 اسکیاپارلی است ، که برگرفته از نام یک ستاره شناس ایتالیایی قرن ۱۹ است. اسکیاپارلی یک ماژول " نشان دهنده " برای تست سپر حرارتی و چتر نجات در آماده سازی برای فرود مریخ نورد بر روی مریخ است. در طول زندگی چند روزه خود بر سطح مریخ، اسکیاپارلی همچنین از ذرات اتمسفر ، سرعت باد و درجه حرارت اندازه گیری خواهد کرد.
ماموریت اصلی علمی TGO تا آخر ماه دسامبر سال ۲۰۱۷ برنامه ریزی شده است، ولی اگر همه چیز به خوبی پیش رود، او سوخت و تجهیزات کافی برای انجام ادامه عملیات را تا سالهای بعد هم خواهد داشت.

مریخ نورد طوری طراحی شده است که تا دو متر ( ۲٫۲ متری) به سیاره سرخ در جستجوی ماده آلی بتواند نفوذ کند، چرا که میتواند یک شاخص کلیدی برای زندگی در گذشته یا در حال حاضر باشد.
با این وجود، دانشمندان به طور گسترده ای پذیرفته اند که آب مایع که یک عنصر ضروری برای زندگی است، روزی بر روی مریخ جریان داشته است.
در ماه سپتامبر گذشته ، محققان از " قویترین شواهدی " پرده برداری کردند که ممکن است این سیاره هنوز هم میزبان آب در قالب رگههای فوقالعاده شور از آب نمک در خود باشد.
این سوال که "آیا زندگی تاکنون بر سطح مریخ وجود داشته است یا خیر؟"، حتی در سطح میکروبی، یکی از پرسشهای علمی برجستهای است که هنوز پاسخی به آن داده نشده است و تمامی این فعالیتها برای رسیدن به جواب این سوال یا بخشی از آن است.
منبع: phys