اعلام نشانه های پیری زودتر از موعد توسط مغز
طبق یک بررسی جدید که در مجله روان شناسی Physiological Genomics منتشر شد، مغز نشانههای سال خوردگی را زودتر از پیری نشان میدهد.

به گزارش کلیک، در این بررسی معلوم شد که سلولهای میکروگلیا (سلولهای مصون و مقاوم مغز در مقابل بیماری) در موشهای میان سال فعالیت متفاوتی را نسبت به میکروگلیای موشهای پیر از خود نشان میدهند.
آلزایمر، پارکینسون و سایر نارساییهای دستگاه عصبی که به سن بستگی دارند، به التهاب شدید مغز مربوط میشوند. دانشمندان بر این باورند که بیشفعالی سلولهای میکروگلیا به التهاب شدید مغز کمک میکند. در حالت عادی، میکروگلیا مغز را در برابر عفونت محافظت کرده و عملکرد درست مغز را تضمین میکند. واکنش ایمنسازی سلولها به شدت کنترل میشود. میکروگلیا به همراه مولکولهای ضدالتهابی که برای جلوگیری از التهاب تولید میکند، مولکولهای التهابزایی نیز میسازد تا فرایند ملتهبسازی را به جریان بیندازد. با افزایش سن فعالیت سلولهای میکروگلیایی افزایش مییابد و فعالیت مصونیتبخشی آنها کمتر کنترل میشود- یا عمل ملتهبسازی سرعت میگیرد و یا عمل ضد آن بسیار کند میشود. این التهاب مستمر یا طولانی میتواند به مغز آسیب برساند.
طبق گفته جیوتی واترز از دانشگاه ویسکانسین مدیسون و محقق اصلی این بررسی، درحالیکه میدانیم فعالیت مصونسازی با افزایش سن دچار تغییر میشود و این تغییر در وهله اول تحت تاثیر عمل التهابزایی یا ضد التهابی است اما از آن مهمتر، زمان شروع پیری میکروگلیا کاملا مشخص نیست. وی میگوید: "در الگویی که از موشها به دست آوردیم متوجه شدیم که این فرایند میتواند زودتر از آنچه تصور میکردیم شروع شود."
این گروه تحقیقاتی در دانشگاه ویسکانسین مدیسون فعالیت میکروگلیا در موشهای جوان (دوماهه) و موشهای میانسال (نه الی ده ماهه) را مورد مطالعه قرار دادند. این محققان لیپوپولیساکارید (مولکولی یافت شده در باکتری که سیستم مصونسازی را به شدت فعال میکند و باعث بروز التهاب میشود) به موشها تزریق کردند. برای ارزیابی توان میکروگلیا در بازنشاندن عمل مصونسازی در موشها و واکنش آنها به دور دیگری از التهاب، یک بار دیگر به این موشها تزریق انجام گرفت.
محققان دریافتند که بعد از تزریق اول، موشهای میانسال عکسالعمل التهابزای بسیار شدیدتری را از خود نشان میدهند، اما واکنش ضدالتهابی حالت عادی و طبیعی داشت. بعد از تزریق دوم هم واکنش التهابزایی و هم ضدالتهابی طبیعی بودند. این دادهها بیانگر این است که در میانسالی میکروگلیا واکنش مصونیتبخشی تغییریافته از خود نشان میدهد. اما همه موارد ناامید کننده نیست: میکروگلیای موشهای میانسال همچنان به تزریق دوم واکنش طبیعی نشان میدهند. بنابر گفته واترز: "در حال حاضر، دگرگونیهای مربوط به سالخوردگی میتوانند فقط یک نقطه عطف باشند چرا که ظرفیتهای حیاتی دیگر هنوز رو به وخامت نرفتهاند. البته هنوز نمیدانیم تغییرات مربوط به سالخوردگی در فعالیتهای میکروگلیا از چه زمانی درمغز انسان شروع میشود، اما نتایج به دستآمده از موشها بیانگر ایناست که احتمالا زودتر از آنچه تصور میکردیم باشد."
منبع: newswise