مشکل پنجاه ساله زبالههای اتمی برطرف شد
محققین در دانشگاه کارولینای شمالی، به یک فناوری برای توسعه انرژی خورشیدی به منظور حذف انتخابی یکی از سختترین و پیچیدهترین عناصر در زبالههای هستهای در امریکا دست یافتند.

به گزارش کلیک، این فناوری، ذخیره زبالههای اتمی را ایمنتر و و غیرسمی تر میسازد و این مشکل چندین ساله را حل میکند.
این کار که در مجله ساینس منتشر شده است، نه تنها درها را برای استفاده راحتتر یکی از کارامدترین منابع انرژی کره زمین باز میکند، بلکه یک گام مهم در تکمیل چرخه سوخت هستهای محسوب میشود. سوخت هستهای به همراه انرژی باد و خورشید، منابع انرژی پاک برای آیندگان هستند.
تام مایر، استاد شیمی در کالج علوم و هنر UNC، که رهبری این مطالعه را بر عهده داشته است، میگوید: "برای حل مساله زبالههای اتمی، باید مشکل امریکیوم را حل کنید."
امریکیوم همانند پلوتونیوم و اورانیوم نام آشنا نیست، اما دانشمندان در طول چندین دهه در تلاش برای حذف این عنصر از زبالههای اتمی بودهاند. گروههای مختلفی در ابتدا موفق شدند اما دچار مشکلات بعدی شدند که راه حل را غیرقابل استفاده میساخت. مایر و تیمش از جمله کریس دارس، یک راه برای حذف عناصر رادیواکتیو بدون مواجه شدن با مشکلات بعدی پیدا کردند.
این فناوری که مایر و دارس ایجاد کردهاند بسیار نزدیک به موردی است که مایر در مرکز تحقیقات انرژی و سوخت خورشیدی UNC برای جداسازی هستههای الکترون از ملکول آب به کار برده است. در پروژه امریکیوم، مایر و دارس فناوری را برای جداسازی الکترونها از امریکیوم به کار بردند که دوبرابر بیشتر از جداسازی الکترون آب انرژی میبرد. با جدا کردن این سه الکترون، امریکیوم همانند پلوتونیوم و اورانیوم رفتار خواهد کرد، که پس از آن حذف کردنش با فناوری موجود به راحتی صورت میپذیرد.
دارس اینگونه توضیح میدهد که سوخت هستهای ابتدا به صورت گلولههای کوچک جامدی هستند که در میلههای بلندی جاسازی شده اند. برای پردازش آنها، سوخت استفاده شده در اسید حل شده و پلوتونیوم و اروانیوم را از آن جدا میکنند. در این روند، امریکیوم نیز به همراه پلوتونیوم و اورانیوم در مرحله دوم جدا خواهد شد.
منبع: phys