طراحی ماژولار الجی جی ۵ اقدامی هوشمندانه و موفقیتآمیز یا عجولانه و ناموفق!؟
همانطور که میدانید کمپانی الجی در جریان رویداد MWC 2016 یا "کنگره جهانی موبایل ۲۰۱۶" به طور رسمی از پرچمدار جدیدش یعنی گوشی هوشمند الجی جی ۵ (LG G5) رونمایی کرد. این گوشی از نظر ظاهری و سبک طراحی یک محصول کاملا منحصر به فرد است، چرا که بدنه آن به شکل ماژولار طراحی شده است.

شاید پیش از این در رابطه با "پروژه آرا" یا "Project Ara" گوگل مقالاتی را خوانده باشید. پروژه آرا گوگل پروژهای بوده که در آن تلاش میشود تا گوشیهای هوشمندی با اجزای سخت افزاری ماژولار طراحی شود. منظور از ماژولار بودن اجزای سخت افزاری گوشی این است که بتوان هر یک از قطعات آن (مانند تراشه، سنسور دوربین، صفحه نمایش و ... ) را به طور مستقل از دستگاه جدا کرده و تعویض نمود. بدین صورت کاربر نیازی به خرید گوشیهای جدیدتر و با قدرت سخت افزاری بیشتر نداشته و در هر زمان که تمایل داشته باشد میتواند با خرید قطعه سخت افزاری مد نظرش و جایگزین کردن آن با قطعه پیشین دستگاه نسبت به افزایش قدرت آن اقدام نماید.
تصور کنید که گوشی هوشمندتان از صفحه نمایشی با وضوح تصویر فول اچ دی بهرهمند است. حال قصد دارید که صفحه نمایش گوشی هوشمندتان وضوح تصویر QHD داشته باشد. در پروژه آرا گوگل این امکان فراهم میشود تا کاربر بتواند پنل نمایشگر گوشی را جدا و تعویض نماید، بنابراین شما به سادگی میتوانید یک نمایشگر QHD را جایگزین صفحه نمایش فول اچ دی گوشی هوشمندتان کنید. به سبک طراحی این چنینی که در آن قطعات سخت افزاری دستگاه قابل جداسازی و جایگزین کردن هستند و یا این اجازه به کاربر داده میشود تا لوازم جانبی منحصر به فرد یا اصطلاحا ماژولهای خاصی را به دستگاه متصل کنند، طراحی ماژولار گفته میشود!
گوشی هوشمند الجی جی ۵ تا حدی این نوع سبک طراحی را به همراه دارد. البته تمام قطعات سخت افزاری این گوشی قابل جداسازی نیست، بلکه الجی بستری را فراهم آورده تا به موجب آن کاربر بتواند بخشی از بدنه زیرین دستگاه را از آن جدا ساخته و لوازم جانبی اختصاصی یا ماژولهای خاصی را به آن متصل کند. همچنین با جداسازی بخش زیرین بدنه این گوشی امکان دسترسی کاربر به باتری دستگاه فراهم میشود. با توجه به این موضوع و تعریفی که در پروژه آرا گوگل از طراحی ماژولار یک گوشی به میان آمد میتواند گوشی هوشمند الجی جی ۵ را یک محصول "نیمه ماژولار" خطاب کرد. الجی لوازم جانبی یا ماژولهای خاصی را برای گوشی الجی جی ۵ معرفی کرده که قابل اتصال مستقیم به بدنه گوشی جی ۵ هستند. این ماژولها Cam Plus و B&O DAC نام دارند که به ترتیب با قیمتهای ۶۹٫۹۹ دلار و ۱۹۹ دلار به فروش میرسند. اما این دو ماژول نامبرده شده چه کارایی دارند؟
ماژول Cam Plus به گوشی الجی جی ۵ متصل شده و منجر به افزایش بازده دوربین دستگاه میشود. این قطعه به دکمههای فیزیکی همچون زوم، شاتر و ... مجهز است و با اتصال آن به گوشی جی ۵ فرآیند استفاده از دوربین اصلی دستگاه بهبود داده میشود. البته باید اشاره کنیم که این ماژول به طور مستقیم هیچ تأثیری بر روی کیفیت عملکرد دوربین گوشی جی ۵ ندارد. همچنین ماژول Cam Plus به یک باتری مجزای ۱۲۰۰ میلی آمپر ساعتی مجهز است و با اتصال آن به گوشی جی ۵ ظرفیت باتری آن به ۴۰۰۰ میلی آمپر ساعت افزایش پیدا میکند.
اما ماژول B&O DAC که ۱۹۹ دلار قیمت دارد منجر به افزایش قابلیتهای پخش صوتی گوشی جی ۵ میشود. کمپانی الجی در کنار این دو ماژول از لوازم جانبی اختصاصی دیگری نیز رونمایی کرده که آنها هیچ اتصال فیزیکی با گوشی جی ۵ ندارند، اما در کنار این گوشی قابلیتهای جالبی را ارائه میکنند. دوربین LG 360 VR و LG 360 Cam دو نمونه از این لوازم جانبی هستند که با استفاده از اتصال وایفای و غیر فیزیکی عملکردی همگامسازی شده با گوشی جی ۵ خواهند داشت. کمپانی الجی این لوازم جانبی اختصاصی را که برای گوشی جی ۵ خود در نظر گرفته را با لقب اختصاصی "Friends" به معنای "دوستان" معرفی کرده است.
اما طراحی ماژولار گوشی هوشمند الجی جی ۵ تا چه اندازه موفقیتآمیز بوده است؟ به نظر شما این اقدام الجی تا چه اندازه از سوی کاربران مورد توجه قرار میگیرد؟ همانطور که اشاره داشتیم، در حال حاضر الجی تنها دو ماژول اختصاصی را برای گوشی جی ۵ رونمایی کرده که واقع در عمل هم چندان کارایی زیادی ندارند! به نظر شما اگر الجی شتابزده عمل نکرده و معرفی یک گوشی ماژولار را به زمان دیگری موکول میکرد و ماژولهای بیشتری را نیز برای این محصول طراحی مینمود نتیجه بهتری از عملکرد خود دریافت نمیکرد؟ در ادامه به شرح مشکلات کنونی مربوط به طراحی ماژولار گوشی الجی جی ۵ میپردازیم و نهایتا نتیجهگیری در رابطه با عملکرد هوشمندانه یا عجولانه الجی در قبال رونمایی از یک گوشی هوشمند ماژولار را بر عهده شما عزیزان قرار میدهیم.
کمبود ماژولهای گوشی جی ۵
همانطور که اشاره کردیم، متأسفانه در حال حاضر تنها دو ماژول اختصاصی برای گوشی هوشمند الجی جی ۵ طراحی و عرضه شدهاند که عملا کارایی چندان زیادی را ندارند. البته الجی از افراد و توسعه دهندگان مختلف خواسته که به منظور طراحی و توسعه ماژولهای اختصاصی گوشی جی ۵ وارد عمل شده و ایدههای خود را ارائه دهند. الجی خاطرنشان کرده که از ایدههای نو مربوط به طراحی ماژولهای اختصاصی گوشی جی ۵ حمایت کاملی به عمل میآورد و حتی قصد دارد که برای آشنایی بیشتر تا ایدههای خلاقانه افراد و شرکتهای مختلف کنفرانسی اختصاصی برای توسعه ماژولهای گوشی الجی جی ۵ برگزار کند. اما به نظر شما سایر شرکتها و افراد تا چه اندازه به صحبتهای الجی و توسعه ماژولهای اختصاصی برای گوشی جی ۵ اهمیت میدهند؟
به نظر ما با توجه به اینکه الجی هم اکنون از نظر شرایط و وضعیت عملکرد در صنعت موبایل جای چندان تثبیت شدهای ندارد، سایر شرکتها و افراد نیز تمایل زیادی نسبت به همکاری با این شرکت نخواهند داشت. مطمئنا اگر دعوت به همکاری این چنینی از سوی برندی همچون اپل یا سامسونگ منتشر میشد بازده آن به مراتب بیشتر بوده و سر و صدای بسیار زیادی را برپا میکرد. اما متاسفانه هم اکنون الجی در صنعت موبایل جایگاه مطلوبی ندارد و بدون تردید این موضوع منجر به کاهش انگیزه بسیاری از افراد و شرکتهای دیگر به منظور همکاری با الجی میشود.
در سمت مقابل هیچ جای تضمینی وجود ندارد که الجی از ایدههای خلاقانه مربوط به ساخت ماژولهای اختصاصی برای گوشی جی ۵ حمایت مستقیم به عمل آورده و به نوعی از این ایدههای نو سوءاستفاده نکند. مطئمنا اطمینانی که افراد و شرکتهای دیگر به کمپانیهای بزرگی همچون سامسونگ و اپل دارند در این زمینه نیز بیشتر از شرکت الجی خواهد بود. بنابراین مسئله اعتماد نیز میتواند موضوع حائز اهمیتی باشد و نهایتا بدین صورت ما عقیده داریم که تنوع ماژولهای ارائه شده برای گوشی جی ۵ ناچیز بوده و ناچیز باقی میماند. همچنین نباید فراموش کنیم که طراحی، تولید و عرضه هر یک از ماژولهای اختصاصی برای این گوشی مدت زمان خاصی را میطلبد. به عنوان مثال تصور کنید که سال آینده ۱۰ ماژول اختصاصی دیگر برای گوشی جی ۵ معرفی و عرضه شود. در این شرایط تقریبا همگی ما منتظر رونمایی الجی از پرچمدار جدیدش یعنی گوشی جی ۶ خواهیم بود و به عرضه ماژولهای اختصاصی برای گوشی جی ۵ اهمیت کمتری میدهیم. از اینرو شاید اگر الجی در قبال رونمایی از گوشی هوشمند ماژولار خود عجولانه عمل نمیکرد و ماژولهای بیشتری را برای آن طراحی مینمود، بازده بهتری را دریافت میکرد.
دردسرهای جداسازی بخش ماژولار دستگاه
هنگامی که الجی در جریان کنگره جهانی موبایل ۲۰۱۶ به طور رسمی گوشی هوشمند الجی جی ۵ را به معرض نمایش قرار داده و بخش زیرین بدنه آن را از دستگاه جدا کرد و نشان داد که بدنه این گوشی به شیوه ماژولار طراحی شده، اولین سوالی که در ذهن ما نقش بست این بود که جداسازی بخش زیرین بدنه این گوشی به چه شیوه انجام میشود؟ آیا جداسازی آن دشوار است؟ آیا با تکرار زیاد این حرکت به بدنه دستگاه آسیب وارد نمیشود؟
هنگامی که برخی از افراد توانستند در جریان رویداد MWC 2016 برای اولین بار و مدت زمان کوتاهی گوشی جی ۵ را در دست خود گرفته و تجربه استفاده از آن را داشته باشند، دریافتیم که جداسازی بخش زیرین بدنه این گوشی چندان راحت انجام نشده و اصطلاحا قلق خاصی را به همراه دارد. الجی در آن زمان مدعی شده بود که گوشی جی ۵ معرفی شده در رویداد MWC نمونه اولیه این محصول است و الجی در تلاش است تا همچنان کیفیت بدنه ماژولار و بخش زیرین دستگاه را افزایش دهد تا کاربران در قبال جداسازی زائده زیرین آن و اتصال ماژولهای اختصاصی به این گوشی هوشمند دچار مشکل نشوند! بنابراین ظاهرا الجی تا رویداد MWC 2016 هنوز از نظر کیفی طراحی ماژولار بدنه گوشی جی ۵ را به مرحله نهایی و مورد نظر نرسانده بود!
اما الجی در این مدت زمان کوتاه به واقع عالی عمل کرد و نهایتا توانست بستری ساده و روانتر را به منظور جداسازی بخش زیرین بدنه گوشی جی ۵ فراهم آورد. این گوشی در دو لبه سمت راست و چپ خود دو دکمه کوچک را به همراه دارد که به منظور بیرون کشیدن بخش زیرین آن باید این دو دکمه را به طور همزمان بفشارید و سپس بخش زیرین بدنه گوشی را به سمت خود بکشید و بدین آن را جدا نمایید. به واقع جداسازی این بخش امری دشوار محسوب نمیشود اما بدون تردید کاربران زیادی در ابتدا با این نوع سبک طراحی ارتباط برقرار نکرده و به دستگاههای هوشمند خریداری شده خود آسیب جدی وارد میکنند. چرا که تجربه نشان داده اغلب کاربران پس از خرید یک محصول (به خصوص گوشی) به دفترچه راهنمای آن توجهی نمیکنند. الجی در دفترچه راهنمای گوشی جی ۵ مراحل جداسازی بخش زیرین بدنه گوشی را به شکل دقیقی شرح داده، اما بعید میدانیم که کسی به توضیحات الجی اهمیت بدهد و این موضوع منجر میشود تا عدهای از کاربران در قبال استفاده از بدنه ماژولار گوشی جی ۵ دچار مشکل شوند. شاید برای شما غیرقابل باور باشد که کسی در قبال این موضوع دچار مشکل شود. اما باور کنید که بدون تردید این اتفاق رخ خواهد داد و افرادی هستند که عجولانه و بدون توجه به موضوعات این چنینی آسیبهای جدی را به دستگاه وارد میکنند.
متاسفانه در حال حاضر نمیتوانیم در رابطه با استهلاک ناشی از جداسازی مکرر بخش ماژول بدنه گوشی الجی جی ۵ نظر دهیم. اما بدون تردید استهلاک حاصل از جداسازی بخش زیرین بدنه گوشی از آن اجتنابناپذیر خواهد بود. برای درک بهتر این موضوع میتوانید لایه محافظ سوکت شارژر گوشیهای هوشمند را در نظر بگیرید که بلااستثناء با گذشت زمان دچار مشکلاتی نظیر هرز شدن، کنده شدن و ... میشوند. بدون تردید با استفاده مکرر از بخش زیرین گوشی جی ۵ احتمال بروز استهلاک در آن نیز افزایش مییابد و این موضوع از دیگر معضلات طراحی نیمه ماژولار بدنه گوشی الجی جی ۵ محسوب میشود.
ماژولهای یکبار مصرف یا قابل استفاده در آینده؟
اما ماژولهای که برای گوشی جی ۵ عرضه میشوند به واقع تا چه زمانی کاربرد لازم را خواهند داشت؟ تصور کنید که در کنار گوشی جی ۵ ماژول Cam Plus را نیز با قیمت ۶۹٫۹۹ دلار خریداری کردید. حال اگر سال آینده نسبت به خرید گوشی جی ۶ اقدام کنید و یا با معرفی گوشی V20 به خرید آن بپردازید، باید ماژول Cam Plus را دور بیاندازید؟ در این شرایط میتوان ماژول Cam Plus را یک بار مصرف خطاب کرد!
با طرح این سوال متوجه میشویم که احتمالا الجی مجبور است تا طراحی ماژولار بدنه پرچمدارانش را به همین شکل ادامه دهد. پیش بینی شده که گوشی LG V20 هم از بدنه ماژولار بهرهمند شود و بتواند از ماژولهای اختصاصی گوشی جی ۵ استفاده کند. بدین صورت استفاده از ماژولهای الجی در گوشیهای هوشمند رواج پیدا میکند و به نوعی این امر برای شرکت الجی مسئلهای مناسب محسوب میشود.
البته الجی پیش از این ثابت کرده که پتانسیل لازم به منظور ایجاد تغییرات اساسی در طراحی گوشیهای هوشمندش را دارد. به عنوان مثال این شرکت به طور ناگهانی گوشی LG G Flex را معرفی کرده بود و نسخه دوم آن را نیز در سال بعد روانه بازار کرد. سپس به کلی از تولید این محصول صرف نظر کرد و گوشی V10 را جایگزین آن کرد. حتی خود پرچمداران سری جی الجی هم تغییرات جالبی را داشتهاند. الجی تا پیش از این پرچمدارانش را از سبک طراحی مشابهی بهرهمند میساخت. پنل پشتی آنها حالتی خمیده داشت و دکمه Volume دستگاه در بخش پشتی آن در نظر گرفته میشد. اما گوشی جی ۵ از طراحی کامل متفاوتی بهرهمند شد! حال چه موضوعی میتواند مانع الجی در قبال ارائه سبک طراحی کاملا متفاوتی در پرچمدار بعدی آن شود؟ در این شرایط خرید ماژولهایی همچون Cam Plus و ... به هیچ وجه معقولانه محسوب نمیشود.
نتیجهگیری
همانطور که مشاهده کردید به نظر میرسد که الجی در رونمایی از گوشی هوشمندی با بدنه ماژولار تا حدی عجولانه عمل کرده است. به نظر شما اگر الجی این سبک از طراحی را در گوشی هوشمند خاص دیگر به غیر از پرچمدار اصلی خود در نظر میگرفت، میتوانست بازده بهتری را دریافت کند. به عنوان مثال تصور کنید که امسال الجی به جای رونمایی از نسخه جدید گوشی هوشمند LG V10 یک گوشی هوشمند جدید با نامی کاملا منحصر به فرد و مشخصات فنی عالی و بدنهای ماژولار معرفی میکرد. در این شرایط الجی میتوانست زمان بیشتری را نیز برای توسعه و بهبود بخش ماژولار گوشی جی ۵ صرف کرده و ماژولهای متنوعتری را نیز برای این گوشی طراحی میکرد.
در سمت مقابل الجی میتوانست برای گوشی جی ۵ طراحی بدنه منحصر به فرد و غیر ماژولاری را در نظر بگیرد و لوازم جانبی اختصاصی این محصول که لا نام "Friends" معرفی شده بودند را نیز برای آن عرضه کند. البته بدون تردید الجی برای طراحی گوشی جی ۵ زحمات زیادی کشیده و ایده الجی در این زمینه به واقع عالی و ستودنی محسوب میشود. به نظر بسیاری از کارشناسان گوشی هوشمند الجی جی ۵ از نظر طراحی بهترین گوشی هوشمند معرفی شده در رویداد MWC 2016 بوده است و به واقع ما هم با این موضوع موافق هستیم.اما در هر صورت همواره در کنار ایدههای جدیدی که ارائه میشود انتقادهای خاصی نیز وجود دارد. نظر شما در رابطه با بدنه ماژولار گوشی الجی جی ۵ چگونه است؟ طراحی ماژولار الجی جی ۵ را اقدامی هوشمندانه و موفقیتآمیز دانسته و یا آن را اقدامی عجولانه و ناموفق محسوب میکنید؟
منبع: androidheadlines