سونامی عامل تغییر شکل سیاره سرخ

حدود ۳٫۴ میلیار سال پیش، هم زمان با تکامل اولین موجودات چند سلولی برای زندگی بر روی زمین، در اثر برخورد شهاب‌ سنگ‌ها، سونامی‌های عظیمی در مریخ رخ داد و منجر به سنگی شدن این نواحی از مریخ شد. به گزارش کلیک، اهمیت این اتفاق تا حدی بود که سایر پدیده‌های زیستی آن زمان، از جمله تکامل چند سلولی‌ها برای زندگی بر روی زمین، در تاریخ ان زمان کمرنگ شد. در اثر امواج سهمگین این سونامی خطوط فرضی سواحل محو و بقایای آن به سازه‌های زمین شناسی تبدیل شده است. به این ترتیب چهره همسایه سرخ زمین دگرگون شد.

سونامی عامل تغییر شکل سیاره سرخ

به گزارش کلیک، اهمیت این اتفاق تا حدی بود که سایر پدیده‌های زیستی آن زمان، از جمله تکامل چند سلولی‌ها برای زندگی بر روی زمین، در تاریخ ان زمان کمرنگ شد. در اثر امواج سهمگین این سونامی خطوط فرضی سواحل محو و بقایای آن به سازه‌های زمین شناسی تبدیل شده است. به این ترتیب چهره همسایه سرخ زمین دگرگون شد.

شواهد این دو سونامی عظیم توسط الکسیس رودریگه، زمین شناس موسسه توسان آریزونا و تیم همراهش کشف شده است. این تیم تحقیقاتی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای رد پای این دو سونامی که بیشتر شبیه به فاجعه بوده است را کشف کردند. به نظر می‌رسد این سونامی در حوالی ناحیه‌ای از مریخ که ارتفاعاتی با نام عربیا ترا و زمین‌های پست کریس پلانتیا ، به هم می‌رسند رخ داده است. عده‌ای از محققان بر این باورند که میلیاردها سال پیش، در این ناحیه اقیانوس شمالی بزرگی وجود داشته است و تلاقی ارتفاعات و زمین‌های پست را نیز نشانی از خط ساحلی می‌دانند. بر سر این موضوع بین دانشمندان هنوز اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد.

رودریگه و تیم همراهش با الهام از زلزله ویرانگر ۹ریشتری و سونامی که در پی آن در سال ۲۰۱۱ در ژاپن رخ داد در پی کشف وقایع مشابهی در مریخ هستند که نشان می‌دهد بر اثر برخورد شهاب سنگ‌ها در مریخ، سواحل شمالی مریخ دچار دگرگونی شده اند. این تیم تحقیقاتی، با کمک مریخ نوردی که در مدار مریخ در حال چرخش است بقایای زمین‌شناسی یافته‌اند که نشان می‌دهد سونامی بزرگی حدود ۳٫۴ میلیارد سال در مریخ رخ داده است. این سونامی قادر به جابجایی تخته‌ سنگ‌های عظیم الجثه تا ۳۰۰ مایل بر روی سطح بوده است. اما سونامی دیگر در حدود ۴ میلیون سل بعد رخ داده است. این سونامی زمانی رخ داده است که آب و هوای مریخ سردتر شده بوده است و به همین دلیل زمانی که امواج سهمگین سونامی قبل از اینکه بتوانند ارتفاعات را از بین ببرند، بر روی سطح این ارتفاعات یخ می‌بندند. وجود مایل‌ها یخ دندانه دار گویای همین مطلب است. وجود یخ‌ به بلندی بند انگشت در این سیاره می‌تواند نشانی از وجود حیات بر روی مریخ باشد درست شبیه به سطح یخ زده ماه مشتری.

این اولین باری نیست که ازسونامی به عنوان دلیلی برای محو شدن سواحل اقیانوس مرده مریخ یاد می‌شود. در سال ۲۰۱۰ نیز فرضیه‌هایی ارایه شد که نشان می‌داد سونامی‌های پر قدرت سواحل را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند. یافته‌های رودریگه و همکارانش نیز بر اعتبار این فرضیه‌ها می‌افزاید.

البته هنوز به طور قطعی نمی‌توان گفت که این اتفاقات واقعا رخ داده‌ است یا دقیقا به همان نحوی رخ داده است که رودریگه و تیم همراهش انتظار دارند. فرسایش در اثر باد یا عوامل محیطی دیگر مانند رانش زمین نیز می‌تواند باعث محو شدن خطوط ساحلی، هنگام از بین رفتن اقیانوس، شود. البته به علت وجود بقایای یخ آن هم به شکل طولانی و گسترده این فرضیه بعید به نظر می‌رسد. از طرفی، اگر سونامی رخ داده باشد، تشکیل این امواج سهمگین و مخرب را می‌توان در اثروقوع زلزله دانست تا برخورد شهاب سنگ‌ها. در هر صورت این یافته‌ها، باعث درک و شناخت بهتر ما از همسایه کیهانی‌مان می‌شود.

منبع:msn

ارسال نظر