ساخت لیزر با استفاده از پروتئین موجود در بدن عروس دریایی
به تازگی محققان اسکاتلندی با استفاده از پروتئین فلورسنت موجود در بدن عروس دریایی که قابلیت رشد در شرایط آزمایشگاهی را نیز دارد، موفق به تولید لیزر پلاریتون شدهاند، که میتواند کاربردهای زیادی داشته باشد؛ زیرا به انرژی کمی برای فعالیت نیاز دارد.

به گزارش کلیک، یکی از محققان اسکاتلندی که در این پروژه حضور دارد، معتقد است که پروتینهای فلورسنت ویژگیهای جالبی دارند. به نظر او پروتئینهای فلورسنت دارای ساختار مولکولی بسیار خاصی هستند و نظیر ساختار مولکولی آنها در هیچ ماده ترکیبی که تا کنون برای تولید لیزر مورد استفاده قرار گرفته است، دیده نشده است.
ساختار فیزیکی لیزرهای پلاریتون با ساختار لیزرهای متداول و مرسوم تفاوت دارد و از توانایی بالقوه تولید میزان بیشتری از نور با انرژی کم برخوردار است. دانشمندان قبلا معتقد بودند که نمیتوان از این لیزر برای کاربردهای مختلف استفاده کرد. یکی از دلایل این موضوع این بود که این نوع لیزر برای عملکرد مناسب، نیازمند دمای برودتی است. این نوع لیزر برای عمل کردن نیازمند دمای فوقالعاده پایین است (حتی پایینتر از دمایی که در آن گاز نیتروژن تبدیل به مایع میشود) و ایجاد چنین دمایی کار راحتی نیست.
استفاده از پروتئین فلورنست موجود در بدن عروس دریایی در تولید این نوع لیزر، این محدودیت را برطرف کرده است؛ زیرا باعث شده است که این لیزر بتواند در دمای اتاق نیز به راحتی عمل کند.
ساخت این لیزر میتواند تاثیر گستردهای بر روند پیشرفت محاسبات اپتیکال داشته باشد. کاهش انرژی مورد نیاز جهت رمزگذاری دادهها از طریق لیزر، در محاسبات اپتیکال بسیار مهم است. دستیابی به نوعی جدید از لیزر که نیازمند میزان کمی از انرژی باشد، برای انجام محاسبات اپتیکال امر بسیار مهمی محسوب میشود و این همان چیزی است که دانشمندان را به تولید لیزر پلاریتون تشویق میکند.
کاربرد دیگری که این لیزر میتواند داشته باشد، ایجاد یک منبع نور با قابلیت سازگاری زیستی و همچنین به کارگیری آن در بدن موجودات زنده است. این نوع لیزر میتواند در سلولهای موجودات زنده قرار گیرد و به دلیل اینکه در تولید آن از پروتئین استفاده شده است، به راحتی توسط سلولها پذیرفته میشود و به دلیل اینکه با میزان کمی از انرژی فعالیت میکند، خطر آسیب به بافتهای اطراف آن وجود ندارد.
این نوع لیزرها میتوانند در ایجاد بارکدها نیز به کار گرفته شود. قابلیت تولید طیف نشری باریک توسط لیزر موضوعی است که همه آن را پذیرفتهاند، اما امکان ایجاد طیفهای نشری متفاوت توسط لیزر نیز وجود دارد. این موضوع به معنای آن است که در صورتی که لیزر بتواند در بافتها و سلولهای زنده طیفهای نشری متفاوتی را تولید کند، میتوان با اندازهگیری طیفهای ایجاد شده توسط آن، از لیزر به عنوان یک تعیین کننده یا شاخص استفاده کرد.
به گفته یکی از محققان فعال در این پروژه، روند اجرایی شدن و استفاده گسترده از این فناوری نیازمند یک دوره پنج تا ده ساله است.
استفاده از لیزر برای کاربردهای مختلف نیازمند تحقیق و بررسی است؛ برای مثال استفاده از این لیزر در انجام محاسبات اپتیکال نیازمند بررسی و مطالعه چهار تا پنج ساله است. مطالعه و تحقیق برای به کار گیری لیزر در زمینههای زیستی نیز تقریبا نیازمند همین مدت زمان است. زمینه سازی برای استفاده از لیزر به عنوان یک ابزار نیز زمان زیادی میطلبد.