صنعت بازی سازی در ایران دچار توهم است
رسانه کلیک - چهارمین جشنواره بازیهای رایانهای شیراز در حالی برگزار شد که عملا غیر از شرکت MSI، حمایت کننده دیگری از این جشنواره نبود؛ رسانه ای حضور نداشت و مسئولین نیز بارها اعلام کردند که برگزاری این جشنواره برعهده افراد و دانشجویان بوده است.

امروزه یکی از حساس ترین مقوله هایی که جامعه را درگیر خود کرده است، مبحث بازی به خصوص بازی رایانهای بین نوجوانان، جوانان و خانوادههاست. بازیهای رایانهای علاقه روز جوانان و نوجوانان و جزو صنایع پیشتاز جهان امروز در عرصه های فرهنگی، آموزشی، صنعتی و حتی علمی است. روزانه افراد بیشتری درگیر بازیهای رایانهای و موبایلی می شوند و سهم این بازی ها در پر کردن اوقات نوجوانان، جوانان و خانواده ها بیشتر از دیروز میشود.
امروزه بازیهای رایانهای جهت درمان کودکان اوتیسم و اهداف گفتار درمانی و توانبخشی ذهنی در حال ساخته شدن هستند و تحقیقات نشان داده که آموزش از طریق بازی رایانه ای جزو عمیق ترین نوع های آمورشی هستند. در جوامع پیشرفته صنعت بازی، بازی سازی و جشنواره های بازی از نظر اقتصادی به نقاط قوت کشورها تبدیل شده اند و جای صنایعی مانند نفت و خودروسازی را خواهند گرفت.
اما نکتهای که در کشور ما شاید با کمترین توجه به آن در حال ادامه مسیر است، همین بازی است که شاید در آینده نه چندان دور جای صنعت سینما را نیز به خود اختصاص دهد. در حالی در شیراز جشنواره بازی های رایانه ای برگزار شد که عملا نه بازخورد خبری دیدیم و نه مسئولین در راه به ثمر رسیدنش تلاش کردند. تنها چیزی که شنیدیم این بود که MSI به عنوان اسپانسر اصلی این رویداد حضور داشت. MSI بارها اهمیتش به بازی های رایانه ای را ثابت کرده و این را می شود از غرفه ای که در نمایشگاه الکامپ امسال نیز به این موضوع اختصاص داده بود، فهمید. اما نکتهای که برای ما سوالهای زیادی پیش آورده، کم توجهی به این صنعت است. این کم توجهی صرفا محدود به حامیان و برگزارکنندگان نیست و حتی رسانه ها نیز کم کارند. با توجه به بازخورد کمی که در رابطه با جشنوارهای بازی های رایانه ای شاهد بودیم؛ تصمیم گرفتیم با امین پیلهچی، مدیر بازار یابی شرکت MSI که حامی اصلی این رویداد بود تماس گرفته و سوالات و ابهامات را رفع کنیم.
پیله چی با عنوان این موضوع که این شرکت برنامه های مسابقات جهانی مخصوص ام اس آی دارند، msi beat و در حال حاضر نیز چند سالی است با تغییر نام (MGA (master gaming arena در حال فعالیت است؛ صحبتهای خود را شروع می کند و در پاسخ به این نکته که چرا در جامعه ایرانی آنطور که باید به بازی پرداخته نمی شود، می گوید: «نکته غیرقابل انکار این است که ما مشکلی قدیمی و فرهنگی داریم که از سالهای قبل مثل خیلی تکنولوژی های دیگر، والدین بازی را عامل سرگرمی و حواس پرتی و مانع تحصیل فرزندان خود میدانند. البته نباید منکر این نکته شد که در قدیم شاید به اندازه امروز بچهها به شکلی حرفهای با بازی آشنا نبودند.
ما در سالهای گذشته با توجه به این پتانسیل در ایران مسیر بازی در MSI را استارت زدیم، البته قبلش هم اسپانسر چند گیمر مانند آقای شهریار شاکی بودیم. این روزها بخش فرهنگی در جامعه وجود دارد که متاسفانه مردم اشرافی بر آن ندارند. اگر به این نکته توجه کنیم که گیم ویژگیهای زیادی مانند خلاقیت و توانایی حل مساله در تمام افراد و فارغ از سن و سال دارد و حتی ویژگی های درمانی؛ متوجه خواهیم شد که یکی از بهترین راههای آموزش می تواند نام بگیرد.»
امین پیلهچی با اشاره به این نکته که متاسفانه ما یعنی مردم، دولت، رسانه ها و همه افراد جامعه اطلاعات درستی از بازی نداریم و در نتیجه در این زمینه اطلاع رسانی درستی انجام نمی گیرد، اضافه می کند: «وقتی راه درستی برای اطلاع رسانی نباشد؛ زمانی که جایی همانند بنیاد ملی بازی های رایانهای در تلاش برای سنگ اندازی و در نهایت هدف کلی کسب درآمد وارد این حوزه می شوند، نتایج خوبی در انتظار این حوزه قطعا نخواهد بود.»
مدیر بازاریابی MSI معتقد است به دلیل تحریم و برخی زیرساختهای سخت افزاری، بازی سازها محدودند و نمیتوانند کارهای باکیفیتی عرضه کنند. در نهایت نتایج کارها به رده پایین صعود می کند. پیله چی میگوید: «حتی خود گیمرها به دلایل زیادی مثل سرعت و پهنای باند اینترنت نمی توانند در ایران رنک خوبی به دست آورده و در حد ارزش هایشان مسابقه دهند. اما با تمام این اوصاف باز هم رقبای سرسختی برای خارجیها هستند.»
پیله چی در پاسخ به سوالی در رابطه با عدم ورود سرمایه گذاران به این صنعت تاکید میکند: «سرمایه گذار داخلی اطلاعاتی در رابطه با سود و پتانسیل های این حوزه ندارند؛ در نگاه از زاویه ای دیگر شاید سرمایه گذاران امروز، خودشان از همان نسل والدینی هستند که بازی را مانع پیشرفت میدیدند.»
پیلهچی با عنوان این موضوع که در حوزه گیم نه منتقد داریم نه رسانهای به معنای واقعی، تصریح می کند: «اخیرا چند رسانه با دغدغه گیم وارد این حوزه شدهاند؛ اما دل سوز نیستند و بیشتر مشغول ساخت برنامه های گیشه ای هستند. به عنوان رسانه هیچ اطلاعاتی از اخبار حوزه گیم ایران ندارند. برای مثال اگر با این رسانهها تماس بگیرید و بپرسید رویدادهای بازی در این ماه یا حتی امسال کدامها هستند؛ بدون شک اطلاعاتی ندارند. حتی مواردی داشتیم که برگزارکننده اطلاع رسانی کرده و برای شرکت در رویداد دعوتشان کرده؛ اما سواد رسانه ای که باید را برای تهیه گزارش نداشتهاند. از طرفی خبر را با تبلیغ و رسیدن به پول اشتباه میگیرند.»
او در توضیح بیشتر این موضوع اضافه میکند: «در برخی زمانها برگزارکننده برای ثبت نام تقاضای تبلیغ دارد که در این بحث طبیعی است که رسانه تقاضای پول داشته باشند؛ اما در مرحله بعد که رویداد برگزار می شود، دوستان رسانهای به دلیل فقر سواد رسانهای تقاضای پول برای اعلام اخبار میکنند!»
پیلهچی در انتهای گفتگوی خود با خبرنگار کلیک تاکید میکند: «در همین فستیوال دو هفته ای و بزرگ دانشگاه شیراز که با کوشش آقایان محمدی و رحیمی و حمایت واحد مرکز فناوری و اطلاعات دانشگاه شیراز دکتر خونجوش و معاونت فرهنگی دانشگاه شیراز، دکتر حفیظی برگزار شد؛ با یکی از بازی سازهای معروف کشور تماس گرفتند تا با دادن فضا به آنها در این فستیوال مسابقه اجرا کنند اما در مقابل مدیران بازی مذکور تقاضای پول کردند! پس نه تنها تمام نهادها و مردم که خود سازندگان بازی هم متوهم شده اند و چیزی از برندینگ و توسعه بازار متوجه نیستند.»