آیا حباب قیمتی خودرو با روند «توافقی» پلتفرمهای آنلاین از بین خواهد رفت؟
رسانه کلیک - در حالی که در همه کشور درگیر شرایط کرونایی هستند ؛ قیمت خودرو همچنان روندی افزایشی دارد. از این روی، پلتفرم دیوار و شیپور تصمیم گرفتهاند قیمت خودرو را به صورت توافقی نشان دهند اما این موضع تا چه زمانی ادامه دار خواهد بود؟

کارشناسان دلایل اقتصادی متعددی برای افزایش قیمت خودرو برمیشمارند که از مهمترین آنها میتوان به تحریمها، عدم تناسب عرضه و تقاضا، کاهش واردات، افزایش نرخ ارز و تورم و رشد نقدینگی اشاره کرد. برخی در این میان ردپای پلتفرم های عرضه آگهی چون دیوار و شیپور را در این روند افزایشی بی تاثیر نمیدانند اما دیوار طی اقدامی دیوار و شیپور تصمیم گرفتهاند نمایش آگهی های خودرو را با تحولاتی روبهرو کنند.
اگر در هفته های گذشته به بخش خودرو دیوار و شیپور مراجعه کرده باشید، حتما متوجه شدهاید که بیش از ۷۰ درصد آگهیها قیمت فروش ندارند و به جای قیمت کلمه « توافقی » نمایش داده میشود. دیوار و شیپور با راهکارهایی سعی کرده اند افزایش قیمتهای خودرو را کنترل کرده و جلوی سوء استفادههای احتمالی را بگیرند. یکی از مهمترین این کارها ایجاد یک بازه قیمتی بود تا فروشندگان تنها در صورتی بتوانند قیمت مورد نظر خود را نمایش دهند، که در بازه مذکور باشد و اگر قیمت فروش خودرو بیشتر از بازه مورد تایید دیوار باشد، به جای قیمت، واژه «توافقی» نمایش داده میشود.
اگر وارد فهرست آگهی هر خودرویی که بشوید میتوانید ببینید که همیشه حداقل ۷۰ الی ۸۰ درصد آگهیها بدون قیمت بوده و «توافقی» هستند. پس دفعه بعد که قصد خرید خودرو داشتید و دیدید که بیشتر آگهیها قیمت توافقی دارند، بدانید که دلیل آن رعایت نکردن ورود قیمت در بازه متعادل است.
سایت و اپلیکیشن دیوار راهکار دیگری را هم برای کنترل بازار خودرو در نظر گرفته تا قدرت بازدارندگی از سوء استفاده سودجویان را افزایش دهد. در دیوار هر کاربر برای ثبت آگهی در بخش خودرو در تعداد بالا محدودیت دارد و برای انتشار آگهی های بعدی باید تا روزهای آینده صبر کند. این قابلیت باعث میشود تا دلالان سودجو که با انواع آگهیهای مختلف سعی میکنند با بازی با قیمتها سودهای کلان به جیب بزنند، عملا نتوانند در دیوار به این شیوهها روی بیاورند و در نتیجه صرفا فروشندگان خودرو و مشاورین املاک تایید شده در دیوار به معامله میپردازند.
این دو راهکار، یعنی محدود کردن کاربر به ورود قیمت در بازه متعادل و محدود کردن کاربر در انتشار تعداد بالای آگهی در یک روز، عملا دست دلالان را در شیپور و دیوار بسته است. تجربه چند ماه گذشته در اعمال این راهکارها موفق بوده است. اما سوالی که در این خصوص وجود دارد دیوار و شیپور تا چه زمانی در این مسیر با ثبات خواهد بود؟ آیا دیوار و شیپور برای جلوگیری از حباب قیمتی خودرو این راهکار را همیشه اعمال خواهند کرد؟
برخی معتقدند پلتفرمهایی همچون دیوار و شیپور باید به دیتابیسی که نشان میدهد هر فرد چه ماشینی دارد متصل شوند تا هر فرد همان را بتواند به شکل آگهی به فروش درآورد. عدهای معتقدند شاید با این راهکار مسیر ورود دلالان مسدود شود. اما اینکه آیا در آینده شاهد چنین حرکتی از سوی این پلتفرمها خواهیم بود یا نه با علامت سوالی مواجه است که در آینده به جواب خواهد رسید.