معرفی اصطلاحات اصلی بازار فارکس و معنی هر یک
نماد یا همان SYMBOL، در حقیقت مخفف اسم دارایی است که در این بازار توسط کارگزاری برای معاملات ارائه شده است. برای مثال، بسیاری از بروکرها بیش از 200 نماد معاملاتی را ارائه کردهاند که هر یک با چند حرف اختصاری یا همان SYMBOL نمایش داده میشوند. برای مثال، اگر فردی به دنبال معامله کردن سهام شرکت اپل باشد، باید نماد AAPL را در لیست پلتفرم معاملاتی، جستجو نماید.

اصطلاحات بازار فارکس اصطلاحات اصلی فارکس
بازار فارکس یکی از بازارهای اصلی سرمایهگذاری در سطح جهانی بوده که روزانه میزبان صدها هزار تریدر از سرتاسر جهان بوده که میلیاردها دلار معامله انجام میدهند. اگر قصد ورود به این بازار را دارید، احتمالا تا کنون با چندین کلمه روبرو شدهاید که معنای آن را نمیدانید. در این مقاله قصد داریم تا اصطلاحات اصلی این بازار که اتفاقا بسیار ساده اما پر کاربرد هستند را به شما آموزش دهیم.
نماد یا همان SYMBOL، در حقیقت مخفف اسم دارایی است که در این بازار توسط کارگزاری برای معاملات ارائه شده است. برای مثال، بسیاری از بروکرها بیش از 200 نماد معاملاتی را ارائه کردهاند که هر یک با چند حرف اختصاری یا همان SYMBOL نمایش داده میشوند. برای مثال، اگر فردی به دنبال معامله کردن سهام شرکت اپل باشد، باید نماد AAPL را در لیست پلتفرم معاملاتی، جستجو نماید.
هر دارایی دارای یک قیمت خرید (قیمتی که از بروکر خریداری میکنید) بوده که با ask یا همان ask price مشخص میشود. در هنگام فروش نیز قیمت bid ملاک قیمتی انجام معامله است. پس در هر لحظه، دو قیمت مختلف ask و bid در پلتفرم معاملاتی نمایش داده شده که در حقیقت قیمت خرید و فروش همان دارایی است. برای فهم بهتر، تفاوت قیمت خرید و فروش دلار در صرافی را در نظر بگیرید.
یکی از مفاهیم بسیار مهم در بازار فارکس، اسپرد است. اسپرد به تفاوت قیمت خرید و فروش هر دارایی گفته میشود. Spread به دو صورت لحاظ میشود. مدل اول، مدل اسپرد ثابت بوده که همواره تفاوت مشخص و ثابتی بین قیمت خرید و فروش لحاظ میشود. مدل دوم اسپرد که به آن اسپرد شناور گفته میشود، مدلی است که در آن، تفاوت قیمت خرید و فروش (با قیمت اصلی دارایی) ثابت نبوده و بر اساس عرضه و تقاضا تغییر میکند. دو مدل اسپرد در تصویر زیر نمایش داده شده اند:
اسپرد چیست؟همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید، در نمودار بالایی تفاوت قیمت خرید و فروش همواره میزان ثابتی بوده که یعنی اسپرد ثابت است. اما در نمودار پایینی، در بعضی زمانها دو قیمت به یکدیگر نزدیک شده و در بعضی زمانها از یکدیگر فاصله میگیرند. این قیمت گذاری بستگی به عرضه و تقاضا داشته و زمانیکه بازار در حالت عادی باشد، قیمت خرید و فروش در مدل اسپرد شناور به یکدیگر نزدیک خواهند شد.
بهتر است بدانید که بروکرها، خدمات خود را به ازای کارمزد در اختیار معامله گران فارکس قرار میدهند. یکی از انواع این کارمزد (که روش اصلی درآمد بروکر است)، همین اسپرد انجام معاملات است. روشهای دیگر دریافت کارمزد شامل کمیسیون و سواپ هستند که در مقالات دیگر، توضیح خواهیم داد.
پوزیشن یا همان Position در فارکس، به یک معاملهی باز گفته میشود. هنگامیکه شما مثلا طلا را خریداری میکنید، معامله باز شده و شما در یک پوزیشن قرار گرفتهاید. با بستن معامله یا همان Close، این معامله خاتمه یافته و میزان سود و ضرر خود را با بروکر تسویه خواهید کرد. بستن معامله یا بستن پوزیشن، به معنای خاتمه معامله است.
انواع اصطلاحات معاملاتی
بر خلاف بازارهای مالی دیگر از جمله بورس ایران که شما فقط امکان خرید یک یک دارایی (سهام) در قیمت مشخص را دارید و باید آن را در زمان مشخص ببنید و اصل پول خود را به همراه سود (یا ضرر) دریافت نمایید، بازار فارکس گزینههای مختلفی را در اختیار شما قرار میدهد. این گزینهها به دلیل استفاده از پلتفرمهای معاملاتی مدرن در اختیار معامله گر قرار گرفته است.
اولین گزینه، سفارش گزاری به روش Pending Order است. در این روش، شما قیمت خود را تعیین خواهید کرد و میزان خرید (یا فروش) را نیز مشخص مینمایید. هر زمان که قیمت به حد مشخص شده توسط شما برسد، پلتفرم معاملاتی به صورت خودکار معامله را انجام خواهد داد. پندینگ اردر را هم برای خرید و هم برای فروش میتوان تنظیم کرد.
حد خرید یا همان Buy Limit یکی از مدلهای پندینگ اردر است. فرض کنید که شما معتقید که سهام اپل به زودی افت قیمت داشته و پس از آن، مجددا رشد خواهد کرد. بنابراین، یک دستور خرید شرطی Buy limit با قیمت مد نظر خود (پایین تر از حد فعلی) تنظیم خواهید کرد تا در صورت رسیدن قیمت نماد به قیمت مد نظر شما، معامله خرید انجام شود.
در تحلیل تکنیکال، تریدرها معتقدند که اگر قیمت نماد از عدد مشخصی فراتر رود (مثلا سقف کانال را بشکند و از آن خارج شود)، رشد قیمتی آن انفجاری خواهد شد. فرض کنید سهام اپل در حال حاضر 360 دلار بوده و در صورتیکه از 400 دلار رد شود، ممکن است تا 600 دلار به ازای هر سهم، رشد نماید. در چنین شرایطی، تریدر میتواند از گزینهی Buy Stop که یکی از حالات پندینگ اردر است، استفاده نماید. دقت داشته باشید که این دستور خرید تنها زمانی اعمال میشود که قیمت دارایی به عدد مشخص شده برای Buy stop (یا در مثال ما معادل 400 دلار) رسیده باشد.
دقیقا عکس این گزینهها نیز برای فروش دارایی با عنوان Sell limit و Sell Stop قابل استفاده است. گزینه حد فروش زمانی استفاده میشود که قصد دارید یک نماد یا دارایی را در قیمتی بالاتر از قیمت فعلی به فروش برسانید. برای مثال، ممکن است طبق تحلیلهای انجام شده، سقف کانال که نماد به آن واکنش نشان میدهد معادل 400 دلار باشد و در حال حاضر قیمت این نماد معادل 360 دلار باشد. بنابراین، از پلتفرم خود درخواست خواهید کرد که هر زمان قیمت دارایی به قیمت سقف کانال (در مثال ما معادل 400 دلار) رسید، معامله فروش انجام شود.
در زمانی که بازار روند نزولی به خود گرفته (قیمت نماد در حال کاهش باشد) و تریدر قصد داشته باشد که معاملهی فروش خود را در قیمتی پایینتر از قیمت کنونی انجام دهد، میتواند از گزینه Sell Stop استفاده نماید. اصطلاحات فارکس به همراه مثالهای دقیقتر در این مقاله ارائه شدهاند.
مفاهیم خرید و فروش در بازار فارکس
بازار فارکس یک بازار دوسویه است. این بدان معناست که چه در روند نزولی و چه در روند صعودی قیمتها، تریدر میتواند معاملات موفقی داشته و از آن، درآمد کسب نماید. همانطور که در بازار سهام، معامله گر میتواند سهام را خریداری کرده و در قیمت بالاتری بفروشد تا درآمد کسب نماید، در بازار فارکس نیز میتواند از خرید یک دارایی و فروش با قیمتی بالاتر، درآمد کسب کند.
اما قیمتها همواره در حال صعود نبوده و گاهی ممکن است در یک رینج خاص (با حد بالا و پایین مشخص) قرار گرفته و یا سیر نزولی خود را آغاز کنند. بر خلاف بازارهای مالی دیگر از جمله بورس، فارکس این امکان را به تریدر میدهد تا از کاهش قیمتها نیز درآمد کسب کند. برای فهم بهتر ساز و کار این امکان، بهتر است با معاملات CFD آشنا شوید.
معاملات CFD
هر کارگزاری، نمادهایی را در اختیار مشتریان خود قرار میدهد. این کارگزاری در حقیقت یا معاملات شما را با تریدر دیگری همگام کرده و یا خودش طرف دیگر معامله با شما قرار خواهد گرفت. فرض کنید که شما معتقدید که قیمت طلا کاهش خواهد یافت، در همین زمان نیز تریدر دیگری معتقد است که قیمت طلا افزایش خواهد یافت. شما یک معامله SELL یا همان فروش باز کرده و تریدر دیگر نیز معامله Buy یا همان خرید باز خواهد کرد. بدین ترتیب، شما در صورتیکه تحلیل صحیحی داشته باشید، از این معامله سود کسب خواهید کرد.
علاوه بر آن، بروکر دارایی یکی سری دارایی نیز هست. هنگامیکه شما قصد فروش سهام اپل را دارید (چرا که معتقد هستید که قیمت رو به کاهش خواهد رفت)، بروکر از محل دارایی خود، بخشی از سهام اپل را خواهد فروخت، سپس زمانیکه شما معامله را ببندید یا اصطلاحا از پوزشین خارج شوید، مجددا بروکر همان میزان سهام اپل را خریداری خواهد کرد. بدین ترتیب، بروکر هیچگاه ضرر مالی نکرده، بلکه تنها با استفاده از سرمایهی شما، معاملات را انجام داده و در کنار آن، کارمزد خود را نیز دریافت خواهد کرد.
بنابراین، با استفاده از این دو روش، کارگزاریهای فارکس از جمله بروکر آی تی بی، به تریدرها این امکان را میدهند تا هم از بازار صعودی درآمد کسب نمایند و هم در شرایط نزولی و با انجام معاملات Sell درآمد کسب نمایند.
چرا فارکس ریسک دارد؟
یکی از خدمات مهمی که تریدرها میتوانند از آن استفاده نمایند، گزینهای با نام اهرم یا همان Leverage است. اهرم به معنای پول قرض گرفتن از کارگزاری است. در نظر بگیرید که سود یک درصدی با سرمایهی 100 دلاری معادل 1 دلار بوده، اما سود یک درصدی از سرمایهگذاری 10،000 دلاری معادل 100 دلار است! کارگزاری به شما این امکان را میدهد تا سقف چند صد برابر وارد معاملات شوید. برای این کار، کارگزار سرمایهی شما را بلوکه کرده یا اصطلاحا وارد مارجین مینماید.
سپس بسته به اهرم استفاده شده (که تا 1،000 برابر نیز قابل افزایش است)، سرمایهای را در اختیار شما قرار میدهد. یعنی تریدر میتواند با 100 دلار سرمایه، معاملات چند صد هزار دلاری انجام دهد. اما کارگزار هیچگاه در ضررها با شما شریک نخواهد بود. بنابراین، اگر تحلیل اشتباهی انجام داده که ضرر شما بیش از اصل سرمایه شود (در این مثال معادل 100 دلار)، معامله بسته شده و اصل پول برای پرداخت ضرر برداشت خواهد شد.
بنابراین، در بازار فارکس، استفاده از اهرم یا همان لوریج باعث افزایش ریسک میشود.