آیا استخراج و فروش بیت کوین قانونی است؟
امروزه ارزهای دیجیتال محبوبیت زیادی دارند و تقریبا در تمام کشورهای جهان ردپای آنها دیده میشود. این داراییهای دیجیتال با ارزش بازار بیش از 1 تریلیون دلاری، میلیونها کاربر در سراسر جهان دارند که از آنها برای سرمایه گذاری، خریدهای روزمره، در پلتفرمهای دیفای و غیرمتمرکز و بسیاری از موارد دیگر استفاده میکنند.

علاوه بر استفاده شخصی از ارزهای دیجیتال، توجه سازمانهای خصوصی و دولتی جهانی نیز به رمزارزها جلب شده است و شاهد پشتیبانی و استفاده از این داراییهای دیجیتال در اکثر شرکتهای بزرگ و مطرح هستیم.
برای این استفاده و محبوبیت دلایل خوبی وجود دارد. معاملات ارزهای دیجیتال نسبت به ارزهای سنتی، سرعت و امنیت بیشتری دارد. همچنین دسترسی به آنها راحت است و محدودیتهای زمانی، بانکی و جغرافیایی گریبانگیر معامله کنندگان نمیشود. اما این مزایا باعث نشده است که رمزارزها مخالفین خود را نداشته باشند و حتی در برخی از کشورها به طور کامل ممنوع شدهاند. اما دلیل این مخالفت چیست و آیا معاملات و استخراج ارزهای دیجیتال غیرقانونی است؟
دلایل ممنوعیت ارزهای دیجیتال چیست؟
ماهیت ارزهای دیجیتال، غیرمتمرکز و غیرقابل کنترل بودن آنها است و ارزهای دیجیتال زیرمجموعه و تحت کنترل هیچ بانک، دولت، سازمان یا اشخاصی نیستند.
این موضوع باعث شده است تا مزایای مختلفی برای ارزهای دیجیتال ایجاد شود. این رمزارزها تابع قوانین مرزی و کشوری نیستند و همه افراد در سطح جهان میتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. همچنین با توجه به نحوه فعالیت، از امنیت بالایی برخوردار هستند و متکی به شرایط کشوری یا اقتصاد یک منطقه نیستند.
اما این استقلال، مشکلاتی را نیز برای دولتها ایجاد میکند. سیاستهای مالی و اقتصادی بخش بسیار مهمی از هر کشوری است و لازمه انجام و اعمال این سیاستها، کنترل بر پول و جریان مالی جامعه است. هرچه ارزهای دیجیتال بین مردم یک کشور محبوب تر شوند و معاملات در حجم و مقیاس گسترده تری با آنها انجام شود، کنترل دولت بر جریان مالی و سیاستهای اقتصادی کمتر میشود.
نبود شفافیت، استفاده از ارزهای دیجیتال در فعالیتهای غیرقانونی، اثرات مخرب زیست محیطی و نوسانات شدید قیمتی از جمله دیگر دلایلی هستند که توسط کشورها در هنگام ممنوعیت یا محدودیت فعالیتهای ارزدیجیتال عنوان شدهاند.
چین، مصر، عراق، قطر، عمان، مراکش، الجزایر، تونس و بنگلادش از جمله کشورهایی هستند که ارزهای دیجیتال کاملا ممنوع شدهاند یا محدودیتهای سختگیرانهای برای معاملات آنها اعمال شده است. در چند سال اخیر همچنین گمانه زنیهایی از ممنوعیت یا محدودیت ارزهای دیجیتال در ایران نیز شنیده میشود، اما شرایط و رویکرد ایران در قبال ارزهای دیجیتال چیست؟
آیا استخراج و فروش بیت کوین در ایران قانونی است؟
با اینکه استخراج ارزهای دیجیتال در کشور به شکل قانونی انجام میشود، اما ایران در مجموع رویکرد خنثی را نسبت به ارزهای دیجیتال در پیش گرفته است و با اینکه حمایتهایی از جمله برگزاری نمایشگاه بین المللی متاراد وجود دارد، اما معاملات و فعالیت در بازار رمزارزها و داراییهای دیجیتال در حالی که جرم نیست، در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد.
موضوعی که قرار است بزودی رفع شود زیرا مسئولین کشوری بارها اعلام و تاکید کردهاند که ممنوعیت ارزهای دیجیتال، صرافیها و مزارع استخراج غیرممکن است، اما قانون گذاری و ایجاد چهارچوب لازم است و این قانون گذاری در دستور کار دولت است.
چیزی که در گذشته و در فضای استخراج ارزهای دیجیتال دیده شد و در نهایت با قانون گذاری و تعیین تکلیف، مجوز دهها مزرعههای استخراج در سراسر کشور صادر شد و این فعالیت به شکل قانونی استخراج و خرید و فروش بیت کوین و دیگر ارزها ادامه پیدا کرد.
در حالی که از ارزهای دیجیتال برای معاملات تجاری با برخی کشورها از جمله روسیه و چین استفاده میشود و توسعه رمزارز ملی با سرعت در حال انجام است، دولت چهارچوب قانون ارزهای دیجیتال را آماده میکند و پیش نویس سیاستها و احکام رمزارزها در طی چندماه اخیر تهیه شده است. براساس جزئیات منتشر شده، دولت کنترل و سازماندهی بازار ارزهای دیجیتال را در دستور کار خود قرار داده است.
پس در مجموع خطری داراییهای دیجیتالی کاربران را در صرافیها و کیف پولهای معتبر ایرانی تهدید نمیکند. اما مهم است که کاربران در نگهداری داراییهای خود در صرافیهای معتبر اقدام کنند تا در مسیر قانونی آینده، مشکلی برای آنها پیش نیاید.
یکی از این صرافیهای معتبر سرمایکس نام دارد که از قدیمی ترین صرافیهای رمزارز کشور است و تا به امروز با خدمات متنوع از جمله بازاری با بیش از 450 رمزارز مختلف، خرید و فروش سریع و آسان و کیف پول امن و پیشرفته ایرانی همواره نحوه فعالیت خود را با شرایط و قوانین کشور وقف داده است و از دارایی کاربران در مقابل هر خطر هک، تحریم و ممنوعیتهای داخلی و خارجی محافظت کرده است.