برنامه نویسی فرانت‌اند یا بک‌اند، کدام را یاد بگیریم؟

ممکن است قبلا اصطلاحات فرانت‌اند و بک‌اند را شنیده باشید. اما برای بسیاری که با برنامه نویسی خیلی آشنایی ندارند و یا در شروع مسیر شغلی برنامه نویسی هستند، ممکن است معنای این دو مبهم باشد.

برنامه نویسی فرانت‌اند یا بک‌اند، کدام را یاد بگیریم؟

برنامه نویسی فرانت چیزی است که بازدیدکنندگان یا کاربران هنگام تعامل با یک برنامه، وب‌سایت یا پلتفرم می‌بینند. بک‌اند جایی است که برنامه نویسان فرآیندهایی را کدنویسی می‌کنند تا این تعاملات به راحتی اجرا شوند.

در زمان طراحی و ساخت اپلیکیشن و یا وب‌سایت، هر دو گروه برنامه نویسان فرانت‌اند و بک‌اند روی پروژه کار می‌کنند تا بتوانند در کنار هم، ظاهر و کارایی وب‌سایت و اپلیکیشن را ارتقا دهند.

اما برای بسیاری این سوال پیش می‌آید که کدام‌یک از این شاخه‌های برنامه نویسی را یاد بگیرند. در این مقاله، تفاوت بین برنامه نویسی بک‌اند و فرانت‌اند را با جزئیات بیشتری توضیح خواهیم داد (و همچنین نگاهی به برنامه نویسی فول استک خواهیم داشت)، تا به شما کمک کنیم تصمیم بگیرید از کجا شروع کنید.

فرانت‌اند چیست؟

برنامه نویسی فرانت‌اند، به فرآیند ایجاد رابط کاربری و طراحی ظاهر و سبک برنامه‌ها و وب‌سایت‌ها اشاره دارد. توسعه دهندگان فرانت‌اند مسئول اطمینان از آسان بودن استفاده از رابط کاربری و ظاهر خوب اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌ها هستند. آنها همچنین، مسئول افزایش ویژگی تعاملی بودن وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها نیز هستند.

طراحی مواردی مانند صفحه آرایی، منوها و تصاویر بر عهده توسعه دهندگان فرانت‌اند است. آنها هستند که در شرکت‌ها صفحات مختلف وب‌سایت را به‌روز می‌کنند، طرح‌بندی المان‌های مختلف در وب‌سایت را تغییر می‌دهند، کار با آن را برای کاربر آسان می‌کنند و علاوه بر این، عناصر متحرک به صفحات اضافه می‌کنند.

زبان‌های برنامه نویسی فرانت‌اند

به طور کلی، در برنامه نویسی فرانت‌اند از HTML، CSS و جاوا اسکریپت استفاده می‌شود. HTML ستون اصلی یک سایت است،CSS برای انتخاب سبک تصاویر کاربرد دارد و جاوا اسکریپت بر نحوه حرکت عناصر در صفحه تأثیر می‌گذارد.

همچنین، برای کار در این حوزه باید با برخی از فریم‌ورک‌های فرانت‌اند مانند React، Vue و Angular آشنا شوید. فریم‌ورک‌ها فناوری‌های تخصصی هستند که به شما در راه‌اندازی برنامه‌ها کمک می‌کنند. در واقع، این فریم‌ورک‌ها هستند که به برنامه نویسان این امکان را می‌دهند تا روند توسعه را سرعت ببخشند.

بک‌اند چیست؟

برنامه نویسی بک‌اند ، به فرآیند کدنویسی برای افزایش کارایی برنامه‌ها و وب‌سایت‌ها اشاره دارد و کاربر تمام این فرآیندها را در وب‌سایت نمی‌تواند ببیند. اما با این حال، برنامه نویسی بک‌اند چیزی فراتر از بهره‌وری و کارایی وب‌سایت است و همچنین، آنچه در سرور و پایگاه داده اتفاق می‌افتد را نیز شامل می‌شود.

در واقع چیزی که به عنوان برنامه نویسی بک‌اند در وب‌سایت یا اپلیکیشن اتفاق می‌افتد، در پشت پرده است و کاربر نمی‌تواند آن را مشاهده کند. فرانت‌اند را به عنوان منوی یک رستوران در نظر بگیرید: لیستی از غذاهای رستوران در اختیار دارید که می‌توانید از میان آنها یکی را سفارش دهید.

بک‌اند را می‌توان آشپزخانه یک رستوران در نظر گرفت. هیچ مشتری‌ای در رستوران، آشپزخانه را مشاهده نمی‌کند و نمی‌داند که فرآیند پخت عذا در آشپزخانه به چه صورت است. باید راهی برای ارتباط مشتری با سرآشپز وجود داشته باشد، بنابراین پیشخدمت با ارسال سفارشات به آشپزخانه به عنوان واسطه عمل می‌کند. توسعه‌دهنده بک‌اند پیشخدمتی است که پایگاه داده وب‌سایت را با استفاده از زبان پشتیبان یا سمت سرور مدیریت می‌کند.

زبان‌های برنامه نویسی بک‌اند

انواع مختلفی از زبان‌های برنامه نویسی در بک‌اند استفاده می‌شوند. برنامه نویسان بک‌اند عمدتا از جاوا اسکریپت، پایتون و C# استفاده می‌کنند. برای شروع، توصیه می‌کنیم بر روی جاوا اسکریپت تمرکز کنید، زیرا داشتن یک زبان واحد که هم در فرانت‌اند و هم در بک‌اند کاربرد داشته باشد، به شما کمک می‌کند که در برنامه نویسی فول‌استک نیز مهارت پیدا کنید.

بک‌اند نیز مانند فرانت‌اند فریم‌ورک‌هایی دارد که توصیه همگان استفاده از فریم‌ورک‌های Express، Flask، و asp.net است.

برنامه نویسی فول‌استک چیست؟

برنامه نویسی فول‌استک، ترکیبی از فرانت‌اند و بک‌اند است. برنامه نویسان در این حوزه، هم با عملکرد‌های سمت مشتری و هم با عملکردهای سمت سرور سروکار دارند. توسعه دهنده فول‌استک، ترکیبی از مهارت‌های هر دو را باید داشته باشد و حتی می‌تواند طراحی یک وب‌سایت و انجام فرآیندهای بک‌اند و فرانت‌اند را از اول تا آخر خودش انجام دهد.

یکی از مزیت‌های توسعه دهنده فول‌استک بودن این است که می‌توانید تشخیص دهید که چه چیزی یک وب‌سایت را بصری و کار با آن را آسان می‌کند و همچنین می‌توانید آن را به‌گونه‌ای بسازید که کاربر تعامل بیشتری با آن داشته باشد.

چرا باید هم فرانت‌اند و هم بک‌اند یاد بگیرید؟

دلایل زیادی وجود دارد که چرا باید هم بک‌اند و هم فرانت‌اند را یاد بگیرید. اولین دلیل این است که یادگیری هر دو شاخه از برنامه نویسی، شما را به فردی قوی در برنامه نویسی تبدیل می‌کند. شما قادر خواهید بود کل فرآیند توسعه وب را از ابتدا تا انتها درک کنید و همین موضوع، شما را به عنوان فردی ماهر در برنامه نویسی و به کارفرما معرفی خواهد کرد. مهارت بالا در برنامه نویسی به شما کمک می‌کند که در بازار کار برای برنامه نویسی موفق‌تر عمل کنید و برای استخدام کار سختی پیش رو نداشته باشید.

علاوه بر این، یادگیری فرانت‌اند و بک‌اند با هم، به شما درک بهتری از نحوه کار این دو با هم می‌دهد. شما قادر خواهید بود مشکلات را به طور موثرتری عیب‌یابی کنید و همچنین در ساخت اپلیکیشن و وب‌سایت نیز بهتر عمل کنید. بنابراین، اگر به‌دنبال بهبود چشم‌انداز شغلی خود به‌عنوان یک توسعه‌دهنده وب هستید، یادگیری هر دو بخش فرانت‌اند و توسعه برای شما بهترین گزینه است.

فرانت‌اند و بک‌اند: از کدام‌یک شروع کنیم؟

فرض کنید شما یک فرد مبتدی هستید و قصد دارید تا در مورد برنامه نویسی و توسعه وب یاد بگیرید. همچنین هیچ ایده‌ای ندارید که برای یادگیری سراغ بک‌اند بروید یا فرانت‌اند.

بسیاری از برنامه نویسان توصیه می‌کنند که در صورت علاقه به دو حوزه بک‌اند و فرانت‌اند، برای شروع خوب است که سراغ فرانت‌اند بروید. این به این دلیل است که با درک نحوه ساخت و کار روی بخش فرانت وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها، می‌توانید سریع‌تر نحوه عملکرد آنها در بک‌اند را درک کنید و همین موضوع یادگیری بک‌اند را نیز آسان‌تر می‌کند.

ارسال نظر