مدیرکل جمعیت وزارت بهداشت: غربالگری جنین ممنوع نشده است
طبق اعلام مدیرکل جمعیت وزارت بهداشت، غربالگری جنین ممنوع و حذف نشده، بلکه قانون غربالگری با درخواست والدین و تایید پزشک متخصص انجام خواهد شد.

اخیرا نامهای در فضای مجازی منتشر شده که با عنوان حذف غربالگری جنین و تولد فرزندان معلول در ایران دست به دست شد و واکنشهای بسیاری به دنبال داشت.
حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت در اینباره توضیح داد: «طبق قانون جوانی جمعیت، مراقب سلامت، ماما و پزشک عمومی نباید وارد چرخه خدمت تخصصی غربالگری شوند و سامانه تخصصی برای انجام غربالگری با نام سلامت مادر و جنین به زودی راهاندازی میشود.»
قانون قوانی جمعیت و حکم غربالگری جنین
بنا بر قانون قوانی جمعیت، آزمایش غربالگری و تشخیص ناهنجاری جنین صرفا به درخواست یکی از والدین و با تشخیص پزشک متخصص، مبنی بر احتمال قابل توجه نسبت به وجود عارضه جدی در جنین، یا خطر جانی برای مادر یا جنین و یا احتمال ضرر جدی برای سلامت مادر یا جنین در ادامه بارداری مبتنی بر منابع معتبر علمی تجویز میشود، مشروط به آن که احتمال ضرر آزمایش غربالگری و تشخیص ناهنجاری حسب مورد اقوی از احتمال یا محتمل ضرر نسبت به جنین و مادر نباشد و همچنین والدین یا پزشک احتمال عقلایی سقط در اثر آزمایش غربالگری و تشخیص ناهنجاری را ندهند.
بر طبق بند ماده ۵۴ این قانون، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلف است طی شش ماه از لازمالاجرا شدن این قانون، ضمن استقرار سامانه جامع نسبت به ثبت اطلاعات کلیه مراجعین باروری، بارداری، سقط و دلایل آن و زایمان و نحوه آن در کلیه مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاهها، مراکز درمان ناباروری و مراکز تصویربرداری پزشکی اعم از دولتی و غیردولتی با رعایت اصول محرمانگی اقدام کند.
ارائهدهنده خدمت غربالگری بهمنظور استانداردسازی، نظارت، پایش و ارزشیابی موظف است که دلایل تجویز یا اقدام به غربالگری را در طی مراحل در پرونده الکترونیک سلامت بیمار و یا سامانه ماده (۵۴) این قانون ثبت و بارگذاری کند.
البته این روند جدید به این دلیل که احتمال به دنیا آمدن جنینهایی با ناهنجاریهای گوناگون را افزایش میدهد، همچنان مورد انتقادی بسیاری از کارشناسان و ناظران است.
منبع: باشگاهخبرنگاران
همچنین بخوانید: تولد ۱۴۷۴ نوزاد از مادران ۱۰ تا ۱۴ ساله در سال گذشته | آمار زایمان در گروه سنی پرخطر