فلز، شیشه یا پلاستیک؛ کدام ماده برای بدنه گوشی های هوشمند گزینه بهتری است؟
رسانه کلیک - طی سال ها مواد به کار رفته در گوشی ها تغییرات بسیاری کرده اند؛ از پلاستیک گرفته تا شیشه و فلزات. در این مطلب نگاهی به تفاوت ها، مزایا و معایب این مواد می اندازیم.

در گذشته نه چندان دور، گوشی هایی که در اندازه ها و اشکال مختلف ساخته می شدند، یک ویژگی مشترک داشتند؛ در واقع همه این دستگاه ها از پلاستیک ساخته می شدند. در چند سال گذشته مواد به کار رفته در گوشی ها تغییرات زیادی کرده اند و دیگر نه فقط از پلاستیک، بلکه از فلزات، چرم و شیشه هم در ساخت بدنه آن ها استفاده می شود. آخرین مورد یعنی شیشه باعث به وجود آمدن طراحی های نو و شکیل شده است، اما همه افراد از اینکه طی چند سال انتخاب هایشان محدود و محدودتر شده چندان راضی نیستند.
هر یک از مواد به کار رفته در گوشی ها مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ از حسی که در دست شما به وجود می آورند گرفته تا دوام آنها و مقاومتی که در برابر زمین خوردن و فرو رفتن در آب از خود نشان می دهند.
با کلیک همراه باشید تا نگاهی دقیق تر به مزایا و معایب مواد به کار رفته در گوشی ها بیاندازیم.
فلزات
فلز برای اولین بار نزدیک به 5 سال پیش تبدیل به یکی از مواد سازنده گوشی های بازار شد و بیشتر توسط هوواوی و HTC مورد استفاده قرار گرفت. تولید گوشی های سری HTC One در سال 2013 باعث شد که برای اولین بار استفاده از فلز در تلفن های هوشمند به یک روند عادی تبدیل شود. سایر تولیدکنندگان اکنون هم از فلزات در ساخت گوشی های خود استفاده می کنند، اما این ماده بر خلاف گران ترین گوشی های موجود در بازار، باعث به وجود آمدن گوشی هایی مقرون به صرفه و باکیفیت شده است.
مزایا
ظاهر و احساسی که در دست به وجود می آورد: یکی از عوامل کلیدی که باعث علاقه مردم به گوشی های فلزی می شود، ظاهر آن ها و احساسی که در دست به وجود می آورند، است. آلومینیم و منیزیم (فلزاتی که اکثرا در ساخت گوشی ها به کار برده می شود) بسیار انعطاف پذیر هستند و این موضوع باعث می شود تولیدکنندگان بتوانند با خلاقیت هرچه تمام از این مواد در ساخت گوشی هایشان بهره ببرند.
خارج شدن حرارت: دلیل دیگری که باعث می شود فلز یکی از بهترین مواد به کار رفته در گوشی ها محسوب شود، این است که فلز با از بین بردن حرارتی که از پردازنده و ساختار درونی گوشی تولید می شود، باعث بهبود عملکرد سیستم عامل می شود؛ در حالی که پلاستیک نمی تواند اینگونه عمل کند. به علت رسانایی خوب فلز در برابر گرما، گرمای بیشتری از گوشی های فلزی نسبت به گوشی های پلاستیکی خارج می شود.
معایب
خارج شدن حرارت: خروج حرارت برای گوشی های فلزی هم یک مزیت است و هم یک عیب، چرا که وقتی پردازنده داغ می کند بدنه گوشی به قدری داغ می شود که تقریبا غیرقابل لمس خواهد بود. تقریبا غیرممکن است که شما با لمس بدنه یک گوشی داغ کرده بسوزید اما گوشی های فلزی می توانند تا حدی داغ شوند که هنگام در دست گرفتن آن ها اذیت شوید.
جلوه گوشی: یکی از مزایای گوشی های ساخته شده از پلاستیک این است که آسیب های سطح گوشی در آن ها زیاد به چشم نمی آید، اما گوشی های فلزی تمام خط و خش ها را بروز می دهند. بسیاری از گوشی های فلزی آندیزه و صیقل داده شده در رنگ های مختلفی عرضه می شوند، اما با اینکه ظاهر خوبی دارند، هنگامی که در معرض فلزات خام قرار می گیرند، دچار آسیب می شوند.
تداخل رادیویی: فلز ممکن است رسانای خوبی برای گرما باشد، اما به همین خوبی برق را هم عبور می دهد و جلوی امواج رادیویی با فرکانس بالا را می گیرد. این موضوع باعث می شود استفاده از فلز در ساخت گوشی ها قابلیت شارژ بدون سیم را از آن ها سلب کند و همچنین مانع اثرگذاری امواج رادیویی استفاده شده در وای فای و اینترنت شبکه های موبایلی شود. در این شرایط باید از آنتن ها برای برقراری ارتباط درست استفاده کرد.
در ساخت چه گوشی هایی از فلز استفاده شده است؟
گوشی های تمام فلز امروزه زیاد معمول نیستند؛ شاید لازم باشد به یک یا دو نسل قبل گوشی هایی همچون HTC 10 و هوواوی P10 برگردید تا مثال های خوبی از گوشی های فلزی با کیفیت ببینید. اخیرا گوشی Nokia 6 وارد بازار شده که ممکن است به اندازه مثال های قبلی با کیفیت نباشد، اما از آلومینیم یک پارچه سری 6000 ساخته شده است. تعدادی از تولیدکنندگان هم از ترکیبی از فلز و شیشه در ساخت گوشی هایشان استفاده می کنند، مانند هوواوی Mate 10.
شیشه
تقریبا در تمام گوشی های پرچمدار نه تنها از شیشه برای محافظت از صفحه نمایش آن ها استفاده شده، بلکه روکش های شیشه سرامیکی در پشت آن ها بکار رفته است. این ایده اولین بار با عرضه گوشی گلکسی S6 Edge که از فلز و شیشه ساخته شده بود و گوشی تمام شیشه ای Xperia Z3 محبوبیت پیدا کرد. اخیرا هم در گوشی های هوواوی P20 پرو، گلکسی S9 و بسیاری از محصولات دیگر از این ایده استفاده شده است (درباره هوواوی P20 Pro و گلکسی S9 بیشتر بدانیم).
مزایا
مقاومت در برابر خط و خش: Gorilla Glass شرکت کورنینگ به گونه ای طراحی شده است که در برابر ضربه و خط و خش مقاوم باشد. در حالی که برخی سازنده های گوشی هوشمند از شیشه های شرکت های دیگری استفاده می کنند Gorilla Glass در بسیاری از گوشی های هوشمند استفاده شده و بدون شک یکی از دلایل اصلی استفاده روز افزون از شیشه در این محصولات است. شیشه ای که در ساخت گوشی ها استفاده می شود باید در برابر ضربه مقاوم باشد و مانند گوشی های فلزی دارای خط و خش نشود ( چگونه Gorilla Glass به زندگی روزمره ما راه پیدا خواهد کرد ).
قابلیت تولید در مقیاس بالا: برخی شرکت ها مانند اپل، روی گزینه هایی مانند صفحه نمایش sapphire سرمایه گذاری کرده اند؛ اما تمام نمایشگرهی شیشه ای یک مزیت مشترک نسبت به فلز دارند و آن امکان تولید آن ها در مقیاس بالا است که باعث کاهش هزینه شرکت های تولید کننده می شود، زیرا فرآیند تولیدشان بسیار ارزان تر از گوشی های فلزی تمام می شود. اما در این زمینه همچنان به پای پلاستیک نمی رسند!
قابلیت شارژ بدون سیم: گوشی های فلزی برای شارژ بدون سیم مناسب نیستند، اما به این علت که شیشه نسبت به فلز رسانای بسیار ضعیف تری برای برق است، ماده بسیار بهتری برای ساخت گوشی های مجهز به قابلیت شارژ بدون سیم محسوب می شود.
معایب
شکننده بودن: ایراد اصلی شیشه را می توان در شکننده بودن آن جستجو کرد. قطعا پلاستیک و فلز هم ممکن است بشکنند و حتی با اینکه شیشه بسیار مقاوم می تواند تا حد بالایی در برابر شکستن مقاومت کند، باز هم در صورت پرتاب شدن گوشی به زمین، ممکن است به طور کامل خرد شود.
باقی ماندن اثر انگشت: اثر انگشت یا چربی و دوده به شدت روی گوشی شیشه ای باقی می ماند. اگر عادت به تمیز کردن گوشی خود ندارید، احتمالا گوشی شیشه ای برایتان مناسب نخواهد بود!
محدودیت در طراحی: در مقایسه با فلز و پلاستیک، استفاده از شیشه در گوشی های هوشمند باعث محدودیت در طراحی آن ها می شود. اکثر گوشی های شیشه ای مسطح هستند و در مقایسه با پلاسیک نمی توان طراحی های منحنی چندانی با شیشه انجام داد؛ برای مثال طراحی لبه های منحنی در سامسونگ تقریبا منحصر به فرد است.
در ساخت چه گوشی هایی از شیشه استفاده شده است؟
کافی است نگاهی به گوشی های پرچمدار یک سال اخیر بیاندازید تا با تعداد زیادی گوشی سرامیکی و شیشه ای آشنا شوید. این گوشی ها شامل شیائومی می 8، اچ تی سی U12 پلاس، ال جی G7 و غیره است. شیشه تنها در گوشی های گران قیمت استفاده نمی شود و در بسیاری از گوشی های میان رده نیز از شیشه استفاده شده است. بدون شک در گوشی های آنر مانند آنر 8 و آنر 10 بیشتر از سایر تلفن های هوشمند از شیشه استفاده شده است و با وجود طراحی حرفه ای که گران هم به نظر می رسد، قیمت چندان زیادی برای آنها در نظر گرفته نشده است.
پلاستیک
پلاستیک هنوز هم پراستفاده ترین ماده در بین مواد به کار رفته در گوشی ها است و از بین انواع مختلف پلاستیک، نوع پلی کربنات آن برای استفاده در گوشی های هوشمند مناسب تر است. پلی کربنات پیش از این در گوشی های گران قیمتی مانند گلکسی نوت های سامسونگ و گوشی های سری G ال جی استفاده می شد؛ با این حال امروزه پلاستیک در گوشی های ارزانتر هم مورد استفاده قرار گرفته و کم هزینه ترین ماده از بین مواد به کار رفته در گوشی ها است.
مزایا
دریافت امواج: همانطور که پیشتر اشاره شد، بزرگترین اشکال گوشی های فلزی و برخی گوشی های شیشه ای اختلال در آنتن های داخلی است که معمولا باعث به وجود آمدن خطا در تماس و دریافت سیگنال ها می شود. در گوشی های ساخته شده از پلی کربنات عملا خبری از چنین مشکلاتی نیست؛ به همین علت دست تولیدکنندگان برای استفاده از آنتن های داخلی به جای انواع خارجی آن ها بازتر خواهد بود.
ماندگاری: پلاستیک در مقایسه با فلز و شیشه به سختی می شکند یا دچار خط و خش می شود. خاصیت انعطاف پذیری پلاستیک باعث می شود در برابر ضربات و سقوط ناگهانی نسبت به مواد دیگر مقاومت بهتری از خود نشان دهد.
هزینه کم: پلی کربنات در بین مواد سازنده گوشی ها ارزان تر از شیشه و فلز است و از آنجایی که بازار گوشی های هوشمند روز به روز اشباع تر می شود، توانایی تولید گوشی های ارزان تر یک فاکتور مهم محسوب می شود که نمی توان از آن صرف نظر کرد؛ با این وجود اگر هزینه های سایر مواد به کار رفته در گوشی ها کاهش یابد، استفاده از پلاستیک روز به روز کمتر خواهد شد.
معایب
ظاهر و احساسی که در دست به وجود می آورد: اکثر گوشی هایی که از پلاستیک ساخته شده اند، احساس چندان مطلوبی به شما نمی دهند؛ مگر آنکه هزینه بسیاری روی جنس و طراحی ارگونومیک آن ها شده باشد. فاصله گرفتن گوشی های پرچمدار از پلاستیک نشان می دهد جنبه های ظاهری منفی گوشی های هوشمندی که از پلاستیک ساخته می شوند، سازندگان را وادار به تجدید نظر در رابطه با مواد به کار رفته در گوشی های هوشمند کرده است.
خارج شدن حرارت: پلی کربنات و به طور کلی پلاستیک رسانای ضعیف گرماست و این بدان معناست که اگر شرایط برابر باشد، خروج حرارت از پلاستیک نسبت به سایر مواد به کار رفته در گوشی ها سخت تر خواهد بود. گوشی هوشمندی که از پلاستیک ساخته شده است، به سرعت فلز نمی تواند حرارت را از خود خارج کند و این موضوع باعث بالا رفتن دمای درونی گوشی و کاهش عمر باتری می شود.
در ساخت چه گوشی هایی از پلاستیک استفاده شده است؟
با وجود این واقعیت که گوشی های هوشمندی که از پلاستیک ساخته شده اند، معمولا به اندازه ای عالی نیستند که پرچمدار محسوب شوند، هنوز هم گوشی های بسیار خوبی وجود دارند که عمدتا از پلاستیک ساخته شده اند؛ آنر 7 ایکس رقیبی جدی برای گوشی هایی با مشخصات بالا محسوب می شود. گلکسی S8 Active نیز ویژگی های رقابتی زیادی دارد و در عین حال مقاومت آن نیز بالاست ( گلکسی S8 Active با بدنه ای مقاوم و ضد ضربه روانه بازار می شود ).
کدام یک برای شما مناسب تر است؟
کدام یک از مواد به کار رفته در گوشی ها برای شما مناسب تر است؟ پاسخ به این سوال بستگی به انتظار شما از گوشی هوشمندتان دارد.
اگر در نگهداری از گوشی خود بااحتیاط هستید، اما کوچکترین خط و خش شما را آزار می دهد، گوشی های شیشه ای گزینه مناسبی برای شما هستند. اگر به دنبال یگ گوشی خاص تر هستید و دلتان نمی خواهد اثر انگشتتان روی گوشی باقی بماند گوشی های ساخته شده از آلومینیم یا منیزیم شما را راضی نگه می دارد. همچنین گوشی هایی با بدنه پلاستیکی که دوام بالا و قیمت پایینی دارند، می توانند احساس خوبی را به شما منتقل کنند.
به نظر شما بهترین ماده بکار رفته در بدنه گوشی های هوشمند کدام است؟