کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

استنلی کوبریک، دیوید فینچر و پل توماس اندرسن از جمله فیلمسازان بزرگی هستند که در کمال ناباوری هیچ‌گاه موفق به کسب جایزه اسکار نشدند.اولین مراسم اهدای جوایز اسکار در سال ۱۹۲۹ برگزار شد و جایزه بهترین کارگردانی در دو بخش کمدی و درام به لوئیس مایلستون و فرانک بورزیگی رسید. از آن زمان تا به امروز، جایزه اسکار به جایگاه معتبرترین جایزه سینمایی جهان رسیده است.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

اولین مراسم اهدای جوایز اسکار در سال ۱۹۲۹ برگزار شد و جایزه بهترین کارگردانی در دو بخش کمدی و درام به لوئیس مایلستون و فرانک بورزیگی رسید. از آن زمان تا به امروز، جایزه اسکار به جایگاه معتبرترین جایزه سینمایی جهان رسیده است.

با این حال با وجود آن که نزدیک به صد سال از راه‌اندازی جایزه اسکار می‌گذرد، برخی از معروف‌ترین فیلمسازان جهان تاکنون از کسب اسکار بهترین کارگردانی یا بهترین فیلم محروم مانده‌اند.

یکی از دلایل این امر می‌تواند عدم تنوع در جوایز اسکار باشد؛ تاکنون تنها 2 زن و 3 فیلمساز آسیایی جایزه اسکار بهترین کارگردانی را دریافت کرده‌اند و هیچ کارگردان سیاه‌پوستی به این افتخار نائل نشده است.

بیشتر بخوانید: نامزدهای اسکار 2022 اعلام شدند

مجله فار‌اوت (Far Out) در مطلبی به معرفی چند تن از این کارگردانان نامدار پرداخته که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

استنلی کوبریک

اکثر سینمادوستان استنلی کوبریک را به عنوان یکی از بزرگ‌ترین فیلمسازان تاریخ می‌شناسند، اما آکادمی اسکار هیچ‌گاه بر این دیدگاه صحه نگذاشت.

با وجود ۱۳ نامزدی برای جایزه اسکار از جمله اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم‌های ۲۰۰۱: ادیسه فضایی، دکتر استرنج لاو، پرتقال کوکی و بری لیندون، کوبریک تنها یک‌بار رنگ اسکار را به خود دید که آن هم برای جلوه‌های بصری فیلم ادیسه فضایی بود.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

کوبریک با مهارت خود در ساخت فیلم در مجموعه متنوعی از ژانرها، از ژانر جنگی و جنایی گرفته تا درام تاریخی و فیلم‌های فضایی، در هر فیلمی که می‌ساخت جهان‌های مختلفی را زیرپا می‌گذاشت و همزمان ذوقی کاملا مدرن و هیجان‌انگیز داشت که در مقایسه با سایر فیلمسازان منحصربه‌فرد بود.

نورپردازی فریبنده فیلم ۲۰۰۱: ادیسه فضایی و درون‌مایه‌های پیچیده این فیلم درباره تکامل انسانیت و فناوری همگام با بازی خارق‌العاده کیر دولی (Kier Dullea) این فیلم را چند پله بالاتر از فیلم‌های هم‌دوره خود قرار داد.

کوبریک در سال ۱۹۶۸ برای این فیلم که یکی از بزرگترین فیلم‌های تاریخ است، نامزد اسکار بهترین کارگردانی شد اما این جایزه را برای فیلم اولیور! به کارول رید واگذار کرد.

پل توماس اندرسن

شاید غافل‌گیرکننده باشد که پل توماس اندرسن با وجود نامزدی در شاخه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم‌های خون به پا خواهد شد و رشته خیال، تاکنون برنده جایزه اسکار نشده است.

این فیلمساز آمریکایی در طی دوران فعالیت حرفه‌ای‌اش که در سال ۱۹۹۶ با فیلم برد دشوار (Hard Eight) آغاز شد، تاکنون بارها خود را به عنوان یک کارگردان فوق‌العاده اثبات کرده است.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

اندرسن از سال ۱۹۹۶ تاکنون ۹ فیلم بلند ساخته و بارها با چهره‌هایی چون دنیل دی لویس و فیلیپ سیمور هافمن همکاری کرده است. او در جدیدترین فیلم خود، پیتزای شیرین‌بیان نیز از پسر نوجوان هافمن فقید که کوپر نام دارد، در نقش اصلی بهره برد.

اگر موفقیت کنونی اندرسن را شاهد بگیریم، اجتناب‌ناپذیر است که او در آینده جایزه اسکار بهترین کارگردانی را با خود به خانه خواهد برد.

دیوید فینچر

فینچر با وجود آثار قابل توجهی که در کارنامه دارد، بارها در دوره‌های مختلف توسط آکادمی اسکار نادیده گرفته شده است.

کارگردان فیلم‌های باشگاه مشت‌زنی و هفت، تاکنون 3 بار نامزد اسکار بهترین کارگردانی شده، اما رقابت برای رسیدن به این جایزه را در سال ۲۰۰۸ به دنی بویل، در سال ۲۰۱۰ به تام هوپر و در سال ۲۰۲۱ به کلویی ژائو باخت.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

فینچر استاد ساخت فیلم‌های روان‌شناختی مهیج است و دقیقا می‌داند که چه زمانی عناصر خاصی از داستان را برای مخاطب فاش کرده و چه زمانی آن‌ها را در پس پرده نگه دارد.

این فیلمساز آمریکایی تاکنون بارها خود را به عنوان یک قصه‌گوی باهوش ثابت کرده است؛ قصه‌گویی که داستانش را تیزهوشانه، سرگرم‌کننده و دقیق روایت می‌کند.

فیلم‌شناسی موفق این کارگردان که قدمت آن به دهه ۱۹۹۰ میلادی بازمی‌گردد، حاکی از آن است که تقریبا هرکدام از فیلم‌های او می‌توانند نامزد جایزه اسکار شوند و شانس بالایی برای برد داشته باشند. اما از بخت بد فینچر، برخی از بهترین فیلم‌های او از جمله باشگاه مشت‌زنی، دختر گمشده، هفت و زودیاک هیچ‌وقت حتی نامزد دریافت اسکار هم نشدند.

وونگ کار وای

وونگ کار وای که ساخت فیلم‌های کلاسیکی چون فرشتگان سقوط کرده، چانگ‌کینگ اکسپرس و در حال‌وهوای عشق را در کارنامه دارد، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کارگردانان مولف سینمای مدرن شناخته می‌شود.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

این فیلمساز هنگ‌کنگی با وجود کارنامه درخشانی که دارد، تاکنون حتی یک بار هم نامزد جایزه اسکار نشده است. وونگ در آثارش معمولا از روایت غیرخطی و یک پالت رنگی شاخص استفاده می‌کند. انگشت‌شمارند کارگردانانی که مثل وونگ در به نمایش کشیدن پیچیدگی‌های تنهایی به چنین مهارتی رسیده باشند.

تاکنون تنها 4 چهره آسیایی موفق به کسب جایزه اسکار بهترین کارگردانی شده‌اند؛ آنگ لی اولین کارگردان از این گروه چهار نفری بود که در سال ۲۰۰۵ برای فیلم کوهستان بروک‌بک اسکار گرفت و همزمان هم به اولین کارگردان آسیایی و کارگردان رنگین‌پوست تبدیل شد که این جایزه را از آن خود می‌کند.

ریچارد لینکلیتر

لینکلیتر در سال ۱۹۹۳ با اکران فیلم مات و مبهوت که روایتی از حومه آمریکا در دهه ۷۰ میلادی است، به شهرت رسید.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

او در سال ۱۹۹۵ فیلم پیش از طلوع را روی پرده سینماها برد که به اولین قسمت از یکی از معروف‌ترین سه‌گانه‌های تاریخ سینما تبدیل شد. دیالوگ‌های ناتورالیستی تاثیر پذیرفته از سینمای اریک رومر فرانسوی، چیزی است که این فیلم را جذاب و دیدنی می‌کند.

تعجبی ندارد که بسیاری از منتقدان فیلم پیش از طلوع را در فهرست بزرگ‌ترین فیلم‌های تاریخ قرار داده و از آن به عنوان فیلمی که به زیبایی تصویربرداری شده و به طرز جسورانه‌ای رمانتیک است، یاد می‌کنند.

لینکلیتر با وجود کسب چند نامزدی برای اسکار از جمله نامزدی برای جایزه بهترین کارگردانی برای فیلم پسرانگی (۲۰۱۴) و جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی برای فیلم قبل از غروب (۲۰۰۴)، تاکنون موفق به کسب جایزه اسکار نشده است.

همچنین بخوانید:‌ گمانه‌زنی فیلم‌های جشنواره کن ۲۰۲۲ | کدام کارگردان‌های شاخص شانس حضور دارند؟

ویم وندرس

ویم وندرس که بیشتر با فیلم پاریس تگزاس شناخته می‌شود، یکی از اصلی‌ترین چهره‌های سینمای نوین آلمان است.

با وجود آن که سه مورد از مستندهای او در شاخه بهترین مستند بلند نامزد دریافت جایزه شده‌اند، او تا به امروز همیشه از مراسم اهدای جوایز اسکار دست خالی بیرون آمده است.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

وندرس مکررا با تولید فیلم‌هایی خارق العاده از جمله آلیس در شهرها و بال‌های اشتیاق، به بررسی درون‌مایه‌هایی چون تنهایی، فقدان و حافظه می‌پردازد.

مایه تاسف است که فیلمی چون پاریس تگزاس که روایتی زیبا از انزوا و رهایی را از طریق مکالمات بین کاراکترها به تصویر درمی‌آورد، به فهرست نامزدهای جایزه اسکار راه نیافت.

عثمان سمبن

عثمان سمبن زاده سال ۱۹۲۳، با فیلم دختر سیاه‌پوست (۱۹۶۶) به اولین کارگردان اهل کشورهای جنوب صحرای آفریقا تبدیل شد که یک فیلم بلند ساخته و منتشر می‌کند.

این فیلم تنها ۶۰ دقیقه است، اما در همین مدت کوتاه روایتی متاثرکننده از یک زن جوان سنگالی را بازگو می‌کند که به امید پیدا کردن کار به عنوان پرستار بچه راهی فرانسه می‌شود. سمبن در این فیلم از تصویرسازی‌های فراوان برای به نمایش درآوردن اثرات استعمارگری و نژادپرستی استفاده می‌کند و نشان می‌دهد که سرکوب‌گران چطور هویت مردمان تحت استثمار را درهم می‌شکنند.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

آکادمی اسکار تاکنون جایزه اسکار بهترین کارگردانی را به هیچ کارگردان سیاه‌پوستی اهدا نکرده است؛ حقیقتی که فقدان تنوع در این جایزه سینمایی را برجسته می‌کند.

بدون تردید، فیلم دختر سیاهپوست از سمبن از فیلم‌های شایسته جایزه اسکار است، اما راه او برای رسیدن به این جایزه ناهموار بوده است؛ همان‌طور که تا سال ۱۹۹۱ طول کشید تا برای اولین بار یک فیلمساز سیاه‌پوست به فهرست نامزدهای اسکار راه یابد.

جان سینگلتون با فیلم پسران و محله به این نامزدی دست یافت و تاریخ‌ساز شد.

اریک رومر

اریک رومر در کنار افرادی چون ژان لوک گدار و فرانسوا تروفو، از جمله شخصیت‌های تاثیرگذار در موج نوی سینمای فرانسه بود. رویکرد هوشمندانه و فلسفه او به فیلمسازی، او را در بین پرآوازه‌ترین فیلمسازان امروز، به یکی از محبوب‌ترین‌ها تبدیل کرده است.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

در فیلم‌های رومر گرمایی وجود دارد که نشات گرفته از استفاده او از چشم‌اندازهای طبیعی به ویژه منظره کنار دریاست که همزمان با تمرکز روایت روی مکالمات، حسی باشکوه و متعالی را برای مخاطب به ارمغان می‌آورد.

در سال ۱۹۷۰ میلادی فیلم سیاه و سفید شب من در منزل مود از او که کاوشی در مسئله مسئولیت اخلاقی و خیانت است، نامزد جایزه بهترین فیلمنامه غیراقتباسی شد، اما جایزه اسکار در این شاخه برای فیلم پاتون به فرانسیس فورد کاپولا و ادموند اچ نورث رسید.

لین رمزی

لین رمزی، فیلمساز اهل اسکاتلند، در تصویر اثرات سوگ و حس گناه نابغه است و معمولا شخصیت‌های جوان را محور فیلم‌هایش قرار می‌دهد.

کارگردان‌های معروفی که هرگز اسکار نگرفتند

درام روان‌شناختی مورورن کالار از او که در سال ۲۰۰۲ روی پرده سینماها رفت، یک فیلم تامل برانگیز است و آخرین فیلم این کارگردان، تو هیچ‌وقت واقعا اینجا نبودی (۲۰۱۷)، به عنوان اثری توصیف شده است که با سبکی بی‌نقص ساخته شده و همزمان به همه احساسات مخاطب هجوم می‌آورد.

توجه بی‌کم‌وکاست رمزی به جزئیات، از انتخاب موسیقی گرفته تا مفاهیم خیره‌کننده تصاویر مورد استفاده، فیلم‌های او را به طرز استثنایی جذاب و دیدنی می‌کند. با این حال تعجبی ندارد که چرا رمزی تاکنون نامزد جایزه اسکار نشده است، چون تابه‌حال تنها دو زن فیلمساز برنده این جایزه شده و در ۹۳ دوره‌ای که از این مراسم می‌گذرد، در مجموع تنها ۷ زن در این شاخه نامزد دریافت جایزه شده‌اند.

منبع: ایرنا

ارسال نظر