جریمه یک میلیارد ریالی، حاصل انحصارگرایی اسنپ‌فود

رسانه کلیک - مصوبه شورای رقابت، شکایت چیلیوری در برابر اقدام اسنپ‌فود در انعقاد قرارداد انحصاری با رستوران‌ها را "انحصارگرایی" تشخیص داده است.

جریمه یک میلیارد ریالی، حاصل انحصارگرایی اسنپ‌فود

داستان ار روزی شروع شد که علیرضا صادقیان در توییتر خود عصیان کرد و نوشت: «‏این روزها که در مورد ‎#انحصارطلبی و رقابت ناسالم گروه ‎#اسنپ با سایر بازیگران تجارت الکترونیک ایران مباحثی مطرح می‌شود، مناسب دیدم که تجربه خودمان در چیلیوری و بلایی که ‎#اسنپفود سر سایر بازیگران و رستوران‌ها آورده را در قالب یک یادداشت به اشتراک بگذارم.» بدین شکل بود که پرونده‌ای برای این ماجرا ساخته و روی میز شورای رقابت رفت.

هنوز جلسه رسیدگی به این پرونده فرا نرسیده بود که مدیر عامل اسنپ‌فود در رویداد فیروزه پلت در پنلی با نام ادغام و تملیک به عنوان ابزاری برای رشد و بقا در این خصوص تاکیدا گفت: «ما فقط به مشتری بهترین سرویس را عرضه می‌کنیم و کلمه انحصار را قبول ندارم. اشتباه بزرگی است که فکر کنید ٩۵ درصد بازار فروش آنلاین غذا را با انحصار در اختیار داریم. ‏با ۱۳ هزار رستوران در کل ایران کار می‌کنیم که ۵ هزارتا آن در تهران است. در تهران بالغ بر ۱۰ تا ۲۰ هزار اغذیه‌فروشی است که هرکسی می‌تواند با آنها کار کند. ما جلوی اینکار را نگرفته‌ایم. انحصار یعنی ما کسی را وادار به همکاری کنیم.» بدین ترتیب و با تمام این حواشی، 13 مهرماه بود که توسط شورای رقابت جلسه رسیدگی به شکایت چیلیوری علیه اسنپ‌فود برگزار شد و نتیجه به روزهای آتی موکول شد.

همان موقع صادقیان در این رابطه گفت: «اسنپ‌ فود با توجه به سرمایه زیادی که دارد، به صورت کاملا سیستماتیک و هدفمند به قصد حذف رقبا و انحصارگری در بازار با رستوران‌های پرفروش‌تر و باکیفیت‌تر قرارداد می‌بندد. نمایندگان اسنپ‌فود در جلسه شورای رقابت این گفته را رد و اعلام کردند بسته‌های همکاری ویژه‌ای دارند که رستوران‌ها اجباری در پذیرش آن ندارند.»

در ادامه، امروز مصوبات جلسه "شکایت از اسنپ‌فود به دلیل انحصارگرایی" توسط شورای رقابت منتشر شد. بر اساس این مصوبه، شورای رقابت شکایت چیلیوری در برابر اقدام اسنپ‌فود در انعقاد قرارداد انحصاری با رستوران‌ها را "انحصارگرایی" تشخیص داده است:

متن این مصاحبه به این شکل است:

«موضوع جلسه: شکایت از شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود)

الف) در خصوص ایراد شرکت اسنپ فود (مشتکی عنه) دایر بر عدم صلاحیت شورای رقابت برای ورود به بررسی شکایت شرکت آسان رسانان غذای نوین ایرانیان (شاکی) به استناد ماده ۵۰ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، با عنایت به اینکه ماده مذکور افراد صنفی را که به عرضه جزئی می‌پردازند، از قواعد فصل نهم قانون مذکور معاف کرده است و ماده ۵۸ این قانون شورای رقابت را مرجع تعیین مصادیق این معافیت قرار داده است. شورای رقابت شرکت اسنپ فود را بعنوان شرکتی که در سطح بسیار گسترده (بالای ۸۰ درصد بازار مربوطه در تهران و شهرهای بزرگ کشور) فعالیت می‌کند، مشمول عرضه جزئی و معاف از قواعد فصل نهم قانون مذکور نمی‌داند و لذا ایراد عدم صلاحیت شرکت اسنپ‌فود در رسیدگی به این شکایت رد می‌شود.

ب) با توجه به اینکه اولا بر اساس مستندات موجود و نمونه قراردهای ارائه شده که صحت آن مورد تایید شرکت مشتکی عنه نیز قرار گرفته، مشتکی عنه در قراردادها صراحتا قید نموده که رستوران طرف قرارداد نمی‌تواند با هیچ نرم افزار (پلتفرم) مشابه دیگر متعلق به شرکت های رقیب همکاری کند و در صورت همکاری با شرکت‌های رقیب این امر موجب لغو قرارداد یا جریمه قابل توجه می‌گردد. ثانیا با توجه به سهم بالای ۸۰ درصدی شرکت اسنپ فود در بازار عرضه اینترنتی غذا و پلتفرم‌های مرتبط با آن، این شرکت دارای وضعیت اقتصادی مسلط است با توجه به موقعیت مسلط شرکت اسنپ فود در این بازار، انعقاد قرارداد انحصاری بین اسنپ فود و مراکز تهیه غذا و تأکید بر اینکه این مراکز با سایر پلتفورم های رقیت اسنپ فود قرارداد همکاری نداشته باشند سایر عرضه کنندگان غذا رادر معرض حذف از بازار قرار خواهد داد. براین اساس:

۱- شورای رقابت با اکثریت آرا شکایت شرکت آسان رسانان غذای ایرانیان (چیلیوری) از شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود) را مصداق بند ۷ ماده ۴۴ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، (محدود کردن دسترسی اشخاص خارج از قرارداد، توافق یا تفاهم به بازار) تشخیص نداد و شکایت شاکی از حیث انطباق با این مستند قانونی (مطرح شده از سوی شاکی) مردود است.

۲- شورای رقابت با اکثریت آرا شکایت شرکت آسان رسانان غذای ایرانیان (چیلیوری) را از شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود) را مصداق قسمت ۲ بند الف ماده ۴۵ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی (وادار کردن اشخاص دیگر به استنکاف از معامله و یا محدود کردن معاملات آنها با رقیب) تشخیص داد.

۳- شورای رقابت با اکثریت آرا شکایت شرکت آسان رسانان غذای ایرانیان (چیلیوری) از شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود) را مصداق قسمت ۳ بند و ماده ۴۵ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، (معامله با طرف مقابل با این شرط که طرف مذکور از انجام معامله با رقیب امتناع ورزد.) تشخیص داد.

۴- شورای رقابت، با اکثریت آرا شکایت شرکت آسان رسانان غذای ایرانیان (چیلیوری) از شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود) را مصداق قسمت ۴ بند ط ماده ۴۵ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، (ایجاد مانع به‌منظور مشکل کردن ورود رقبای جدید یا حذف بنگاه ها یا شرکت های رقیب در یک فعالیت خاص) تشخیص داد.

۵- شورای رقابت، باتفاق آرا شکایت شرکت آسان رسانان غذای ایرانیان (چیلیوری) از شرکت اسنپ فود را مصداق قسمت ۲ بند ط ماده ۴۵ قانون، (تحمیل شرایط قراردادی غیرمنصفانه) و همچنین قسمت ۲ بند د ماده ۴۵ قانون (ارائه هدیه، جایزه، تخفیف یا امثال آن که موجب وارد شدن لطمه جدی به دیگران شود) تشخیص نداد.

۶- همچنین شورای رقابت با اکثریت آرا به استناد بندهای ۳ و ۴ ماده ۶۱ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، دستور به توقف رویه ضد رقابتی و اطلاع‌رسانی عمومی در جهت شفافیت بیشتر بازار صادر می‌نماید و به استناد بند ۱۲ماده ۶۱ قانون مذکور، به دلیل نقض ممنوعیت‌ موضوع ‌قسمت ۲ بند الف ماده ۴۵ قانون، شرکت مدرن سامانه غذا رسان اطلس (اسنپ فود) را به پرداخت یک میلیارد ریال جریمه نقدی محکوم می‌نماید.»

ارسال نظر