کد خبر:1087556
اشتراک گذاری
مرتب‌سازی نظرها براساس:

کشف شکل جدیدی از بیماری حس آمیزی

بیماری حس آمیزی بیماری نادری است که باعث می شود حواس پنج گانه افراد مبتلا به آن، دچار اختلال شوند. مثلا ممکن است این افراد بو را صدا تصور کنند! محققان به تازگی توانسته اند به وجود شکل جدیدی از این بیماری پی ببرند.

به گزارش کلیک، در حال حاضر در حدود ۴٫۴ درصد افراد بزرگسال در سراسر جهان مبتلا به این بیماری نادر هستند. این بیماری باعث می شود مغز انسان اطلاعات مربوط به حواس پنجگانه را به صورت اشتباه پردازش کند و آن ها را با هم اشتباه کند؛ به عنوان مثال این افراد بو را صدا تصور می کنند و اعداد و کلمات را با رنگ ها و مزه ها اشتباه می گیرند!

اما به تازگی دانشمندان به نوع عجیبی از این بیماری پی برده اند که واقعاً شگفت انگیز است. عده ای از محققان دریافتنه اند که از هر ۵ فرد مبتلا به حس آمیزی، یک نفر می تواند صدای حرکات مختلف را بشنود! این توانایی عجیب این امکان را به این افراد می دهد تا در هنگام مشاهده نوری که در حال سوسو زدن است، وجود الگوهای خاصی را تشخیص دهند.

با وجود اینکه این بیماری به ندرت رخ می دهد؛ اما از نظر علوم اعصاب پدیده پیچیده ای است. هنگامی که فردی به این بیماری مبتلا می شود، تحریک یک گذرگاه حسی یا عصبی، خود به خود باعث تحریک یک گذرگاه حسی دیگر نیز می شود.

ممکن است افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، هنگامی که یک تکه گوشت را می چشند، کلمه "پنجره" را ببینند و یا هنگامی که در حال گوش دادن به یک قطعه موسیقی خاص هستند، رنگ آبی را مشاهده کنند. در این بیماری، بسته به اتصالاتی که در مغز انسان وجود دارند، انواع مختلف ورودی های حسی می توانند با یکدیگر ترکیب شوند.

پدیده های عجیب ذکر شده، تنها علائم بیماری حس آمیز نیستند؛ اما جزء واضح ترین علائم آن به شمار می روند.

محققان دریافته اند که این تداخل عصبی باعث می شود که ما تاثیرات ناشی از تداخل حواس را بیشتر تجربه کنیم؛ اما گاهی اوقات این تغییرات به قدری محسوس نیستند که ما حتی نمی توانیم آن ها را تشخیص دهیم.

الیوت فیریمن، متخصص در علوم اعصاب شناختی اذعان می کند که انسان ها دارای حواس گوناگونی هستند که ممکن است حتی متوجه آن ها نیز نشوند.

فریمن تصمیم گرفت در مورد پدیده ای عجیبی تحقیق کند که در آن برخی از مردم حرکات مختلف را همراه با نوعی صدای درونی مشاهده می کنند. برای مثال افرادی که گرفتار این پدید عجیب هستند، هنگام نگاه کردن به یک فن کاملا بی سر و صدا، صدایی کاملا آرام شبیه به صدای ویر ویر می شنوند.

در ادامه با بیان یک مثال، تفاوت یک فرد مبتلا به بیماری حس آمیزی در هنگام تماشای یک حرکت را با فردی که دچار این بیماری نیست، بررسی می کنیم.

فریمن از ۴۰ نفر خواست که در آزمایش او شرکت کنند. او در این آزمایش قصد داشت از وجود این پدیده عجیب مطمئن شود. او در آزمایش خود از دو نوع کد زبان مورس در قالب چندین کلیپ استفاده کرد. یکی از کدها را همراه با صدای همانند صدای بیب بیب که با توالی های مختلف بخش می شد، استفاده کرد و کد دیگر را با همراه با نوری شبیه به فلاش دوربین مورد استفاده قرار داد.

در ابتدا فریمن از شرکت کنندگان خواست، کلیپ هایی را که همراه با نور و به صورت جفت جفت پخش می شدند، مشاهده کنند. سپس از آن ها خواست تا هر جفت از کلیپ ها را با یکدیگر مقایسه کنند و مشخص کنند که آیا الگوی نمایش کدها یکسان است یا نه.

فریمن در این آزمایش از دانش آموزان می پرسید که آیا آن ها در هنگام تماشای نورهای فلاش مانند، صدایی هم می شنوند یا نه. چنانچه پاسخ آن ها مثبت بود، از آن ها می پرسید که چه نوع صدایی می شنوند.

محققان با کمال تعجب دریافتند که ۲۲ درصد از دانش آموزان در هنگام مشاهده نورهای فلاش مانند، اصواتی را می شنوند و این موضوع با موفقیت آن ها در تشخیص صحیح الگوی نمایش نورها ارتباط دارد.

فریمن اذعان کرد که بررسی نتایج آزمایشات نشان می دهد که افراد در این آزمایش، دو دسته بوده اند؛ دسته اول افرادی بوده اند که عمدا با دهان خود صدا تولید می کردند و دسته ای دیگر افرادی بوده اند که بدون هیچگونه تلاشی صدای خاصی را می شنیدند.

محققان دریافتند که ارتباطی بین شنیدن صدای ملایم حرکات و تشخیص نحوه نمایش نورها توسط این افراد با دقت بیشتر، وجود دارد؛ زیرا زمانی که مغز سیگنال های بصری را به عنوان سیگنال های صوتی پردازش می کند؛ اطلاعات بیشتری را برای توجه کردن به ریتم ها، در اختیار افراد قرار می دهد.

با مشاهده کلیپ زیر متوجه می شوید که اگر نورهای فلش مانند، همراه با صدا پخش می شدند، چقدر تشخیص توالی نمایش آن ها آسان تر می شد. در ضمن این کلیپ نحوه انجام آزمایش را نیز نشان می دهد.

در مرحله بعدی از دانش آموزان خواسته شد کدها را با همراه با صدا مشاهده کنند و این بار نیز تعیین کنند که نمایش کدها در کدام کلیپ یکسان و در کدام کلیپ متفاوت است.

اما در برخی از کلیپ ها هیچ نوع هماهنگی بین نورهای فلش مانند وجود نداشت و در برخی دیگر این چنین نبود.

دانشمندان دریافتند که افرادی که دچار بیماری حس آمیزی بودند و در آزمایش اول در تشخیص نحوه نمایش نورهای فلش مانند، عملکرد بهتری نسبت به سایر افراد داشتند، هنگام نمایش نورهای فلش مانند همراه با صدا که هیچ نوع هماهنگی بین آن ها وجود نداشت، عملکرد بدتری نسبت به سایر افرادی که دچار اختلال حس آمیزی نبودند، داشتند.

هنوز مشخص نیست که چرا چنین اتفاقی رخ می دهد؛ شاید دلیل این موضوع این باشد که در آزمایش اول مغز این افراد سیگنال های بصری را به سیگنال های صوتی تبدیل می کرده است؛ اما در آزمایش دوم، پخش صدا حواس آن ها را پرت می کرده است.

چیزی که واضح و مشخص است این است که این آزمایش در مقیاس کوچکی انجام شده است و برای اطمینان یافتن از صحت نتیجه آن، باید در مقیاس بزرگتر و با گروه های متنوع تری نیز انجام شود. در ضمن اقداماتی نیز باید برای سنجش صدای درونی نیز انجام شود؛ زیرا ممکن است برخی از افراد ایجاد این صدا ها را تشخیص ندهند.

با انجام تحقیقات بیشتر می توان دریافت که مغز ما چگونه قادر است ورودی های حسی مختلف و همچنین پردازش های عصبی (که باعث می شوند چیزهای مختلف را ببینیم، بشنویم و بوهای مختلف را احساس کنیم و یا حتی باعث می شود برخی از چیزهایی را که در اطراف ما نیستند، نیز احساس کنیم) را با یکدیگر ترکیب کند و یا آن ها از یکدیگر متمایز کند.

در پایان باید گفت که پدیده شنیدن صدای حرکات یا "hearing motion"، یکی از رایج ترین اشکال بیماری حس آمیزی است. شاید دلیل این موضوع رابطه طبیعی قوی بین صدا و تصویر باشد.

نظرها

24 نظر

  1. من با همه چی حرف میزنم مثلا اشیا و همشون ی صدا و شخصیت خاصی دارن از اون طرف تمام رنگا صدا دارن یا اعداد رنگ دارن و کلمات مزه
    چرا خوب

    رای موافق 1
    رای مخالف 0
  2. سلامعکم
    من نمیفهمم منظورتون از اینکه مزه رو گوش میکنید چیه؟ توضیح میدین!
    من واسه هر عدد با یه رنگ خاصی تو ذهنم هست و وقتی ی کلمه رو میشنوم ی مزه رو حس میکنم و رنگها واسه خودشون صدا دارن…

    دارم یعنی؟

    رای موافق 1
    رای مخالف 0
  3. سلام
    من کاملا رنگ همه چیز رو احساس می کنم و زمان رو میبینم
    بعضی اوقات هم رنگ صدا هارو حس می کنم و یا حس می کنم که صداش گرمه یا سرده
    من مبتلا هستم؟

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
    1. مبتلا به حس امیزی

      کاملا اشتباه سندروم حس امیزی یعنی تحریک یک حس حس های دیگر حواس پنجگانه را تحریک میکند
      خووم به شخصه مبتلا هستم و صدا ها برام مزه و رنگ و بو دارن

      رای موافق 0
      رای مخالف 0
  4. سلام
    بعضی ادما شخصیتشون واسم بو داره مثلن بعد چن وقت که یکیو میشناسم حس میکنم شخصیتش یه بویه غلیظی داره نمیتونم دقیقا حس کنم چ بویی ولی اینکه وقتی حرف میزنه دقیقا غلیظ بودنشو بو میکنم
    بعضی شخصیتام واسم رنگ دارن
    درمورد اعداد حس میکنم یک سفیده و آروم ۳ قرمزه و کیوت ولی خیلی از اعدادم واسم هیچ رنگ و شخصیتی ندارن
    اهنگ ها و حرکات هیچ حسی بهم نمیدن
    ولی درمورد ماه های سال دقیقا تو مغزم یه شکل خاصی دارن هرروز حس میکنم کجای سال ام
    توضیحش عجیبه دقیقا نمیتونم بگم ولی میبینمشون
    ماه های سالو میبینم
    از بچگی اینشکلی بودم دوست دارم بدونم واقعا مبتلام بهش یا نه

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
  5. سلام.من اعداد رو با رنگ ها،شخصیت ها و جنسیت های مختلف میشناسم.سینستزیا دارم؟از چه نوعی؟

    رای موافق 1
    رای مخالف 0
    1. مبتلا به حس امیزی

      بله دارید از نوع شخصیت بخشی

      رای موافق 0
      رای مخالف 0
  6. نظر من ثبت نمیشه چرا

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
  7. و اینکه در درسا تمرکز ندارم و وقتی ریاضی حل میکنم یاد این اعداد میوفتم و حواسم پرت میشه و از جلو چشم نمیرن و دوباره باید شروع کنم از اول

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
  8. من نمیدونم دقیقا این بیماری رو دارم یا خیر اما کامنت های یک شخصی در این سایت رو دیدم که توجهم رو جلب کرد . خب من فکر میکنم همه مثل خودمن اما اینطور نیست مثلا من هم قکر میکنم همه ی اعداد شخصیت بخصوص خودشون رو دارن مثلا 9 خیلی چجوری بگم کسل کننده اس و من در ذهنم اونو یه رنگی مایل به صورتی و نارنجی میبینم و هیچ وقت تغییر نکرده . ولی من برای هر حرکتی صدای خاصی نمیشنوم و واقعا مزه برای رنگ ها حس نمیکنم اما وقتی میبینم یا باهاشون کار میکنم یاد یه میوه یا طعم خاصی میوفتم و ازوجا که من تخیلم واقعا قویه ب طوری بعضی وقتا شبیه توهمه اون مزه رو زیر زبونم حس میکنم . مثلا ثهوه ای منو یاد دارچین و چوب درخت میندازه که واقعا انگار بوش رو حس میکنم اما نه بطور واقعی . ایا من سینستزیا دارم یا نه؟ خفیفه یا شدید ؟ اگر ندارم این حسا برای چیه؟ لطفا پاسخ گو باشید

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
    1. مبتلا به حس امیزی

      شما حس آمیزی شخصیت بخشی دارید جناب

      رای موافق 0
      رای مخالف 0
  9. عام خب من توی ریاضی یه همچین چیز هایی دارم
    بعضی اوقات رنگ بعضی اوقاتم همون ارتباط اعداد.
    ولی من یه ی چیز دیگه ام تجربه کردم.
    یه سری جمله هایی که روم تاثیر میزارن باعث میشن یه آهنگی پخش شه که اسمی براش ندارم.
    یا ی جوری شم. یا یه سری شکل که تشخیصشون نمیدم.
    این حس امیزیه؟

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
  10. سلام. من هم اعداد رو رنگی میبینم مثلا برای من 5 کاملا سبزه و 2 زرده به طوری که اگر یک عدد رو نقاشی کنم حتما باید اون رو رنگی بزنم که ذهنم تصور میکنه وگرنه دچار وسواس و عصبانیت میشم. هنگام لمس اشیا صدا میشنوم و هنگام نگاه کردن به یک نور صدایی شبیه صدای شروع شدن کارتون های والت دیزنی رو میشنوم. آیا من بیماری حس آمیزی دارم؟

    رای موافق 0
    رای مخالف 0
    1. سامان خوشگله

      بله
      شما بیماری حس آمیزی دارید.
      اما اصلا نگران نباشید
      کاش من هم مثل شما بودم
      اگر نظری یا سوالی در هر موردی به خصوص حس آمیزی دارید،حتما بیان کنید.

      رای موافق 0
      رای مخالف 0
      1. خیلی ممنون…راستش در درک مفاهیم ریاضی یکم با مشکل مواجهه هستم و تمرکزم رو از دست که میدم که فکر کنم کمی به این اختلال مربوط میشه. دنبال راهی میگشتم تا تقویتش کنم.

        رای موافق 0
        رای مخالف 0
      2. چی میگی کاش مثل شما بودم، ازش خسته میشی خیلی بده
        البته میشه به شکل نعمت هم نگاهش کرد

        رای موافق 0
        رای مخالف 0
    2. بیماری

      منم این بیماری را دارم خیلی ناراحتم من هنوز کوچیکم خیلی میترسم خیلی خطزناکه.؟
      لطفا جوا بدین؟

      رای موافق 0
      رای مخالف 0
      1. مبتلا به حس امیزی

        نه خطر ناک نیست عزیزم خیلی ها هم به عنوان یک لطف بهش نگاه میکنن

        رای موافق 0
        رای مخالف 1
    3. مبتلا به حس امیزی

      بله

      رای موافق 0
      رای مخالف 0

سر‌خط آخرین خبرها

خبرهای بیشتر
عربستان سعودی قصد دارد در شرکت فضایی اسپیس‌ایکس سرمایه‌گذاری کند

عربستان سعودی قصد دارد در یک همکاری با اسپیس‌ایکس، به‌عنوان سرمایه‌گذار در...

هوش مصنوعی ChatGPT حالا می‌تواند با کمک افزونه‌ها به اینترنت دسترسی داشته باشد

OpenAI در خبری اعلام کرد که ChatGPT حالا از افزونه‌ها پشتیبانی می‌کند و می‌تواند...

تیک‌های آبی سیستم قدیمی توییتر در روز دروغ اول آوریل حذف می‌شود

 توییتر در خبری اعلام کرده است که از 1 آوریل (12 فروردین) تیک‌هایی آبی قدیمی...

تلسکوپ هابل برای اولین‌بار یک سیاه‌چاله ابَرپرجرم فراری را ثبت کرد

تلسکوپ هابل موفق به ثبت اولین تصویر از یک سیاه‌چاله ابَرپرجرم فراری شد.

به‌روزرسانی واتس‌اپ با دو قابلیت جدید؛ مدیریت گروه‌ها آسان‌تر می‌شود

واتس‌اپ آپدیتی شد و حالا افزون بر امکان مشاهده گروه‌های مشترک خود با دیگر...

گوشی جدید نوکیا معرفی شد

 بر اساس خبرهای جدید، امروز شرکت نوکیا به صورت رسمی از گوشی هوشمند Nokia C12 Pro...

دانشمندان به سرنخ‌های جدیدی از منشأ کرونا دست یافتند

برخلاف باور عموم که منشأ کرونا را خفاش‌ها می‌داند، حالا دانشمندان باور...

تبلیغات جدید به اینستاگرام می‌آیند؛ این‌بار در نتایج جستجو و به‌صورت نوتیفیکیشن

شرکت اینستاگرام در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که به‌صورت آزمایشی نمایش تبلیغات...

شیائومی سیستم عامل MIOS را برای جایگزینی MIUI آماده می‌کند

در روزهای اخیر شایعاتی از تلاش شیائومی برای ساخت یک سیستم عامل جدید خبر...

محققان چینی یخچال مخصوص تراشه‌های کوانتومی ساختند

یخچال تراشه‌های کوانتومی می‌تواند شرایط محیطی پایدار و مناسبی را برای...