راهکارهای ساده برای کاهش هزینه قبض برق

با توجه به نرخ جدید بهای برق و صدور قبض‌های جدید، اکثر مشتریان به دنبال راهکارهای مؤثر برای کاهش هزینه‌های برق مصرفی خود هستند. با رعایت چند نکته ساده در مصرف برق صرفه‌جویی کنید.

راهکارهای ساده برای کاهش هزینه قبض برق

کاهش هزینه قبض برق

با توسعه‌ی جوامع و افزایش روزافزون گرایش به مصرف لوازم برقی در خانواده‌ها، میزان مصرف برق خانگی نیز افزایش یافته و طبق آمارها، ۳۷ درصد از انرژی در بخش خانگی و تجاری کشور مصرف می‌شود.

در این میان، ۹۰ درصد مصرف برق خانگی به سه وسیله الکتریکی پرکاربرد اختصاص دارد و می‌توان با استفاده صحیح از این لوازم، مصرف برق و به‌تبع آن هزینه قبوض را به میزان قابل‌توجهی کاهش داد.

یخچال و فریزر به تنهایی ۳۵ درصد، کولر ۳۵ درصد و روشنایی ۱۵ تا ۲۰ درصد مصرف برق خانگی را به خود اختصاص می‌دهند.

در بخش خانگی و حتی سایر بخش‌ها که از وسایل سرمایشی و روشنایی استفاده می‌کنند، با اندکی توجه و مصرف بهینه می‌توان به تأمین برق کشور به‌خصوص در اوج بار مصرف کمک شایانی کرد و علاوه بر این، مشمول پرداخت هزینه‌های اضافی در قبوض برق نشد.

همان‌گونه که بارها از سوی مسئولان صنعت برق اعلام‌ شده است، به دلیل فقدان سرمایه‌گذاری‌های لازم در زیرساخت‌های صنعت برق در سال‌های گذشته، ناترازی به مقیاس ۱۷ هزار مگاوات میان عرضه و تقاضای برق به وجود دارد و این خلأ در اوج فصل گرما بیشتر احساس می‌شود.

این محدودیت‌ها در سال گذشته و در اوج گرمای تابستان منجر به خاموشی‌های گسترده در کشور شد و در صورت عدم همکاری تمامی بخش‌های کشور اعم از خانگی، اداری، تجاری و... می‌تواند به روزهای گرم تابستان امسال نیز تسریع یابد.

اما چطور می‌توان مصرف برق را در منزل کاهش داد؟

کاهش مصرف برق در منزل

یخچال و فریزر از جمله لوازم برقی هستند که باید به‌طور دائم به پریز برق متصل باشند و قطع برق آن‌ها حتی برای چند ساعت می‌تواند سبب فاسد شدن مواد غذایی شود. تنظیم درجه ترموستات یخچال بین ۳ تا ۵ درجه، اقدامی است که باعث صرفه‌جویی در مصرف برق می‌شود.

همچنین فریزر که مواد غذایی در آن مدت‌زمان زیادی نگه داشته می‌شود، از وسایل پرمصرف انرژی است که با راهکار ساده تنظیم درجه ترموستات بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد زیر صفر، می‌توان مصرف انرژی را در این وسیله نیز پایین آورد.

کاهش هزینه قبض برق

باز و بسته کردن مکرر درب یخچال و فریزر، موجب افزایش ۱۰ کیلووات ساعت مصرف برق و افزایش هزینه برق مصرفی می‌شود. ضمن این‌که باعث هدررفت سرما نیز خواهد شد.

خراب بودن لاستیک درب یخچال و فریزر موجب افزایش ۲۰ درصدی انرژی مصرفی و هزینه برق خانواده می‌شود، بنابراین لازم است نوارهای دور یخچال را مرتب کنترل کرده و در صورت کوچک‌ترین نشت هوا، نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کرد.

از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر خودداری کنید، چراکه این کار گردش هوا را در این وسایل دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق می‌شود. از قرار دادن ظروف غذای گرم در یخچال خودداری کنید و برفک یخچال را به‌طور مرتب تمیز کنید، زیرا بار ضخامت برفک به میزان ۵ میلی‌متر، مصرف انرژی را بالا می‌برد.

به‌منظور تهویه هوا در اطراف یخچال و فریزر سعی کنید که فاصله مناسب (۱۰ سانتی‌متری) از دیوارها حفظ شود که این کار موجب کاهش مصرف برق به میزان ۵ کیلووات ساعت در یک ماه می‌شود.

شاید پیش از هر اقدامی توجه به برچسب انرژی در انتخاب یخچال و فریزر، دقت در استاندارد و موارد ایمنی و مصرف انرژی است و بهینه‌ترین حالت انتخاب یخچال و فریزر با شاخص A و +A ضروری است.

بعضی از خانواده‌ها با خرید یخچال و فریزر جدید، باز هم از مدل قدیمی آن استفاده می‌کنند، غافل از این‌که یخچال‌های قدیمی بسیار پرمصرف هستند و باعث ۲ برابر شدن مصرف برق خانواده می‌شود.

از کولر آبی استفاده کنیم یا گازی؟

گرایش به استفاده از کولرهای گازی، اسپلیت و داکت اسپلیت‌ها حتی در مناطق معتدل کشور در سال‌های اخیر رو به فزونی است، این در حالی است که کولرهای آبی به لحاظ تولید رطوبت و خنکی مطبوع، صرفه اقتصادی و مصرف متعارف‌تر انرژی، همچنان بهترین گزینه برای مناطق عادی کشور به شمار می‌روند.

حال چگونه می‌توان بیشترین بهره‌وری را از کولرهای آبی در عین مصرف مطلوب و توام با ایجاد رفاه و آسایش داشت؟ سرویس منظم و دوره‌ای کولر، شست‌وشو و تعویض به‌موقع پوشال‌های آن، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و از نظر اقتصادی نیز به‌صرفه است.

در عین‌ حال مهم‌ترین نکته درباره کولرهای آبی که مصرف برق آن را تا بیش از ۵۰ درصد کم کرده و به همان نسبت رقم قبض ما را نیز کاهش می‌دهد، استفاده از دور کند است.

شاید فکر کنید که این کار در روزهای خیلی گرم شدنی نیست، اما هر مشکل راه‌حلی دارد. کافی است یک سایه‌بان روی کولر نصب کنیم و ضمن عایق‌بندی مناسب کانال‌ها، از بسته بودن درها و پنجره‌ها مطمئن شویم تا از ورود هوای گرم به داخل منزل و اتلاف هوای خنک جلوگیری شود.

در هنگام خرید کولر آبی به برچسب مصرف انرژی توجه کنیم و کولر را با توجه به برچسب انرژی، مشخصات فنی و متناسب با نوع نیاز خریداری کنیم. استفاده همزمان از چند وسیله گرمازا مانند اجاق، سماور و لامپ‌هایی که گرمای زیادی تولید می‌کنند، موجب بالا رفتن دمای خانه شده و نیاز به استفاده از کولر را افزایش می‌دهد.

این در حالی است که در مناطق گرمسیر و شرجی کشور که دما و رطوبت بالاست، با توجه به الگوی مصرف برق ویژه این مناطق که در ماه‌های گرم به ۳۰۰۰ کیلووات ساعت هم می‌رسد، استفاده از کولرهای گازی توجیه‌پذیر است. البته بسیاری می‌پرسند دمای آسایش کولر گازی چه دمایی است که هم خنکی لازم حاصل شود و همچنین کمترین افزایش قبض برق را داشته باشیم.

کارشناسان انرژی، دمای آسایش را برای کولرهای گازی ۲۴ تا ۲۶ درجه می‌دانند. به اعتقاد آن‌ها سرویس به‌موقع کندانسور کولر گازی و شست‌وشوی مداوم فیلترها و شبکه داخل کولر، موجب صرفه‌جویی ۱۰ تا ۱۵ درصدی برق می‌شود.

درزگیر مناسب اطراف کولر و قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید نیز تأثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی دارد. خاموش کردن یک کولر گازی در منزل، موجب کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق خانوار می‌شود.

لامپ‌ها را فراموش نکنید

خاموش کردن لامپ‌های اضافی یا به عبارتی لامپ اضافی خاموش. شاید این مطلب خیلی تکراری باشد، ولی گفتن این‌که همیشه لوازم برقی غیرضروری را خاموش و از پریز برق جدا کنید خالی از لطف نیست. استفاده از لامپ‌های با بهره نوری بالا یعنی استفاده از لامپ‌هایی که شار نوری زیاد و توان مصرفی کمتری دارند؛ مانند لامپ‌های ال‌ای‌دی.

همیشه کالاها و لوازم برقی را که دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی هستند خریداری و سعی کنید از وسایلی استفاده کنید که مصرف انرژی آن‌ها در پایین‌ترین سطح و بهره‌وری آن‌ها در بالاترین سطح باشد. این وضعیت در برچسب انرژی نشان داده شده است.

کاهش هزینه قبض برق

اگر کنتور برق منزل شما دیجیتال و سه تعرفه‌ای است از لوازم پرمصرف مانند اتو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرف‌شویی، بخارشور، آون و تستر و … در ساعات اوج مصرف یا همان پیک استفاده نکنید. بهترین زمان استفاده از آن‌ها در ساعات کم‌باری یا میان‌باری است.

استفاده از لوازم برقی در زمان کم‌باری، موجب اعمال تخفیف در قبض برق می‌شود.

اگر از لوازم صوتی و تصویری استفاده نمی‌کنید، آن‌ها را در حالت استندبای (آماده به کار) قرار ندهید و برق آنها را کلا قطع کنید. لوازم صوتی و تصویری و همه تجهیزاتی که در حالت استندبای قرار دارند، در حال مصرف برق هستند.

هرچند میزان مصرف در حالت استندبای کم است، ولی همین میزان کم در زمان طولانی موجب افزایش هزینه برق مصرفی خواهند شد. ناگفته نماند که نوسانات احتمالی برق موجب آسیب به لوازم برقی در حالت استندبای نیز خواهد شد.

به خاطر داشته باشید که کاهش مصرف برق به 100 کیلووات به معنی بهره‌مندی از برق رایگان است. با نصب اپلیکیشن اختصاصی برق من می‌توانید از میزان مصرف خود و مشاهده تعرفه برق منطقه آگاه شوید.

همچنین بخوانید: چگونه مصرف انرژی و شارژ کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود را کاهش دهیم؟

منبع: ایسنا

ارسال نظر