نخستین عمل موفقیتآمیز پیوند کلیه خوک روی انسان
جراحان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام آمریکا گزارش دادند که روز پنجشنبه برای اولین بار موفق به پیوند کلیه خوک روی انسان شدهاند.
جراحان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام اخیرا با موفقیت دو کلیه خوک را به بدن یک مرد مرگ مغزی شده آلابامایی پیوند زدند. این در حالی است که دو هفته پیش، محققان قلب یک خوک را به بدن یک مرد اهل ایالت مریلند پیوند زده بودند. حال جراحان آمریکایی با موفقیت دو کلیه خوک را به جیم پارسونز ۵۷ ساله پیوند زدند که این کار گام مهم دیگری در عرصه پزشکی در جهان به شمار میرود.
اگرچه پیوند عضو از حیوانات به انسان موضوع بحثبرانگیزی است، اما نظرسنجیها نشان داده که اگر چنین فناوری به صورت گسترده در دسترس قرار بگیرد، بیشتر افراد آن را خواهند پذیرفت.
دهههاست محققان روی امکان استفاده از اندامهای حیوانی برای پیوند مطالعه میکنند، اما تنها مشکلی که در این راه مواجه با آن بودهاند، چگونگی جلوگیری از رد فوری پیوند، هنگام پیوند به بدن انسان بوده است. چندی پیش محققان این نظریه را مطرح کردند که حذف ژن خوک برای یک کربوهیدرات (یک مولکول قند یا گلیکان به نام آلفا گال) که باعث رد شدن پیوند میشود، از این مشکل جلوگیری میکند.
دیلیمیل در اینباره نوشت: «جیم پارسونز ۵۷ ساله از هانتسویل آلاباما، در ماه سپتامبر پس از آسیب و ضربهای که به سر او در حین مسابقه موتورسواری وارد شد، دچار مرگ مغزی شد و بنابراین او رسما یک فرد فوت شده است.»
محققان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام تنها چهار روز بعد از آن اتفاق و پس از صحبت با خانواده او، در تدارک انجام این عمل پیوند بودند.
طی این عمل، کلیههای پارسونز درحالیکه خون هنوز در آنها در گردش بود و قبل از اینکه دو عضو اهدا شده از خوک اصلاح شده به روش ژنتیکی به او پیوند داده شود، برداشته شدند. کلیههای خوک پیوندی خون را فیلتر کردند، ادرار تولید کردند و مهمتر از همه، بلافاصله توسط بدن او رد نشدند. هر دو عضو تا سه روز پس از پیوند همچنان عملکرد صحیحی داشتند.
دکتر جیم لاک، جراح اصلی این مطالعه گفت که مراحل این عمل همانند مراحل یک عمل پیوند انسان به انسان بوده است.
در میان پزشکانی که طی این عمل به دکتر جیم لاک، جراح اصلی این مطالعه کمک کردند، نام دکتر بابک اوراندی نیز نوشته شده است. بابک اوراندی جراح پیوند شکم و استادیار جراحی در دانشگاه آلاباما در بیرمنگام است.
نتایج نشان میدهد که چگونه عمل پیوند از گونهای به گونه دیگر (Xenotransplantation) میتواند بحران کمبود عضو در سراسر جهان را برطرف کند. آناتومی و فیزیولوژی قلب خوکها شبیه به انسان است، بنابراین از آنها به عنوان مدلی برای توسعه درمانهای جدید استفاده میشود.
منبع: ایسنا
نظرها