چرا و چگونه باید باتری لپ‌تاپ خود را کالیبره کنیم؟

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در حین کار با لپ‌تاپ خود و در حالی که دستگاه از انرژی باتری استفاده می‌کند، ناگهان لپ‌تاپ به طور کامل خاموش شود!

چرا و چگونه باید باتری لپ‌تاپ خود را کالیبره کنیم؟

به گزارش کلیک،منظور از خاموش شدن ناگهانی لپ‌تاپ، زمانی است که شما حتی هیچ پیغام هشداری مبنی بر کمبود توان شارژدهی باتری دستگاه دریافت نکرده باشید. حتی گاها ممکن است که میزان توان شارژدهی باتری لپ‌تاپ‌تان با درصد بالایی (مثلا در حدود 30 درصد) نمایش داده شود، اما ناگهان شاهد خاموش شدن دستگاه و اتمام انرژی باتری آن باشید.

اگر با مشکلات این چنینی برخورد کرده اید، مشکل از سیستم عامل ویندوز لپ‌تاپ‌تان نبوده و موضوع به باتری دستگاه مربوط است. به طور کلی توان شارژدهی باتری تمامی دستگاه‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌ها به مرور و با استفاده‌ی مکرر کاهش پیدا می‌کند و جلوگیری از این موضوع به هیچ وجه امکان‌پذیر نخواهد بود. اگرچه روش‌ها و عواملی وجود دارند که منجر به کاهش و یا افزایش سرعت افت توان شارژدهی باتری در طول زمان خواهند شد، اما در مجموع جلوگیری از افت توان شارژدهی باتری‌های امری غیرممکن محسوب می‌شود.

همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، در برخی از موارد شاید سیستم عامل ویندوز درصد توان شارژدهی باتری لپ‌تاپ‌تان را بالا نشان دهد. به عنوان مثال گاها مشاهده می‌کنید که سیستم عامل ویندوز توان شارژدهی باتری لپ‌تاپ را 30 درصد تخمین زده و با توجه به این موضوع مدت زمانی که می‌توانید از باتری دستگاه استفاده کنید را 40 دقیقه اعلام می‌کند، اما شاید 5 دقیقه هم طول نکشیده باشد که ناگهانی لپ‌تاپ شما خاموش شده و باتری آن کاملا دشارژ می‌شود. در این شرایط چه باید کرد؟

چرا کالیبره کردن باتری الزامی است؟

اگر قصد دارید که از باتری لپ‌تاپ خود محافظت به عمل آورید، نباید مانند یک عضو دکوری از آن استفاده کنید. عدم استفاده‌ از باتری لپ‌تاپ برای مدت زمانی طولانی از جمله عواملی است که منجر به افت توان شارژدهی باتری خواهد شد. بنابراین تصور عموم مردم در این راستا اشتباه است و استفاده نکردن از باتری لپ‌تاپ‌ نه تنها توان عملکردی آن را بهبود نمی‌بخشدف بلکه در طولانی مدت منجر به افت قدرت عملکرد آن خواهد شد.

بنابراین سعی کنید که هر چند وقت یک بار از باتری لپ‌تاپ خود استفاده کنید. بدین منظور باتری دستگاه را فول شارژ نمایید و سپس کابل شارژر را قطع کرده و مستقیما از انرژی باتری دستگاه استفاده نمایید. در این شرایط تا جایی پیش بروید که باتری لپ‌تاپ‌تان تقریبا کاملا خالی شود و پیغام هشدار سیستم عامل ویندوز بر روی نمایشگر لپ‌تاپ‌تان پدیدار گردد. در این لحظه مجددا کابل شارژر را به دستگاه خود متصل کنید و منتظر بمانید تا باتری لپ‌تاپ‌تان مجددا فول شارژ شود.

البته دقت داشته باشید که در شرایط عادی لزومی ندارد از تمام انرژی باتری لپ‌تاپ خود استفاده کرده و اصطلاحا آن را کاملا دشارژ نمایید. برای تحریک عملکرد باتری حتی چند دقیقه استفاده از آن نیز کافی خواهد بود، اما اگر مدت طولانی از آن استفاده نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که تقریبا تا وضعیت دشارژ از انرژی آن بهره گرفته و سچس مجددا اقدام به شارژ باتری نمایید. این اقدام برای فرآیند کالیبراسیون الزامی است.

1-Calibrate

اما همانطور که اشاره کردیم، توان شارژدهی تمامی باتری‌ها به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند و هیچ راهی به منظور جلوگیری از این موضوع وجود ندارد. عوامل متعددی هستند که منجر به افت توان شارژدهی باتری دستگاه می‌شوند. عوامی همچون استفاده معمول،مد زمان عمر باتری و حرارت از جمله اصلی‌ترین این عوامل به شمار می‌روند. اگر باتری لپ‌تاپ شما قادر به مصرف انرژی 100 الی 0 درصدی خود نباشد، احتمالا سیستم عامل ویندوز شما نمی‌تواند به طور دقیق میزان توان شارژدهی باتری دستگاه را بررسی نماید. در این شرایط شک نداشته باشید که باتری دستگاه شما نیاز به کالیبره شدن دارد.

کالیبره کردن باتری هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟

کمپانی‌های تولید کننده‎‌ی باتری‌ها، عموما توصیه می‌کنند که هر 2 یا 3 ماه یکبار باتری لپ‌تاپ‌های خود را کالیبره کنید. این موضوع سبب می‌شود که دقت عملکرد باتری افزایش یافته و از سوی دیگر سیستم عامل ویندوز بتواند به طور دقیق میزان توان شارژدهی باتری دستگاه را تخمین بزند.

به طور کلی انجام فرآیند کالیبره کردن طی بازه‌های زمانی کوتاه ضرورتی ندارد، اما سعی کنید که هر چند وقت یکبار این کار را انجام دهید. اگر باتری لپ‌تاپ خود را هیچگاه کالیبره نکنید، ممکن است به طور ناگهانی شاهد خاموش شدن ‌لپ‌تاپ و نمایش اعداد و ارقام تخمینی اشتباه از سوی سیستم عامل ویندوز باشید. بنابریان توصیه می‌کنیم که ماهی یکبار باتری لپ‌تاپ‌تان را کالیبره نمایید.

دستورالعمل‌های پایه‌ای کالیبراسیون یا کالیبره کردن باتری

کالیبره کردن یا اصطلاحا کالیبراسیون در واقع فرآیند بسیار ساده‌ای است. اگر باتری دستگاه خود را فول شارژ نموده و سپس از تمام انرژی آن استفاده کنید و مجددا آن را فول شارژ نمایید، باتری دستگاه خود را کالیبره کرده‌اید. با انجام این کار مشکلات مربوط به پیش بینی‌ها و تخمین‌های اشتباه سیستم عامل ویندوز رفع می‌شوند و اعداد و ارقام دقیق مربوط به توان شارژدهی باتری لپ‌تاپ‌تان نمایش داده خواهد شد.

برخی از کمپانی‌های تولید کننده‌ی لپ‌تاپ‌ها، ابزارهایی را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید باتری دستگاه را کالیبره کنید. در این ابزارها یا برنامه‌های ساده، اطلاعات مناسبی از باتری لپ‌تاپ‌تان و آخرین زمان کالیبره کردن آن ارائه می‌شود. شما می‌توانید با بررسی سایت رسمی کمپانی تولید کننده‎ی لپ‌تاپ خود، برنامه‌ی اختصاصی مربوط به کالیبره کردن باتری دستگاه را دانلود نمایید.

2-Calibrate

همچنین بدین منظور بهتر است که دفترچه‌ی راهنمای لپ‌تاپ خود را نیز مطالعه کنید. برخی از کمپانی‌های تولید کننده‌ی لپ‌تاپ‌ها، روش‌ها و ابزارهای منحصر به فرد و خاصی را به منظور کالیبره کردن باتری اصلی محصولات خود پیشنهاد می‌کنند که استفاده از آن روش‌ها بدون تردید بهترین بازده را برای شما به همراه خواهد داشت. شایان ذکر است که برخی از کمپانی‌ها نظیر اپل هم مدعی هستند که لزومی به انجام فرآیند کالیبراسیون برای برخی از محصولات آن‌ها وجود ندارد. لپ‌تاپ‌های جدید اپل نیازی به انجام فرآیند کالیبراسیون ندارند، اما نسخه‌های قدیمی آن می‌بایست این به طور مداوم این پروسه را تجربه کنند.

چگونه به طور دستی باتری لپ‌تاپ را کالیبره کنیم؟

اگر تمایلی به استفاده از ابزارهای خاص ارائه نشده به منظور کالیبره کردن باتری لپ‌تاپ خود ندارید، می‌توانید از روش‌های دستی و معمول ان نیز استفاده کنید. به طور کلی روند انجام فرایند کالیبراسیون در هر شرایط کاملا مشابه و یکسان است. بدین منظور مراحل زیر را انجام دهید:

  • باتری لپ‌تاپ خود را کاملا شارژ کرده و به 100 درصد برسانید
  • اجازه دهید که باتری لپ‌تاپ‌تان چیزی در حدود یک الی دو ساعت استراحت کند (تا با فشار زیاد و تولید گرمای بیش از حد مواجه نشود).
  • وارد بخش "Power Management Settings" شوید و مانند تصویر زیر تنظیمات باتری دستگاه را به وضعیتی منتقل کنید که به محض رسیدن توان شارژدهی باتری دستگاه به مرز 5 درصد، لپ‌تاپ‌تان به طور اتوماتیک به وضعیت اسلیپ (Sleep) و یا هایبرنیت (Hybernate) منتقل شود.

3-Calibrate

  • حال از باتری لپ‌تاپ‌تان استفاده کنید و این روند را تا زمانی ادامه دهید که باتری دستگاه کاملا دشارژ شده و لپ‌تاپ به وضعیت اسلیپ یا هایبرنیت منتقل شود.

(توجه: دقت داشته باشید که اگر قصد دارید که شرایط باتری دستگاه را کالیبره کنید که از آن استفاده‌ای نمی‌کنید، می‌بایست تنظیمات بخش Power Management سیستم عامل ویندوز را در شرایط قرار دهید که در صورت عدم استفاده از دستگاه، لپ‌تاپ‌تان به طور اتوماتیک وارد وضعیت هایبرنیت یا اسلیپ نشود. سعی کنید که حتی تنظیمات مربوط به خاموش شدن اتوماتیک صفحه نمایش را نیز غیرفعال کنید. کاملا مشخص است که با فعال بودن این قابلیت‌ها، اگر لپ‌تاپ خود را رها کنید دستگاه به این وضعیت‌ها منتقل می‌شود و نهایتا باتری آن دشارژ نشده و فرآیند کالیبره کردن مختل خواهد شد.

4-Calibrate

  • هنگامی که انرژی باتری لپ‌تاپ‌تان کاملا کاهش پیدا کرد و دستگاه به وضعیت هایبرنیت یا اسلیپ منتقل شد، آن را خاموش کنید و چیزی در حدود یک الی دو ساعت به آن فرصت استراحت کردن و خنک شدن را بدهید.
  • حال کابل شارژر را مجددا به دستگاه متصل کنید و منتظر بمانید تا باتری لپ‌تاپ‌تان فول شارژ شود. دقت داشته باشید که در این وضعیت می‌توانید همزمان از لپ‌تاپ استفاده نیز بکنید.
  • حال مجددا وارد بخش Power Options شوید و تنظیمات مد نظر و پیشین خود را اعلام نمایید.

5-Calibrate

با انجام این مراحل در واقع شما به طور دستی باتری لپ‌تاپ خود را کالیبره کرده‌اید. حال اگز وضعیت باتری دستگاه را در بخش Toolbar سیستم عامل ویندوز بررسی کنید، اعداد و ارقام تخیمن زده شده‌ی دقیق‌تری را مشاهده خواهید کرد و دیگر لپ‌تاپ شما به طور ناگهانی خاموش نمی‌شود. بلکه پیش از خاموش شدن پیغام هشداری مبنی بر افت انرژی باتری را بر روی نمایشگر لپ‌تاپ شما ارائه خواهد کرد. دقت داشته باشید که به منظور کالیبره کردن باتری لپ‌تاپ حتما آن را از 100 درصد شارژ به 0 درصد رسانده و مجددا از 0 درصد به 100 برسانید.

منبع: howtogeek

ارسال نظر