نگاهی به مشکلاتی که ضریب 3.99 برای سوخت گیری بنزین ایجاد کرده است

همزمان با سهمیه‌بندی بنزین،‌ صاحبان خودروها با مراجعه به جایگاه‌های سوخت اعلام می‌کردند که سهمیه بنزین آن ها در هر بار سوخت گیری بیش از ۲ لیتر کم می شود. همین امر سبب شد تا تصور کم فروشی جایگاه‌ها تقویت شود و متهم اول این موضوع کارگران جایگاه های سوخت باشند. البته در این زمینه بررسی هایی صورت گرفت که نشان می داد جایگاه های سوخت کم فروشی ندارند، اما همچنان کم شدن سهمیه از کارت سوخت ادامه داشت.

نگاهی به مشکلاتی که ضریب 3.99 برای سوخت گیری بنزین ایجاد کرده است

همزمان با سهمیه‌بندی بنزین،‌ صاحبان خودروها با مراجعه به جایگاه‌های سوخت اعلام می‌کردند که سهمیه بنزین آن ها در هر بار سوخت گیری بیش از ۲ لیتر کم می شود. همین امر سبب شد تا تصور کم فروشی جایگاه‌ها تقویت شود و متهم اول این موضوع کارگران جایگاه های سوخت باشند. البته در این زمینه بررسی هایی صورت گرفت که نشان می داد جایگاه های سوخت کم فروشی ندارند، اما همچنان کم شدن سهمیه از کارت سوخت ادامه داشت.

بعد از آن بود که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اعلام کرد دلیل فرار سهمیه‌های بنزین از کارت سوخت، رعایت نکردن سوخت گیری صحیح است، زیرا افراد پیش از پایان روند سوخت گیری،‌ کارت را از کارت خوان خارج می کنند و به این صورت یک تا ۴ لیتر سهمیه از کارت سوخت آن ها حذف می شود. با این حال، شایعات مطرح شده در فضای مجازی، هم اینک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را بر آن داشته تا با صدور اطلاعیه ای درباره این موضوع شفاف سازی کند.

بر اساس جدیدترین اطلاعیه، سامانه هوشمند سوخت به گونه ای طراحی شده است که با وارد کردن کارت در کارت‌خوان و مشخص شدن مقدار سهمیه، ابتدا 3.99 لیتر (که در این سیستم، یک پیمانه تعریف شده است)، از سهمیه کسر می‌شود. پس از آن، سوخت‌گیری آغاز می شود تا این که پیمانه اول به اتمام برسد. سپس، با گذرکردن میزان سوخت گیری از سقف پیمانه اول، مجدد 3.99 لیتر دیگر از سهمیه کم می‌شود و با ادامه سوخت گیری این فرایند به‌صورت پیمانه ای تا انتهای سوخت‌گیری تکرار خواهد شد.

دلیل غیب شدن «تا حدود ۴ لیتر» چه بود؟

این اطلاعیه، دلیل کسر شدن تا 4 لیتر از کارت های سوخت، همزمان با بیرون کشیدن کارت سوخت از کارت خوان در حین سوخت گیری را نیز به همان موضوع پیمانه ای کسر شدن ذخیره کارت سوخت نسبت داده و می افزاید: «اگر در حین سوخت‌گیری کارت از کارت‌خوان بیرون کشیده شود، مقداری که باقی مانده پیمانه 3.99 لیتری است، از سهمیه آن کارت کسر می‌شود (برای مثال اگر فرد، 2 لیتر سوخت‌گیری کرده است و کارت را بیرون بکشد 1.99 لیتر بیشتر از سهمیه آن کارت کم می‌شود). اما اگر همان کارت، دوباره وارد همان کارت‌خوان شود، سهمیه‌ای که بیشتر از لیتراژ برداشت‌ شده از نازل کم شده است، به کارت برگردانده می‌شود.»

شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در عین حال تاکید کرده است که درصورت خارج کردن زودهنگام کارت سوخت از کارت خوان جایگاه، سوخت‌گیری قطع می شود و لیتراژ مذکور از سهمیه کسر می‌شود، لیکن صرفا به اندازه لیتراژ سوخت‌گیری شده، هزینه محاسبه خواهد شد. به عبارتی چنانچه می‌خواهید سهمیه بنزین شما نسوزد؛ می‌بایست دقیقا برابر (یا کمتر از ) اعداد زیر سوخت‌گیری کنید:

  • 3.99
  • 7.98
  • 11.97
  • 15.96
  • 19.95
  • 23.94
  • 27.93
  • 31.92
  • 35.91
  • 39.9
  • 43.89
  • 47.88
  • 51.87
  • 55.86
  • 59.85
    با سوختگیری حتی 0.01 لیتر بیشتر ، عدد بعدی از سهمیه شما کسر می‌شود.

در اطلاعیه شرکت ملی پخش، مجدد بر نحوه صحیح سوخت گیری با کارت هوشمند سوخت تاکید شده است. بر این اساس، متقاضی سوخت ابتدا باید کارت سوخت را داخل کارت خوان قرار دهد، رمز آن را وارد کند، نازل را بردارد و سوخت گیری را آغاز کند اما پس از اتمام سوخت گیری، وی باید قبل از هر اقدامی، ابتدا نازل را به درستی سرجای خود، قرار دهد. سپس با مشاهده پیام «کارت را بردارید» کارت سوخت خود را از کارت خوان خارج کند. این اطلاعیه می افزاید:
«هموطنان عزیز توجه کنند که از برداشتن کارت سوخت از کارت خوان قبل از قرار دادن نازل در جای خود، باید جدا خودداری کنند.»

واکنش رانندگان به ضریب 3.99 سوخت گیری بنزین

کاربران نیز به این مسئله واکنش های متفاوتی نشان داده‌اند. مروری بر صفحات اجتماعی نشان می‌دهد این طرح بیشتر شبیه یک شوخی است. کاربری در این رابطه نوشته است: «‏یاد محاسبه عدد پی افتادم! شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اطلاعیه داده که برای جلوگیری از کم شدن سهمیه ها افراد باید در هنگام سوختگیری مضربی از عدد ۳.۹۹ را انتخاب کنند تا میزان ‎بنزین دریافتی با عدد کسر شده از ‎کارت سوخت برابر باشد.»

کاربر دیگری توییتی با این مضمون را به اشتراک گذاشته است: «‏این داستان ‎کارت‌ سوخت جالبه، پیمانه‌های ۳/۹۹ لیتری در نظرگرفتن، مثلا شما ۴ لیتر ‎بنزین بزنی، از سهمیه‌ات دو پیمانه یعنی ۷/۹۸ لیتر کسر میشه، به زبان ساده حواست یه دقیقه نباشه حکومت به صورت سیستماتیک دست میکنه تو جیبت که هرچی تهش مونده رو بزنه، حتی در حد همین ۳/۹۹ لیتر بنزین!»

کاربر دیگری در واکنش به این موضوع نوشته است: «بک تست هوش لطفا پاسخ خود را در چشم وزارت نفت بکنید: اگر شما بخواهید طی ٣ بار، اول، وسط و آخر ماه سوختگیری کنید، چند لیتر از ‎کارت سوخت شما دزدیده خواهد شد؟؟؟ ٢٠نمره.»

کاربر دیگری نیز در توییتر نوشته است: «‏از این به بعد همراه با ‎#کارت_سوخت یه جزوه ریاضی مهندسی هم تحویل میدن.»

کاربری نیز نوشته است: «دوستانی که دستشون تمیزه! موتور هم زیر پاشونه! جمعه صبح نزدیکه! به رفیقمون بگید ما ریاضیمون خوب نیست این داستان ‎#کارت_سوخت یکم برامون سخته! لااقل حل‌المسائلش رو منتشر کنن یه درآمدزایی هم هست براشون!»

اگر چه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی دلیل طراحی سامانه هوشمند سوخت به صورت یاد شده را «جلوگیری از تخلف حاصل از بیرون کشیدن کارت در حین سوخت گیری» ذکر کرده، اما باز معلوم نیست چرا سامانه به این صورت طراحی شده است؟ به عنوان یک فرضیه، ممکن است موضوع، به غیر برخط بودن سامانه سوخت و امکان عملیات تقلب مربوط باشد.

در عین حال هر چه که هست، به نظر می رسد ایجاد ملاحظات این چنینی برای یک فرایند بسیار پرتکرار در جایگاه های سوخت کشور، می تواند نارضایتی تدریجی از سامانه سوخت را رقم بزند و شاید بهتر باشد با یک برنامه زمان بندی، این رویه اصلاح شود. علاوه بر این، اطلاع رسانی دیرهنگام در این باره نیز باعث شده تا به دلیل اشکال در نحوه سوخت گیری بخشی از سهمیه مردم بسوزد. اشکالی که غیرقابل توجیه است و با اطلاع رسانی به موقع می شد جلوی وقوع آن را گرفت.

تجربیات شما از ضریب 3.99 در سوخت گیری بنزین چیست؟ آیا شاهد کسر شدن سهمیه بنزین خود بوده اید؟ نظر خود را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

ارسال نظر