نگاهی به پرونده صداوسیما و باند فرکانسی 700 مگاهرتز؛
انحصاری که میتواند مانع از توسعه شبکه 5G شود!
رسانه کلیک – ماجرای شیوع کرونا بر بالا رفتن مصرف اینترنت نه تنها در ایران که در کل دنیا بحث داغ روز است. اما سرعت اینترنت در ایران در گرو باندی است که صدا و سیما به انحصار خود درآورده است.
نگاهی به عملکرد صدا و سیما در سال های متمادی نشان میدهد صدا و سیما در تمام سال های فعالیت خود به نوعی و با هر روشی در زمینه انحصار قد اعلم کرده است. این انحصار که اخیرا در حوزه اعطای مجوز تولید و پخش فراگیر برنامه های رادیویی و تلویزیونی حتی در فضای مجازی رقم خورده بود اینبار در زمینه باندی دیده می شوند که می تواند در صورت آزادسازی به افزایش سرعت و کیفیت اینترنت اثر موثری داشته باشد.
اگر از این موضوع فاکتور بگیریم که نام بردن از مسیریابی به نام ویز که خارجی است در سریال به نامی چون پایتخت مشکلی ندارد اما در صورتی که از مسیریاب های داخلی صحبتی به میان بیاید توسکا شکایت میکند؛ نمیتوان از کنار انحصاری که برای توسعه فاوری به فرکانسش نیاز داریم بگذریم!
برای کندی سرعت اینترنت ثابت میتوان اقداماتی را انجام داد اما اینترنت همراه به گفته وزیر ارتباطات نیاز به باند فرکانسی دارد که فعلا در اختیار صدا و سیماست. این نهاد تنها از ۱۵ درصد فرکانسی که برای توسعه فناوری به آن نیاز داریم استفاده میکند، اما همچنان علاقهای به آزادسازی آن ندارد.
در این خصوص وزیر ارتباطات «محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات عصر امروز چهارشنبه ۱۳ فروردینماه در توییتر خود و در پاسخ به کاربری که به وی گفته بود «اگر قطعی اینترنت دست شما نبود، حداقل مسوولیت وضعیت کندی اینترنت را بپذیرید» نوشت: «مسوولیت میپذیریم، تلاش هم کردیم. مصرف اینترنت نسبت به یکم اسفندماه سال قبل حدودا ۲/۵ برابر شده است. از اول هفته نصب ۸۰۰ هزار پورت اینترنت VDSL در تهران آغاز شده است که ظرف مدت یک ماه به پایان میرسد.»
وزیر ارتباطات افزود: «موبایل را ارتقا دادیم اما ارتقا شبکه موبایل به باند فرکانسی نیاز دارد که فعلا در اختیار صداوسیماست و تا زمانی که فرکانس آزاد نشود، ظرفیت بالاتر نمیرود.»
در این خصوص«نسترن محسنی» معاون رگولاتوری در توییتر خود برای چندمین مرتبه به ضرورت باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ تاکید و نوشت:« مطالب و گفتمانهای چند روز گذشته در رابطه با باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز به یادآوری نکات قابل تاملی منجر میشود. مواردی که طی این سالها همیشه گفته شده است اما اجرایی نشدن آن، امروز ما رو در ارایه سرویس تلفن همراه با سختیها و اشباع باندها همراه کرده است. چطور ممکن است در حالیکه امروزه کمتر از ۱۵ درصد از این پهنای باند توسط سازمان صدا و سیما استفاده میشود، همچنان تخلیه و آزادسازی آن با اما و اگر همراه باشد؟ مگر غیر از این است که همه سوار یک کشتی هستیم، پس این نگاههای متفرق از چه چیزی حکایت می کند؟»
معاون رگولاتوری اضافه کرد:« حتی به فرض قبول صحت برخی ادعاها، مگر غیر از این است که به روز رسانی قوانین و مقررات برای ایجاد فرصت استفاده حداکثری از منابع موجود و در جهت صرفه و صلاح کشورها، همیشه باید مد نظر باشد؟ دنیا به سمت قرارگیری هرچه بیشتر محتواها و البته محتوای تلویزیونی بر بستر اینترنت و فضای مجازی پیش میرود، پس آیا غیر این است که فرکانسها باید از طریق متولی اصلی خود برای توسعه پهنای باند کشور به کار گرفته شود، تا به این ترتیب امکان روز آمدی پخشهای تلویزیونی را هم شاهد باشیم؟»
او با اشاره به اینکه طبق حکم قانون، آزادسازی و واگذاری باندهای فرکانسی کشور باید از طریق مدیریت طیف فرکانس کشور صورت بگیرد، اضافه کرد: «در حالی که در بسیاری از نقاط دنیا واگذاری تکه باندهای پایین تر (نظیر باند ۶۹۴-۶۱۴ مگاهرتز) برای موبایل و ۵G مدنظر قرار گرفته شده، ما هنوز در تکه بالای باند( ۸۶۲-۷۹۱ مگاهرتز) آنهم با کمترین درصد از بهره برداری صدا و سیما هنوز باید مباحثه کنیم.»
او در پایان گفت:« امیدوارم فراموش نکنیم همه دغدغهمند یک کشور و یک آب و خاک هستیم و اگرچه بحث و گفتمان مابین صاحبان ایدههای مختلف برای رشد و غنای کارها لازم است اما اجازه ندهیم هزینه فرصت از دست رفته، آنقدر بالا باشد که دستاورد حاصل از گفتگوها در قبال آن به چشم نیاید.»
آینده فناوری در گرو باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ است. تکنولوژی اصلی که در آینده با آن روبهرو میشویم ۵G (نسل پنجم ارتباطات) است که بستر ارتباطات با یوزکیسهای IOT (اینترنت اشیا) به حساب میآید. IOT با اتصال (connectivity) بسیار بالا معنا پیدا میکند که زیرساخت مورد نیاز آن صرفا با استفاده باند فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ مهیا میشود. باندی که سالهاست در انحصار صدا و سیماست و مذاکره بر سر آزادسازی آن تا این لحظه به نتیجه نرسیده است.
صدا و سیما تنها از ۲۶درصد باند فرکانسی ۸۰۰-۷۰۰ مگاهرتزی را که در اختیار دارد، استفاده میکند و بقیه آن قابل آزادسازی و استفاده در بخشهای دیگر است.
اواخر بهمنماه سال ۹۷ نیز طرحی برای آزادسازی فرکانسهای ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز مطرح شد که کمیسیون تلفیق، مصوبه کمیسیون صنایع را در خصوص آزادسازی فرکانسهای ۷۰۰ و ۸۰۰ که در اختیار سازمان صدا و سیما است، رد کرد.
باید منتظر ماند و دید آیا در آینده شاهد عقب نشینی صدا و سیما در این خصوص خواهیم بود؟ آیا صدا و سیما 85 درصد ظرفیتی که از آن استفاده ای نمیکند را در اختیار عموم قرار خواهد داد؟ و یا صدا و سیما در حفظ خط مشی خود در ثبات انحصار اصرار خواهد کرد؟
نظرها