استفاده از فیلترشکن ها چه بلایی سرتان می آورد؟

رسانه کلیک - معاون امنیت فضای تبادل اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات ایران در مورد مخاطرات امنیتی استفاده از فیلترشکن ها در کشور توضیح داد.

استفاده از فیلترشکن ها چه بلایی سرتان می آورد؟

به گزارش کلیک به نقل از مهر؛ موضوع استفاده از ابزارهای فیلترشکن و VPN ها توسط کاربران ایرانی با رشد گسترده ای مواجه بوده و وزیر ارتباطات نیز در آخرین اظهارات خود این موضوع را تایید کرده و گفته است: ترویج استفاده از فیلترشکن‌ ها که اغلب باج افزار و بدافزار هستند، تهدید بزرگی برای امنیت زندگی مردم خواهد بود که باید برای آن چاره جدی اندیشید ( گسترش باج افزارها، ثمره استفاده از فیلتر شکن / پیام‌ رسان‌ های داخلی به تدریج جایگاه خود را پیدا می‌ کنند ).

سوالاتی که در مورد استفاده از فیلترشکن ها مطرح است

بر این اساس به نظر می رسد بستن و مسدودسازی استفاده از فیلترشکن ها یکی از راهکارهایی است که توسط دولت پیگیری می شود. در این راستا برخی سوالات مهم و کلیدی درباره استفاده از انواع فیلترشکن ها و VPN ها مطرح می شود که عبارتند از:

• آیا مسدودسازی و جلوگیری از انواع ارتباطات VPN و پروتکل های رمزنگاری در لایه های مختلف شبکه و ارتباطات همیشه امکانپذیر است یا خیر؟

• امنیت سرویس دهنده های داخلی کشور که از پروتکل های مشابه استفاده می کنند، آیا متاثر از این موضوع هستند یا خیر؟

• آیا امکان شناسایی و ساماندهی سرویس دهنده های مجاز و غیرمجاز VPN ها و انواع فیلترشکن ها وجود دارد؟

• آیا تفکیک ارائه دهنده های سرویس VPN و فیلترشکن ها به مجاز و غیرمجاز کار درست و منطقی است؟

• آیا حریم خصوصی کاربران در این سرویس دهنده های عمومی VPN و انواع فیلترشکن‌ ها رعایت می شود؟

افزایش غیرمنطقی استفاده از فیلترشکن ها

سید هادی سجادی معاون امنیت فضای تبادل اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات ایران اظهار داشت: زمانیکه افراد جامعه ای به دلایل مختلف با محدودیت دسترسی به منابعی در اینترنت مواجه می شوند، به دلیل ذات محدودیت و عدم قبول آن دست به اقداماتی نظیر استفاده از فیلترشکن ها می زنند؛ شاید این اقدام به صورت کوتاه مدت نیازهای آنان را در برقراری ارتباطات و رفع محدودیت ها برطرف سازد، اما تبعات فنی و اجتماعی متعددی به وجود می آید.

وی با اشاره به تبعات علمی استفاده از فیلترشکن ها و ابعاد فنی که در کشور بر اثر اعمال فیلترینگ و محدودسازی ها رخ داده است، عنوان کرد: پاسخ به این نوع سوالات که با تضاد آرا و اثرات مثبت و منفی فراوانی همراه است، نیاز به بحث و بررسی فنی و کارشناسی دقیق دارد. پاسخگویی به این سوالات علاوه بر دانش فنی و تجربه‌ کاری مناسب، نیازمند رفتارشناسی و جامعه شناسی کاربران فضای مجازی در ایران در دهه های اخیر است.

معاون امنیت سازمان فناوری اطلاعات ادامه داد: متاسفانه پاسخ بسیاری از پرسش ها و ابهامات مطرح شده در کشور جالب نیست؛ چرا که زمانی که استفاده از انواع روش ها و ابزارهای فیلترشکن در کشور به شیوه غیرمنطقی افزایش می‌ یابد، شاهد آن هستیم که آلودگی به انواع بدافزارها نیز رشد چشمگیری پیدا می‌ کند.

سجادی با تاکید بر اینکه نکته‌ ای که شاید در بررسی های فنی به آن پرداخته نمی شود، کاهش سن استفاده از فیلترشکن ها در کشور است که اثرات سوء بسیاری خواهد داشت، بیان کرد: تعداد بالای استفاده کنندگان از فیلترشکن‌ ها در کشور افرادی با سطح آگاهی عمومی امنیت پایین هستند که به راحتی به هر نرم افزار و برنامه به نام فیلترشکن اعتماد می‌ کنند.

وی با بیان اینکه اثرات این استفاده غیرمنطقی در محیط پیرامونی دوستان و خانواده به راحتی برای هر شخصی قابل مشاهده است، گفت: اثرات جانبی استفاده بی‌ رویه و هیجانی از فیلترشکن ها و نرم افزارهای مشابه در کشور، آلودگی گسترده کاربران در سطح کشور و به همراه آن نشت اطلاعات، دسترسی غیرمجاز به اطلاعات کاربران، نقض حریم خصوصی، کلاهبرداری های مجازی و باج‌ خواهی های اینترنتی و دیگر تهدیدات خواهد بود ( چرا باید از همین لحظه استفاده از فیلترشکن‌ها را کنار بگذارید؟ ).

۱۳ پیامد جبران ناپذیر در بکارگیری فیلتر شکن

معاون امنیت سازمان فناوری اطلاعات ۱۳ مخاطره مهم مرتبط با استفاده از فیلترشکن ها را تشریح کرد و گفت: تجمیع و سوء استفاده از ترافیک کاربران برای انجام عملیات داده کاوی، امکان عبور دادن ترافیک کاربران از مسیرهای دلخواه و امکان اجرای حملات امنیتی روی DNS و هدایت کاربران از سرورهای مخرب و آلوده از جمله این مخاطرات است ( احتمال بالای نفوذ ویروس و شنود ترافیک در صورت استفاده از فیلترشکن ).

وی با اشاره به هدایت کاربران از سرورهای دلخواه برای بالا بردن حجم ترافیک و جاگذاری انواع بدافزار و جاسوس افزار در برنامه های فیلترشکن، افزود: در استفاده از فیلترشکن ها امکان شنود و بدست آوردن اطلاعات حساس کاربران مانند حساب های بانکی، رمزهای ورود، چت های خصوصی و غیره وجود دارد و امکان آلوده کردن کاربر و سوء استفاده از آن بعنوان یک زامبی برای شرکت در حملات سایبری از دیگر مخاطراتی است که باید به آن توجه شود.

سجادی با تاکید براینکه امکان آلوده کردن مرورگر و هدایت به صفحات و وبسایت های مخرب و نیز سوء استفاده از سیستم کاربر جهت نمایش ناخواسته تبلیغات از دیگر مخاطرات فیلترشکن ها است، تصریح کرد: فیلترشکن ها به منظور بدست آوردن اطلاعات مالی کاربر، وی را به استفاده از نسخه تجاری (پولی) تشویق می‌ کنند و سوء استفاده از ترافیک کاربر برای اجرای حملات دیداس (DDoS) از دیگر مخاطراتی است که باید به آن توجه شود.

وی ارسال اطلاعات شخصی کاربر مانند کد IMEI ، IMSI و غیره به خارج از کشور جهت استفاده مخرب یا فروش این اطلاعات به آژانس های تبلیغاتی و نیز امکان بدست آوردن اطلاعاتی مانند شماره تلفن، ایمیل و غیره جهت سوء استفاده و حملات بعدی را از دیگر مخاطراتی عنوان کرد که استفاده از ابزارهای فیلترشکن برای کاربران به همراه خواهد داشت.

ارسال نظر