گیمرها را با آن تنها بگذارید!
بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GE66 Raider مدل 10SFS
اولین موردی که در بررسی لپ تاپ گیمینگ MSI GE66 Raider توجه ما را حسابی به خودش جلب کرد، زیبایی این محصول (مخصوصا آرجیبیهای خیرهکنندهاش) در عین برخورداری آن از سختافزاری بهروز و قدرتمند بود.
وقتی حرف از لپتاپهای گیمینگ میشود، محصولات برند اماسآی بدون شک در زمره اولویتهای اول ما قرار میگیرند. کمپانی تایوانی اماسآی سالهاست که در زمینه ساخت لپتاپهای قدرتمند مناسب گیم فعالیت دارد و توانسته در این زمینه اطمینان قشر بزرگی از مشریانش را بدست آورد. لپتاپهای گیمینگ سری GE66 Raider اماسآی با قدرت سختافزاری بالا به راحتی از پس تمامی نیازهای گیمرها برمیآیند.
سری GE66 Raider در سه مدل به بازار عرضه شده است. مدل 10FS از کارت گرافیک RTX 2070 بهره میبرد در حالی که مدل مورد بررسی کلیک، 10SFS، به کارت گرافیک RTX 2070 Super مجهز شده است. بالاترین مدل هم 10SGS است که از کارت گرافیک RTX 2080 Super Max-Q انویدیا بهره میبرد. تنظیمات نمایشگر هم بسته به نوع رزولوشن FHD نرخ رفرش 144، 240 و یا 300 هرتز دارد. در روزلوشن UHD نرخ رفرش 60 هرتز را تجربه خواهید کرد.
در ادامه به بررسی مدل 10SFS این سری از لپتاپهای گیمینگ اماسآی میپردازیم.
مشخصات فنی لپتاپ ام اس آی گیمینگ GE66 Raider:
پردازشگر گرافیکی (GPU) |
انویدیا جیفورس RTX 2070 Super ۸ گیگابایت حافظه گرافیکی GDDR6 |
پردازنده مرکزی (CPU) |
Core i7 10875H اینتل |
مادربورد |
مادربورد اینتل 470HM |
رم |
16 گیگابایت رم DDR4 با فرکانس ۳۲۰۰ مگاهرتز |
حافظه (SSD) |
اساسدی NVMe PCIe ساخت وسترن دیجیتال (WDC PC SN730) با ظرفیت یک ترابایت |
شارژ |
۲۸۰ وات |
باتری |
۹۹.۹ وات ساعت |
قیمت |
حدود ۷۰ میلیون تومان |
بدنه و طراحی اجزا
اگر بخواهیم این لپتاپ را با سری GS66 Stealth اماسآی که ۳ سال پیش عرضه شد مقایسه کنیم، بدون شک سری GE66 Raider در بسیاری موارد از سری مشابه پیشین برتر است. در اولین نگاه به GE66 Raider 10SFS، به آرجیبیهای چشمنواز کیبورد و آرجیبی بار در جلوی کیبورد این لپتاپ برمیخوریم که 16.7 میلیون رنگ را به نمایش میگذارد.
با استفاده از نرمافزار SteelSeries Engine، این LEDها همگی قابل شخصیسازی هستند و علاوه بر تنظیم ریتم پخش رنگ میتوانید آنها را در برخی مواقع خاموش یا روشن کنید.
گوشههای لپتاپ هم نه خیلی تیز و نه خیلی خمیده بوده و در عین حفظ ظاهری خشن و گیمینگ، ظرافت و زیبایی منحربفردی به لپ تاپ بخشیده است. خروجی هوای گرم از چهار سمت (گوشههای چپ و راست و دو قسمت پشتی) انجام میگیرد که این خود از لحظهای گرم شدن لپتاپ جلوگیری میکند.
بدنه داخلی دستگاه به رنگ خاکستری تیره است و از جنس آلیاژ آلومینیوم ساخته شده، بدنه خارجی آن اما از جنس پلاستیک و به رنگ نقرهای مات است. قسمت داخلی از فضای مناسبی برای قرار دادن دستها و استراحت آنها حین تایپ برخوردار است.
لوگوی دراگون اماسآی هم بدون رنگ قرمز روی بدنه خارجی جا خوش کرده است. بدنه زیرین آن هم از جنس پلاستیک بوده و حفرههایی برای ورود هوا در آن وجود دارد.
حاشیه نمایشگر از دو طرف چپ و راست باریک است و به همین خاطر تجربه دلچسبی از تماشای فیلم و سریال در اختیار کاربر قرار میدهد. حاشیه بالایی دستگاه که دوربین سلفی را در خود جای داده از پهنای قابل قبولی برخوردار است اما حاشیه پایینی که لوگوی اماسآی را در خود جای داده است، پهنای نسبتا زیادی دارد.
کیبورد و کلیدهای GE66 Raider 10SFS آن را برای استفادههای اداری هم مناسب کرده است. حروف روی دکمهها فونت عجیب و دلنشینی دارد که به نوعی کارایی منحصرا گیمینگ آن را از سایر لپتاپها متمایز میسازد.
کلید پاور محصول در بالا سمت راست قرار دارد و با قرار گرفتن کلید Delete در کنار آن امکان خاموشی ناخواسته دستگاه در شرایط مختلف وجود دارد که یکی از نقاط ضعف در طراحی کیبورد این لپتاپ محسوب میشود.
در قسمت بالایی دکمهها، یک کلید Crosshair نیز به چشم میخورد. هاتکیهایی هم برای فعال کردن نرمافزارهای دراگون سنتر لپتاپ و SteelSeries Engine جهت فراهم آوردن لذت حداکثری از تجربه گیمینگ تعبیه شدهاند.
مانیتور لپتاپ اماسآی این امکان را فراهم آورده تا تعدادی از پورتهای کم استفاده در پشت دستگاه قرار گیرند. این پورتها شامل پورت ورودی شارژ دستگاه، پورت HDMI، پورت LAN، یک پورت USB-C3، و مینی دیسپلی 1.4 هستند.
لبه سمت چپ دستگاه میزبان یک پورت USB-A3.2 Gen2 (10Gbps) یک پورت USB-C3.2 Gen 2 (20Gbps)، جک هدفون 3.5 و پورت قفل K-Slot است. در کنار پورت USB-A یک الایدی کوچک برای نمایش وضعیت شارژ دستگاه قرار دارد.
در سمت راست دستگاه سه پورت دیگر شامل دو پورت USB-A3.2 Gen 1 (5Gbps) و یک درگاه کارت حافظه اسدی قرار دارد. تنها پورتی که نبود آن در این لپتاپ به شدت حس میشود، تاندربولت ۳، محصول شرکت اینتل است که خوشبختانه این مشکل با اتصال بیسیم، کیلر وایر و یا استفاده از پورت USB-C پشت دستگاه برطرف میشود.
پهنای مناسب لپتاپ اماسآی نقش مهمی در کاهش دمای آن دارد. ابعاد و وزن این لپتاپ ۱۵ اینچی رده بالای گیمینگ نشان از اعدادی نسبتا معقول در مقایسه با رقبا دارد. طول، عرض و پهنای این لپتاپ به ترتیب برابر با ۳۵.۸، ۲۶.۷، و ۲.۳۴ سانتیمتر و وزن آن هم ۲.۳۸ کیلوگرم است.
در کل، به نظر میآید اماسآی تا جایی که میتوانسته برای طراحی ظاهری این سری از محصولات خود سنگ تمام گذاشته است.
سیستم خنککننده
بهرهمندی از پردازنده و سیستم گرافیکی بالای گیمینگ طبیعتا سیستم خنککننده قدرتمندی را میطلبد. به همین خاطر اماسآی، ۶ لوله حرارتی و دو فن با ۵۳ تیغه برای هر فن در این لپتاپ تدارک دیده که این خود عملکرد مدل فعلی را در مقایسه با مدل قبلی یعنی GE65 Stealth افزایش خواهد داد. عملکرد سیستم خنککننده لپتاپ اماسآی به قدری خوب است که اجازه گرم شدن ماوس پد و محل قرارگیری دستها حین تایپ را نمیدهد.
تنها نقطه ضعف سیستم خنککننده این لپتاپ صدای نسبتا بلند آن است – که به نظرم با توجه به کاربری گیمینگ لپتاپ آنقدرها هم نباید به اماسآی خورده گرفت. در استفاده عادی مثل تماشای فیلم یا وبگردی بهتر است از حالت Balanced در نرمافزار دراگون سنتر استفاده کنید. در این حالت فنهای لپتاپ شما تقریبا بیصدا خواهند بود. استفاده از حالت Cooler Boosting موجود در نرمافزار دراگون سنتر حین بازی هم دور فنها را بالاتر برده و شما را هدفونلازم میکند!
در بیشتر اوقات بدنه پلاستیکی زیرین دستگاه خنک میماند اما پس ازگذشت چند ساعت بازی متوجه گرم شدن آن خواهید شد.
سختافزار
لپتاپ مدل 10SFS اماسآی به کارتگرافیک جیفورس RTX 2070 Super انویدیا با ۸ گیگابایت حافظه GDDR6 و ۱۶ گیگابایت حافظه رم DDR4-3200 مجهز شده است. به گفته اماسآی، عملکرد DDR4-3200 در مقایسه با DDR4-2666 پیشرفت چشمگیری داشته و توانسته در خواندن ۱۰ درصد و در نوشتن ۲۳ درصد بهتر عمل کند. رم DDR4-3200 با استفاده از نرمافزار AIDA64 به عملکرد دوال چنل دست مییابد.
در مورد RTX 2070 Super باید گفت که این کارتگرافیک در جمع سه کارتگرافیک برتر انویدیا در کنار RTX 2080 Ti و RTX 2080 Super قرار دارد. در ساخت RTX 2070 Super از چیپ بزرگ TU104 به جای TU106 مدل RTX 2070 استفاده شده است. چیپ TU104 هستههای بیشتری (۲۵۶۰) در مقایسه با TU106 (۲۳۰۴) دارد.
انویدیا در ساخت چیپ TU104 از تکنولوژی ۱۲ نانومتری FinFet استفاده کرده و در کنار ویژگیهای Deep Learning Sampling (DLSS) و Real-Time Ray Tracing (RTRT) تجربه دلچسب گیمینگ را فراهم میآورد.
پردازنده مرکزی دستگاه به نسل ۱۰ Intel Core i7 10875H با ۸ پردازنده و ۱۶ رشته از سری Comet Lake اینتل مجهز شده است. در افزایش حداکثری سرعت پردازش تکهسته این پردازنده به عدد ۵.۳ گیگاهرتز میرسیم. در بررسیهای تکهستهای، این پردازنده امتیاز ۲۸۱۵ را از آنِ خود کرده است.
اساسدی دستگاه، NVMe PCIe ساخت وسترن دیجیتال (WDC PC SN730) با ظرفیت یک ترابایت است. بنا به گفته وسترن دیجیتال، SEQ یا همان سرعت خواندن این اساسدی در بالاترین میزان به ۳،۴۰۰ مگابایت بر ثانیه میرسد که بنچمارک کریستال مارک هم این موضوع را تایید میکند (البته بصورت تقریبی!).
اگر فکر میکنید حجم این اساسدی از پس نیازهای شما برنمیآید، برای اضافه کردن یک اساسدی دیگر میتوانید از پورت دیگر M.2 PICe با اندازه ۲۲۸۰ استفاده کنید.
قدرت سختافزاری این لپتاپ را با انجام تعدادی بنچمارک سنجیدیم که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
برای توان پردازنده از بنچمارک Cinebench R23 استفاده کردیم. در پایان عدد ۱۲۰۹ برای تکهسته بدست آمد و لپتاپ اماسآی با اختلاف کمی یک پله بالاتر از پردازنده Intel core i9-9880H قرار گرفت. در ادامه نتایج این بنچمارک را برای پردازش تکهسته این لپتاپ مشاهده میکنید.
این بنچمارک برای چند هسته امتیاز ۹۶۳۴ را به لپتاپ اماسآی داد. در ادامه نتایج این بنچمارک را برای چندهسته این لپتاپ مشاهده میکنید.
در بررسی نووابنچ، این لپتاپ امتیاز ۲۲۱۰ را بدست آورد. لازم به ذکر است در این امتیازدهی پردازنده گرافیکی دستگاه نقشی ندارد.
در بخش Overview که جایگاه کلی محصول و امتیاز دستگاه نسبت به لپتاپهای همدوره را میسنجد، این لپتاپ در جایگاه ۸۶ام (جایگاه ۹۹ بهترین و جایگاه اول بدترین است) قرار گرفت و امتیاز نسبی +۳۲٪ را بدست آورد.
در بخش Part Performance جایگاه ۵۸ برای پردازنده بدست آمد. این یعنی امتیاز ۵۸٪ پردازندههای Intel Core i7-10875H کمتر از امتیاز پردازنده این لپتاپ است.
بخش سوم بررسیها در این بنچمارک Baseline Comparison نام دارد که لپتاپ را با تعدادی از محصولات دیگر از ردههای متفاوت مقایسه میکند. در مقایسه لپتاپ اماسآی با لپتاپ رده بالا ۲۰۲۱ که نوع پردازنده مرکزی و پردازشگر گرافیکی آنها مشخص شده است عملکرد زیر برای CPU دستگاه بدست آمد: (در هیچکدام از این مقایسهها پردازشگر گرافیکی نقشی ندارد)
این مقایسه را برای سیستم گیمینگ رده بالا ۲۰۲۱ هم انجام دادیم:
در مقایسه لپتاپ اماسآی با سیستم گیمینگ رده متوسط عملکرد زیر برای CPU دستگاه بدست آمد:
برای سنجش توان گرافیکی به سراغ بنچمارک 3D Mark رفتیم و دو تست Time Spy و Fire Strike را روی لپتاپ انجام دادیم. Time Spy تست مبتنی بر بنچمارک DirectX 12 است و به موتور DirectX 12 مجهز شده است. در مورد تست Fire Strike هم باید گفت که این تست بر بنچمارک DirectX 11 مبتنی است و از دو تست گرافیک Physics Test و Combined Tests تشکیل میشود.
در تست Time Spy امتیاز ۸۵۷۲ بدست آمد که ۸۴۲ واحد بالاتر از میانگین است.
در بررسیهای کلی، امتیاز Time Spy این لپتاپ از ۷۶٪ امتیازات بدست آمده بالاتر بود.
در تست Fire Strike امتیاز ۱۹۷۳۶ برای این لپتاپ بدست آمد.
در بررسیهای کلی، امتیاز Fire Strike این لپتاپ از 87٪ امتیازات بدست آمده بالاتر بود.
در نمودار اینفوگرافیکی پایین، نحوه عملکرد متغیرهای مختلف مثل، نرخ فریم، دما، درصد بارگذاری GPU، و فرکانس CPU و GPU را با توجه به پیشرفت تست مشاهده میکنید:
در ادامه قصد داریم با اجرای چندین بازی سنگین و محبوب این روزها، سختافزار قدرتمند این دستگاه گیمینگ حرفهای را به چالش بکشیم. برای انجام این کار از نرم افزار MSI AfterBurner برای اندازهگیری نرخ فریم، دمای CPU و GPU و MSI Dragon Center برای تغییر دور فنها استفاده کردیم.
کال آو دیوتی مادرن وارفر ۲
در بالاترین تنظیمات گرافیکی، بازی اجرا شد و نرخ فریم 107 بدست آمد. با استفاده از نرمافزار دراگونسنتر، فنها را در حالت کولینگ بوست قرار دادم که در این حالت نرخ فریم با کمی افزایش همراه بود. دمای CPU به طور متوسط 86 و GPU چیزی در حدود 74 درجه بودند.
در اجرای بازی Immortal Fenyx Rising با بالاترین کیفیت گرافیکی (Ultra High) نرخ فریم ۸۴ بدست آمد. در این حالت، دمای CPU و GPU به ترتیب 83 و 93 درجه سانتیگراد شد. با پایین آوردن کیفیت گرافیکی و کاهش آن به High، نرخ فریم ۲۷ واحد افزایش پیدا کرد و به ۱۱۰ رسید. در کیفیتهای پایینتر امکان اجرای بازی بدون اتصال لپتاپ به شارژر هم وجود داشت.
رزیدنت اویل ۷
بازی رزیدنت اویل ۷ با بالاترین تنظیمات گرافیکی در نرخ فریم ۲۰۳ اجرا شد. در این حالت دمای CPU و GPU به ترتیب به ۸۱ و ۷۴ رسید.
Far Cry 5
اجرای بازی Far Cry 5 در بالاترین تنظیمات گرافیکی با نرخ فریم متوسط ۱۰۰ همراه بود و دمای CPU و GPU حین بازی به ترتیب به ۹۵ و ۷۵ رسید.
Gears 5
در اجرای بازی Gears 5 در کیفیت Ultra، نرخ فریم، دمای CPU و GPU به ترتیب به ۱۱۲، ۹۵ و ۷۴ رسید.
CS: GO
در ادامه تست بازیها به سراغ بازی محبوب شوترها یعنی CS: GO رفتیم. اجرای این بازی همانطور که انتظارش را داشتیم، با تنظیمات گرافیکی متوسط، بدون اتصال شارژر امکانپذیر بود.
نمایشگر
لپتاپ گیمینگ اماسآی GE66 Raider 10SFS نمایشگری ۱۵.۶ اینچی با رزولوشن FHD دارد. پنل IPS به کار رفته در لپتاپ اماسآی در تمامی زوایا چه در فضای باز و چه در فضای بسته دید خوبی را فراهم میآورد و با نرخ رفرش ۳۰۰ هرتز و بالاتر همراه است.
نرخ نوسازی بالا بدون شک یکی از نقاط قوت این دستگاه در چنین رده قیمتی محسوب میشود. در کنار آن، با پورتهای HDMI تایپ C و مینی دیسپلی این دستگاه به رزولوشن 8K دسترسی پیدا میکنید.
تکنولوژی ترو کالر (True Color) بکار رفته در این لپتاپ حالتهای مختلفی را جهت تجربه بهتر بصری برای کاربر فراهم میآورد.
پخش صدا
برخلاف چیزی که اماسآی از کیفیت پخش صدای محصول خود معرفی میکند، کیفیت صدای خارج شده از این محصول چنگی به دل نمیزند و به نظر میرسد لپتاپ GE66 Raider 10SFS در این زمینه ضعیف عمل کرده است. اماسآی برای ساخت اسپیکرهای Duo Wave که در لبه جلویی لپتاپ قرار گرفتهاند، با کمپانی Dynaudio همکاری کرده است.
این لپتاپ از خروجی صدای ۱۹۲ کیلوهرتز و ۲۴ بیت برای صداهای با رزولوشن بالا، ۴۴ کیلوهرتز و ۱۶ بیت برای خروجی صدای CD و ۲۴ کیلوهرتز و ۸ بیت برای خروجی صدای MP3 برخوردار است. نرمافزار NAHIMIC 3 هم به گفته اماسآی تجربه صوتی کاربر را در محیط سه بعدی بازی بهبود میبخشد. از جمله قابلیتهای منحصربفرد این نرمافزار، Sound Sharing یا امکان پخش صوتی برای دو نفر به صورت همزمان با بلوتوث است.
باتری
اماسآی از حداکثر ظرفیت استاندارد باتری قابل قبول در خطوط هوایی یعنی ۹۹.۹ وات ساعت در این لپتاپ استفاده کرده که در نگاه اول شاید برای سختافزار پرمصرف این محصول آن قدرها هم جوابگو نباشد. باتری این لپتاپ در استفاده اداری (وایفای روشن و روشنایی ۵۰ درصد) و گیمینگ به ترتیب حدود ۵ و ۱ ساعت دوام میآورد.
مثل تمامی لپتاپهای گیمینگ، قطع شدن شارژر حین اجرای بازی کارایی دستگاه را به شکل محسوسی کاهش میدهد. شارژر سنگین این لپتاپ در صورت خاموش بودن طی ۳ ساعت آن را شارژ میکند. البته میتوانید برای افزایش طول عمر مفید باتری از طریق نرمافزار DragonCenter تنظیمات مورد نیاز برای قطع شدن شارژرسانی را در صورت رسیدن شارژ باتری به ۶۰ درصد انجام دهید.
تجربه استریم
دوربین سلفی ۱۰۸۰ پیکسل و فول اچدی GE66 Raider شما را از اتصال وبکم برای پخش استریم کاملا بینیاز میکند. کارت شبکه LAN گیگابایتی و کارت شبکه وایفای ۶ در کنار قابلیت Killer Doubleshot Pro اینتل از ایجاد هر گونه لگ در بازی جلوگیری میکند. مرکز Killer Control اینتل امکان اختصاص پهنای باند مورد نظر را برای هر نرمافزار فراهم میآورد.
نرمافزار Killer xTend سیستمهای مجهز به Killer Wireless را از طریق هاتاسپات یا Mesh Network به میزبان اینترنت وایرلس تبدیل میکند. کارت شبکه وایفای GE66 Raider با استانداردهای 802.11ax ساخته شده است که در مقایسه با استانداردهای سری 802.11ac حدودا 3 برابر سریعتر، تاخیر آن ۷۵ درصد کمتر و سرعت آن ۲.۴ گیگابات بر ثانیه است.
نتیجهگیری
در پایان باید گفت لپتاپ MSI GE66 Raider، با ترکیب سختافزاری قدرتمندی که دارد به راحتی از پس اجرای نرمافزارها و بازیهای سنگین در بالاترین تنطیمات گرافیکی با متوسط نرخ فریم ۷۰ به بالا برمیآید. نرخ رفرش ۳۰۰ هرتز نمایشگر این لپتاپ در رده قیمتی ۷۰ میلیون تومان یکی از ویژگیهای قابل توجه آن محسوب میشود.
در کنار ویژگیهای سختافزاری، طراحی خاص و مورد پسند گیمرها، نورپردازی RGB، پورتهای متنوع و نرمافزارهای کاربردی از دیگر ویژگیهای این لپتاپ هستند.
خداوکیلی صد تومن میدم
لپتاپ خوبیه
مدل دخترتونم خوبه
لذت بردیم.