تاثیرات بد اِل نینو روی زنجیره غذای دریایی

استفانی اوز، محقق اقیانوس در مرکز پروازهای فضایی گودارد ناسا در مریلند گفت این آب های گرم علاوه بر تغییراتی که در سیستم طوفان در جو ایجاد می کنند روی سطح زیرین دریا نیز تاثیرگذار هستند. توده آب گرم ِالنینو از بالا آمدن آب سرد جلوگیری می کند؛ این جریان آب سرد، آب عمیقی است که معمولا در طول خط استوا در سواحل شیلی و پرو به سطح می آید. در فرآیندی که به فرآیند "بالا آمدن" مشهور است، این آب های سرد مواد غذایی که در اصل خوراک ارگانیسم های کوچک هستند را بالا می آورد. این مواد غذایی پایه و اساس زنجیره غذایی دریایی را شکل می دهد. به گفته اوز، اِلنینو از فرآیند بالا آمدن عادی جلوگیری به عمل می آورد و در این صورت قحطی شدیدی در بین شبکه دریایی رخ می دهد. این گیاهان ریز که فیتوپلانکتون نام دارند خوراک ماهی ها هستند و بدون آن ها جمعیت ماهی ها کم شده و در نتیجه صنعت ماهیگیری که بسیاری از مناطق ساحلی به آن وابسته هستند دچار مشکلات شدید می شود. اوز به کمک داده های ماهواره ناسا و نرم افزار رنگی اقیانوس به نام SeaDAS مهمترین قسمت هایی که فیتوپلانکتون ها در آن جا یافت می شوند را مشخص کرده است.

تاثیرات بد اِل نینو روی زنجیره غذای دریایی

به گزارش کلیک، محققان ناسا می گویند: سال هایی که در آن النینو رخ می دهد تاثیر بزرگی روی فیتوپلانکتون ها دارد- کوچکترین گیاهان اقیانوسی-که باعث ایجاد اختلال در زنجیره غذایی دریایی و معیشت ماهیگیران می شود.
در طی این سال ها توده عظیمی از آب گرم -معادل حدود نیمی از حجم دریای مدیترانه-اقیانوس آرام را به سمت امریکای جنوبی ترک می کند .ال نینو یکی از چرخه‌های مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یک‌ بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر سیّارهٔ زمین می‌ شود از جمله این ناهنجاری‌ ها می‌ توان به سیلاب‌ های ناگهانی، خشک‌ سالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.

استفانی اوز، محقق اقیانوس در مرکز پروازهای فضایی گودارد ناسا در مریلند گفت این آب های گرم علاوه بر تغییراتی که در سیستم طوفان در جو ایجاد می کنند روی سطح زیرین دریا نیز تاثیرگذار هستند. توده آب گرم ِالنینو از بالا آمدن آب سرد جلوگیری می کند؛ این جریان آب سرد، آب عمیقی است که معمولا در طول خط استوا در سواحل شیلی و پرو به سطح می آید. در فرآیندی که به فرآیند "بالا آمدن" مشهور است، این آب های سرد مواد غذایی که در اصل خوراک ارگانیسم های کوچک هستند را بالا می آورد. این مواد غذایی پایه و اساس زنجیره غذایی دریایی را شکل می دهد. به گفته اوز، اِلنینو از فرآیند بالا آمدن عادی جلوگیری به عمل می آورد و در این صورت قحطی شدیدی در بین شبکه دریایی رخ می دهد. این گیاهان ریز که فیتوپلانکتون نام دارند خوراک ماهی ها هستند و بدون آن ها جمعیت ماهی ها کم شده و در نتیجه صنعت ماهیگیری که بسیاری از مناطق ساحلی به آن وابسته هستند دچار مشکلات شدید می شود. اوز به کمک داده های ماهواره ناسا و نرم افزار رنگی اقیانوس به نام SeaDAS مهمترین قسمت هایی که فیتوپلانکتون ها در آن جا یافت می شوند را مشخص کرده است.

نقشه های رنگی اقیانوس که از داده های ارزشمند ماهواره ای در طول یک ماه بدست می آید، نشان می دهد که النینو واقعا روی فیتوپلانکتون ها تاثیر می گذارد. محققان اظهار کردند در دسامبر سال ۲۰۱۵ در اوج رویداد النینو، در مقایسه با سال های پیشین، قسمت های آبی رنگ بیشتر و قسمت های سبز کمتر که نشانه کلروفیل کمتر بود در سواحل شیلی و پرو در اقیانوس آرام دیده شد. آنها همچنین در حال بررسی این هستند که با تضعیف النینو در بهار امسال، فیتوپلانکتون ها کی و در کدام قسمت ها بر اثر فرآیند بالا آمدن و رسیدن مواد غذایی به این منطقه دوباره بوجود می آیند.
برای مثال، محققان کاهش مواد غذایی سرتاسر زنجیره غذایی در اطراف جزایر گالاپوس مورد توجه قرار دادند. همچنین کاهش فیتوپلانکتون ها در سواحل آمریکای جنوبی دیده شد.

اوز گفت دانشمندان ابزار بیشتری برای مطالعه النینو در دست دارند و می توانند عناصر بیشتری را در این رخداد مورد مطالعه قرار دهند. آن ها از این ابزار نه فقط برای پاسخ به سوالات در مورد بوم شناسی اقیانوس بلکه برای یافتن پاسخ هایی در مورد چرخه کربن هم استفاده می کنند.
اوز بیان کرد ما اهمیت فیتوپلانکتون ها را برای شبکه غذای دریایی می دانیم و در تلاش هستیم نقش آن ها را به عنوان پمپ کربن نیز درک کنیم.
پمپ کربن به یکی از روش هایی اطلاق می شود که در آن سیستم زمینی به حذف دی اکسید کربن از اتمسفر می پردازد. بدن فیتوپلانکتون ها مبتنی بر کربن است و پس از مرگ به کف دریا غرق می شود و برای میلیون ها سال در آنجا می ماند.
اوز ادامه داد النینو یک اختلال طبیعی است که برای جریان های اقیانوسی معمولی اتفاق می افتد، بنابراین درک این پدیده مهم است تا بهتر بتوانیم بگوییم کدام رخدادها طبیعی هستند و کدام یک بر اثر اختلالاتِ بوجود آمده به دست بشر اتفاق می افتد.

منبع:dnaindia

ارسال نظر