ارتباط بین متابولیسم و بی خوابی در بیماران مبتلا به آلزایمر

رسانه کلیک - پژوهشگران به تازگی دریافته اند که قند خون موجب اختلال در متابولیسم و زمان خواب در بیماران مبتلا به آلزایمر می شود.

ارتباط بین متابولیسم و بی خوابی در بیماران مبتلا به آلزایمر

نوسان زیاد در قند خون، موجب اختلال در خواب می شود. طبق یک تحقیق ارائه شده در همایش سالانه انجمن عصب شناسی، بیماری آلزایمر تنها به مغز محدود نمی شود. سر هر فرد به بدن وی متصل بوده و متابولیسم، خواب و سلامت مغزی با یکدیگر در ارتباط هستند.

اخیرا پژوهشگران تلاش کرده اند تا به طور همزمان، میزان مصرف قند توسط مغز، نرخ فعالیت سلول مغزی و مدت زمان خواب موش ها را مورد ارزیابی قرار دهند. تزریق گلوکز در خون، موجب تغییر در مغز می شود. بدین ترتیب که افزایش بیش از حد متابولیسم، منجر به فعالیت بیش از حد سلول های عصبی شده و فرد را دچار بی خوابی می کند. جالب اینکه افزایش قند خون فعالیت سلول عصبی و مدت زمان بیداری را افزایش می دهد.

بررسی های مشابهی روی موش های آزمایشگاهی انجام شده است. این موش ها از لحاظ ژنتیکی دستکاری شده و مبتلا به یکی از دو عامل اصلی آلزایمر هستند. برخی از این موش ها دارای توده پروتئین آمیلویید-بتا در بین سلول های عصبی خود بوده و برخی دیگر دارای پروتئین به نام tau هستند.

هر دو گروه از موش ها، واکنش های غیرعادی نسبت به قند خون بالا و پایین از خود نشان داده اند. این واکنش ها مستقیما به وجود پروتئین های آمیلویید-بتا یا tau در مغز موش ها وابسته بوده اند. در موش های دارای توده آمیلویید، قند خون بالا موجب افزایش ملایم متابولیسم مغز می شود، هرچند که این افزایش در مقایسه با موش های عادی بسیار کم است. اما در موش های دارای tau، قند خون بالا منجر به افزایش متابولیسم مغز نمی شود. در هر دو گروه، فعالیت سلول عصبی واکنش چشمگیری در قبال افزایش قند خون نداشته است.

البته باید گفت که جنبه های بیماری آلزایمر به طور کامل در موش های آزمایشگاهی اعمال نشده است. برخی از این موش ها پروتئین A-Beta را سریع تر از حد معمول در مغز خود به وجود می آورند، که بسیار متفاوت با روند این بیماری در انسان است. تحقیقات نشان داده اند که افراد ابتلا به آلزایمر پیش از ظاهر شدن علایم، دچار اختلال در خواب می شوند و مراکز خواب - بیداری و سایر بخش های مغز به وسیله این بیماری آسیب می بینند.

ارسال نظر