5 پل تاریخی ایران که باید بیشتر درباره آن ها بدانید!

رسانه کلیک – در این مطلب قصد داریم تا شما را با ۵ مورد از پل های تاریخی ایران آشنا کنیم که امروزه کمتر به آن ها توجه می شود.

5 پل تاریخی ایران که باید بیشتر درباره آن ها بدانید!

پل ها، سازه های ارتباطی هستند که برای گذر از رودخانه ها، دره ها و مسیرهای صعب العبور پدید آمده اند. کشور ایران به لطف تمدن چند هزار ساله خود، بسیاری از پل های تاریخی و مشهور جهان را در خود جای داده است. ما در این مطلب قصد داریم تا به معرفی ۵ مورد از پل های تاریخی ایران بپردازیم که علیرغم زیبایی و شگفتی بسیار، توجه لازم را از سوی گردشگران دریافت نمی کنند.

پل شهرستان (پل جی)

شاید جالب باشد بدانید که پل شهرستان، قدیمی ترین پلی است که روی زاینده رود ساخته شده است. این پل ۱۰۷٫۸ متری ابتدا در زمان ساسانیان پایه گذاری شد اما در قرون بعدی بارها مورد بازسازی قرار گرفت. البته هنوز هم چشمه هایی از هنر و معماری ساسانی در آن به چشم می خورد.

این پل در مجموع دارای ۲۱ قوس است که ۱۳ قوس در قسمت پایین و ۸ قوس نیز کمی بالاتر قرار گرفته اند. پایه های پل شهرستان به گونه ای طراحی شده که هنگام سیل، آب را با سرعت بیشتری عبور می دهند و بدین ترتیب، از فشار وارد شده روی پل می کاهند.

پل لاتیدان

پل لاتیدان با طول بیش از ۱ کیلومتر، یکی از طولانی ترین پل های تاریخی ایران به شمار می آید. این پل در اصل برای مقاصد نظامی و در خلال جنگ با پرتغالی ها ساخته شد و بعدها برای عبور کاروان ها از شیراز به بندرعباس مورد استفاده قرار گرفت. پل لاتیدان نیز مانند اکثر پل هایی که در زمان صفویان ساخته شده، عمدتا از جنس آجر و سنگ نخراشیده است.

پل لاتیدان بدون شک یکی از شاهکارهای پل سازی در ایران است که به گفته کارشناسان باید هر چه سریع تر بازسازی و مرمت شود؛ زیرا سطح بالای آب رودخانه کول در فصول بارانی، پایه های پل را بیش از پیش تضعیف می کند و ممکن است به کلی موجب فروپاشی آن شود.

پل های خدا آفرین

پل های خدا آفرین روی رودخانه مرزی ارس واقع شده اند و حدودا ۸۰۰ متر از یکدیگر فاصله دارند. یکی از پل ها دارای ۱۱ دهانه بوده و بین قرن های ۴ تا ۵ هجری ساخته شده است. پل دوم ۳۰۰ سال بعد در قرن ۸ بنا شده و دارای ۱۵ دهانه است.

متاسفانه یکی از پل های خدا آفرین تقریبا از بین رفته و تنها نیمی از آن باقی مانده است. اما پل دوم همچنان پابرجاست و حتی امکان رفت و آمد از روی آن نیز وجود دارد. طول پل سالم به ۱۶۰ متر می رسد و گفته می شود که ۱۲۰ متر از آن متعلق به ایران و ۴۰ متر متعلق به جمهوری آذربایجان است.

پل کشکان

پل کشکان یا کشکو یکی دیگر از پل های تاریخی ایران است که روی رودخانه ای به همین نام قرار گرفته و بیش از ۹۰۰ سال قدمت دارد. این پل دارای ۱۱ ستون و ۱۲ طاق است و طول آن تقریبا به ۳۰۰ متر می رسد. مصالح به کار رفته در ساخت پل نیز عمدتا از جنس سنگ، آجر و گچ هستند.

روی دیواره های پل کتیبه های متعددی به خط کوفی دیده می شوند که نشان می دهند این سازه احتمالا در زمان ساسانیان پایه گذاری شده است. پل کشکان یکی از بناهای تاریخی ارزشمند در استان لرستان است که نام آن در فهرست آثار ملی ایران نیز به چشم می خورد.

پل قدیمی دزفول

پل دزفول یکی از قدیمی ترین پل ها در جهان بوده که تا به امروز نیز محکم و استوار باقی مانده است. این پل در زمان حکومت ساسانیان و به دستور شاپور اول پایه ریزی شد. وی برای ساخت پل، بازماندگان ارتش شکست خورده روم را به کار گماشت. برای همین عده ای به آن پل رومی نیز می گویند.

پل ۱۴ دهانه ای دزفول روی رودخانه دز قرار گرفته و قسمت های شرقی و غربی شهر را به یکدیگر متصل می کند. این پل که عمدتا از آجر و ساروج ساخته شده، بارها در زمان حکومت آل بویه، صفویان و پهلوی، بازسازی و مرمت شده است.

ارسال نظر