با بزرگترین و قدیمی ترین جنگل های ایران آشنا شوید!

رسانه کلیک - در این مطلب به معرفی 5 مورد از بزرگترین و قدیمی ترین جنگل های ایران می پردازیم که می توانند برای گردشگران نیز مناسب باشند.

با بزرگترین و قدیمی ترین جنگل های ایران آشنا شوید!

تقریبا همه ما می دانیم که ایران دارای جغرافیای گرم و خشک و پوشش خشک و بیابانی است؛ اما با این همه مساحت بخش هایی از کشورمان نیز پوشیده از جنگل هایی است که برخی از آن ها نیز بسیار قدیمی هستند. اگرچه اکثر افراد با شنیدن نام جنگل های ایران به یاد مناطق شمالی کشور می افتند، با این همه جالب است بدانید مناطق دیگری در کشور نیز وجود دارند که دارای جنگل های پهناور و قدیمی هستند. در ادامه این مطلب با کلیک همراه باشید تا با 5 مورد از بزرگترین و قدیمی ترین جنگل های ایران آشنا شوید.

1- جنگل‌ های مختلط کاسپینی هیرکانی

جنگل‌ های مختلط کاسپینی هیرکانی یک زیست‌ منطقه در زیست‌ بوم جنگل‌ های مختلط پهن‌ برگ حاشیه جنوبی دریای خزر به مساحت 55 هزار کیلومتر مربع است که در حاشیه جنوبی و جنوب غربی دریای خزر و در دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان واقع شده است. این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان آغاز و تا استان گلستان در ایران امتداد یافته و در ایران مورد حفاظت مشترک سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی قرار دارد. این جنگل با قدمت 40 میلیون سال یکی از ارزشمندترین جنگل‌ های جهان و از زیباترین جنگل های شمال ایران به‌ شمار رفته و از آن به عنوان موزه ای طبیعی یاد می‌ شود. همچنین جالب است بدانید واژه هیرکان شکل یونانی نام گرگان است.

2- جنگل های ارسباران

ارسباران منطقه‌ ای کوهستانی در مرز ارمنستان و آذربایجان است. این منطقه از شمال کوه قوشا داغ در جنوب شهر اهر تا رود ارس گسترده شده است. جنگل های وسیع این محدوده که به جنگل های ارسباران شهرت یافته اند، از زیباترین و بزرگترین جنگل های ایران به شمار رفته و 12 هزار کیلومتر وسعت دارند. این جنگل به سبب تنوع زیستی بی نظیری که دارد، موزه حیات وحش ایران نیز لقب گرفته است. قدمت جنگل های ارسباران را نیز حدود 40 میلیون سال تخمین زده‌ اند.

3- جنگل های زاگرس

پهنه رویشی زاگرس شامل رشته‌ کوه‌ های زاگرس، وسیع‌ ترین و اصلی‌ ترین رویشگاه گونه‌ های مختلف بلوط در ایران است. جنگل‌ های بلوط منطقه زاگرس از منتهی‌ الیه شمال غربی ایران (استان آذربایجان غربی) آغاز و سپس غرب (استان‌ های کرمانشاه، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و لرستان) و جنوب غرب ایران (استان‌ های کهگیلویه و بویراحمد و فارس) را طی می‌ کند. در بین 11 استان واقع در ناحیه رویشی زاگرس، استان‌ های فارس، لرستان و خوزستان مقام‌ های اول تا سوم را از نظر وسعت رویشگاه‌ های جنگلی و درختی دارا هستند. جنگل‌ های زاگرس با گستردگی در 11 استان کشور با 6 میلیون هکتار مساحت، 40 درصد جنگل‌ های ایران را تشکیل می‌ دهند و از بزرگترین جنگل های ایران محسوب می شوند.

4- جنگل های ناحیه ایرانی تورانی

جنگل های کوهستان های ناحیه ایران - تورانی همانطور که از نامشان نیز پیداست، بر ارتفاعات فلات ایران گسترش دارند، اما نه به صورت پیوسته بلکه به صورت لکه های بزرگ و کوچک از شمال غرب تا شمال شرق، از شمال غرب تا ارتفاعات جنوبی ایران و در امتداد دو رشته کوه البرز و زاگرس. عناصر درختی اصلی ارس و بنه (پسته وحشی) هستند؛ همینطور درختچه های بادام کوهی ، زرشک، ارجنک، شیر خشت و ... در غالب این جنگل ها به چشم می خورند. مساحت جنگل‌های منطقه اکولوژیکی ایرانی تورانی که قسمت اعظم فلات مرکزی ایران را در برگرفته، 4,666,941 هکتار است.

5- جنگل های ناحیه خلیج فارس

ناحیه رویشی خلیج فارس - عمانی که حدود 2119000 هکتار از جنگل‌ های کشور را به خود اختصاص داده و از وسیع ترین جنگل های ایران به شمار می رود، بخشی از جنوب غرب و تمام سواحل جنوبی ایران را در بر می گیرد. به دلیل تفاوت اکولوژیکی، رویش‌ های اصلی این ناحیه به دو قلمرو خلیج فارس و دریای عمان تقسیم می شود. در قلمروی خلیج فارس که از قصر شیرین تا حوالی مرز بوشهر و هرمزگان امتداد یافته، گونه‌ های گیاهی کنار، کهورک و پده رویش‌ های اصلی را تشکیل می دهند. در قلمروی دریای عمان نیز که بخشی از استان ‌هرمزگان تا سیستان و بلوچستان (مرز ایران و پاکستان) را در بر می گیرد، گونه‌ های کهور ایرانی و انواع آکاسیا رویش‌ های اصلی هستند.

ارسال نظر