گوگل ترنسلیت چطور کار می کند و چگونه از مترجم گوگل استفاده کنیم؟

رسانه کلیک - در این مطلب قصد داریم تا نکات مهم در هنگام استفاده از مترجم گوگل یا گوگل ترنسلیت را با شما به اشتراک گذاشته و به مرور برخی از ویژگی های مهم و کاربردی این سرویس بپردازیم.

گوگل ترنسلیت چطور کار می کند و چگونه از مترجم گوگل استفاده کنیم؟

مترجم گوگل می تواند آخرین تکه پازل جهانی سازی باشد. جهانی سازی به معنی اتصال بخش های بزرگ دنیا در سیستم های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و شبکه های اینترنتی است. موانع ناشی از زمان و فاصله به طور چشمگیری به واسطه فناوری های پیشرفته حمل و نقل کاهش یافته اند، اما موانع ارتباطی و زبانی چطور؟ گوگل ترنسلیت پاسخی برای این سوال به شمار می آید.

مترجم گوگل یا گوگل ترنسلیت چیست؟

گوگل ترنسلیت یک مترجم ماشینی چند زبانه رایگان است. این سرویس می تواند با استفاده از تفسیر ماشینی آماری (SMT) متن های مختلف را به زبان های متعدد ترجمه کند. قابلیت SMT، عمل ترجمه را همانند یک مسئله یادگیری ماشینی در نظر می گیرد. با اعمال یک الگوریتم یادگیرنده به بدنه بزرگ متن های از پیش ترجمه شده، مترجم می تواند جملاتی که قبلا با آن ها مواجه نشده را ترجمه کند. زمانی که گوگل ترنسلیت برای نخستین بار در سال 2006 راه اندازی شد، از رونوشت های پارلمان اروپایی و ملل متحد جهت یادگیری بهره گرفت. حدود ده سال بعد، یعنی در حوالی سال 2016 تفسیر ماشینی عصبی (NMT) به این سرویس اضافه شد. قابلیت NMT از مدل های شبکه عصبی برای یادگیری مدل های آماری استفاده می کند و تفاوت آن با SMT در این است که NMT به جای تفسیر بخش های کوچک، کل جملات را به یکباره ترجمه می کند. سرویس مترجم گوگل به دلیل کاربرد سیستم یادگیری دو طرفه، روز‌به‌روز ارتقا پیدا می کند، چرا که قادر به یادگیری تفاسیر بهتر و طبیعی تری است.

گوگل ترنسلیت گوگل ترنسلیت

گوگل ترنسلیت از فراوانی زوج کلمات مابین دو زبان به عنوان پایگاه داده ای برای تفاسیر خود استفاده می کند. واضح است که این سرویس راه طولانی برای تکامل در پیش داشته و مزایا و معایب متعددی را شامل می شود. علیرغم سرعت بالا و سرویس دهی رایگان، کیفیت تبدیل لغات به یکدیگر به زبان های متقابل بستگی دارد. هر چه استفاده از این سرویس بیشتر شود، قدرت تفسیر آن نیز بیشتر می شود. مثلا دقت تبدیل جملات به اسپانیایی یا انگلیسی، بیشتر از زبان های کم کاربرد دیگر است. البته بد نیست به مشکلات متعدد گرامری نیز اشاره کرد، که دلیل عمده آن نیز استفاده از روش فراوانی زوج کلمات است که چندان با قوانین گرامری سر و کار ندارد.

با تمام این تفاسیر، نمی توان از اثربخشی و تاثیر بسزای سرویس گوگل ترنسلیت در ارتباطات چشم پوشی است. این سرویس مترجم، ویژگی ها و کاربردهای متعددی را فراهم می آورد و در حال حاضر از 103 زبان به طور آنلاین و از 59 زبان به صورت آفلاین پشتیبانی می کند. کاربران سیستم عامل های اندروید یا iOS نیز قادر به استفاده از امکانات این سرویس هستند.

نحوه استفاده از مترجم آنلاین

گوگل ترنسلیت گوگل ترنسلیت

سرویس مترجم گوگل ابزار ساده ای برای استفاده کاربر است. به منظور کاربرد این سرویس، می توان به وب‌سایت اصلی یا اپلیکیشن گوگل ترنسلیت رفته و زبان های موردنظر برای ترجمه را به وسیله فهرست کشویی در هر دو قسمت انتخاب کنید. پس از انتخاب زبان ها، با وارد کردن جمله یا جملات موردنظر در سمت چپ، ترجمه آن را در سمت راست مشاهده کنید. با مشخص کردن یک کلمه، تمام معانی احتمالی و همچنین تمام مترادف های آن به همراه موارد کاربردی در جملات مختلف به شما نشان داده می شوند. این سرویس جهت افزایش سرعت در کاربرد بعدی، زبان های انتخابی را در صدر لیست زبان ها قرار می دهد. با ضربه روی دو فلش موجود بین دو بخش، می توانید تفسیر زبان ها را معکوس کنید.

اگر برای ورود متن، به هر دلیلی به صفحه کلید دسترسی ندارید، اصلا نگران نباشید. کادر سمت چپ یک کیبورد مجازی را برای ورود متن در اختیار شما قرار می دهد. اگر نمی خواهید به انگشتان خود زحمت دهید، تنها کافیست تا با انتخاب میکروفن کوچک در کادر ورودی، از روی متن خود بخوانید. گوگل ترنسلیت گفته های شما را به متن تبدیل کرده و آن را ترجمه می کند. اگر از تلفظ صحیح یک کلمه مطمئن نیستید، با انتخاب بلندگو در کنار میکروفن، گوگل به کمک شما آمده و از روی کلمه می خواند. البته به محض نوشتن کلمه، تلفظ آن نیز با فونت کوچکتر و به رنگ خاکستری در زیر آن نشان داده می شود. کادر سمت چپ قادر به پذیرش 5000 کاراکتر جهت ترجمه است.

استفاده از مترجم گوگل در حالت آفلاین

نیاز به استفاده از مترجم گوگل زمانی چالش برانگیز می شود که شما به اینترنت دسترسی نداشته باشید. در این بخش نحوه استفاده از این اپلیکیشن کاربردی را در حالت آفلاین بررسی می کنیم.

در ابتدا باید زبان موردنیاز در حالت آفلاین را از قبل دانلود کنید. ابتدا وارد برنامه شده و از وجود زبان های موردنظر در قسمت های Translate to و Translate from مطمئن شوید. سپس روی زبانی که قرار است در صورت نبود اینترنت از آن استفاده کنید، ضربه زده و مطابق شکل زیر، روی آیکون دانلود کلیک کنید. لازم به ذکر است؛ برخی زبان ها مانند تاجیکی و مالایی قابل دانلود نیستند و بنابراین نمی توان در حالت آفلاین از آن ها استفاده کرد.

گوگل ترنسلیت

همانطور که می دانید هر زبان پس از مدتی ارتقا داده می شود. با دنبال کردن مراحل زیر می توانید از بروزرسانی زبان های موردنظر خود باخبر شده و تغییرات لازم را اعمال کنید.

  1. به قسمت تنظیمات در صفحه اصلی بروید.
  2. گزینه ترجمه آفلاین را انتخاب کنید. با انجام این کار فهرستی از زبان های دانلود شده برای شما نمایان می شود.
  3. در پایان روی گزینه Upgrade برای زبان موردنظر ضربه بزنید.

مراحل دانلود زبان های مختلف در اندروید، آیفون و آیپد تقریبا یکسان است. در صورتی که یکی از صاحبان دستگاه های اندرویدی هستید، این اختیار را دارید که برای مصرف دیتا پارامترهای متعددی را تعیین کنید.

اشتراک متون ترجمه شده

پس از ورود متن و ترجمه آن در کادر سمت راست، گزینه های مختلفی برای کاربر نشان داده می شوند. با انتخاب آیکون کپی، می توانید متن ترجمه شده را Copy کرده و آن را در هر جای دیگری Paste کنید. اما گزینه کارآمدتری به نام Share Translation وجود دارد که امکان اشتراک گذاری متن ترجمه شده را برای کاربر فراهم می آورد.

با انتخاب این گزینه، می توانید متن ترجمه شده در نسخه وب را به وسیله ایمیل یا جی میل با دیگران به اشتراک بگذارید. در صورت استفاده از نسخه اپلیکیشن نیز کافیست تا با رفتن به منوی سه خطی و انتخاب گزینه Share، متن ترجمه شده را از طریق اپلیکیشن های ارتباطی مختلف مثل ایمیل، جیمیل، واتساپ، توییتر، تلگرام، بلوتوث و غیره برای دوستان خود ارسال کنید.

ترجمه متن دست نوشته

گوگل ترنسلیت

این ویژگی بیشتر جنبه تفریحی داشته و برای هر دو نسخه وب و اپلیکشن قابل استفاده است. در صورت استفاده از اپلیکیشن گوگل ترنسلیت ، با انتخاب آیکون قلم با زیرنویس Handwriting، یک پنل سفید رنگ برای شما ظاهر می شود. در این پنل می توانید کلمه یا حتی عبارت موردنظر جهت ترجمه را بنویسید. البته انتظار نداشته باشید که گوگل بتواند نوشته های بدخط را به خوبی ترجمه کند. گوگل با استفاده از فناوری شناسایی دستخط، آن را متن نوشته شده را تشخیص داده و ترجمه آن را برای شما نمایش می دهد. برای نسخه وب، می توانید از ماوس برای نوشتن استفاده کنید.

ترجمه وب‌سایت

این قابلیت، یکی از کاربردی ترین ویژگی های سرویس مترجم گوگل است. برای ترجمه یک وب‌سایت، باید ابتدا آدرس وب‌سایت دلخواه را کپی کرده و آن را در کادر سمت چپ جایگذاری کنید. البته محض احتیاط، بهتر است علاوه بر انتخاب زبان مقصد، زبان وب سایت اصلی را نیز به طور دستی انتخاب کنید. حال با کلیک روی آدرس نشان داده شده در سمت راست، وب‌سایتی درست نظیر وب‌سایت موردنظر برای شما باز می شود که جملات آن به زبان مقصد ترجمه شده اند. عالی نیست؟

ترجمه عکس

گوگل ترنسلیت

این قابلیت بلادرنگ مخصوص اپلیکیشن گوگل ترنسلیت است که می تواند کلمات قابل مشاهده از دید دوربین را ترجمه کند، خواه تصویر مربوط به علائم راهنمایی و رانندگی باشد، یا منوی یک رستوران یا حتی یک دستخط. برای استفاده از این قابلیت، اپلیکیشن گوگل ترنسلیت را باز کرده و روی آیکون دوربین کلیک کنید. پس از تنظیم دستگاه روی متن موردنظر، گوگل ترنسلیت از دید خود تصویر را به متن تبدیل کرده و سپس ترجمه آن را برای شما نشان می دهد. سپس دستگاه را روی متن تنظیم کرده و به همین راحتی ترجمه آن را مشاهده کنید.

ترجمه در هنگام محاوره

این ویژگی مخصوص گوشی های اندرویدی بوده و به عنوان Google Translate Conversation شناخته شده است. این قابلیت از تفسیر گفتار به گفتار استفاده کرده و در نهایت امکان پخش آن را به صورت یک کلیپ صوتی در اختیار کاربر قرار می دهد. برای استفاده از حالت محاوره ای، پس از باز کردن اپلیکیشن به منوی کشویی رفته و گزینه Conversation را انتخاب کنید. پس از انتخاب زبان ها، روی یکی از آن ها ضربه بزنید تا کادر ورودی گفتار برای حالت محاوره باز شود.

با نگه داشتن آیکون میکروفن، کلمه یا عبارت خود را بیان کنید. به طور پیشفرض، برنامه در هر زمان تنها روی یکی از زبان ها تمرکز می کند. بنابراین بهتر است محاوره به صورت نوبتی انجام شود. با این حال می توانید با انتخاب گزینه میکروفن Auto در وسط صفحه، برنامه را وادار به تمرکز روی هر دو زبان کرده و تجربه طبیعی تری از مکالمه را به دست آورید. البته به شرطی که صحبت های یکدیگر را قطع نکنید.

ترجمه متن با ضربه زدن

گوگل ترنسلیت گوگل ترنسلیت

برای استفاده از این قابلیت باید ابتدا آن را فعال کرد. برای این کار ابتدا اپلیکیشن را باز کرده، منوی سه خطی را انتخاب کرده و به بخش تنظیمات بروید. سپس به گزینه Tap to Translate رفته و آن را فعال (Enable) کنید. در ادامه می توانید به هر اپلیکیشن دلخواهی رفته و متن موردنظر برای ترجمه را کپی کنید. به محض این کار، آیکون ترنسلیت در گوشه سمت راست بالا ظاهر می شود که با زدن روی آن، ترجمه متن کپی شده فورا به شما نشان داده می شود. در همین حال می توانید با زدن روی گزینه New Translation، پاسخ موردنظر را نوشته، گزینه کپی را انتخاب کرده و آن را در بخش نوشتاری اپلیکیشن پیست و ارسال کنید.

ساخت کتابچه عبارات دلخواه

یکی دیگر از قابلیت های جالب گوگل ترنسلیت کتابچه عبارات است. شما می توانید کلمات یا جملات پرکابرد را در این کتابچه ذخیره کرده و از آن ها استفاده کنید. برای ساخت و اضافه کردن کلمات به کتابچه، تنها باید روی ستاره ظاهر شده در زیر متن ترجمه شده کلیک کنید. به این ترتیب کلمات یا عباراتی که بیشتر از آن ها استفاده می کنید در کتابچه عبارات ذخیره می شوند. در این صورت می توانید در هر زمان دلخواه، با رفتن به بخش Phrasebook (در نسخه اپلیکیشن) یا کلیک روی Phrasebook (در نسخه وب) لغات و جملات پراستفاده را به همراه معنی آن ها مشاهده کنید.

استفاده از مترجم گوگل به عنوان دیکشنری

گوگل ترنسلیت گوگل ترنسلیت

برای این کار کافیست زبان های ورودی و خروجی را یکسان انتخاب کنید. بدین ترتیب مترجم گوگل به جای ترجمه، معنی و توضیح نسبتا کاملی را راجع به کلمه نشان خواهد داد. بهتر است برای بهبود عملکرد این ویژگی، در سمت راست زبان موردنظر را وارد کرده و در سمت چپ عبارت Detect Language را انتخاب کنید.

چگونه موجب پیشرفت مترجم گوگل شویم؟

در پایان باید بگوییم که خود شرکت هر چند مدت یک بار عملکرد گوگل ترنسلیت را بهبود می بخشد. اما افراد مختلف و عادی نیز می توانند در تکامل و پیشرفت این سرویس مهم دخیل باشند. دو راه برای انجام این کار وجود دارد:

پیشنهاد تغییر برای ترجمه انفرادی: در این روش شما می توانید به سادگی کلمه یا عبارات را تایپ و یا جایگذاری کنید.

پیوستن به Translate Community: به آدرس translate.google.com/community مراجعه کرده و وارد حساب کاربری گوگل خود شوید. سپس می توانید کیفیت عباراتی که از قبل ترجمه شده اند را مورد ارزیابی قرار دهید و یا کلمه و عبارات جدید را با زبان خود به رشته تحریر درآورید.

ارسال نظر