چگونه یک نرم افزار را توسعه دهیم؟

تولید نرم افزار و برنامه نویسی، یکی از شغل های پردرآمد محسوب می شود. افرادی که تخصص کافی داشته باشند به احتمال زیاد به بازار کار معرفی خواهند شد. اما آن ها دقیقا چه کار می کنند؟ چنانچه که قصد دارید با دنیای برنامه نویسی و برنامه نویسان آشنا شوید با ما همراه باشید.

چگونه یک نرم افزار را توسعه دهیم؟

بخش 1 از 3 : یادگیری

670px-Develop-Software-Step-1-Version-2

گام اول: مشخص کنید که قصد دارید در چه زمینه ای از برنامه نویسی فعالیت داشته باشید

به طور کلی، نرم افزار ها به دو دسته تقسیم می شوند: 1- نرم افزار های کاربردی 2- نرم افزار های سیستمی

نرم افزارهای کاربردی، برنامه هایی هستند که برای برطرف کردن نیازهای کاربران ساخته شده اند و جهت یک داده پردازی خاص مورد استفاده قرار می گیرند. نرم افزارهایی که به شما کمک می کنند که کارهای خود را در مدت زمان کمتری انجام دهید و برای انجام کارهای بیشتر در نظر گرفته شده اند، برنامه های کاربردی نام دارند اما نرم افزارهایی مانند مفسر یا کامپایلر که کدهای زبان های برنامه نویسی را برای کامپیوتر تبدیل به باینری می کنند و آن را قابل فهم می کنند برنامه های سیستمی نام دارند.

ابتدا باید تصمیم بگیرید که در کدام پلتفرم می خواهید برنامه بنویسید. نوشتن برنامه در نرم افزارهای کاربردی کامپیوتر و موبایل، طراحی صفحات وب، برنامه نویسی روبات، میکروکنترلرها و غیره، همگی بسیار متفاوت هستند. حتی تولید بازی های رایانه ای و موبایل با تولید نرم افزار برای آن ها کاملا تفاوت دارد. به طور معمول از زبان های سطح بالا برای ساخت نرم افزارهای کاربردی و از زبان های سطح میانی یا سطح پایین برای نوشتن برنامه های سیستمی استفاده می شود.

670px-Develop-Software-Step-2-Version-2

گام دوم: یک زبان برنامه نویسی را انتخاب کنید

هر کسی ممکن است ایده های متفاوت و جالبی را در ذهن خود داشته باشد، اما تنها یک توسعه دهنده می تواند ایده های خود را به شکلی مناسب پیاده سازی و طراحی کند. حتی اگر قصد دارید بر روی جنبه های طراحی نرم افزار متمرکز شوید، لازم است با برخی از مفاهیم برنامه نویسی آشنا باشید. زبان های برنامه نویسی بسیار زیادی وجود دارند. قصد داریم تعدادی از زبان های برنامه نویسی که بسیار قدرتمند هستند و محبوبیت فراوانی دارند را به شما معرفی کنیم:

زبان برنامه نویسی C : این زبان یکی از قدرتمند ترین زبان های برنامه نویسی جهان محسوب می شود. سی، یک زبان سطح پایین است و سطح پایین بودن آن، به این معناست که ارتباط تنگاتنگی با سخت افزار کامپیوتر دارد. از این زبان، بیشتر برای نوشتن برنامه های سیستمی و برنامه نویسی تراشه هایی نظیر AVR استفاده می شود. زبان برنامه نویسی سی، یکی از بهترین انتخاب ها برای برنامه نویسی ربات نیز می باشد. به طور کلی قدرت فوق العاده بالای نرم افزار و سطح پایین بودن آن باعث می شود حتی بتوانید برنامه های مخرب فوق العاده قدرتمندی بنویسید!

زبان برنامه نویسی C++ : زبان سی پلاس پلاس، پس از زبان سی ارائه شد و توانست کمبود های این زبان را جبران کند. یکی از قابلیت هایی که زبان سی پلاس پلاس به خود اضافه کرد، قابلیت شی گرایی بود که در زبان سی وجود نداشت. شی گرایی، روشی جدید برای برنامه نویسی است که برنامه نویس می تواند کنترل و مدیریت بیشتری روی کدهای خود داشته باشد. سی پلاس پلاس یک زبان سطح میانی است که می تواند با سخت افزار در ارتباط باشد. شاید برایتان جالب باشید که بدانید، اکثر نرم افزارهای کامپیوتر شما به وسیله ی همین زبان نوشته شده اند! به طور معمول، از زبان سی پلاس پلاس در تولید بازی های رایانه ای و موتور های بازی سازی استفاده می شود. توسعه دهندگان بازی های رایانه ای معمولا از این زبان، برای ساخت و توسعه ی محصول خود استفاده می کنند. لازم به ذکر است، برنامه هایی که با سی پلاس پلاس نوشته می شوند، سرعت بسیار بالایی دارند.

3- زبان برنامه نویسی JAVA : جاوا، تکامل یافته ی زبان سی پلاس پلاس می باشد و یک زبان قابل حمل (Portable) است. منظور از قابلیت حمل و پرتابل بودن آن، این است که کدهای برنامه یکبار نوشته شده و در هر سیستم عاملی اجرا می شوند! ماشین مجازی جاوا (Java Virtual Machine) ، کدهای این زبان را به یک زبان سطح میانی به نام بایت کد تبدیل می کند که هر پردازنده ای قادر به پردازش بایت کدها می باشد و همین موضوع باعث می شود تمام سیستم عامل ها بتوانند آن برنامه را اجرا کنند. زبان جاوا توانایی اجرا در تولید نرم افزار کامپیوتر، ساخت صفحات وب و حتی بازی های رایانه ای را دارد اما توسعه دهندگان، به طور معمول از زبان جاوا برای ساخت نرم افزار های اندروید استفاده می کنند. زبان جاوا، به دلیل وجود ماشین مجازی، از سرعت کمتری نسبت به زبان سی پلاس پلاس برخوردار است.

4- زبان برنامه نویسی C# : سی شارپ، محصولی از شرکت مایکروسافت است که در دستورات پایه، شباهت های بسیار زیادی به زبان های جاوا و سی پلاس پلاس دارد. به طور معمول، از زبان سی شارپ، برای تولید نرم افزار های ویندوز (کامپیوتر و موبایل) استفاده می شود. سی شارپ، مانند جاوا یک زبان قابل حمل است و دستورات آن تحت یک فریم ورک به نام .NET اجرا می شوند. از زبان سی شارپ، در تولید صفحات وب نیز استفاده می شود و سایت stackoverflow که یک انجمن بزرگ برای برنامه نویسان محسوب می شود، به وسیله ی این زبان نوشته شده است.

5- زبان برنامه نویسی Objective C : برنامه نویسان، به این زبان، لقب پسر عموی C داده اند! زبان برنامه نویسی Objective C به صورت اختصاصی برای سیستم های اپل نوشته شده است. از این زبان، به طور معمول، جهت تولید نرم افزار های آیفون، آیپد، آیپاد و غیره استفاده می شود. با وجود اینکه زبان Swift ، به تازگی به عنوان زبان برنامه نویسی جدید برای محصولات اپل معرفی شد، Objective C همچنان طرفداران خود را دارد و به نظر می رسد که تعداد زیادی از برنامه نویسان، همچنان قصد کوچ کردن به زبان سوییفت را ندارد!

6- زبان اسکریپتی Python : یکی دیگر از زبان هایی که به تازگی به دنیای زبان های برنامه معرفی شد، پایتون است. پایتون یک زبان اسکریپتی سطح بالاست و معمولا ارتباطی با سخت افزار ندارد. با توجه به اسکریپتی بودن پایتون، یادگیری این زبان بسیار ساده است. از زبان این زبان، در توسعه ی صفحات وب استفاده می شود.

7- زبان اسکریپتی PHP : بعید است کسی به برنامه نویسی وب علاقه مند باشد و زبان پی اچ پی را نشناسد. این زبان، یک زبان اسکریپتی سطح بالاست که در سمت سرور اجرا می شود. PHP به خوبی می تواند با زبان های سمت کلاینت و دیتابیس در ارتباط باشد. همین که هسته ی اصلی نرم افزارهایی مانند وردپرس، جوملا و دروپال با این زبان نوشته شده است، بیانگر قدرت بسیار بالای این زبان می باشد.

670px-Develop-Software-Step-3-Version-2

گام سوم: منابع یادگیری را پیدا کنید

وجود منابع بسیار زیاد برای یادگیری زبان های برنامه نویسی، یادگیری آن ها را ساده کرده است. کافی است که به کتابفروشی های محله ی خود یا کتابخانه های آنلاین سری بزنید تا انواع و اقسام کتاب های آموزش برنامه نویسی را بیابید!

فراتر از کتاب، وجود نعمتی بزرگ به نام اینترنت است! اینترنت، گنجینه ای بی پایان از مستندات و منابع آموزشی است. کافی است که صفحه ی اینترنت خود را باز کنید و نام زبان مورد علاقه ی خود را جستجو کنید تا هزاران سایت آموزشی در اختیار شما قرار گیرد.

670px-Develop-Software-Step-4-Version-2

گام چهارم: نگاهی به کلاس های آموزشی داشته باشید

تمامی سایت های آموزشی موجود در اینترنت رایگان نیستند. شیوه ی آموزش در تعدادی از سایت ها، مجازی و به صورت غیر حضوری است. یکی از نکات جالب توجه اینگونه سایت ها، این است که پس از اتمام یک دوره ی آموزشی، می توانید مدرک آن را نیز دریافت نمایید. در صورتی که تمایلی به شرکت در این سایت ها ندارید، می توانید از دوره های حضوری آموزش زبان های برنامه نویسی استفاده کنید. وجود یک مدرس با تجربه می تواند کمک فراوانی به شما در یادگیری زبان های برنامه نویسی نمایید و بدین وسیله می توانید سرعت پیشرفت خود را افزایش دهید.

670px-Develop-Software-Step-5-Version-2

کام پنجم: پروژه انجام دهید!

فراموش نکنید که انجام پروژه های نرم افزاری مختلف، پیش نیاز استخدام و پذیرش شما در شرکت های برنامه نویسی خواهد بود! تا زمانی که پروژه هایی کوچکی برای خود تعریف نکنید، قادر به انجام پروژهای بزرگ نخواهید بود! ضمن اینکه به همراه داشتن این نرم افزارها می تواند یک رزومه و نمونه کار خوب برای شما باشد. در ابتدا، لازم نیست نرم افزارهای بزرگی طراحی کنید حتی ساختن یک برنامه ی کوچک می تواند شروع بسیار خوبی برای شما باشد.

670px-Develop-Software-Step-6-Version-2

گام ششم: سوال بپرسید!

این یک واقعیت است"اگر سوال نپرسید برنامه نویس نخواهید شد!". اینترنت یک راه فوق العاده برای ارتباط با دیگران است. چنانچه که در یکی از پروژه های خود دچار مشکل شدید، می توانید از انجمن های بزرگ برنامه نویسی مانند stackoverflow کمک بگیرید.

670px-Develop-Software-Step-7-Version-2

گام هفتم: هر روز تمرین کنید!

هر روز بر روی پروژه های خود کار کنید. یادگیری و برنامه نویسی را به هر بهانه ای عقب نیندازید! برنامه نویسانی در کار خود موفق خواهند بود که دائما در حال یادگیری موضوعات جدید باشند و به صورت مستمر فعالیت داشته باشند. پیشنهاد می کنیم که برنامه ای برای خود در نظر بگیرید و ساعات مشخصی را برای خود تعیین کنید. بین تمرینات خود وقفه نیندازید و دانشتان را هر روز افزایش دهید.

بخش 2 از 3 : توسعه ی برنامه

670px-Develop-Software-Step-8-Version-2

گام اول: ایده های بکر و ناگهانی

یک برنامه ی خوب، نرم افزاری است که زندگی مردم را ساده تر کند. به فکر تولید نرم افزارهای کاملا متفاوت و کاربردی باشید. برنامه های محتوایی، مانند کتاب، هرگز نمی تواند یک ایده ی مناسب باشد! نیازهای کاربران را بررسی کنید و ببینید که آن ها به چه نرم افزاری نیاز دارند. جستجو و تحقیق کنید که چه ایده ای می تواند زندگی مردم را ساده تر کرده و کارهای آن ها را بهینه کند و باعث شود که آن کارها، در مدت زمانی کمتر و در عین حال به شکل بهتری انجام پذیرند. ثبت ایده های عجیب و غریب روشی بسیار مناسب برای تولید استارتاپ های بزرگ است.

670px-Develop-Software-Step-9

گام دوم: یک سند طراحی بسازید

این سند، طرح کلی، ویژگی های پروژه و مراحل گام به گام توسعه ی نرم افزارتان را بیان می کند. با مراجعه به این سند می توانید از صحت کار خود مطمئن شوید و میزان پیشرفت پروژه ی خود را مشاهده نمایید. همچنین می توانید جزئیات فراوانی را در این سند درج کنید.

670px-Develop-Software-Step-10

گام سوم: نمونه ی اولیه بسازید

نمونه ی اولیه، برنامه ای اساسی است که قابلیت های کلی نرم افزار شما را نمایش می دهد و تا زمانی که طراحی نهایی نرم افزار انجام نشده، توسعه ی آن باید ادامه پیدا کند. سعی کنید در نمونه ی اولیه ی محصول خود ایرادات را برطرف کنید زیرا در واقع نمونه ی اولیه، پایه ی اصلی نرم افزار شما خواهد بود.

670px-Develop-Software-Step-11

گام چهارم: برنامه ی خود را بارها و بارها عیب یابی کنید

باگ ها (عیب ها) برای هر توسعه دهنده، مانند یک زهر هستند. خطاهای موجود در کد می تواند مشکلات غیر منتظره و عجیبی را برای شما به وجود آورد. تا جایی که ممکن است پروژه ی خود را عیب یابی (دیباگ) نمایید. کدها را تا جایی که ممکن است، به دقت بررسی کنید. به وسیله ی دوستان خود، برنامه را بررسی کنید، معایب آن را به صورت یک گزارش بنویسید و سعی کنید تمامی ایرادات گزارش شده را برطرف نمایید. دریافت بازخورد ها از سایر توسعه دهندگان، می تواند کمک فراوانی در دیباگ محصولتان نماید. وجود باگ در نسخه ی نهایی نرم افزار باعث کاهش اعتماد کاربران به نرم افزار شما خواهد شد، بنابراین مدت زمان زیادی را به عیب یابی آن اختصاص دهید. تمام ورودی ها را بررسی کنید و تا جایی که ممکن است با رابط کاربری نرم افزار خود کار کنید تا در صورت وجود مشکل، آن را برطرف نمایید.

670px-Develop-Software-Step-12

گام پنجم: طراحی رابط کاربری بسیار مهم است!

چنانچه که قصد دارید نرم افزار خود را منتشر کنید، داشتن یک رابط کاربری زیبا، یکی از مهم ترین مواردی است که باید به آن توجه داشته باشید. حتی اگر یکی از قدرتمندترین نرم افزارها را ساخته باشید ولی رابط کاربری مناسبی نداشته باشد ممکن است استقبال خوبی از آن نشود! تا جایی که ممکن است رابط کاربری خود را ساده در نظر بگیرید، به طوری کاربران در کار کردن با آن دچار مشکل نشوند و در کمترین زمان ممکن بتوانند کار با نرم افزار شما را یاد بگیرند. طراحی رابط کاربری، کاری بسیار دشوار است بنابراین بهتر است این کار را به یک متخصص UI واگذار کنید.

670px-Develop-Software-Step-13

گام ششم: پروژه های خود را بر روی GitHub منتشر کنید

گیت هاب، یک جامعه ی متن باز (open-source) می باشد و به شما اجازه می دهد تا کدهای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. گیت هاب، می تواند برای شما یک سایت آموزشی بسیار خوب باشد، همچنین قرار دادن نرم افزار ها به صورت متن باز، می تواند یک نمونه کار و سابقه ی درخشان برای شما محسوب شود. حتی حرفه ای ترین برنامه نویسان دنیا، کد منبع بعضی از نرم افزارهای خود را به صورت کاملا رایگان در اختیار دیگران قرار می دهند. شما می توانید این کدها را مشاهده و حتی ویرایش کنید.

670px-Develop-Software-Step-14

گام هفتم: نرم افزار خود را منتشر کنید

زمانی که کار محصول شما به پایان رسید، می توانید آن را منتشر کنید. راه ها و سایت های بسیار زیادی برای توزیع نرم افزارتان وجود دارد. می توانید یک سایت شخصی برای محصول خود تهیه کنید یا آن را در فروشگاه های معتبر قرار دهید. درج تبلیغات بر روی سایت ها و نرم افزار های دیگر نیز می تواند یکی از روش های خوب برای توزیع نرم افزار شما باشد.

بخش 3 از 3 : بدست آوردن کار

670px-Develop-Software-Step-15

گام اول: فریلنسر شوید!

چنانچه که نرم افزار خود را منتشر کردید، می توانید به دنبال انجام پروژه های نرم افزاری باشید. داشتن یک نمونه کار ارزشمند در چنین مواقعی، می تواند برای شما بسیار مفید باشد. سایت های زیادی برای کاریابی و پروژه های آنلاین وجود دارند و می توانید به صورت آزاد (فریلنسر) برای خود پروژه انجام دهید و کسب درآمد کنید.

670px-Develop-Software-Step-16

گام دوم: به صورت گروهی فعالیت کنید

توسعه ی نرم افزار به صورت انفرادی کاری بسیار دشوار و بعضا غیر ممکن است. با داشتن یک تیم می توانید سرعت توسعه ی نرم افزار خود را افزایش دهید و کیفیت آن را بالا ببرید. وجود یک تیم، می تواند کار عیب یابی نرم افزار را برای شما ساده تر کند، همچنین می توانید به وسیله ی شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای پیام رسان با دوستان خود در ارتباط باشید و سوالات خود را مطرح کنید یا مشکلات خود را برطرف نمایید.

670px-Develop-Software-Step-17

گام سوم: به دنبال شغل تمام وقت باشید!

زمانی که در حال انجام پروژه های برنامه نویسی هستید و به صورت آزاد کار می کنید (فریلنسر هستید)، می توانید رزومه و نمونه کار خود را برای شرکت های بزرگ ارسال کنید تا در صورت استخدام و پذیرش، امنیت شغلی داشته باشید، با این روش دیگر نگران نبود پروژه نخواهید بود و به عبارتی دوران فریلنسری به پایان خواهد رسید!

670px-Develop-Software-Step-18

گام چهارم: مهارت های خود را افزایش دهید و زبان های جدیدی را یاد بگیرید

به طور معمول یک برنامه نویس، به بیش از یک زبان مسلط است. در وقت آزاد خود می توانید اقدام به یادگیری زبان های جدیدی نمایید. لازم به ذکر است که با توجه به تجربه ی قبلی برنامه نویسی شما در برنامه نویسی، یادگیری زبان های جدید برایتان ساده تر خواهد بود.

670px-Develop-Software-Step-19

گام پنجم: در مورد دستمزد و حقوق خود نگران نباشید!

خوشبختانه بازار کار برنامه نویسی و درآمد برنامه نویسان بسیار قابل قبول است، بنابراین لازم نیست در مورد این مسئله نگران باشید. در صورتی که دستمزد شما پایین است کافی است خود را به سایر شرکت ها معرفی کنید و با توجه به تجربه و توانایی های شما، این جابه جایی چندان دشوار نخواهد بود.

منبع: wikihow

ارسال نظر