چگونه مشکل حافظه کم در اندروید و iOS را برطرف کنیم؟!

همه ما می دانیم که میزان حافظه در دسترس تلفن های همراه از آنچه اعلام می شود کمتر است، چرا که بخشی از این حافظه به سیستم عامل و فایل های سیستمی اختصاص می یابد. بنابراین اگر از کمبود حافظه رنج می برید، در این مقاله با ما همراه باشید.

چگونه مشکل حافظه کم در اندروید و iOS را برطرف کنیم؟!

کلیک - حتما تا به حال برای شما هم پیش آمده که از اخطار های گاه و بیگاه دستگاهتان در مورد کمبود حافظه کلافه شده باشید. به طور مثال، قصد به روز رسانی یک نرم افزار یا کل سیستم عامل را دارید و اتفاقا میزان فضای آزاد حافظه شما ظاهرا بیشتر از حجم مورد نیاز است، اما دستگاه به دلیل کمبود فضا از این به روز رسانی ممانعت می کند!

اگرچه در ظاهر فضای موجود بیشتر از حجم نرم افزار مورد نظر شماست، اما در حقیقت خود سیستم عامل هم برای پردازش عملیات نصب نرم افزار به مقداری فضا نیاز دارد و به همین دلیل است که در چنین مواقعی با پیغام خطا در مورد حافظه روبرو می شویم. در ادامه با روش مقابله با چنین وضعیت هایی در سیستم عامل اندروید و iOS آشنا خواهیم شد.

وقتی اندروید حافظه کم می آورد!

نرم افزار های اندرویدی به سه نوع از حافظه استفاده می کنند. فضایی برای خود نرم افزار، فضایی برای داده های نرم افزار و فضایی برای ذخیره داده های پنهان یا همان کَش. شاید بتوان گفت از نام مورد سوم هم پیداست که احتمالا مشکل آفرین خواهد بود و اتفاقا چنین نیز هست! کش ها از دید اندروید معمولا به عنوان فضای خالی در نظر گرفته می شوند و کاربر را به اشتباه می اندازند. بنابراین در زمان دریافت خطای کمبود حافظه، پاک کردن این داده های پنهان نرم افزار ها می تواند به عنوان یکی از راه های موثر قلمداد شود. البته نحوه اجرای این راه بستگی به نسخه اندروید شما و شرکت سازنده دستگاه شما دارد. اما با این حال، کلیّت این ماجرا چیزی همانند مراحل زیر است:

  1. به تنظیمات دستگاه و بخش برنامه های نصب شده یا مدیریت برنامه ها بروید.
  2. با حرکت به چپ یا راست به زبانه دانلود شده ها برسید. در این حال، لیستی از برنامه های نصب شده تان به همراه فضایی که اشغال کرده اند را خواهید دید.
  3. بر روی بیشتر یا منو کلیک کرده و مرتب سازی بر اساس سایز را انتخاب کنید. با این کار نرم افزار های شما بر حسب فضایی که اشغال کرده اند از پرحجم به کم حجم مرتب می شوند.
  4. بر روی یک نرم افزار کلیک کنید. در پنجره باز شده، در بخش حافظه می توانید مقدار فضای اشغال شده توسط این نرم افزار و داده های آن را مشاهده کنید. در اینجاست که باید به سراغ پاکسازی کش یا همان داده های پنهان بروید. البته داده های اصلی برنامه هم قابل پاکسازی هستند که چنین کاری در اغلب موارد اصلا پیشنهاد نمی شود.
  5. این کار را برای هر نرم افزاری که صلاح می دانید تکرار کنید.

در سیستم عامل اندروید البته راه دیگر و آسان تری نیز برای پاکسازی این داده های زائد وجود دارد:

  1. تنظیمات را باز کرده و به بخش حافظه بروید. این بخش به تفصیل به شما نشان می دهد که چه مقدار از حافظه توسط چه نوع داده هایی اشغال شده اند.
  2. بر روی گزینه ای همچون اطلاعات روی حافظه پنهان یا Cached Data لمس کنید و اگر قصد حذف آنها را دارید، پیغام نمایش داده شده را تایید نمایید.

معمولا در تلفن های اندرویدی غیر پرچمداری که از کارت حافظه خارجی پشتیبانی می کنند به دلیل کاهش هزینه تمام شده دستگاه، شاهد حافظه داخلی بسیار کمی هستیم. این مساله موجب می شود که کاربران چنین دستگاه هایی مشکلات به نسبت بیشتری نیز داشته باشند. چراکه به هر حال بسیاری از فایل های سیستمی و حتی نرم افزار ها هستند که صرفا با حافظه داخلی سروکار دارند و بود و نبود حافظه خارجی تفاوتی به حالشان ندارد. این مورد اگرچه برای ما آزار دهنده است، اما دلایل فنی خاص خودش را نیز دارد که مهمترین آنها، افزایش امنیت و پایداری دستگاه است. اما به هر حال، در چنین موقعیتی چه باید کرد؟

برای نصب یک نرم افزار جدید یا به روز رسانی آن در این وضعیت، در صورتی که راه های بالا افاقه نکند، چاره ای جز حذف برخی نرم افزار های کم کاربرد و غیر ضروری تان ندارید. راه دیگر، توجه به قابل انتقال بودن برخی نرم افزارها است، چراکه بعضی از نرم افزارها هستند که به شما اجازه انتقالشان به کارت حافظه خارجی را می دهند. این قابلیت از صفحه برنامه در تنظیمات قابل مشاهده است. اگر چنین قابلیتی برای برخی برنامه ها وجود داشت و همچنان مشکل حافظه نیز داشتید، در انجام این انتقال درنگ نکنید.

البته نمی توان از یاد برد که راه های حرفه ای تری نیز برای برطرف سازی مشکل کمبود حافظه در اندروید وجود دارند که فراگیری آنها نیازمند داشتن تجربه و دانستن یک سری پیش نیازها است.

به هر حال، دفعه بعد که قصد خرید یک تلفن همراه کردید حتما سعی کنید به فکر حافظه داخلی بالای ۱۶ یا ۳۲ گیگابایت باشید!

وقتی iOS به دلیل کمبود حافظه، به روز رسانی نمی شود!

خوشبختانه دردسرها و پیچیدگی های iOS در زمینه حافظه، کمتر از اندروید است، مخصوصا زمانی که برخلاف اندروید، داده های پنهان یا کش ها را فضای خالی نمی پندارد و قبل از به روز رسانی هر یک از نرم افزارها، از چند و چون فضاهای خالی حافظه اش آگاه است.

با این حال، هنوز هم یک مشکل البته کوچک وجود دارد. درست در زمان ارائه نسخه هفتم این سیستم عامل بود که کاربران نسخه ششم آن برای دریافت این به روز رسانی با یک مشکل جدید روبرو شدند؛ عدم وجود حافظه کافی برای به روز رسانی سیستم عامل.

ماجرا از این قرار بود که در دستگاه، حافظه کافی برای دریافت به روز رسانی وجود داشت، اما فضایی برای پردازش فرایند به روز رسانی نبود. به همین دلیل بود که شرکت اپل در نسخه هشتم سیستم عاملش، فضای مورد نیاز برای این فرایند را کاهش داد؛ اما شاید هنوز هم کسانی باشند که زمانی به چنین مشکلی دچار شوند. برای آزاد سازی فضا در این سیستم عامل، دو راه ساده وجود دارد.

راه اول آن است که تصاویر، فیلمها یا داده های بیهوده و غیر ضروری تان را حذف کنید تا به فضای مورد نیاز برای به روز رسانی که حدود ۶ گیگابایت است دسترسی پیدا کنید. برای انجام این کار:

  1. دستتان را روی یک آیکن روی صفحه اصلی نگه دارید تا شروع به لغزش کند.
  2. علامت ضربدر را برای حذف نرم افزار مورد نظرتان لمس کنید تا خود نرم افزار و تمام داده های مرتبطش حذف شوند.
  3. با فشردن دکمه خانه، عملیات پایان می یابد.

راه بعدی، حذف داده ها و اطلاعات نرم افزار ها است:

  1. به تنظیمات بروید.
  2. گزینه General و سپس Usage را انتخاب کنید.
  3. سپس Manage Storage را انتخاب کرده و چند ثانیه برای بار گزاری کامل اطلاعات منتظر باشید تا لیستی از نرم افزارها و فضای اشغال شده توسط آنها نمایان شود.
  4. وجود علامت < در کنار هر گزینه بیانگر آن است که فایل های آن نرم افزار قابل حذف شدن هستند. روی آنها برای پی بردن به جزئیات شان کلیک کنید.
  5. گزینه Edit را بفشارید و برای حذف هر کدام از فایل ها، بر روی علامت قرمز موجود در کنار آن لمس کنید. در نظر داشته باشید که این فایل ها بعدا از طریق iCloud قابل بازیابی نیستند، مگر فیلم ها یا کتاب هایی که از آیتیونز خریداری شده باشند که در این صورت بعدا دوباره قابل دریافت اند.
  6. پس از اتمام کار بر روی Done کلیک کنید.

و اما در نهایت می رسیم به راهی امن تر که برای نصب به روزرسانی های iOS بهتر است و خطر حذف و از دست دادن فایلها را نیز به دنبال ندارد: استفاده از یک کامپیوتر و نرم افزار iTunes.

  1. درحالی که iTunes روی کامپیوتر شما در حال اجراست و به اینترنت متصل هستید، دستگاه iOS خود را با کابل به آن متصل کنید.
  2. دستگاهتان را از میان لیست به نمایش درآمده انتخاب کنید و به بخش General بروید.
  3. گزینه Back Up Now را برای پشتیبان گیری از داده هایتان بر روی سرویس iTunes انتخاب کنید. فراموش نکنید که برای افزایش امنیت، تیک Encrypt Device را فعال کرده باشید.
  4. وقتی عملیات پشتیبان گیری به اتمام رسید، بر روی Check for Updates کلیک کنید. اگر به روز رسانی موجود بود، اقدام به نصب آن کنید. مزیت این روش آن است که نیازی به فضای اضافه برای پردازش فرایند به روز رسانی نیست و این کار بر عهده کامپیوتر شما قرار دارد.
ارسال نظر