آمورش روش های آزاد سازی فضای هارد در ویندوز

حتما مشکل پر شدن هارد کامپیوتر برای شما هم آزار دهنده است؛ اما نمی دانید چگونه فایل های بی اهمیت و غیر ضروری را پاک کنید؛ اگر این چنین است این مطلب را دنبال کنید؛ زیرا در ادامه شما را با روش های مختلف انجام این کار و آزاد کردن فضای هارد آشنا می کنیم.

آمورش روش های آزاد سازی فضای هارد در ویندوز

کلیک - ظرفیت ذخیره سازی هاردها به تدریج در حال افزایش است؛ اما مشکلی که اکثر کاربران با آن مواجه هستند و راه حل درست مقابله با آن را هم نمی دانند، پر شدن فضای ذخیره سازی هارد ها است. کاربران حافظه های SSD به دلیل اینکه این حافظه ها دارای فضای کمتری برای ذخیره سازی فایل ها هستند، بیشتر با این مشکل مواجه هستند. در این مطلب قصد داریم شما را با روش هایی آشنا کنیم که با استفاده از آن ها می توانید فضای زیادی از هارد خود را بدون نیاز به پاک کردن فایل های مهم و مورد نیاز خود، آزاد کنید. در ادامه با ما همراه باشد.

استفاده از نرم افزار CleanMyPC

با استفاده از این نرم افزار می توانید به سادگی فضای زیادی از هارد خود را آزاد کنید. این نرم افزار با حذف فایل های غیرضروری، فضای زیادی از هارد را آزاد می کند. همچنین این نرم افزار می تواند این کار را به صورت خودکار نیز انجام دهد.

یکی دیگر از قابلیت های این نرم افزار، حذف کامل اپلیکیشن ها و فایل های غیر ضروری ایجاد شده توسط آن ها در سیستم شما است.

این نرم افزار را می توانید از اینجا دانلود کنید.

استفاده از ویژگی Disk Cleanup

بیشتر نسخه های ویندوز از ویژگی مفیدی به نام Disk Cleanup برخوردار هستند که امکان حذف فایل های موقتی و غیرضروری از حافظه سیستم را برای کاربران ویندوز فراهم می کند. برای استفاده از این ویژگی ابتدا بر روی یکی از درایوهای هارد خود کلیک کرده و گزینه properties را انتخاب کنید. همچنین می توانید گزینه Disk Cleanup را در منوی استارت ویندوز انتخاب کنید.

سپس در پنجره باز شده گزینه Disk Cleanup را انتخاب کنید.

در مرحله بعد تنها کافی است که نوع فایل مورد نظر خود که قصد حذف آن ها را دارید، انتخاب کنید و روی گزینه OK کلیک کنید. این فایل ها شامل فایل های موقتی، فایل های لاگ (فایل هایی که تنها برای گزارش یک موضوع ایجاد شده اند)، فایل های سطل زباله ویندوز و فایل های غیر مهم می شوند.

همچنین امکان حذف فایل های سیستمی که در لیست نمایش داده نمی شوند، نیز توسط این ویژگی وجود دارد. در صورت تمایل برای حذف فایل های سیستمی می توانید روی گزینه Clean up system files کلیک کنید.

پس از اتمام فرایند کار می توانید روی سربرگ More Options کلیک کرده و سپس روی گزینه Clean up در بخش System Restore and Shadow Copies کلیک کنید تا تمام فایل های مربوط به فرایند ریستور سیستم که با نام restore point شناخته می شوند، حذف شوند. با انجام این کار تمام فایل های Restore Point به جز جدیدترین فایل ایجاد شده حذف می شوند. قبل از حذف این فایل های اطلاعاتی از عملکرد صحیح ویندوز خود مطمئن شوید؛ زیرا در صورت حذف فایل های Restore قدیمی دیگر امکان بازیابی آن ها وجود ندارد.

حذف اپلیکیشن هایی که فضای زیادی اشغال می کنند

برخی از اپلیکیشن ها برخلاف سایر اپلیکیشن ها حجیم هستند و فضای زیادی از حافظه سیستم را اشغال می کنند. برای مشاهده اندازه هر یک از اپلیکیشن های نصب شده بر روی سیستم خود، ابتدا روی گزینه Uninstall Programs در منوی استارت کلیک کنید. سپس لیستی از اپلیکیشن های نصب شده بر روی سیستم شما نمایش داده می شود و شما می توانید در ستون Size اندازه هر یک از اپلیکیشن ها را مشاهده کنید.

چنانچه این ستون را مشاهده نمی کنید؛ ابتدا گزینه Options را که در قسمت بالای سمت راست صفحه وجود دارد، انتخاب کنید و سپس روی گزینه Detail view کلیک کنید. لازم به ذکر است که ممکن است اطلاعات نمایش داده شده در مورد اندازه اپلیکیشن ها صحیح نباشد و ممکن است برخی از اپلیکیشن ها فضای زیادی را به خود اختصاص داده باشند؛ اما اطلاعاتی در ستون Size مشاهده نشود.

شما همچنین می توانید برای حذف اپلیکیشن ها از اپلیکیشن Revo Installer استفاده کنید. استفاده از این اپلیکیشن باعث می شود هر گونه فایل مربوط به هر اپلیکیشنی که فضای زیادی را به خود اختصاص داده است، کاملا حذف شود.

چنانچه کاربر ویندوز ۱۰ هستید، می توانید وارد بخش new PC settings شوید و سپس با کلیک بر روی گزینه ،System گزینه Apps &features را انتخاب کنید.

در این بخش هم می توانید اپلیکیشن های ویندوز استور و هم اپلیکیشن های معمولی را پاک کنید. از این روش می توانید برای حذف اپلیکیشن ها در تبلت ها نیز استفاده کنید. البته در ویندوز ۱۰ نیز امکان استفاده از گزینه Uninstall Programs در قسمت کنترل پانل وجود دارد.

استفاده از نرم افزارهای تحلیل کننده فضای دیسک

برای اینکه بدانید دقیقا چه فایل ها و فولدرهایی فضای هارد شما را اشغال کرده اند، می توانید از اپلیکیشن هایی که برای تحلیل فضای هارد دیسک ها طراحی شده اند، استفاده کنید و توصیه ما برای شروع کار اپلیکیشن WinDirStat است.

عملکرد این اپلیکیشن به این صورت است که هارد کامپیوتر شما را به طور کامل اسکن می کند و سپس تمام فولدرها و انواع مختلف فایل هایی را که بیشترین فضا را اشغال کرده اند، نمایش داده می شوند. البته در هنگام پاکسازی فایل ها توجه کنید که فایل های مهم و اطلاعات شخصی خود را پاک نکنید. چنانچه در فولدر Program Files متوجه وجود نرم افزاری شدید که فضای زیادی را اشغال کرده است، می توانید آن را به راحتی پاک کنید. در صورتی که حجم اپلیکیشن ها در قسمت Programs and Features کنترل پانل به درستی نمایش داده نشده اند، می توانید حجم آن ها را از طریق این اپلیکیشن مشاهده کنید.

پاک کردن فایل های موقتی

Disk Cleanup ابزار خوبی برای پاک کردن فایل های غیرضروری است؛ اما بسیاری از فایل های موقتی مانند فایل های کش مرورگرهای گوگل کروم و فایرفاکس توسط Disk Cleanup حذف نمی شوند. مرورگرها با استفاده از فایل های کش خود می توانند وب سایت های مورد نظر کاربر را در مدت زمان کمتری بارگزاری کنند؛ اما این فایل ها فضای زیادی از هارد شما را اشغال می کنند و در صورت نیاز به فضای اشغال شده توسط این فایل ها، می توانید آن ها را پاک کنید.

شما با استفاده از اپلیکیشن CCleaner می توانید فایل های غیر ضروری و موقتی را به صورت گسترده تری پاک کنید. این اپلیکیشن به شما کمک می کند فایل های غیرضروری بسیاری از اپلیکیشن هایی را که توسط توسعه دهندگان مختلف ایجاد شده اند و همچنین فایل های سیستمی ویندوز را که با استفاده از گزینه Disk Cleanup حذف نمی شوند، به راحتی پاک کنید.

یافتن و حذف فایل های Duplicate (فایل های تکراری)

در کامپیوتر شما فایل هایی تحت عنوان فایل های Duplicate یا فایل های تکراری وجود دارد که جزء فایل های غیرضروری محسوب می شوند و حذف آن ها هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. برای یافتن و حذف این نوع فایل ها می توانید از اپلیکیشن هایی که به همین منظور طراحی شده اند، استفاده کنید. توصیه ما به شما استفاده از اپلیکیشن Duplicate Cleaner Pro است که بر علاوه بر رابط کاربری خوب و زیبا از ویژگی های زیادی برخوردار است که به شما در یافتن و حذف فایل های تکراری کمک می کند. البته لازم به ذکر است که این اپلیکیشن رایگان نیست.

کاهش فضای اختصاص داده شده به ایجاد فایل های مرتبط با ریستور ویندوز یا restore points

در صورتی که بخش زیادی از هارد شما به ایجاد فایل های restore points اختصاص داده شده است، می توانید میزان این فضا را کاهش دهید. البته لازم به ذکر است در صورت کاهش فضای درنظر گرفته شده برای ایجاد و ذخیره سازی این فایل ها، طبیعتا در هنگام ریستور کردن ویندوز سیستم خود، فایل های کمتری در اختیار خواهید داشت.

برای کاهش فضای اختصاص داده برای ایجاد این فایل ها، تنها باید مکان یک نشانگر را روی یک نوار لغزان حرکت دهید. در ادامه نحوه دستیابی به این نوار در ویندوز ۱۰ را برای شما توضیح خواهیم داد.

ابتدا پنجره Run را با زدن دکمه ویندوز+R باز کنید و پس از تایپ عبارت sysdm.cpl در پنجره باز شده، دکمه اینتر را بزنید.

پس از اینکه پنجره Windows Properties باز شد، روی سربرگ System Protection کلیک کنید و پس از انتخاب درایو مورد نظر خود در کادری که در زیر عبارت Protection Settings قرار دارد، روی گزینه Configure کلیک کنید.

پس از انجام این کار پنجره ای باز خواهد شد که دارای یک نوار لغزان در بخش Disk Space Usage است و با حرکت دادن نشانگر آن می توانید میزان حافظه مورد نظر خود را تعیین کنید. لازم به ذکر است زمانی که حافظه اختصاص داده شده برای ایجاد و ذخیره سازی فایل های restore point را کاهش می دهید، فایل های قدیمی حذف خواهند شد.

چنانچه اصلا نمی خواهید فایل های restore point ایجاد شوند، باید گزینه Disable system protection را که در بالای نوار لغزان مذکور قرار است و به صورت پیش فرض غیر فعال است، فعال کنید. البته توصیه ما این است تنها در صورت ضرورت و در صورتی که واقعا به فضای اختصاص داده شده به ایجاد فایل های restore point نیاز دارید، این کار را انجام دهید؛ زیرا گاهی اوقات عملکرد ویندوز با مشکل مواجه می شود و این مشکل در برخی از موارد با ریستور کردن ویندوز به راحتی حل می شود؛ اما در صورتی که قبلا گزینه Disable system protection را فعال کرده باشید، دیگر امکان ریستور کردن ویندوز وجود ندارد.

غیرفعال کردن حالت Hibernate

زمانی که سیستم خود را در حالت Hibernate قرار می دهید، اطلاعات رم بر روی هارد سیستم ذخیره می شود و سیستم خاموش شود. تفاوت این حالت با زمانی که سیستم خود را Shut down می کنید، این است که ویندوز بدون مصرف برق در همان وضعیتی که قبل از خاموش شدن سیستم بوده است، باقی می ماند و پس از اینکه سیستم خود را دوباره روشن کردید، ویندوز سریعا بارگزاری می شود و پس از بارگزاری ویندوز می توانید فعالیت خود را بلافاصله آغاز کنید. ویندوز در این حالت اطلاعات رم سیستم را در فایل hiberfil.sys در درایو C ذخیره می کند. شما می توانید برای آزادسازی فضای بیشتر از حافظه سیستم خود و حذف فایل hiberfil.sys در درایو C، حالت Hibernate را غیر فعال کنید.

برای غیر فعال کردن حالت Hibernate در ویندوز ۱۰ و فعال کردن مجدد آن مراحل زیر را دنبال کنید.

ابتدا روی منوی استارت راست کلیک کرده و گزینه (Command Prompt (Admin را انتخاب کرده و در صورتی که پیامی برای شما ظاهر شد، گزینه Yes را انتخاب کنید.

پس از باز شدن پنجره خط فرمان عبارت powercfg.exe /hibernate off را تایپ کرده و پس از زدن دکمه اینتر این پنجره را ببندید. اکنون حالت Hibernate در سیستم شما غیر فعال شده است.

برای فعال کردن مجدد این حالت کافی است پنجره ایجاد خط فرمان را به روشی که توضیح داده شد، دوباره باز کنید و پس از تایپ عبارت powercfg.exe /hibernate on دکمه اینتر را زده و پنجره را ببندید.

ارسال نظر