چگونه یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟

اگر به تولید نرم افزار کامپیوتر و موبایل، ساخت بازی و طراحی و توسعه ی یک وب سایت علاقه مند هستید ابتدا لازم است برنامه نویسی یاد بگیرید. کلیک - زبان های برنامه نویسی بسیار زیادی وجود دارند که هر فردی بر حسب علاقه و توانایی های خود آن ها را یاد می گیرد. چنان چه که علاقه مند به یادگیری برنامه نویسی هستید پیشنهاد می کنم این مطلب را از دست ندهید!

چگونه یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم؟

کلیک - زبان های برنامه نویسی بسیار زیادی وجود دارند که هر فردی بر حسب علاقه و توانایی های خود آن ها را یاد می گیرد. چنان چه که علاقه مند به یادگیری برنامه نویسی هستید پیشنهاد می کنم این مطلب را از دست ندهید!

  • بخش 1 از 6 : انتخاب یک زبان

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-1-Version-3

گام اول: علاقه مندی های خود را مشخص کنید

ابتدا لازم است تصمیم بگیرید که قصد دارید در چه پلت فرمی کد بنویسید و به چه چیزی علاقه دارید. پیشنهاد می کنیم برای شروع، از یک زبان برنامه نویسی ساده شروع کنید. در ابتدا مبانی زبان های برنامه نویسی را بیاموزید و الگوریتم های زیادی بنویسید حتی نوشتن برنامه های ساده مثل چاپ پیغام و ماشین حساب شروع بسیار خوبی برای شما خواهد بود.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-2-Version-3

گام دوم: از زبان های برنامه نویسی ساده تر شروع کنید

صرف نظر از اینکه قصد دارید در کدام پلت فرم برنامه بنویسید پیشنهاد می کنیم که کار خود را با یک زبان ساده شروع کنید. تجربه ی یک زبان برنامه نویسی نسبتا ساده، علاقه و انگیزه ی شما را برای یادگیری بیشتر خواهد کرد. زبان های آسانی مانند پایتون و روبی انتخاب های مناسبی برای شما خواهند بود. در صورتی که دستورات پیش پا افتاده مانند اعلان و معرفی متغیر ها، تعریف و کار با متدها، کلاس ها، اشاره گرها، آرایه ها، دستورات شرطی، حلقه ها، پشته ها و سایر موارد مشابه را آموختید، می توانید به دنیای زبان های قدرتمند مانند جاوا، سی، سی پلاس پلاس و سی شارپ وارد شوید. پیشنهاد می کنیم که حتما برنامه نویسی به سبک شی گرایی را یاد بگیرید. شی گرایی یکی از روش های جدید برنامه نویسی است که اکثر زبان ها از این قابلیت استفاده می کند و امکانات و قابلیت های فوق العاده ای را در اختیار شما قرار می دهند.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-3-Version-3

گام سوم: تمرینات ساده ای را انجام دهید و آموزش های مختلفی را مطالعه کنید

چنان چه که هنوز در انتخاب یک زبان مناسب برای برنامه نویسی تردید دارید، سایت های مختلفی را مطالعه کنید و با نحوه ی نوشتن دستورات در زبان های مختلف آشنا شوید. آموزش های بسیار زیادی برای یادگیری برنامه نویسی وجود دارند که تعداد زیادی از آن ها رایگان هستند. در قسمت زیر تعدادی از زبان های قدرتمند را معرفی می کنیم:

C : چنان چه که به دنیای سخت افزار و ارتباط با آن علاقه مند هستید، زبان سی، انتخاب فوق العاده ای برای شما خواهد بود. این زبان، یکی از بهترین ابزار ها برای ساخت ربات و حتی تولید بد افزار است! به وسیله ی این زبان می توانید به قطعات مختلف سخت افزار خود دسترسی داشته باشید و حتی تغییراتی بر روی آن ها اعمال کنید. سبک برنامه نویسی در این زبان رویه ای است.

C++ : اکثر نرم افزار ها و بازی های رایانه ای به وسیله ی زبان سی پلاس پلاس تولید می شوند. این زبان همواره در بین بهترین زبان های برنامه نویسی قرار می گیرد و یک زبان سطح میانی است. سی پلاس پلاس، یک زبان نیمه شی گراست و یک زبان کاملا شی گرا نیست.

JAVA : جاوا در تولید نرم افزار های رایانه، نرم افزار های اندروید و حتی توسعه ی صفحات وب نیز استفاده می شود. کد های این نرم افزار یک بار نوشته می شوند و در هر جایی مورد استفاده قرار می گیرند.

  • بخش 2 از 6 : شروع کوچک

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-4-Version-4

گام اول: مفاهیم اصلی زبان ها را بیاموزید

زبان ها دارای مجموعه ای از مفاهیم و دستورات هستند که در تمامی زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی وجود دارند. کافی است با موارد زیر آشنا شوید تا یادگیری زبان های مختلف، در کمترین مدت زمان ممکن، برای شما میسر شود.

Variables - متغیر ها (Variables) مکان هایی در حافظه ی رم کامپیوتر هستند که وظیفه ی ذخیره سازی اطلاعات را به عهده دارند. به هر یک از خانه های رم ، Cell (سلول) گفته می شود. این خانه ها، وظیفه ی نگه داری اطلاعات به صورت موقت را دارند. مقادیر موجود در متغیر ها با دریافت مقدار جدید تغییر می کند و برای ثابت ماندن مقادیر، از ثوابت استفاده می شود. انواع مختلفی از Variable ها مانند اعداد صحیح، اعشار، رشته و موارد دیگری وجود دارند که توسعه دهنده بر اساس نیاز خود از آن ها استفاده می کند.

Conditional Statements - به وسیله ی دستورات شرطی، قادر به تصمیم گیری و استفاده از دستورات، تحت شرایطی خاص خواهید بود. دستورات برنامه نویسی در هر زبانی از بالا تا پایین اجرا می شوند. به وسیله ی دستورات شرطی می توانید از اجرای بعضی از دستورات صرف نظر کنید یا بعضی از آن ها را تحت حالات خاصی اجرا نمایید.

Loops - حالتی را در نظر بگیرید که قرار است اعداد 1 تا 100 یا 1 تا چند میلیون را بر روی مانیتور نمایش دهید. برای نوشتن این اعداد چقدر باید وقت بگذارید! به وسیله ی حلقه ها (Loops) قادر هستید تا تنها با نوشتن یک خط کد این کار را انجام دهید! به طور کلی می توان گفت که حلقه ها دارای سه قسمت هستند: مقدار اولیه، شرط خاتمه و گام حرکت.

Functions or Subroutines - توابع (Functions) ، مدیریت کد های برنامه را ساده تر می کنند. می توانید یک تابع را در برنامه تعریف کنید و در هر جایی از برنامه استفاده کنید. بنابراین توابع (متد ها) میزان کد ها را نیز کاهش می دهند. توابع به دو دسته تقسیم می شوند: توابع کتابخانه ای که به وسیله ی سازندگان زبان های برنامه نویسی نوشته می شود و توابعی که به وسیله ی توسعه دهندگان نرم افزار به وجود می آیند.

Data input - پیشنهاد می کنیم با دریافت ورودی از کاربر و حتی چاپ خروجی آشنا شوید. این کار در زبان های برنامه نویسی مختلف، متفاوت است ولی یکی از مهم ترین سر فصل های برنامه نویسی به شمار می رود.

Classes - کلاس ها، بستری برای نگه داری کد های برنامه مانند متغیر ها و متد ها می باشند. کلاس ها نیز مانند متد ها، ممکن است از قبل نوشته شده باشند و یا به وسیله ی برنامه نویس تعریف شوند. سبک برنامه نویسی در زبان هایی مانند سی شارپ و جاوا بر اساس کلاس ها است و در تمامی پروژه ها، از کلاس ها استفاده می شود.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-5-Version-4

گام دوم: نرم افزار های لازم را نصب کنید

بسیاری از زبان های برنامه نویسی برای اجرا شدن به کامپایلر ها (مترجم ها) نیاز دارند. تمامی کامپیوتر ها فقط قادر به درک زبان ماشین (باینری) هستند و به عبارتی می توان گفت که کامپیوتر ها، تنها توانایی درک 0 ها و 1 ها را دارند. با توجه به دشواری حفظ و یادگیری 0 و 1 ها، زبان های برنامه نویسی که شبیه زبان محاوره ای انسان بودند به وجود آمدند. کامپیوتر، قادر به فهم زبان های برنامه نویسی نیست بنابراین از نوعی نرم افزار ها که کامپایلر و مفسر نامیده می شوند و وظیفه ی آن ها، تبدیل کد های یک زبان برنامه نویسی به زبان باینری است، استفاده می کند.

محیط هایی برای نوشتن کد های زبان های برنامه نویسی در نظر گرفته شده اند که IDE (Integrated Development Environment) نام دارند. این محیط های توسعه ی یکپارچه، مجموعه ای از ابزار های لازم برای تولید نرم افزار را فراهم کنند که ممکن است کامپایلر نیز در آن ها تعبیه شده باشد. به طور کلی IDE ها، حاوی یک ویرایشگر کد، مترجم و یک ابزار اشکال زدایی می باشند

  • قسمت 3 از 6 : ساخت اولین برنامه ی شما

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-6-Version-3

گام اول: بر روی نوشتن برنامه های کوچک متمرکز شوید

به طور کلی می توان گفت که اولین برنامه ی هر برنامه نویس، چاپ پیغام "سلام دنیا!" است. زمانی که با چاپ پیغام بر روی نمایشگر آشنا شدید، الگوریتم های دیگری را انجام دهید و پروژه های کوچکی را مدیریت کنید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-7-Version-3

گام دوم: از کد های منبع پروژه های موجود در اینترنت استفاده کنید

نرم افزار های بسیار زیادی به صورت متن باز ارائه شده اند و امکان مشاهده یا تغییر کد های آن برای برنامه نویسان وجود دارد. کد های منبع نرم افزار های مختلف را بررسی کنید و سعی به تقلید از سبک نوشتار دستورات آن کنید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-8-Version-3

گام سوم: پروژه های خود را عیب یابی کنید

خطا های برنامه نویسی به دو دسته تقسیم می شوند: خطا های نحوی و خطاهای منطقی. عیب یابی و رفع مشکل خطاهای نحوی به سادگی صورت می گیرد و اکثر محیط های کد نویسی آن ها را شناسایی می کنند و یک پیغام Error نمایش می دهند. این دسته از خطا ها معمولا به دلیل بی دقتی در نوشتن کلمات کلیدی صورت می گیرد و عیب یابی آن ها ساده است. پیچیده ترین نوع خطا ها، خطا های منطقی است. کامپایلر این دسته از خطا ها را تشخیص نمی دهد زیرا بر اثر بی دقتی برنامه نویس در نوشتن الگوریتم ها و محاسبات صورت می گیرد. بر طرف کردن این دسته از خطا ها بسیار زمان بر است و حتی ممکن است هفته ها و حتی ماه ها وقت برای بر طرف آن صرف شود. سعی کنید در نوشتن کد های خود، دقت لازم را داشته باشید تا به مشکلات بعدی بر خورد نکنید. هر چند به وجود آمدن خطا ها در برنامه نویسی، امری طبیعی است.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-9-Version-3

گام چهارم: دستورات جدیدی بیاموزید و تغییرات را بررسی کنید

سعی کنید دستورات جدید تری را بیاموزید و دانش برنامه نویسی خود را ارتقا دهید. اکثر زبان های برنامه نویسی در حال آپدیت شدن هستند و کد های جدیدی ممکن است به محیط کد نویسی شما اضافه شوند. بنابراین از دستورات جدید نترسید و با خواندن مستندات زبان برنامه نویسی مورد نظر، آن ها را یاد بگیرید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-10-Version-3

گام پنجم: پروژه های بزرگ تری انجام دهید و برنامه های خود را عیب یابی نمایید

هر چقدر که سطح و حجم کد های شما افزایش یابد، مسلما امکان وجود خطا در آن بیشتر و مدیریت آن نیز سخت تر خواهد شد. روش هایی برای عیب یابی پروژه های شما وجود دارند سعی کنید آن ها را بیاموزید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-11

گام ششم: در تمام قسمت های کد های خود توضیح قرار دهید

از توضیحات (Comment)، برای درج آموزش هایی در مورد کد های نوشته شده یا غیر فعال کردن موقت کد ها استفاده می شود. با توجه به اینکه توسعه و تولید نرم افزار ها معمولا به وسیله ی یک تیم صورت می گیرد، بنابراین لازم است در تمام قسمت های کد، کامنت قرار داد و سایر برنامه نویسان را از کاربرد و کارایی دستورات نوشته شده آگاه کرد. از توضیحات برای غیر فعال کردن موقت یک یا چند قطعه کد نیز استفاده می شود و به وسیله ی آن می توانید قطعه کد هایی را در مواقعی که نیاز به اجرا ندارند، غیر فعال کنید. پیشنهاد می کنیم از توضیحات در سراسر برنامه ی خود استفاده کنید. حتی اگر به صورت انفرادی کد نویسی می کنید، ممکن است در مدت زمانی که پروژه ای را انجام می دهید، دستوراتی را فراموش کنید بنابراین کامنت گذاری، یکی از اصول کد نویسی تمیز است.

  • بخش 4 از 6 : تمرینات مستمر و روزانه

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-12

گام اول: هر روز کد بنویسید!

حرفه ای شدن در زبان های برنامه نویسی، امری زمان بر است. حتی برای یادگیری دستورات پایه ی یک زبان برنامه نویسی ساده نیز باید زمان فراوانی را صرف کنید. بنابراین یادگیری برنامه نویسی تنها با تلاش و کوشش مستمر محقق می شود. بنابراین برای استاد شدن در زبان های برنامه نویسی، نیاز به یک برنامه ریزی دقیق دارید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-13

گام دوم: اهداف خود را در زمینه ی تولید نرم افزار بررسی کنید

در ابتدا سعی کنید پروژه های بسیار کوچک نرم افزاری را انجام دهید و در نهایت سعی کنید سطح پروژه های خود را ارتقا داده و نرم افزار های قدرتمند تری ارائه کنید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-14

گام سوم: با دیگران صحبت کنید و برنامه های دیگران را بخوانید

حضور در بین برنامه نویسان دیگر و صحبت به آن ها، دانش برنامه نویسی را شما افزایش می دهد. سعی کنید کد های برنامه نویسان دیگر را بخوانید و نقاط مثبت و منفی آن ها را ارزیابی کنید. شرکت در انجمن ها و سایت هایی که محلی برای حضور سایر برنامه نویسان است نیز بسیار مناسب می باشد.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-15

گام چهارم: خود را به چالش بکشید

سعی کنید در مورد کار هایی که اطلاعاتی ندارید تحقیق کنید و به دنبال یادگیری آن باشید. استفاده از اینترنت، برای تحقیق شما بسیار مناسب خواهد بود. بنابراین به سراغ موضوعات مختلفی دیگری نیز بروید.

  • بخش 5 از 6 : دانش خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-16

گام اول: در مراکز آموزشی تدریس کنید

بسیاری از دانشگاه ها، کالج ها، آموزشگاه ها و مراکز اجتماعی، کلاس ها و دوره هایی را برای آموزش برنامه نویسی در نظر می گیرند. برای کسب تجربه ی بیشتر، بهتر است در این کلاس ها به عنوان مدرس حضور داشته باشید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-17

گام دوم: کتاب های جدیدی بخرید یا امانت بگیرید

کتاب های بسیار زیادی برای هر زبان برنامه نویسی که فکر کنید وجود دارند. حتی می توانید از کتاب فروشی های موجود در اینترنت نیز استفاده کنید یا کتاب خود را به صورت حضوری و از نمایشگاه کتاب تهیه کنید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-18

گام سوم: ریاضیات و منطق مطالعه کنید

بیشترین دستورات برنامه نویسی، شامل ریاضیات پایه است اما ممکن است برای مفاهیم پیچیده تر به آن ها نیاز داشته باشید. اگر در حال توسعه ی یک نرم افزار حرفه ای با امکانات فراوان هستید، معمولا ریاضیات کمتر به کار می آید ولی حل تمرینات ریاضی، باعث می شود که مسائل و مشکلات دشوار تر را درک و حل کنید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-19

گام چهارم: هرگز یادگیری برنامه نویسی را متوقف نکنید

یک نظریه ی محبوب وجود دارد که تبدیل شدن به یک برنامه نویس متخصص، حداقل 10 هزار ساعت طول می کشد. انتظار نداشته باشید که همه چیز را در یک روز یاد بگیرید! حرفه ای شدن در هر زبانی، بسیار زمان بر و مستلزم تلاش بسیار زیادی است. بنابراین حداکثر استفاده را از زمان ببرید و فرصت ها را از دست ندهید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-20

گام پنجم: زبان های برنامه نویسی دیگری را یاد بگیرید

زمانی که به یک زبان برنامه نویسی تسلط بسیار خوبی پیدا کردید، می توانید اقدام به یادگیری زبان های دیگری نمایید. زبان های دوم و سوم معمولا پیچیدگی بیشتری نسبت به زبان اول دارند.

  • بخش 6 از 6 : از مهارت های خود استفاده نمایید

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-21

گام اول: در یک دوره ی 4 ساله شرکت کنید

ثبت نام در یک دوره ی 4 ساله ی دانشگاه ضروری نیست اما افزایش چشمگیری در سرعت پیشرفت شما خواهد داشت. صحبت و همکاری با تعداد زیادی از برنامه نویسان، مسلما آگاهی و دانش شما را در زمینه ی علم برنامه نویسی افزایش خواهد داد. هر چند تعداد بسیار زیادی از برنامه نویسان حرفه ای مدرک دانشگاهی ندارند.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-22

گام دوم: نمونه کار بسازید

نمونه کار های شما در واقع گزارشی از دانش تان هستند. به همراه داشتن چندین نمونه کار برای استخدام شما بسیار مفید خواهد بود. بنابراین پیشنهاد می کنیم که نمونه ای از کار های خود داشته باشید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-23

گام سوم: کار های آزاد انجام دهید

بازار ها و مارکت های آنلاینی در اینترنت برای فروش نرم افزار ها و محصولات شما وجود دارند بنابراین لازم نیست برای کسب درآمد حتما در جایی استخدام باشید. فریلنسر بودن مزایای بسیار زیادی دارد و می توانید در منزل خود و بدون حضور در محل کار، نرم افزار های مختلفی تولید کنید و آن ها را به فروش برسانید. در صورتی که نرم افزار بسیار بزرگی تولید کرده اید، می توانید برای آن یک وب سایت در نظر بگیرید و یک فروشگاه اختصاصی برای آن داشته باشید.

728px-Learn-a-Programming-Language-Step-24

گام چهارم: پروژه های مختلفی بگیرید و درآمد کسب کنید

یکی دیگر از راه های کسب درآمد، انجام پروژه های نرم افزاری است. سایت های بسیار زیادی هستند که پروژه های فراوانی را ارائه می دهند که می توانید بدون مراجعه ی حضوری آن ها را انجام دهید و دستمزد خود را دریافت نمایید.

منابع: wikihow

ارسال نظر