چگونه بدون فکتوری ریست یک ویروس را از گوشی اندرویدی خود پاک کنیم؟

حتما می‌دانید که کامپیوترها و لپ‌تاپ‌های ویندوزی تنها دستگاه‌های هوشمندی محسوب نمی‌شوند که می‌توانند آلوده به ویروس شوند، متأسفانه هم اکنون گوشی‌های هوشمند اندرویدی نیز این پتانسیل را دارند!

چگونه بدون فکتوری ریست یک ویروس را از گوشی اندرویدی خود پاک کنیم؟

با پیشرفت سیستم عامل اندروید و گسترش استفاده از محصولات هوشمند مبتنی بر این سیستم عامل، توجه افراد سودجو و هکرها نیز به سمت و سوی آن بیشتر شده و نهایتا این موضوع سبب شده که بدافزارهای (Malware) متعددی برای سیستم عامل اندروید طراحی و منتشر شود. اگر گوشی هوشمند اندرویدی شما آلوده به ویروس شد، با فکتوری ریست کردن دستگاه و بازگرداندن تنظیمات آن به وضعیت کارخانه به راحتی می‌توانید از شر ویروس مد نظر و اختلالات آن خلاص شوید. اما فکتوری ریست کردن دستگاه به معنای از دست دادن تمامی اطلاعات ذخیره‌ شده در آن است و این موضوع به هیچ وجه بهترین گزینه پیش رو به شمار نمی‌رود!

اگر گوشی هوشمند اندرویدی شما آلوده به ویروس شده و قصد فکتوری ریست کردن آن را ندارید، روش‌های دیگری وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید از شر ویروس مد نظر خلاص شوید. در این مقاله به آموزش این روش‌ها خواهیم پرداخت.

آیا به واقع گوشی اندرویدی شما ویروسی شده؟

اگر عملکرد گوشی هوشمندتان با اختلالاتی مواجه شده، این احتمالا وجود دارد که بدافزارهایی در دستگاه منتشر شده و عملکرد آن را مختل کرده باشند. بدافزارها به راحتی می‌توانند در گوشی هوشمندتان راه‌اندازی شوند. دانلود مستقیم یک فایل آلوده به بدافزار، اجرای فایلی که آلوده به بدافزار است، نصب اپلیکیشن‌هایی که با بدافزار همراه هستند و ... همگی از روش‌هایی هستند که می‌توانند منجر به آلوده شدن دستگاه اندرویدی شما شوند. اما در پاره‌ای از مواد هم دیده شده که گوشی‌های اندرویدی آلوده به یک ویروس شده باشند!

۱

در شرایطی که گوشی شما آلوده به ویروس شود، موضوعات عجیبی را مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال ممکن است گوشی شما دائما کرش شده و به طور اتوماتیک ریستارت شود و یا عکس این موضوع را شاهد باشید و با انتخاب گزینه ریستارت، گوشی شما از ریستارت شدن ممانعت به عمل آورد. در یک مورد عملی مشاهده کردیم که لیست اپلیکیشن‌های دانلود و نصب شده کاربری در گوگل پلی استور نمایش داده نمی‌شد! اگر با موارد این چنینی مواجه شدید، مطمئن باشید که دستگاه شما آلوده به ویروس شده است. به محض اینکه با مشکلاتی این چنینی مواجه شدید سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • مشکل مد نظر دقیقا از چه زمانی آغاز شد؟ آیا با دانلود و نصب اپلیکیشن خاصی این مشکل در دستگاه شما پدید آمد؟
  • آیا به تازگی از مرجع غیرقابل اطمینانی اپلیکیشن خاصی دانلود و بر روی گوشی هوشمندتان نصب کرده‌اید؟
  • آیا تبلیغات درون برنامه‌ای مربوط به اپلیکیشن خاصی را انتخاب کرده و وارد آن شدید؟
  • آیا مشکلات ایجاد شده تنها در زمانی رخ می‎‌دهد که اپلیکیشن خاصی را در دستگاهتان اجرا می‌کنید؟

نصب آنتی ویروس و اسکن دستگاه

در اولین قدم پیشنهاد می‌کنیم که یک اپلیکیشن آنتی ویروس قدرتمند طراحی شده برای سیستم عامل اندروید را دانلود و بر روی گوشی هوشمندتان نصب نمایید. سپس با استفاده از آن به اسکن فایل‌ها و محتوای دستگاه خود بپردازید. هم اکنون اپلیکیشن‌های آنتی ویروس و امنیتی بسیار خوبی برای سیستم عامل اندروید ارائه شده‌اند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. اپلیکیشن‌هایی نظیر Avira و Kaspersky از جمله آنتی ویروسی‌های خوبی هستند که به طور رایگان امکان استفاده از نسخه‌های اندرویدی آن‌ها وجود دارد.

با نصب این آنتی ویروس‌ها می‌توانید دستگاه هوشمندتان را مورد بررسی قرار دهید و چنانچه دستگاه آلوده به بدافزار یا ویروس باشد، آنتی ویروس نصب شده آن را تشخیص داده و نسب به پاک‌سازی آن اقدام می‌کند. اگر با انجام این امر همچنان مشکل شما باقی ماند وارد مرحله بعدی شوید.

حذف اتوماتیک از بخش Safe Mode

سیستم عامل اندروید هم مانند ویندوزی دارای بخشی با نام اختصاصی "Safe Mode" است. اگر دستگاه شما دچار ویروس شد می‌توانید با استفاده از این بخش وارد عمل شده و مشکل پیش رو ا رفع نمایید. با ورود به وضعیت Safe Mode دسترسی به تمامی اپلیکیشن‌های سوم شخص نصب شده بر روی دستگاه اندرویدی شما قطع می‌شود و به نوعی از اجرای آن‌ها ممانعت به عمل می‌آید. بدین منظور مراحل زیر را انجام دهید:

  • دکمه پاور دستگاه خود را فشرده و نگه دارید تا زمانی که صفحه مربوط به "Power Off/ Reboot" دستگاه یا صفحه‌ای که لیست اقدامات مربوط به ریستارت کردن یا خاموش کردن دستگاه را ارائه می‌کند، نمایان شود.
  • انگشت خود را بر روی گزینه Power Off قرار داده و نگه دارید تا گزینه "Reboot to Safe Mode" نمایان شود.
  • گزینه OK را انتخاب کنید.
  • صبر کنید تا دستگاه اندرویدی شما ریستارت شود. در این شرایط در بخش کناری و لبه صفحه نمایش عبارت Safe Mode را مشاهده خواهید کرد. این موضوع بدین معناست که دستگاه در وضعیت Safe Mode اجرا شده است.

۲

دقت داشته باشید که ورود به بخش Safe Mode ممکن است در محصولات برندهای مختلف به شیوه متفاوتی انجام شده و در برخی از محصولات با روش فوق قادر به ورود به این بخش نباشید. اما تقریبا تمامی محصولات اندرویدی قابلیت اجرای Safe Mode را دارند. برای کسب اطلاعات دقیق‌تر در مورد شیوه ورود شما به بخش Safe Mode در گوشی هوشمندتان کافیست که یک جستجوی ساده در اینترنت داشته باشید.

اما حال که وارد بخش Safe Mode شدید باید چگونه عمل نمایید؟ وارد بخش Settings یا تنظیمات دستگاه شوید و سپس گزینه Apps و پس از آن Downloaded را انتخاب نمایید. در لیست اپلیکیشن‌های دانلود شده خود جستجو کرده و نام اپلیکیشن آلوده خود را بیابید. دقت داشته باشید که باید خوب فکر کنید و دقیقا به یاد آورید که کدام اپلیکیشن منجر به آلوده شدن دستگاه شما و بروز اختلال در عملکرد آن شده بود. به بیان دیگر برای رفع مشکل پیش روی در وضعیت Safe Mode حتما باید اپلیکیشن مخرب و آلوده به ویروس دستگاه خود را شناسایی کرده باشید.

با انتخاب اپلیکیشن آلوده و سپس انتخاب گزینه Uninstall نسبت به پاک‌سازی آن اقدام کنید. حال گوشی هوشمندتان را مجددا ریستارت کرده در حالت عادی اجرا کنید. اگر اپلیکیشن آلوده را درست انتخاب کرده باشید مشکل به وجود آمده به کلی رفع می‌شود. اگر اپلیکیشن مد نظرتان قابل پاک‌سازی نبود، احتمالا نیاز به Device Administrator Access وجود دارد. در این شرایط بدین صورت عمل کنید:

  • وارد بخش Settings دستگاه شده و سپس به قسمت Security آن مراجعه کنید. حال گزینه Device Administrator را انتخاب نمایید.
  • اپلیکیشن مد نظر را یافته و آن را تیک بزنید.
  • سپس گزینه "Deactive" را انتخاب نمایید.

حال مجددا وارد مسیر اشاره شده در بخش پیشین شده و نسبت به پاک‌سازی اپلیکیشن مد نظر اقدام کنید.

۴

با انجام این اقدامات بدون تردید ویروس یا بدافزار گوشی هوشمندتان غیرفعال و حذف می‌شود. همواره سعی کنید که اپلیکیشن‌های خود ا مراجع قابل اطمینانی همچون گوگل پلی استور (Google Play Store) دانلود نمایید تا دستگاه شما با خطر آلوده شدن به بدافزارها و ویروس‌های مواجه نشود. به یاد داشته باشد، چنانچه اپلیکیشن مخرب و آلوده نصب شده بر روی دستگاه خود را شناسایی کرده و نسبت به حذف آن از طریق Safe Mode اقدام کنید مشکل شما برطرف می‌شود.

منبع: makeuseof

ارسال نظر