تفاوت پردازنده های Core i3، i5 و i7 اینتل چیست؟

پردازنده یا CPU مغز کامپیوتر شما است، ولی پی بردن به تفاوت های میان پردازنده های مختلف به نیروی زیادی از مغز خود شما نیاز دارد!

تفاوت پردازنده های Core i3، i5 و i7 اینتل چیست؟

کلیک - شرکت اینتل با نام گذاری عجیب و غریب پردازنده های خود کار انتخاب پردازنده را برای مشتریان سخت تر نیز کرده است. سوالی که مشتریان همواره با آن رو به رو هستند این است که تفاوت بین پردازنده های i3، i5 و i7 چیست؟ کدام یک را باید بخریم؟

اکنون زمان رفع ابهام از این مسئله فرا رسیده است. ما قصد نداریم در این مطلب به پردازنده های دیگر اینتل مثل سری پنتیوم و یا سری پردازنده های M مخصوص لپ تاپ بپردازیم. آن ها نیز عملکرد خوبی دارند، ولی سری Core محبوب ترین و در عین حال گیج کننده ترین سری پردازنده این شرکت هستند و بنابر این ما روی آن تمرکز کرده ایم.

پی بردن به اعداد هر مدل

در وهله اول این قضیه بسیار ساده به نظر می رسد. یک پردازنده Core i7 از Core i5 بهتر است و این پردازنده نیز از سری Core i3 بهتر است. اما مشکل اصلی این است که نمی دانیم از هر کدام دقیقا باید چه انتظاری داشته باشیم. در این مرحله مسئله کمی عمیق تر می شود.

ابتدا باید بدانید که i7 به این معنی نیست که این مدل یک پردازنده ۷ هسته ای باشد! این ها فقط نام هایی هستند که نشان دهنده عملکرد نسبتا نزدیک یک گروه از پردازنده ها می باشند.

معمولا سری Core i3 فقط پردازنده های ۲ هسته ای را شامل می شود، در حالی که سری های Core i5 و Core i7 هم ۲ هسته ای و هم ۴ هسته ای دارند. معمولا پردازنده های ۴ هسته ای عملکرد بهتری نسبت به ۲ هسته ای دارند، ولی همه چیز به این مورد ختم نمی شود.

intel-core-i3-i5-i7-processor-logos

اینتل چیپ ست های خود را به صورت خانوادگی منتشر می کند، مانند نسل ششم این پردازنده ها به نام Skylake و یا نسل قبلی و پنجم آن به نام Haswell که شامل چند مدل پردازنده است. هر کدام از این خانواده ها دارای مدل های Core i3، Core i5 و Core i7 می باشد.

شما با نگاه به عدد اول شماره چهار رقمی هر مدل می توانید بفهمید که آن پردازنده به کدام یک از این خانواده ها تعلق دارد. برای مثال پردازنده Intel Core i3- 5 200 به نسل پنجم تعلق دارد. به یاد داشته باشید که پردازنده های نسل جدید اینتل از ویندوز ۷ پشتیبانی نمی کند، ولی از آنجایی که ارتقای ویندوز به ویندوز ۱۰ رایگان است، می توانید جدید ترین نسل این پردازنده ها را امتحان کنید.

همچنین خوب است بدانید که سه عدد دیگر موجود در شماره هر مدل، وسیله خوبی برای مقایسه آن با هم رده های خود به شمار می رود و هر چه این عدد بالاتر باشد پردازنده شما بهتر است. برای مثال پردازنده Intel Core i3-5350 نسبت به Core i3-5200 بهتر است چرا که ۳۵۰ از ۲۰۰ بیشتر است.

حروف پایانی: رقابت بین U، Q، H، K

نکته دیگر که باید در مورد نام گذاری پردازنده های اینتل بدانید این است که معمولا نام هر مدل با یکی از حروف U، Q، H، K ترکیب شده است. در اینجا قصد داریم معنای این حروف را بررسی کنیم:

U: Ultra Low Power. دسته بندی U فقط برای پردازنده لپ تاپ ها کاربرد دارد. این کاراکتر نشان می دهد که مصرف انرژی پردازنده پایین بوده و در نتیجه عمر باتری بیشتر خواهد بود.

Y: Low Power. این مورد بیشتر در نسل های قدیمی تر پردازنده های لپ تاپ و گوشی موبایل دیده می شود و به معنای مصرف پایین انرژی است.

T: Power Optimized. این حرف برای پردازنده های مخصوص رایانه های دسکتاپ به کار می رود و به معنی مصرف بهینه انرژی است.

Q: Quad-Core. این حرف فقط برای پردازنده های چهار هسته ای به کار می رود.

H: High-Performance Graphics. این مدل از پردازنده ها از قدرتمند ترین پردازنده های گرافیکی اینتل محسوب می شود و عملکرد بسیاری خوبی در زمینه گرافیکی دارد.

K: Unlocked. وجود حرف K به این معنی است که پردازنده مورد نظر قابلیت آورکلاک و افزایش توان را دارا می باشد.

intel-core-i3-i5-i7-product-name

فهمیدن مانی این حروف و سیستم شماره گذاری بالا به شما کمک می کنید تا صرفا با یک نگاه به شماره مدل هر پردازنده متوجه شوید چه قابلیت هایی را در اختیار شما قرار می دهد و شما را از خواندن ویژگی های آن بی نیاز می کند. البته ما پیشنهاد می کنیم قبل از هر گونه تصمیم برای خرید جزئیات هر مدل را در سایت ark.intel.com بررسی کنید.

تکنولوژی Hyper-Threading (فرا ریسمانی) - i7 > i3 > i5

همانطور که مشاهده کردید، اینتل به صورت انحصاری از U و Q برای اشاره کردن به هسته های فیزیکی پردازنده استفاده می کند. اما ممکن است الان بپرسید مگر نوع دیگری از هسته نیز وجود دارد. جواب شما این است که هسته های مجازی با استفاده از تکنولوژی Hyper-Threading نیز وجود دارند.

به عبارت ساده تر فناوری hyper-threading به هر هسته فیزیکی امکان می دهد تا مانند دو هسته مجازی عمل کند، بنابر این در حین انجام وظایف چندگانه نیازی به فعال کردن هسته فیزیکی ثانویه وجود ندارد (فعال شدن هر هسته نیاز به انرژی بیشتری دارد و انرژی بیشتری را از سیستم مصرف می کند).

اگر هر دو پردازنده فعال باشد و از hyper-threading استفاده کند، چهار هسته مجازی تشکیل شده می توانند محاسبات را سریع تر انجام دهد. البته باید توجه داشت که هسته های فیزیکی نسبت به هسته های مجازی سرعت بیشتری را داراست. یک پردازنده (CPU) 4 هسته ای نسبت به پردازنده ۲ هسته ای با فناوری hyper-threading عملکرد بهتری را داراست.

پردازنده های سری Core i3 اینتل دارای فناوری hyper-threading هستند. سری Core i7 اینتل نیز از این فناوری پشتیبانی می کنند ولی سری Core i5 فاقد آن هستند.

تکنولوژی Turbo Boost - i7 > i5 > i3

از طرف دیگر پردازنده های سری Core i3 اینتل از Turbo Boost پشتیبانی نمی کنند. اما سری های Core i5 و Core i7 از این فناوری استفاده کرده و سرعت انجام وظایف را افزایش می دهد.

Turbo Boost یک فناوری مختص شرکت اینتل است که به صورت هوشمندانه ای در صورت درخواست اپلیکیشن ها clock speed (سرعت ریز پردازنده) را افزایش می دهد. برای مثال در صورتی که شما در حال بازی کردن با سیستم خود باشید و سیستم شما نیاز به قدرت پردازشی بیشتری داشته باشد، Turbo Boost به کمک شما می آید.

فناوری Turbo Boost برای افرادی که از نرم افزار هایی با نیاز پردازشی بالا مثل ویرایش فیلم و یا بازی های ویدیویی استفاده می کنند بسیار مفید است، ولی در صورتی که شما از آن برای مرور وب و یا مایکروسافت آفیس استفاده کنید تاثیر چندانی نخواهد داشت.

حافظه کش (Cache Size) - i7 > i5 > i3

به غیر از Hyper-Threading و Turbo Boost یکی دیگر از مواردی که در پردازنده تاثیر به سزایی دارد حافظه کش یا Cache Size است. کش (Cache) همان حافظه شخصی پردازنده است و مانند یک رم اختصاصی عمل می کند. این یکی از ویژگی های کمتر شناخته شده ای است که می تواند باعث کندی عملکرد رایانه شما شود.

intel-core-i3-i5-i7-cache

درست مانند رم (RAM)، هر چقدر ظرفیت کش بیشتر باشد بهتر است. بنابر این اگر پردازنده مجبور باشد یک وظیفه را بار ها و بار ها انجام دهد، آن را در کش نگه می دارد. اگر یک پردازنده قادر باشد وظایف بیشتری را در حافظه اختصاصی خود نگه دارد، می تواند آن ها را با سرعت بیشتری انجام داده و برای وظیفه بعدی آماده شود.

سری Core i3 معمولا دارای حافظه کش تا ۳ مگابایت است. سری Core i5 حافظه کش ۳ تا ۶ مگابایتی داشته و سری Core i7 نیز بین ۴ تا ۸ مگابایت حافظه دارد.

توانایی پردازش گرافیکی: HD، Iris، Iris Pro

از زمانی که توانایی پردازش گرافیکی با چیپ های پردازنده یکپارچه شد، این نکته به ملاک مهمی برای خرید CPU تبدیل شده است. ولی مانند دیگر بخش ها، اینتل این سیستم را نیز کمی پیچیده و گیج کننده کرده است.

در حال حاضر معمولا اینتل محصولات خود را با سه واحد گرافیکی نام گذاری و عرضه می کند که شامل Intel HD، Intel Iris و Intel Iris Pro می شود. شما می توانید این را در مدل هایی مثل Intel HD 520 یا Intel Iris Pro 580 مشاهده کنید و اینجاست که دردسر شروع می شود.

در اینجا قصد داریم یک مثال کوتاهی از پیچیدگی و عجیب و غریب بودن این قضیه برای شما بیاوریم. Intel HD 520 یک چیپ ست گرافیکی پایه (basic) است. Intel Iris 550 از Intel HD 520 بهتر است که باز هم پایه به حساب می آید. ولی Intel HD 530 یک پردازنده گرافیکی با عملکرد قوی (high-performance) است که از Intel Iris 550 بهتر است. اما Intel Iris Pro 580 نیز یک پردازنده گرافیکی با عملکرد قوی است که از Intel HD 530 بهتر است.

بهترین روش برای تفسیر کردن این ها چیست؟ بهترین روش این است که کلا این کار را انجام ندهید! در عوض به سیستم نام گذاری اینتل تکیه کنید. اگر نام پردازنده با حرف H خاتمه می باید، باید آن را یک پردازنده با عملکرد قوی به حساب بیاورید.

مقایسه پردازنده های Cores i3، i5، i7

Intel-core-i3-i5-i7-table-comparison

به طور کلی کدام سری از پردازنده ها برای هر فرد مناسب است؟

Core i3: کاربران پایه. انتخاب مقرون به صرفه و اقتصادی. مناسب برای وبگردی، استفاده از مایکروسافت آفیس، برقراری تماس تصویری و استفاده از شبکه های اجتماعی. این سری برای افراد حرفه ای و گیمر ها مناسب نیست.

Core i5: کاربران متوسط. مناسب برای افرادی که می خواهند بین هزینه و قدرت تعادل برقرار کنند. مناسب برای بازی در صورتی که مدل های پردازنده HQ و یا Q با پردازنده گرافیکی جانبی را خریداری کنید.

Core i7: کاربران حرفه ای. این سری در حال حاضر شامل بهترین پردازنده های شرکت اینتل است.

چگونه انتخاب کنیم؟

در این مطلب سعی کردیم افرادی که قصد دارند پردازنده اینتل جدیدی خریداری کنند ولی اطلاعات کافی از سری پردازنده های Core i3، i5 و i7 ندارند و نمی توانند تفاوت آن ها را تشخیص دهند را راهنمایی کنیم. ولی حتی بعد از حل این مشکل وقتی که زمان خرید پردازنده فرا می رسد، ممکن است شما ناچار شوید بین دو پردازنده که از نسل های متفاوتی ولی دارای قیمت یکسان هستند یکی را انتخاب کنید.

اگر می خواهید آن ها را مقایسه کنید، ما پیشنهاد می کنیم از وب سایت CPU Boss کمک بگیرید. در این وب سایت شما قادرید قدرت پردازنده های مختلف را مقایسه کرده و نتایج و رتبه بندی آن را با جزییات کامل دریافت کنید. اگر قادر به تحلیل نتایج نیستید، می توانید روی رتبه بندی آن حساب کرده و تصمیم خود را نهایی کنید.

منبع: makeuseof

ارسال نظر