چه پردازنده ای (CPU) برای شما مناسب است؟ (بخش آخر)

در قسمت قبل در خصوص پردازنده ها  و نقش مهم آن ها در قدرت لپ تاپ برای انجام کارهای مورد نظر کاربر اشاره کردیم و نگاهی اجمالی به پردازنده و نحوه نام گذاری آن ها داشتیم. در این قسمت نگاهی خواهیم داشت به معیارها و مواردی که در انتخاب لپ تاپ با پردازنده مناسب باید به آن ها توجه کرد و همچنین در خصوص نسل پردازنده و تفاوت پردازنده ها در نسل های مختلف نکاتی را یاد آور خواهیم شد.

چه پردازنده ای (CPU) برای شما مناسب است؟ (بخش آخر)

در این قسمت نگاهی خواهیم داشت به معیارها و مواردی که در انتخاب لپ تاپ با پردازنده مناسب باید به آن ها توجه کرد و همچنین در خصوص نسل پردازنده و تفاوت پردازنده ها در نسل های مختلف نکاتی را یاد آور خواهیم شد.

کلیک - در قسمت قبل به نکاتی پایه و اساس در خصوص پردازنده لپ تاپ ها اشاره کردیم. و به این نکته اشاره شد که همیشه کاربران در انتخاب پردازنده های core i3 در مقابل پردازنده های core i5 و core i7 با سوالات زیادی روبرو می شوند و در واقع بسیاری نمی دانند که کدام لپ تاپ با کدام پردازنده برای کاری که در نظر دارند مناسب است و کدام یک را باید انتخاب کنند که نه تنها بتوانند کارهای مورد نظر خود را به راحتی انجام دهند بلکه هزینه اضافی نیز پرداخت نکنند. بیشتر پردازنده های اینتل که بر روی لپ تاپ هایی با قیمت بالای ۴۰۰ دلار استفاده می شوند از نوع پردازنده های core i3، core i5 و یا Core i7 است. هرچه عدد بعد از حرف i بیشتر باشد سرعت پردازنده بیشتر است. معمولاً پردازنده های core i5 پردازنده هایی هستند که مناسب برای کارهایی با حجم پردازش بالاتر از نرمال و معمول هستند. این پردازنده ها معمولاً برای انجام کارهای گرافیکی نسبتاً پر پردازش و حجیم مناسب هستند بنابراین کاربرانی که قصد انجام کارهای با پردازش نسبت زیاد ندارند می توانند از لپ تاپ هایی با پردازنده های core i3 استفاده کنند.

وقتی مدل های مختلف پردازنده ها را بررسی می کنید به چند مورد بر خورد می کنید که هر کدام از این موارد را در ادامه توضیح می دهیم.

اولین و مهم ترین مورد مربوط به هسته پردازنده است. منظور از هسته عبارت است از قابلیت انجام یک کار هم زمان با کار دیگر توسط پردازنده. پردازنده بیشتر لپ تاپ ها دارای دو هسته است اما پردازنده هایی که قابلیت انجام پردازش های بسیار بالایی را دارند دارای ۴ هسته هستند.

دومین مورد مربوط است به Hyper-Threading. در واقع پردازشی که پردازنده هر هسته فیزیکی را به چند هسته مجازی تقسیم می کند به عنوان Hyper-Threading شناخته می شود. معمولاً پردازنده های اینتل که دو هسته فیزیکی دارند دارای ۴ هسته مجازی هستند.

سومین نکته که در انتخاب پردازنده لپ تاپ باید به آن توجه داد موردی به نام Clock speed است. این معیار که با واحد گیگا هرتز اندازه گیری می شود به تعداد دوره های کامل پردازش که در هر ثانیه توسط پردازنده انجام می شود، اشاره دارد. هرچه این عدد بالاتر باشد یعنی سرعت پردازنده بالاتر است البته این تنها معیار برای داشتن یک پردازنده با سرعت بالا نیز و فاکتورهای دیگری نیز در کنار این فاکتور به افزایش سرعت پردازنده کمک می کنند.

چهارمین فاکتور در بررسی پردازنده بر می گردد به Turbo Boost. در واقع این معیار باعث می شود که به منظور کامل شدن یک پردازش توسط پردازنده، clock Speed از فرکانس پایه به بالاترین حد فرکانس خود برسد. بیشتر پردازنده های Core i5 و Core i7 دارای چنین قابلیتی هستند اما پردازنده های مدل Core i3 دارای چنینی قابلیتی نیستند. فرکانس پایه یا پیش فرض به فرکانس پایه پردازنده یا Processor base frequency مشهور است و فرکانس در بالاترین حد به Max turbo frequency مشهور است.

پنجمین فاکتور که در هر پردازنده ای مورد توجه قرار می گیرد مربوط به Cache آن پردازنده است. در واقع مقداری فضای رم به صورت مستقیم بر روی پردازنده قرار دارد. فضای Cache معمولاً در بر گیرنده اطلاعاتی مثل سرعت پردازنده در انجام پردازش ها است. بیشتر پردازنده ها دارای فضای Cache در حدود ۱ تا ۴ گیگ هستند.

TDP ششمین معیاری است که برای داشتن یک پردازنده خوب و مناسب باید به آن توجه داشت. در واقع این معیار به میزان وات یا قدرتی که پردازنده برای انجام پردازش نیاز دارد اشاره می کند. هرچه میزان وات بیشتر باشد یعنی عملکرد پردازنده قوی تر و بهتر است. اما میزان بیشتر وات به معنای میزان بیشتر گرما و انرژی مصرفی نیز هست.

هفتمین و آخرین معیار مربوط است به vPro. در واقع این قابلیت برای پردازنده لپ تاپ هایی که مصرف شغلی و تجاری دارند کاربرد دارد.

اما یکی دیگر از مواردی که باید در انتخاب لپ تاپ با پردازنده مناسب مورد توجه قرار گیرد نسل پردازنده است. شرکت اینتل که در واقع بزرگ ترین و مهم ترین شرکت تولید کننده پردازنده های کامپیوتری است هر ۱۲ ماه یا نهایتاً ۱۸ ماه یک بار اقدام به تولید نسل جدید پردازنده ها می کند. معمولاً پردازنده های هر نسل از پردازنده های نسل بعدی سریع تر و پر قدرت ترند. متأسفانه خط تولید تمام پردازنده ها به صورت هم زمان به آخرین نسخه و مدل معماری پردازنده مجهز نمی شوند. در حال حاضر در بازار پردازنده های سری Y و U وجود دارند که در رده پردازنده های نسل ۷ قرار دارند.

در جدول زیر پردازنده های اصلی اینتل به همراه نسل ، کد نام، زمان انتشار و اندازه آن ها نشان داده شده است.

نسل کد نام زمان انتشار نانومتر ( اندازه)
نسل ۷ Kaby Lake ۲۰۱۶ ۱۴nm
نسل ۶ Skylake ۲۰۱۵ ۱۴nm
نسل ۵ Broadwell ۲۰۱۴ ۲۲nm

در واقع در تولید پردازنده های هر نسل شرکت سعی می کند تا راه حلی پیدا کند که تعداد بیشتری ترانزیستور را در فضای کوچک تری جا دهد تا نه تنها سرعت پردازنده بالاتر رود بلکه میزان فضای اشغالی آن هم کم تر شود. اندازه پردازنده همان طور که در جدول نیز قابل مشاهده است با واحد نانومتر سنجیده می شود.

انتخاب پردازنده مناسب یعنی پردازنده ای که نظر قیمت و همچنین توانایی پردازش در رفع نیاز کاربر از اهمیت بسیار بالایی بر خوردار است. در واقع اینکه کاربر بتواند یک مناسب از یک نوع سری و خط تولید را انتخاب کند بسیار مهم تر از این مورد است که پردازنده شما از نوع Core i5 است یا Core i7 و یا Core i3. هر خط تولید دارای TDP متفاوت است که از ۴٫۵ وات در سری Y و ۴۵ وات در سری HQ متفاوت است. هرچه TDP بالاتر باشد در واقع سرعت پردازنده در پردازش ها بیشتر است، اما در کنار این مزیت عیب بزرگی دارد و آن این است که گرمای بیشتری تولید می کند و از طرفی انرژی بیشتری مصرف می کند. البته این به این معنی نیست که هر چه میزان TDP پردازنده کمتر باشد طول عمر باطری در لپ تاپ بیشتر است. در واقع بسیاری از لپ تاپ ها با پردازنده های ۴٫۵ وات دارای طول عمر باطری حتی کمتر نصف میزان طول عمر باطری استاندارد هستند زیرا اولاً باطری استفاده شده در آن ها حجم کمتری دارد و از طرفی میزان مصرف صفحه نمایش این لپ تاپ ها نیز زیاد است. بنابراین طول عمر باطری علاوه بر TDP پردازنده به عوامل دیگری نیز بستگی دارد که بسیار حائز اهمیت است.

در این مطلب و مطلب قبلی سعی شد تا نکات پایه و اساسی در کنار مفاهیمی که برای انتخاب پردازنده مناسب می تواند به کاربران کمک کند مورد بررسی قرار گیرد. امیدواریم که مورد توجه قرار گرفته باشد.

ارسال نظر