آشنایی با روترهای دو بانده و سه بانده و نحوه عملکردشان

شاید تاکنون با اصطلاح دو بانده یا سه بانده در روترها برخورد کرده باشید. آیا با نحوه عملکرد آن‌ها آشنایی دارید؟ برخی معتقدند روترهای سه بانده منجر به افزایش سرعت شبکه وای‌فای می‌شوند. این موضوع تا چه اندازه صحت دارد؟

آشنایی با روترهای دو بانده و سه بانده و نحوه عملکردشان

کلیک- اغلب روترهای بیسیم کنونی و مدرن موجود در بازار روترهای دو بانده یا اصطلاحا "Dual-Band Routers" هستند. اما کمپانی‌های تولید کننده این قطعات الکترونیکی و بیسیم به تدریج در پی تولید روترهای سه بانده یا "Tri-Band Routers" می‌باشند. روترهای بیسیم سه بانده با کد دسته بندی یا اصطلاحا کلاس AC3200 شناخته می‌شوند و گفته می‌شود که سرعت وای‌فای بیشتری را ارائه خواهند کرد، اما آیا به واقع این موضوع صحت دارد؟ آیا عملا روترهای سه بانده برای کاربران سرعت وای‌فای بیشتری را نسبت به روترهای دو بانده به همراه خواهند داشت؟

به بیان کلی ادعای کمپانی‌های سازنده روترهای بیسیم سه بانده صحیح است. یعنی روترهای بیسیم سه بانده نسبت به روترهای بیسیم دو بانده قادر به ارائه سرعت وای‌فای بیشتری هستند، اما موضوع به این سادگی‌ها نیست و عملا این سرعت وای‌فای بالا توسط کاربران قابل استفاده نخواهد بود. برای درک بهتر این موضوع با ما همراه باشید.

روترهای بیسیم دو بانده

اگر به دنبال خرید یک روتر مدرن بهره‌مند از استاندارد وای‌فای 802.11ac باشید، روترهای دو بانده متعددی پیش رویتان قرار خواهند داشت. استاندارد وای‌فای 802.11ac از طیف یا اسپکتروم 5 گیگاهرتزی سریع و کم پارازیت تشکیل می‌شود. تکنولوژی‌های وای‌فای قدیمی‌تر نظیر 802.11n و همچنین تکنولوژی‌های وای‌فای جدیدتر از طیف یا اسپکتروم 2.4 گیگاهرتزی با سرعت پایین و پارازیت بیشتر تشکیل می‌شوند.

اگر روتری دو بانده را در اختیار داشته باشید، دستگاه می‌تواند سیگنال‌های 2.4 گیگاهرتزی و 5 گیگاهرتزی را پخش کند. در این شرایط دستگاه‌هایی که از استاندارد وای‌فای مدرن 5 گیگاهرتزی پشتیبانی می‌کنند به باند سریع‌تر متصل شده و دستگاه‌هایی که از این تکنولوژی و استاندارد پشتیبانی نمی‌کنند و محدود به طیق 2.4 گیگاهرتزی هستند به باند دیگر روتر متصل خواهند شد. به بیان دیگر در این شرایط روتر شما می‌تواند دو شبکه وای‌فای مختلف را به طور همزمان ارائه کند.

این موضوع سبب می‌شود که شما بتوانید بدون بروز هیچ مشکلی در عملکرد دستگاه‌هایی که به وای‌فای 2.4 گیگارهرتزی مجهز می‌شوند، از وای‌فای 5 گیگاهرتزی نیز استفاده به عمل آورید. حال اگر یک روتر تک بانده در اختیار داشته باشید، تنها قادر به استفاده از یکی از دو شبکه وای‌فای 2.4 یا 5 گیگاهرتزی خواهید بود و در این شرایط عملا نمی‌توانید از دستگاه‌های پشتیبانی کننده از استانداردهای وای‌فای مختلف به طور همزمان استفاده کنید.

1

روترهای سه بانده

از آنجایی که روترهای دو بانده قابلیت پشتیبانی همزمان از دو استاندارد و شبکه وای‌فای را دارند، می‌توان نتیجه‌ گرفت که روترهای سه بانده قابلیت پشتیبانی همزمان از سه استاندارد یا شبکه وای‌فای را ارائه می‌کنند. اما این تمام موضوع نبوده و قابلیت‌های ی روتر سه بانده تنها در این مورد خلاصه نمی‌شود. این موضوع در واقع شباهت تئوری مابین تعریف روتر دو بانده و سه بانده است.

روترهای سه بانده علاوه بر اینکه قادر به پشتیبانی و ارائه همزمان سه شبکه وای‌فای با فرکانس‌های مختلف هستند، می‌توانند از یک شبکه وای‌فای 2.4 گیگاهرتزی و دو شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتزی نیز پشتیبانی کنند. اما ارائه دو شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتزی چه فایده‌ای دارد؟

در حالت تئوری حداکثر سرعت یک شبکه وای‌فای، مابین تمامی دستگاه‌های متصل به آن تقسیم می‌شود. بنابراین اگر تلویزیون هوشمند شما به اینترنت و شبکه Netflix متصل بوده و در حال پخش یک ویدئوی با وضوح تصویر 4K باشد، سرعت اینترنت وای‌فای سایر دستگاه‌های متصل به آن شبکه وای‌فای افت خواهد کرد. این موضوع در واقع امریست که هر روزه با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم. به عنوان مثال در شرایطی که فردی در خانه به دانلود یک فایل بپردازد، کند شدن اینترنت در سایر دستگاه‌های متصل به شبکه قابل حس خواهد بود. در این شرایط است که کارایی یک روتر سه بانده محسوس می‌شود.

اگر در این شرایط از یک روتر سه بانده استفاده کنید، دستگاه‌های متصل به شبکه وای‌فای به طور اتوماتیک مابین دو باند 5 گیگاهرتزی روتر تقسیم و دسته بندی می‌شوند. به عنوان مثال تصور کنید که شما و یک فرد در خانه با لپ‌تاپ خود در حال استفاده از شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتزی هستید. حال شما شروع به دانلود یک فایل می‌کنید، در این شرایط طبیعی است که سرعت وای‌فای فرد دیگر متصل شده به شبکه کاهش یابد. اما اگر روتر شما در این وضعیت روتری سه بانده باشد، شما یه یک باند 5 گیگاهرتزی متصل شده و فرد دیگر به باند 5 گیگاهرتزی بعدی متصل می‌شود. این موضوع سبب می‌گردد که سرعت اینترنت و شبکه وای‌فای هیچ یک از افراد متصل به روتر و شبکه وای‌فای مربوط به آن کاهش پیدا نکند. به بیان دیگر این موضوع به نوعی منجر به افزایش سرعت شبکه وای‌فای دستگاه‌هایی می‌شود که به آن متصل هستند.

بنابراین یک روتر سه بانده به طور مستقیم منجر به افزایش سرعت وای‌فای شما نخواهد شد، اما با جداسازی شبکه وای‌فای و تقسیم سرعت آن مابین دستگاه‌های مختلف از افت سرعت شبکه جلوگیری به عمل می‌آورد و بهترین تعادل ممکن را مابین دستگاه‌های استفاده کننده از شبکه وای‌فای ایجاد می‌کند.

2

لیبل کلاس روتر و ارتباط آن با سرعت وای‌فای

از نظر تئوری در شرایط ایده‌آل یک روتر دو بانده در شبکه 2.4 گیگاهرتزی قادر به ارائه سرعت 450 مگابیت در هر ثانیه‌ است. همچنین یک روتر دو بانده در شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتزی قادر به ارائه سرعت 1300 مگابیت در هر ثانیه‌ خواهد بود. این روترها با لیبل کلاس AC1750 معرفی می‌شوند. برخی دیگر از روترهای دو بانده نیز وجود دارند که از سرعت 600 مگابیت در ثانیه‌ای برای شبکه 2.4 گیگاهرتزی و سرعتی مشابه با حالت قبل برای شبکه 5 گیگاهرتزی پشتیبانی به عمل می‌آورند که این روترها لیبل AC1900 را به همراه خواهند داشت. بنابراین لیبلی که به روترهای دو بانده تعلق می‌گیرد شامل دو حرف AC و سپس عددی است که از مجموع ماکسیموم سرعت تئوری دو باند روتر تشکیل شده است. روترها با لیبل کلاس AC1750 از سرعت 450 مگابیت در ثانیه‌ای در شبکه 2.4 گیگاهرتزی و سرعت 1300 مگابیت در هر ثانیه‌‌ای در شبکه 5 گیگاهرتزی پشتیبانی می‌کند، حاصل جمع دو عدد 1300 و 450 معادل با 1750 می‌شود از اینرو این روتر با لیبل AC1750 معرفی خواهد شد. این روند نامگذاری لیبل‌ها و کلاس‌های روترهای دو بانده برای تمامی آن‌ها به شکل یکسانی انجام می‌شود.

اما متاسفانه بسیاری از افراد از این عدد و لیبل کلاس روترهای دو بانده برداشت اشتباهی می‌کنند. برداشت اشتباه افراد بدین صورت است که روتر دو بانده‌ای با لیبل AC1750 قادر به ارائه سرعت 1750 مگابیت در هر ثانیه‌ای خواهد بود! این برداشت شاید تا حدی صحیح باشد، اما برداشتی کاملا گمراه کننده محسوب می‌شود. در واقع هم اکنون هیچ دستگاهی وجود ندارد که به طور مستقل بتواند از سرعت 1750 مگابیت در ثانیه‌ یا 1900 مگابیت در ثانیه‌ پشتیبانی به عمل آورد. بنابراین تعبیری که از عدد مربوط به لیبل کلاس روترهیا دو بانده می‌شود عملا با این استدلال بی فایده خواهد بود.

روترهای سه بانده از یک شبکه وای‌فای 2.4 گیگاهرتزی با سرعت 600 مگابیت در ثانیه و دو شبکه 5 گیگاهرتزی با سرعت 1300 مگابیت در ثانیه پشتیبانی می‌کنند. در این شرایط هم برداشت غلط پیشین ایجاد می‌شود. باید دقت داشته باشیم که در حال حاضر هیچ دستگاه مستقلی قادر به پشتیبانی از سرعت وای‌فای 3200 مگابیت در هر ثانیه نیست. حداثر سرعت وای‌فای ارائه شده برای هر دستگاه در این روترهای سه بانده 1300 مگابیت در هر ثانیه خواهد بود. بنابراین نباید عدد مربوط به لیبل کلاس روترها را با ماکسیموم توان سرعت وای‌فای آن‌ها یکسان تصور کرد.

3

آیا به واقع روتر سه بانده سرعت وای‌فای را افزایش می‌دهد؟

همانطور که در طول مقاله توضیح دادیم، روتر سه بانده به طور مستقیم سرعت وای‌فای شما را افزایش نمی‌دهد و هیچ تاثیری بر روی این موضوع ندارد، اما با مدیریت دقیق آن در برخی از شرایط منجر به ایجاد تعادل در شبکه‌های وای‌فای و کانال‌های مربوط به آن می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت که میزان تاثیر روتر سه بانده در سرعت وای‌فای شما رابطه مستقمی با نحوه اتصال و استفاده از شبکه وای‌فای دارد. به عنوان مثال اگر شما تنها فردی باشید که از شبکه وای‌فای منزل استفاده می‌کنید، استفاده از یک روتر سه بانده هیچ مزیتی برایتان به همراه نخواهد داشت و شما با اتصال به کانال یا شبکه 5 گیگاهرتزی یک روتر دو بانده هم می‌توانید سرعت و کیفیت مشابه با شرایط استفاده از یک روتر سه بانده را به همراه داشته باشید.

اما اگر در منزلتان افراد زیادی به شبکه وای‌فای متصل می‌شوند و میزان دانلود اطلاعات هر یک هم نسبتا زیاد است، مطمئنا اتصال همگی آن‌ها یه یک کانال وای‌فای 5 گیگاهرتزی منجر به ایجاد اختلال در شبکه شده و سرعت وای‌فای کاهش پیدا می‌کند. در این شرایط اگر از یک روتر سه بانده استفاده کند که قادر به پشتیبانی همزمان از دو شبکه 5 گیگاهرتزی است، اتصالات وای‌فای دستگاه‌های شما تقسیم‌بندی می‌شوند و نهایتا تعدل بیشتری در شبکه‌ ایجاد شده و اختلالی در کانال‌های وای‌فای ایجاد نمی‌شود. این موضوع نهایتا منجر به جلوگیری از افت سرعت شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتی‌تان خواهد شد.

بنابراین به یاد داشته باشید که یک روتر سه بانده هیچ ارتباطی با سرعت شبکه وای‌فای شما ندارد! این روتر نمی‌تواند به طور مستقیم منجر به تقویت سرعت شبکه وای‌فای شما شود و از این نظر از استاندارد سرعتی مشابه با یک روتر دو بانده پشتیبانی می‌کند. اما یک روتر سه بانده می‌تواند با تقسیم دستگاه‌های متصل به شبکه وای‌فای 5 گیگاهرتزی از بروز اختلال و افت سرعت اینترنت جلوگیری به عمل آورد و بدین صورت شرایط بهتری را برای کاربران ایجاد کند.

منبع:howtogeek

ارسال نظر