کامپیوتر شما به چه مقدار رم نیاز دارد؟
مقدار رم مورد نیاز من چقدر است؟ این یکی از رایج ترین سوالاتی است که توسط افرادی که قصد خرید یا ارتقای رایانه خود را دارند مطرح می شود. اگر چه برای این سوال جواب های قانع کننده ای وجود دارد، ولی در حقیقت نمی توان یک پاسخ واحد را برای همه کاربران ارائه کرد. تعداد بسیار کمی از پیشنهاد هایی که در این مورد مطرح می شود مبتنی بر آزمایش های حقیقی و قابل اعتماد هستند.
کلیک - در اینجا می خواهیم به این مشکل برای همیشه خاتمه دهیم. ما با انجام آزمایش های مختلف بر روی کیس هایی با رم های متفاوت، به درک خوبی از مقدار رم مورد نیاز برای انجام کار های مختلف رسیده و می توانیم با توجه به نیاز و کار هایی که با سیستم خود انجام می دهید، مقدار رم مورد نیازتان را به شما اعلام کنیم.
رم چیست و چگونه کار می کند؟
بیایید ابتدا به اساسی ترین بخش سوال خود بپردازیم. رم همان جایی است که داده ها پیش از پردازش شدن در آن ذخیره می شوند. رم (RAM) از حروف ابتدایی عبارت Random Access Memory تشکیل شده و به معنی حافظه تصادفی است. این قطعه از تعدادی تراشه حافظه پویا تشکیل شده که می توان داده ها را با سرعت بسیار بالا بر روی آن نوشت و یا مجددا بازنویسی کرد. البته، بر خلاف هارد درایو ها، نوع حافظه به کار گرفته شده در رم ها فرار است؛ به این معنی که اطلاعات فقط تا زمانی که تراشه روشن و فعال باشد روی آن باقی می ماند. بنابر این، برای نگه داری اطلاعات به صورت طولانی و همیشگی از رم استفاده نمی شود.
اساسا، رم همان حافظه ای است که به شما اجازه می دهد با داده هایی که برای اجرای برنامه ها و یا باز کردن فایل ها مورد نیاز است، کار کنید. هر زمانی که کامپیوتر شما برنامه ای را بارگذاری کند و یا فایلی را باز نماید، داده های آن در رم باز می شوند. حتی سیستم عامل مورد استفاده شما نیز در هنگام اجرا از رم استفاده می کند. اگر بخواهید نرم افزاری را اجرا کنید، سیستم عامل داده های آن را از حافظه بلند مدت یا همان هارد درایور به حافظه کوتاه مدت یا رم انتقال می دهد. این کار باعث می شود سرعت دسترسی به اطلاعات و انجام عملیات های مختلف بر روی آن به صورت چشمگیری افزایش یابد.
جریان داده های رد و بدل شده میان هارد و رم توسط کامپیوتر کنترل می شود. رایانه، نوشتن داده ها بر روی مکان های فیزیکی روی تراشه حافظه را مدیریت کرده و برای انجام این کار به مقدار خاصی از فضای خالی رم نیاز دارد. هر برنامه ای که اجرا می شود، بخشی از فضای خالی حافظه را به صورت فعال مصرف کرده و بخش دیگری از آن را به عنوان حافظه استند بای (آماده به کار) در نظر می گیرد که در واقع فضای رزرو شده برای عملیات های احتمالی بعدی است.
هنگامی که گنجایش رم رایانه شما پر شده و با محدودیت رو به رو شود، کامپیوتر بخشی از داده ها را به حافظه سخت (هارد) انتقال داده و آن را در یک فایل سوآپ ذخیره می کند. سیستم سعی می کند تا از این فایل سوآپ مشابه با رم استفاده کرده و در طی عملیات خود به صورت مداوم اطلاعات را روی آن نوشته و بخواند. ولی حافظه هارد برای انتقال سریع اطلاعات طراحی نشده و مسلما سرعت انجام عملیات در آن نسبت به DRAM پایین تر است. یک فایل سوآپ به شما اجازه می دهد تا کار های ساده ای را به انجام برسانید، ولی سرعت آن به طرز چشمگیری کمتر است.
نکته مهم آن است که رم برای اجرای روان برنامه ها و سیستم عامل رایانه ضروری است، به خصوص برای اجرای همزمان برنامه ها (مولتی تسکینگ) و یا باز کردن چند فایل مختلف با هم. در حالی که عملکرد کلی رایانه به میزان زیادی به توانایی پردازنده و کارت گرافیک آن وابسته است، میزان حافظه رم نیز بر چگونگی بهره مندی از قدرت این قطعات تاثیر مستقیمی دارد. رمی که ظرفیت بسیار پایینی داشته باشد، باعث ایجاد یک تنگه باریک شده و سرعت و عملکرد کلی سیستم را به شدت کاهش می دهد و قاعدتا هر چقدر رم بیشتر باشد بهتر است.
مقدار رم مورد نیاز من چقدر است؟
پاسخ به این سوال به نیاز شما و کار هایی که با رایانه خود انجام می دهید وابسته است. اگر چه همیشه به کار گیری رم بیشتر پیشنهاد بهتری است، ولی نمی تواند به این سوال که برای هر گونه استفاده خاص، دقیقا به چه مقدار رم نیاز وجود دارد پاسخ داده و یا کار هایی را که با رم فعلی رایانه یا لپ تاپ می توان انجام داد را مشخص کند. برای پاسخ به این سوالات، ما آزمایش هایی را انجام داده و با توجه به نوع استفاده از سیستم، مقدار رم مورد نیاز برای هر کدام را بر آورد کرده ایم.
برای این که بتوانید بهترین پاسخ را پیدا کنید، ما پنج نوع استفاده کلی را تعیین کرده و تست کرده ایم که هر کدام علی رغم رایج بودن به مقدار رم متفاوتی با بقیه نیاز دارد.
- کار های اداری
- وبگردی در اینترنت
- پخش فیلم و موسیقی
- ویرایش تصاویر
- گیمینگ
ما هر کدام از این پنج نوع استفاده را به دو گروه استفاده معمولی و شدید تقسیم کرده و مقدار رم پیشنهادی برای هر کدام را به اطلاع شما می رسانیم. آیا با سیستم خود به ویرایش تصاویر می پردازید، ولی چندان به انجام بازی های رایانه ای علاقه ندارید؟ می خواهید علاوه بر ویرایش اسناد کاری به وبگردی پرداخته و کارهای دیگری هم انجام دهید؟ نوع استفاده شما هر کدام که باشد ما به شما مقدار رم کافی را برای آن را اعلام می کنیم.
آزمایش کردن رم
جهت آزمایش کردن رم برای انواع استفاده های متفاوت، ما از یک لپ تاپ Alienware 15 R3 با پردازنده Intel Core i7-6700HQ به همراه ۱۶ گیگابایت رم و کارت گرافیک Nvidia GeForce GTX970M استفاده می کنیم. برای به دست آوردن اطلاعات مربوط به استفاده از حافظه، از Windows Resource Monitor استفاده می کنیم که یکی از ابزار های پیش فرض ویندوز برای مشاهده اطلاعات سیستم و نظارت بر عملکرد و قطعات مختلف آن است. دلیل استفاده از Resource Monitor آن است که این ابزار می تواند اطلاعات جزیی تری را نسبت به Windows Task Manager ارائه دهد. با این حال، هر دو ابزار برای به دست آوردن حافظه مورد استفاده سیستم در هنگام اجرای برنامه ها و پردازش موارد مختلف می تواند مفید باشد.
۱٫ کار های اداری
در حالی که ایجاد و ویرایش اسناد معمولا به منابع پردازشی چندانی نیاز ندارد، ولی از طرف دیگر، کار های اداری اغلب به باز کردن فایل های مختلف در نرم افزار های مختلف نیاز داشته و فشار بیشتری را به سیستم وارد می کند. در این آزمایش، ما از برنامه های مختلف مجموعه مایکروسافت آفیس استفاده کرده و میزان فشار وارد بر حافظه با باز کردن فایل های بزرگ و باز کردن فایل ها در برنامه های مختلف را اندازه گرفتیم. اگر شما به مولتی تسکینگ رایانه خود اهمیت زیادی می دهید، با نتایج آزمایش های انجام شده همراه شوید.
ما کار خود را با باز کردن فایل های کوچکتر در برنامه های متعدد آغاز کردیم. از جمله این فایل ها می توان به اسناد Word، صفحات Excel، فایل های PowerPoint، PDF و تصاویر اشاره کرد. آزمایش خود را با باز کردن ۱ تا ۱۰ فایل Word با اندازه کوچک و متوسط همزمان با باز بودن ۵ برنامه دیگر ادامه دادیم. در این حالت میزان حافظه مورد استفاده به ندرت از ۵ گیگابایت بیشتر می شد و نهایتا نیزا رم مورد استفاده و استند بای جمعا به ۷ گیگابایت می رسید و از این مقدار بیشتر نمی شد.
اما این موضوع در مورد فایل های بزرگ اندکی متفاوت بود. ما تعدادی سند بزرگ را با صفحاتی بیشتر از ۱۰۰۰ عدد آزمایش کردیم. در هنگام استفاده از یک فایل متنی یا اسناد مختلف (Word، PDF و سایر فایل های متنی) و یا فایل های Excel بزرگ تر (با صفحات متعدد و با ستون هایی بیشتر از ۱۰۰ عدد در هر صفحه) حافظه مورد استفاده از ۳۲۸۳ تا ۳۹۷۱ مگابایت متغیر بود. اما حافظه در حالت استند بای به حدود ۱۰ گیگابایت نزدیک شد.
نتیجه کلی: شما می توانید با ۴ گیگابایت رم کار های زیادی را انجام دهید، ولی اگر ناچارید با فایل های بسیار بزرگ کار کنید، به ۸ گیگابایت رم یا بیشتر نیاز خواهید داشت.
وبگردی
وبگردی های ساده را تقریبا می توان با هر دستگاهی که به اینترنت متصل است انجام داد، ولی باز کردن تب های مختلف در مرورگر ها به رم بیشتری احتیاج دارد. برای آزمایش میزان رم مورد نیاز برای وبگردی، ما از مرورگر گوگل کروم استفاده می کنیم که به استفاده زیاد از رم مشهور است. ما در آزمایش خود یک وبگردی معمول و استاندارد را در نظر گرفتیم که تنها شامل استفاده از چند تب مختلف شده و موارد جانبی مثل افزونه های مسدود کننده تبلیغات، اجرای فایل های چند رسانه ای و یا برنامه های صرفه جویی کننده در مصرف اینترنت را شامل نمی شود. برای انجام این کار ابتدا ۱۰ وب سایت مشهور را باز کرده و سپس هر وب سایت را در دسته های ۱۰ تایی در تب های جدید باز نمودیم.
این آزمایش تجربه ای نسبتا ترسناک بود، چرا که تاثیر وبگردی با سیستم در مصرف رم را به وضوح به تصویر می کشید. اولین ۱۰ تب باز شده در حدود ۳۳۳۳ مگابایت رم مصرف کرد و ۳۹۶۳ مگابایت نیز به رم استند بای اختصاص یافت. این ۴ گیگابایت رم اختصاص یافته به استند بای در طول کل آزمایش ثابت باقی ماند، ولی با باز کردن هر ۱۰ تب جدید، رم مورد استفاده در حدود ۱ گیگابایت افزایش می یافت.
نتیجه کلی: اگر شما با اینترنت و وب زیاد سر و کار دارید، ۴ گیگابایت رم می تواند نیاز شما را برآورده کند، ولی قطعا مقادیر بیشتر رم، مثل ۸ گیگابایت برای شما بهتر خواهد بود. اگر در هنگام وبگردی تعداد تب های باز شده شما از ۳۰ عدد بیشتر می شود، حداقل به ۱۰ گیگابایت رم نیاز خواهید داشت و اگر تعداد تب ها حتی بیشتر از این است، باید به فکر یک رم با ظرفیت بیشتری باشید.
دریافت و پخش فایل های چند رسانه ای
دریافت مستقیم و پخش موسیقی یا فیلم با وبگردی ساده اندکی متفاوت است، چرا که فشار بیشتری را بر حافظه وارد می کند. ما استریم فایل های صوتی و تصویری را با سرویس های مختلف مورد آزمایش قرار داده تا ببینیم با انجام این کار چه مقدار از گنجایش رم سیستم مورد استفاده قرار می گیرد.
علی رغم انتظار ما، میزان رم کلی مورد استفاده با وبگردی ساده چندان تفاوتی نداشت. با استریم موسیقی های متعدد و یا مشاهده فیلم های مختلف، میزان رم کلی مورد استفاده تفاوت زیادی را نشان نداد. استریم یک فایل صوتی یا تصویری از اسپاتیفای یا یوتیوب میزان رمی کمتر از ۳ گیگابایت را به خود اختصاص داد (به ترتیب ۲۷۴۷ و ۲۵۳۲ مگابایت). برای افزایش رم مورد استفاده از ۳ گیگابایت، باید ۴ یا تعداد بیشتری فایل صوتی و تصویری را استریم می کردیم. در این زمان نیز شما ترکیبی از صدا ها و تصاویر در هم رفته و نا هنجار را خواهید داشت که قاعدتا هیچ کس به انجام آن علاقه ای ندارد.
نتیجه کلی: اگر از سیستم خود اغلب برای استریم موسیقی یا فیلم استفاده می کنید، ۴ گیگابایت رم برای شما کافی خواهد بود.
ویرایش تصویر
ویرایش تصویر نسبت به کار های اداری و وبگردی به سیستم قدرت مند تری نیاز داشته و معمولا سیستم های ارزان قیمت به سختی از پس آن بر می آیند. ما تصمیم گرفتیم تا آزمایش ویرایش تصویر را با استفاده از جدیدترین نسخه برنامه فتوشاپ، یعنی Photoshop CC و تصاویر خام ثبت شده با دوربین یک گوشی هوشمند با رزولوشن ۵۳۱۲x2988 و با حجمی در حدود ۵ تا ۶ مگابایت انجام دهیم.
در آزمایش اولیه تغییر قابل توجهی در مقدار حافظه مورد استفاده در مقایسه با حالت عادی دیده نشد. در این آزمایش اعمالی مثل مشاهده تصاویر باز شده، برش ساده تصاویر و ویرایش پیچیده تصاویری با لایه های مختلف انجام شد، ولی تغییری چندانی در مصرف رم وجود نداشت. گفته می شود که فتوشاپ نرم افزاری است که رم زیادی را اشغال می کند و مقدار قابل توجهی از آن را به حالت استند بای اختصاص می دهد. ادوبی برای اجرای Photoshop CC بر روی ویندوز حداقل میزان رم را ۲٫۵ گیگابایت (و در مک ۳ گیگابایت) اعلام کرده است، ولی در آزمایش ما تنها با باز کردن این برنامه و رها کردن آن به حال خود در حدود ۵ گیگابایت از رم اشغال شد.
اما ویرایش تصاویر با این نرم افزار وقتی جالب می شود که شما چند تصویر را برای ویرایش باز کنید. باز کردن یک تصویر مقدار رم مورد استفاده را از ۵۰۴۹ مگابایت به ۵۳۱۰ مگابایت افزایش داد، ولی با باز نمودن ۱۰ تصویر، این مقدار به ۶۵۱۱ مگابایت افزایش یافت. ۱۰ تصویر بعدی باز شده مقدار رم مورد استفاده را به ۷۶۹۹ مگابایت و ۱۰ تصویر بعدی (جمعا ۳۰ تصویر) نیز آن را به ۸۸۲۸ مگابایت افزایش داد.
نتیجه کلی: به طور کلی می توان گفت که شما حداقل با داشتن ۲٫۵ گیگابایت رم می توانید Photoshop CC را اجرا کنید، ولی برای دست یابی به عملکرد روان تر و ویرایش بهتر تصاویر به حدود ۸ گیگابایت رم نیاز خواهید داشت. ما برای افرادی که به طور مرتب به ویرایش تصاویر می پردازند و این کار هر روزه آن ها است، داشتن حداقل ۸ گیگابایت رم را پیشنهاد می کنیم.
گیمینگ
بالاخره به بخش هیجان انگیز ماجرا می رسیم؛ گیمینگ! در حالی که تقریبا تمامی گیمر ها می دانند برای اجرای بهترین و سنگین ترین بازی های رایانه ای روز دنیا به کارت گرافیک ها قدرتمند و پردازند های سریع نیاز دارند، ولی باز هم نقش و ظرفیت رم در میان سایر قطعات به روشنی مشخص نیست. در اینجا ما نقش اجرای بازی های ویدیویی در اشغال کردن رم را بررسی کرده، مقدار رم مورد نیاز برای اجرای روان عناوین جدید را ارائه داده و به این سوال که آیا خریدن یک رم مخصوص گیمینگ کار عاقلانه ای است یا خیر پاسخ می دهیم.
در ابتدا ما مقدار رم مورد استفاده را در هنگام باز کردن و اجرای یک بازی اندازه گرفتیم. برای انجام این کار از بازی Grand Theft Auto V استفاده نمودیم. اگر چه این بازی در بازار بازی های ویدیویی عنوان جدیدی نیست، ولی باز هم به سیستمی قدرتمند با یک کارت گرافیک مناسب برای به نمایش کشیدن صحنه های مختلف نیاز دارد. طبق مشخصات اعلام شده توسط شرکت سازنده این بازی، یعنی Rockstar Games، شما برای اجرای آن حداقل به ۴ گیگابایت رم نیاز دارید. البته کاربران حرفه ای حداقل ۸ گیگابایت را برای این بازی پیشنهاد می دهند.
با باز کردن این بازی بر روی لپ تاپ Alienware 15 به همراه اجرای استیم، مقدار رم مورد استفاده به ۵۳۲۴ و مقدار رم استنبد بای به ۹۳۱۹ مگابایت رسید که تنها برای اجرای یک برنامه مقدار فوق العاده زیادی است. این ارقام در هنگام اجرای بازی تقریبا ثابت ماند، بنابر این، باز کردن یک بازی در مقایسه با اجرای فعال آن در استفاده از رم چندان تفاوتی ایجاد نمی کند. در نهایت، ما برای بازی GTA V همان ۸ گیگابیت رم را پیشنهاد می دهیم؛ البته مجهز کردن سیستم به یک رم ۱۶ گیگابایتی نیز نه تنها امکان اجرای این بازی در بهترین حالت را می دهد، بلکه برای اجرای سایر عناوین رده AAA نیز مناسب است.
ولی همه عناوین نیز به چنین مقادیر بالایی از حافظه رم نیاز ندارند و شما می توانید بازی هایی پیدا کنید که حتی روی لپ تاپ های معمولی نیز قابل اجرا هستند. بازی های سطح پایین تری همچون Shovel Knight، Rocket League و World of Warcraft به سخت افزار چندان قدرتمندی نیاز نداشته و بدون نیاز به پرداخت مبالغ بالا تجربه لذت بخشی را برای شما رقم می زنند. معمولا این بازی ها را می توان با ۴ گیگابایت رم (و یا حتی کمتر) اجرا کرد و به کارت گرافیک های مجزا نیز نیاز ندارند.
بازی های در سطح متوسط ممکن است به کارت گرافیک مجزا نیاز داشته باشند ولی نیازی به مجهز بودن سیستم به آخرین محصولات انویدیا و AMD را ندارند. همچنین رم مورد نیاز این بازی ها هم در حد متوسط و مناسب بوده و با ۴ تا ۸ گیگابایت عملکرد قابل قبولی را ارائه می دهند.
اما شما وقتی به رم های بزرگ و با ظرفیت های بالا نیاز پیدا می کنید که حرف از جدید ترین عناوین بازی های رده AAA به میان باشد. این بازی ها برای استفاده حداکثری از قدرت قطعات سخت افزاری جدید ساخته شده اند و رایانه ها برای اجرای آن ها علاوه بر کارت گرافیک و پردازنده قدرتمند، به یک رم با ظرفیت بسیار بالا نیاز دارند. در چنین سطحی از گیمینگ، به نظر می رسد که ۱۶ گیگابایت رم مقدار قابل قبولی باشد که نه تنها نیاز سیستم را برای اجرای روان و بدون مشکل بازی ها برطرف می کند، بلکه از هزینه های گزاف خریدن سیستم های پیشرفته تر نیز جلوگیری می نماید.
یکی از آزمایش های دیگری که ما انجام دادیم، بررسی تاثیر مصرف رم بر روی عملکرد و اجرای بازی ها بود. همچنین مقدار رم مورد نیاز برای اجرای بازی همزمان با اجرای برنامه های مختلف و مولتی تسکینگ نیز بررسی شد. در حالی که کمتر کسی در حین اجرای یک بازی به ویرایش تصویر می پردازد، ولی هستند افرادی که در میان اجرای بازی ها به سمت چت کردن با دوستان و یا مشاهده یک فیلم در یوتیوب می روند. تا زمانی که سیستم شما یک بازی را به خوبی مدیریت و اجرا کند، قاعدتا بدون نیاز به ارتقا از پس چنین کار های ساده ای نیز بر خواهد آمد.
نتیجه کلی: اگر به دنبال اجرای بازی های معمولی و متوسط هستید، ۸ گیگابایت رم برای شما کافی خواهد بود. ولی اگر قصد دارید جدید ترین عناوین بازار بازی های ویدیویی با گرافیک های سنگین را تجربه کنید، به ۱۶ گیگابایت رم نیاز خواهید داشت. اگر علاوه بر اجرای بازی قصد استریم ویدیو از Twitch یا کار های مشابه را دارید، می توانید یکی از رایانه های شخصی قدرتمند بازار با ۳۲ گیگابایت رم را تهیه کنید.
مولتی تسکینگ (چند وظیفگی)
اگر چه این پنج کاربرد گفته شده در رایانه ها و لپ تاپ ها کاملا رایج هستند، ولی می توان آن ها را اعمالی ساده دانست، چرا که غالبا در طی آن ها تنها یک یا دو عمل به صورت همزمان انجام می شود. اما در زمان هایی که شما به باز کردن و بستن مرتب برنامه های مختلف و حرکت میان پوشه ها و فایل ها مختلف دارید چطور؟ اینجاست که رم های بزرگ تر به کمک شما آمده و انجام چنین اعمالی را تسهیل می کنند.
برای انجام آزمایش مولتی تسکینگ، ما هر کدام از انواع استفاده گفته شده در بالا را با یک مورد دیگر به صورت همزمان اجرا کرده و آزمایش را روی سه سیستم مختلف انجام دادیم. این سیستم ها شامل: لپ تاپ ۲ در ۱ ارزان قیمت Dell Inspiron 11 با ۴ گیگابایت رم، لپ تاپ میان رده Dell Inspiron 17 5767 با ۸ گیگابایت رم و لپ تاپ بالا رده Alienware 15 R3 با ۱۶ گیگابایت رم می شود.
ابتدا ما کار خود را با آزمایش های ساده تر شروع کردیم. برای انجام این کار تمامی فایل های آفیس را از انواع مختلف اجرا کردیم که در آزمایشات قبلی کمترین فشار را بر سیستم وارد می کرد. سپس ۱۰ تب مختلف در مرورگر باز کرده و یک فایل صوتی و یک فیلم را استریم کردیم. در لپ تاپ ۴ گیگابایتی این کار باعث از کار افتادن سیستم و کند شدن زجر آور آن شد به حدی که قابلیت های پایه و ساده سیستم نیز غیر قابل استفاده شد. برای مثال، با کلیک کردن موس هیچ پاسخی از سیستم دیده نشده و اسناد بسیار ساده نیز به سختی اسکرول می شد. حتی گرفتن اسکرین شات از نتایج تست ها نیز بسیار دشوار و زمان بر شده بود.
سپس ما نرم افزار فتوشاپ را با ۱۰ تصویر مختلف باز نمودیم. این کار روی دو لپ تاپ Dell Inspiron 17 و Alienware 15 بدون هیچ مشکلی انجام شد. فتوشاپ یک نرم افزار تشنه رم است. اگر چه می توان کار های ساده ای مثل برش تصاویر یا ویرایش های ابتدایی با فتوشاپ را با ۴ گیگابایت رم نیز انجام داد، ولی اگر به صورت همزمان روی تصاویر متعدد کار کرده و ویرایش تصویر جزو عادات روزانه شماست، باید به فکر ۸ گیگابایت رم باشید.
در مرحله بعد، تصمیم گرفتیم با استفاده از بازی Grand Theft Auto V، آزمایش گیمینگ را نیز به آزمایشات قبلی اضافه کرده و این بازی را روی Alienware 15 R3 اجرا نماییم. اگر چه این تنها سیستمی بود که مشخصات مورد نیاز برای اجرای این بازی را داشت، ولی مشاهده فشار زیاد وارد شده بر سیستم با اجرای GTA V علاوه بر سایر برنامه ها جالب توجه بود. اجرای این بازی ۲ گیگابایت دیگر از فضای رم را اشغال کرد. چون باز کردن بازی با اجرای فعال آن تفاوت زیادی در مصرف رم ندارد، آن را به حال خود رها کردیم تا آزمایش های بیشتری را انجام دهیم.
در حالی که به آزمایش خود با برنامه هایی که قبلا باز شده بود ادامه می دادیم، به صورت تدریجی بر فشار وارد بر رم افزوده و با باز کردن ۱۰ تب دیگر در مرورگر، استریم دو فایل صوتی دیگر و باز کردن ۱۰ عکس در فتوشاپ آزمایش را شدید تر کردیم. لپ تاپ ۸ گیگابایتی Dell Inspiron 17 بدون مشکل به عملکرد طبیعی خود ادامه داد. در Alienware نیز پس از انجام این کار، ما مجددا GTA V را بررسی نمودیم که همه چیز به صورت روان و طبیعی در حال اجرا بود.
مجددا با افزایش تعداد کل تب ها به ۳۰ عدد، استریم ۶ فایل و باز کردن ۳۰ تصویر در فتوشاپ آزمایش را شدت بخشیدیم. باز هم همه برنامه ها، از جمله بازی به کار خود ادامه می دادند. در این زمان در هر دو لپ تاپ ۸ گیگابایتی Dell Inspiron 17 و ۱۶ گیگابایتی Alienware 15 شاهد تغییر در مقدار رم استند بای بودیم که برای باز کردن برنامه های بیشتر سعی در خالی کردن فضای بیشتری داشتند.
باز هم فشار وارد به رم را افزایش داده و تعداد تب های باز شده در مرورگر کروم را به ۴۰، استریم فایل ها را به ۸ و تصاویر باز شده در فتوشاپ را به ۴۰ عدد رساندیم. لپ تاپ ۸ گیگابایتی Dell Inspiron در این نقطه کاملا اشباع شد و با پر شدن کامل رم، عملکرد سیستم دچار مشکل گردید. حرکت بین پنجره های مختلف بسیار دشوار شد و هنگامی که سعی کردیم تب های مرورگر یا تصاویر را بیشتر کنیم، سیستم کاملا هنگ کرد.
لپ تاپ ۱۶ گیگابایتی Alienware 15 عملکرد قابل تحسینی را به نمایش گذاشت، ولی میزان حافظه مورد استفاده به ۱۴ گیگابایت رسید و در عین حال مقدار حافظه خالی رم به صفر نزدیک شد. در این زمان برنامه ها شروع به کند شدن نمودند و حرکت میان صفحات و یا انتقال میان فایل های باز شده به سختی صورت می گرفت. با این حال، GTA V هنوز هم بدون مشکل در حال اجرا بود و ما در این بازی یک خودرو را به سرقت برده و به تعقیب و گریز پرداختیم! سپس به آزمایش ادامه دادیم.
در این مرحله تعداد تب ها را به ۵۰ و فایل های در حال استریم را به ۱۰ عدد افزایش دادیم. در این زمان همه چیز به خوبی در حال اجرا بود. نهایتا، ۱۰ تصویر دیگر در فتوشاپ باز کرده و تعداد تصاویر باز شده را به ۵۰ عدد رساندیم. اینجا بود که برنامه ها شروع به هنگ کردن نمودند. عملکرد ویندوز دچار مشکل شدید شد و کلیک کردن و تایپ کردن با تاخیر های فراوانی همراه بود. پس از این که سعی کردیم بازی در حال اجرا را دوباره بالا بیاوریم، سیستم کاملا هنگ نمود. با ۱۳۶۲۵ مگابایت رم مورد استفاده و ۲۵۶۲ مگابایت رم استند بای سیستم به محدوده ۱۶ گیگابایتی رم خود رسیده بود. اما تنها پس از بستن یکی از برنامه ها، سیستم عملکرد عادی خود را از سر گرفت.
نتیجه کلی: افرادی که به مولتی تسکینگ و اجرای همزمان برنامه ها نیاز دارند، باید حداقل ۸ گیگابایت رم برای دستگاه خود در نظر بگیرند. همچنین اگر اجرای همزمان نرم افزار ها برای شما با باز کردن تب های متعدد در مرورگر و ویرایش تصویر همراه می شود، حتما به ۱۶ گیگابایت رم نیاز خواهید داشت.
جمع بندی
نتیجه به دست آمده از این مطلب کاملا واضح است: مقدار رم سیستم شما باید از نیاز شما بیشتر باشد. هر چقدر شما در حین کار با رایانه به انتهای ظرفیت رم خود نزدیک شوید، عملکرد آن تحت تاثیر منفی بیشتری قرار گرفته و برای انجام کار های مختلف با مشکل و کندی رو به رو می شوید. خوشبختانه تعویض قطعات رایانه های شخصی بسیار آسان بوده و رم نیز یکی از ماژول های مقرون به صرفه است. حتی اگر تمایل داشته باشید لپ تاپ خود را ارتقا دهید، تعویض و ارتقای رم این کار را به سادگی و در مدت زمان اندکی به انجام می رساند.
یک لپ تاپ ۴ گیگابایتی تنها با باز کردن چند سند و تعدادی تب در مرورگر به محدودیت خود نزدیک می شود. سیستم ۸ گیگابایتی عملکرد بهتری داشته و به خوبی از ویرایش تصاویر مختلف به همراه وبگردی با تب های متعدد و استریم فایل های صوتی و تصویری پشتیبانی می کند. یک رایانه ۱۶ گیگابایتی نیز می تواند تعداد فراوانی تب باز شده در مرورگر را به صورت همزمان میزبانی کرده و در کنار آن امکان استریم فایل های متعدد و حتی اجرای یک بازی را فراهم کند. در نهایت باید گفت که دلیلی برای تهیه سیستمی با رم بیشتر از ۱۶ گیگابایت وجود ندارد، مگر این که شما به انجام حجم عظیمی از کار های به صورت همزمان و مولتی تسکینگ نیاز داشته باشید.