انتشار توکن با پشتوانه طلا مجاز است
بانک مرکزی ضمن ابلاغ مجموعه مقررات لازم در خصوص انتشار توکن با پشتوانه طلا و فلزات گرانبها، مسیر انتشار انواع توکن معاملاتی با سایر پشتوانه ها را مجاز اعلام کرد.
به گزارش کلیک، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در رویداد ملی ارز دیجیتال با بیان اینکه بخش عمدهای از محدودیتها در سند سیاستگذاری و تنظیمگری ارز دیجیتال حذف شده است گفت: بانک مرکزی ضمن ابلاغ مجموعه مقررات لازم در خصوص انتشار توکن با پشتوانه طلا و فلزات گرانبها، مسیر انتشار انواع توکن معاملاتی با سایر پشتوانه ها را مجاز اعلام کرد.
نوشآفرین مؤمنواقفی بیان کرد: درخصوص انتشار انواع توکن دارایی، مسئولیت تدوین مجموعه مقررات لازم با سازمان بورس اوراق بهادار بوده و در چارچوب قوانین، هماهنگی های لازم از سوی بانک مرکزی با وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر ذی نفعان انجام خواهد شد.
معاون فناوری های نوین با اشاره مخاطرات خرید و فروش رمزپول ها گفت: نگهداری، خرید و فروش غالب رمزپولها، متضمن پذیرش درجه بالایی از مخاطره و ریسک بازار است؛ چراکه قیمت این نوع از رمزدارایی در بازارهای جهانی معمولا” با نوسان شدید همراه بوده و سازوکار قطعی برای مدیریت ریسک های مترتبه وجود ندارد. علاوه بر این، در حال حاضر نگهداری، خرید و فروش رمزپول، با ریسک های متنوعی از جمله ریسک مسدود شدن یا نشانگذاری کیف رمزپول کاربران و درنتیجه، از دست رفتن یا از دسترس خارج شدن سرمایه آنان نیز روبرو است.
مومن واقفی افزود: با توجه به مخاطرات پیش گفته، بانک مرکزی فعالیت در حوزه رمزپول را برای عموم مردم توصیه نمی کند و کارگزاران رمز پول و نهادهای امین موظف هستند در راستای حمایت از حقوق مردم، از آگاهی کامل “کاربران” نسبت به مخاطرات و ریسکهای هرگونه مبادله، نگهداری و به کارگیری انواع “رمزدارایی” ها اطمینان حاصل نموده و عدم حمایت و ضمانت “بانک مرکزی” و نظام بانکی را متذکر گردند.
عضو هیات عامل بانک مرکزی رویکرد بانک مرکزی در تدوین این چارچوب را کاملا” توسعه محور خواند و گفت: بانک مرکزی در کنار ایفای وظایف قانونی در خصوص تنظیمگری فعال، “انتشار” و “عرضه اولیه” انواع “رمزپول” در داخل کشور را از طریق “محیط آزمون تنظیمگری” مورد تایید “بانک مرکزی” مجاز شمرده است.
معاون فناوری های نوین در پایان خاطرنشان کرد: هدف غایی بهرهگیری از ظرفیتهای بالقوه رمزداراییها است و در همین راستا سند ارائه شده، به عنوان اولین گام صرفا” چارچوب و سیاستهای کلان در حوزه رمز پولها را در بر دارد و تدوین کلیه دستورالعملها و الزامات برای جاری سازی مفاد این سند با همکاری و تعامل با وزارت اقتصاد و سایر ذینفعان انجام خواهد پذیرفت.
وی با اشاره به سند سیاستگذاری و تنظیمگری ارز دیجیتال گفت: حدود پنج سال است که در یک فضای مبهم در مورد سیاستگذاری حوزه رمزپولها به سر میبریم و اگر پنج سال پیش تکلیف این داستان را مشخص کرده بودیم، اکنون به اسناد بالغانهتر و تکمیل یافتهتر رسیده بودیم اما با بحث بر سر متولی این زمان به هدر رفت.
مؤمنواقفی در مورد اصولی که در این سند مورد توجه قرار گرفته به حکمرانی و حاکمیت ریال اشاره کرد و گفت: در این سند تنها جایی که کلمه مجاز نیست استفاده شده این است که استفاده از رمزارزها به عنوان ابزار پرداخت در کشور مجاز نیست و این مورد را به دلیل قانون بالادستی که در بحث حاکمیت ریال داریم مجاز ندانستهایم.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی گفت: فضا را برای اینکه امکان توسعه محوری وجود داشته باشد باز کردیم و در این مورد دو نهاد صرافیهای رمز ارز و نهادهای امین معرفی شدند که این دو نهاد باید طبق دستورالعملهای بعدی مجوز دریافت کنند. هر کارگزاری رمزپول برای نگهداری باید از ظرفیت نهاد امین استفاده کند. در این زمینه ممکن است پلتفرم رمزپول خود دارای مجوز کاستودی یا نهاد امین باشد یا از ظرفیت یک نهاد امین دیگر استفاده کند.
مؤمنواقفی در ادامه با اشاره به شکلگیری سندباکسها توضیح داد: قبلاً انتشار توکنهای معاملاتی ممنوع بود که این محدودیت حذف شده و افرادی که بخواهند فعالیت کنند مسیر فعالیتشان در سندباکس باز است. حتی توکنهای مبتنی بر طلا و ارز نیز میتوانند بر این اساس پس از تنظیمگری با مصوبه هیات عالی فعالیت کنند.
او با اشاره به ریسکهایی که در این زمینه وجود دارد گفت: یکی از بحثها ریسک بازار و مسدود شدن داراییهاست که انتظار داریم صرافیها این ریسکها را به مردم اطلاعرسانی کنند. این ریسکها از سوی دولت و بانک مرکزی قابل کنترل نیست و کسی که در این حوزه فعالیت میکند باید این ریسک را بپذیرد.