عصاره ضایعات آفتابگردان از کپک زدن میوهها جلوگیری میکند
دانشمندان آکادمی علوم چین به رهبری ژیاو دونگ لو (Xiao-Dong Luo) و یون ژائو (Yun Zhao) به تازگی تصمیم گرفتند تا ببینند آیا این ساقهها میتوانند منبعی از ترکیبات ضد قارچی باشند که بتوان از آنها برای جلوگیری از کپک زدن گیاهان استفاده کرد یا خیر.
توت آبی (بلوبری) و سایر میوهها کاملا مستعد ابتلا به قارچهایی مانند کپک خاکستری هستند، در حالی که آفتابگردان در برابر آنها مقاوم است. با در نظر گرفتن این حقیقت، اکنون دانشمندان از عصاره ساقههای ضایعات آفتابگردان برای جلوگیری از کپک زدن چنین میوههایی استفاده کردهاند.
به نقل از نیواطلس، مدتی است که آفتابگردان به دلیل مقاومت در برابر بسیاری از بیماریهای گیاهی مورد توجه قرار گرفته است و در حالی که دانهها و روغن آن کاربردهای متعددی دارد، ساقه این گیاهان معمولا دور ریخته میشود.
هنگامی که عصارههایی از چنین ساقههایی بهدست آمد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، مشخص شد که حاوی ۱۷ نوع مختلف از ترکیبات شیمیایی به نام دیترپنوئیدها هستند. چهار مورد از این موارد پیش از این برای علم ناشناخته بودند.
وقتی این ترکیبات روی کپک خاکستری آزمایش شد، چهار مورد از ۱۷ دیترپنوئید که شامل دو مورد جدید برای دانشمندان میشد، غشای پلاسمایی قارچ را از بین بردند.
این باعث نشتی ماده داخلی سلولهای آن شد و از شکلگیری آن به شکلی که ما به عنوان کپک خاکستری میشناسیم جلوگیری کرد.
دانشمندان اقدام به استفاده از محلول غیر سمی عصاره آفتابگردان روی دستهای از توت آبی کردند، سپس آن توتها را خشک کردند و سپس هاگهای کپک خاکستری را به آنها تزریق کردند. در طی یک دوره شش روزه، به جای اینکه همه توتهای آبی کپک زده شوند ۴۲.۹ درصد از آنها کپک نزدند. با انجام تحقیقات بیشتر، این رقم باید افزایش یابد.
منبع: آخرین خبر