پاندمی آنفولانزا در راه است؟ | غفلت از پایش دیگر بیماری‌ها در دوران کرونا

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به پاندمی آنفولانزا، وضعیت دیگر بیماری‌های عفونی را که در دوران کرونا مورد غفلت قرار گرفتند تشریح کرد.

پاندمی آنفولانزا در راه است؟ | غفلت از پایش دیگر بیماری‌ها در دوران کرونا

علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به بیماری‌های عفونی دیگری که تحت تأثیر همه‌گیری ویروس کرونا قرار گرفته‌اند، به ایلنا گفت: «این موضوع در سراسر دنیا اتفاق افتاده است. با توجه به فشاری که کووید بر سیستم سلامت در سراسر دنیا ایجاد کرده، این‌گونه به نظر می‌رسد که نگرانی‌هایی از نظر پایش و رسیدگی و شناسایی سایر بیماری‌هایی که قبلاً تحت مراقبت بوده‌اند مانند سل، سرخک، ایدز، بیماری‌های مقاربتی و سایر بیماری‌ها وجود دارد.»

ناجی گفت: «فشاری که روی ظرفیت سیستم سلامتی آمده و اینکه خود مردم به دلیل شرایط کووید مراجعه به مراکز درمانی را برای مدتی مورد غفلت قرار دادند، در این موضوع تأثیرگذار بود. این مسئله فقط محدود به بیماری‌های عفونی نیست و بسیاری از بیماری‌های دیگر همچون بیماری‌های ریوی و غیره نیز شامل این وضعیت می‌شود.»

سرخک و سل رواج می‌یابند؟

او افزود: «گزارش‌هایی وجود دارد و در کشور خودمان هم این موضوع را می‌بینیم که پایش مربوط به بیماری‌های ایدز، سرخک یا بیماری‌های مقاربتی ممکن است چندان مانند قبل که برنامه‌هایی برای آن‌ها داشتیم و مورد بررسی قرار می‌گرفت، وجود نداشته باشد. همان‌طور که می‌دانید، شواهدی نیز از شیوع سرخک در بخش‌هایی از کشور وجود دارد. به طور کلی این برنامه‌ریزی در تمام دنیا باید صورت بگیرد که ظرفیت‌ها افزایش پیدا کند و توجه به سایر بیماری‌های عفونی بیشتر شود. پایش‌های مربوط به این بیماران نیز باید پیگیری شود که بعد از به سرانجام رسیدن کووید، با سیلی از بیماری‌های دیگر مواجه نباشیم.»

ناجی با اشاره به مهم‌ترین بیماری‌های عفونی به غیر از کرونا گفت: «بیماری سل بسیار مهم است و همیشه در کشور ما به صورت آندمیک وجود دارد. همین‌طور ایدز و بیماری‌هایی که تقریباً می‌شود گفت در کشور ریشه‌کن کرده‌ایم؛ مانند سرخک. این‌ها از دیگر بیماری‌های عفونی مهم به جز کووید هستند. سایر بیماری‌های تنفسی مانند آنفولانزا هم همین وضعیت را دارند. باید به سمت افزایش ظرفیت سیستم درمانی برویم و توجهمان به این بیماری‌ها را نیز بیشتر کنیم که مورد غفلت واقع نشوند و برای این بیماران فراخوان بدهیم و سرویس‌های مناسب را به آن‌ها ارائه کنیم.»

بیشتر بخوانید: شباهت‌های سویه جدید کرونا و سرماخوردگی فصلی

او در ارتباط با میزان شیوع سرخک در کشور گفت: «بیماری سرخک با توجه به واکسیناسیون و مراقبت‌ها در شناسایی این بیماری به خوبی کنترل شده بود. اما گزارش‌هایی از سرخک در استان‌های جنوب شرقی کشور شده و الان وزارت بهداشت برنامه‌ریزی مورد نظر را در مناطق پرخطر انجام داده که بشود آن را کنترل کرد.»

همیشه نگران آنفولانزا هستیم

ناجی با اشاره به هشدار سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با شواهدی از شیوع گسترده آنفولانزای طیور گفت: «به طور کلی ما در همه سال‌ها نگران آنفولانزا هستیم. در خصوص آنفولانزای دام و طیور نیز این مسئله وجود دارد که برخی از گونه‌های آن قابلیت انتقال به انسان را دارند.»

او افزود: «بر همین اساس در سازمان جهانی بهداشت یک سیستم پایش برای گونه‌های آنفولانزای طیور و پرندگان وجود دارد که موارد ابتلا به این گونه‌ها مورد بررسی قرار گرفته و ردیابی می‌شود. انتقال این گونه‌ها به انسان به غیر از اهمیتی که در حیطه دامپزشکی دارد و خسارت‌های اقتصادی زیادی که ممکن است به وجود بیاورد، برای انسان نیز می‌تواند خطر آفرین باشد. همچنین با توجه به شرایط همه‌گیری کووید، مراقبت‌های درمانی و بهداشت و ماسک زدن‌ها، به سمتی می‌رویم که با توجه به حجم واکسیناسیون و آزادسازی جوامع، انتظار شیوع بالای عفونت‌های تنفسی را باید داشته باشیم.»

همچنین بخوانید: ابتلا به کرونا با آلودگی هوا تشدید می‌شود

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی افزود: «به هر صورت مردم در این چند مدت به این دلایل ایمنی‌شان نسبت به عفونت‌های تنفسی پایین آمده است و باید منتظر شیوع آنفولانزا از نوع انسانی و همین‌طور طیور باشیم. با توجه به ارتباط گونه‌های طیور و انسان‌ها و تغییراتی که ممکن است در این ویروس‌ها ایجاد شود و امکان انتقال آن به انسان را افزایش دهد و ابتلاهای زیادی ایجاد کند، احتمال شیوع این گونه همیشه وجود دارد.»

ارسال نظر