کشف سیاره فراخورشیدی جدیدی که قوانین تشکیل سیارات را زیر پا گذاشته است

 به تازگی دانشمندان یک سیاره فراخورشیدی جدید کشف کردند که قوانین مرتبط با تشکیل سیارات از دیسک اطراف ستاره مرکزی را زیرپا گذاشته است.

کشف سیاره فراخورشیدی جدیدی که قوانین تشکیل سیارات را زیر پا گذاشته است

دانشمندان یک تیم بین‌المللی سیاره فراخورشیدی غیرعادی با ابعاد سیاره مشتری را کشف کردند که به دور ستاره‌ای کم جرم به نام « TOI-4860 » واقع در صورت فلکی « کوروس » می‌چرخد.

این غول گازی تازه کشف شده که « TOI-4860 b » نام دارد، به دو دلیل یک سیاره فراخورشیدی غیرمعمول است: اول اینکه انتظار نمی‌رود ستاره‌هایی با جرم کم، میزبان ستاره‌هایی با جرم حدودی سیاره مشتری باشند، درحالیکه ستاره TOI-4860 بسیار کم جرم است و دوم اینکه، این سیاره توسط عناصر سنگین غنی شده است.

این سیاره در ابتدا با استفاده از ماهواره « TES » ناسا به عنوان یک نقطه روشن در حین عبور از مقابل ستاره میزبان خود شناسایی شد، اما این داده‌ها برای تائید آن کافی نبود.

این غول گازی جدید حدود 1.52 روز طول می‌کشد تا یک چرخش کامل به دور ستاره میزبان خود انجام دهد، کشف چنین سیاره‌ای فرصتی درخشان برای مطالعه خواص جو سیارات مشتری‌گون است و می‌تواند اطلاعات ارزشمندی در مورد نحوه تشکیل سیارات غول گازی در اختیار ما قرار دهد.

این تیم از رصدخانه جنوبی « SPECULOOS » واقع در صحرای آتاکامای شیلی برای اندازه‌گیری سیگنال سیاره در چند طول موج و تائید ماهیت آن استفاده کرد. این تیم در ادامه مطالعات خود، با یک گروه از دانشمندان ژاپنی همکاری کردند و با استفاده از تلسکوپ « سوبارو » در هاوایی موفق شدند جرم سیاره را اندازه بگیرند تا درنهایت به عنوان یک سیاره فراخورشیدی جدید تائید شود.

ما امروزه در نظریه تشکیل سیارات می‌دانیم هرچه جرم ستاره کمتر باشد، دیسک مواد اطراف آن نیز جرم کمتری دارند. سیارات در اطراف ستاره از همین تجمع مواد دیسک حاصل می‌شوند. اما چطور از ستاره‌ای کم جرم با دیسک رقیق، چنین سیاره عظیمی شکل گرفته است؟ دانشمندان با مشاهده جرم کم ستاره مرکزی انتظار نداشتند که چنین سیاره غول‌پیکری در اطراف آن پیدا کنند. اما این یک حالت استثنا است. TOI-4860 اولین تائید برای حالتی است که یک ستاره کم جرم میزبان یک سیاره پرجرم شده است.

مطالعه برای درک بهتر فرآیندهای تشکیل چنین سیاره‌ای و همچنین دیگر ویژگی‌های فیزیکی آن ادامه دارد. دانشمندان این پروژه در فاز بعدی از تلسکوپ « Very Large » در شیلی وقت گرفته‌اند تا بتوانند این سیاره فراخورشیدی و دیگر سیارات با ویژگی‌های مشابه را مطالعه کرده و با یکدیگر مقایسه کنند.

منبع: دیجیاتو

ارسال نظر