آموزش گام به گام اورکلاک کردن کارت گرافیک

اگر مایلید بدون پرداخت هیچ هزینه اضافه عملکرد پردازنده گرافیکی (GPU) خود را ارتقا دهید، ما را در این آموزش همراهی کنید.

آموزش گام به گام اورکلاک کردن کارت گرافیک

کلیک - به دنیای اورکلاک خوش آمدید، جایی که رویاها لباس حقیقت می پوشند. در دنیای اورکلاک با اعمال تغییراتی روی پردازنده ها، گاهی رکورد های جهانی بنچمارک شکسته می شود و گاهی هم نتیجه ای جز سوختن پردازنده حاصل نمی شود!

اورکلاک کردن کارت گرافیک های انویدیا و AMD به افراد محتاط توصیه نمی شود. ممکن است شما به قطعات سخت افزاری رایانه خود صدمات جدی وارد کنید، بنابر این پیش از شروع کار باید همه جوانب را بسنجید. به علاوه، در برخی موارد عملکرد پردازنده گرافیکی پس از اورکلاک با حالت عادی چندان تفاوتی نخواهد داشت.

اما اگر از جمله افرادی هستید که همیشه تا آخرین قطرات و ذرات خمیر دندان و سس را از قوطی آن بیرون می کشید و می خواهید این کار را در مورد کارت گرافیک رایانه خود هم تکرار کنید، اورکلاک سرگرمی لذت بخشی برای شما خواهد بود!

با ظهور DirectX 11، اورکلاک کردن پردازنده گرافیکی (GPU) برای گیمر ها بسیار سودمند شد. همچنین پس از ارائه DirectX 11 اساس اورکلاک به شدت تغییر پیدا کرد.

اگر شما از جدیدترین نرم افزار ها و سخت افزار های گیمینگ استفاده می کنید، باید بگوییم که این آموزش تا حدود زیادی با فناوری DirectX 12 عرضه شده در کارت گرافیک های سری ۱۰ انویدیا نیز سازگار است، پس شما هم می توانید با تغییرات اندکی از آن بهره بگیرید.

در کارت گرافیک های جدید انویدیا با فناوری GPU Boost و کارت گرافیک های AMD با فناوری Power Tune دیگر امکان افزایش ولتاژ و در نتیجه افزایش مستقیم سرعت هسته های پردازشی وجود ندارد.

بنابر این، بهتر است در اغلب موارد، ولتاژ را به حال خود رها کرده و آن را به نرم افزار مخصوص اورکلاک محول کنیم. با انجام این کار، شما از رسیدن به محدودیت های ساختگی قدرت که توسط سازنده GPU تعیین شده نیز خودداری می کنید. پس هسته های پردازشی برای کنترل دمای خیالی که ممکن است موجود باشد و یا نباشد خود را ضعیف نمی کنند.

۱ . دانلود نرم افزار

برای اورکلاک کردن پردازنده گرافیکی، GPU یا همان کارت گرافیک، بر خلاف CPU لازم است تعدادی نرم افزار مخصوص ویندوز دانلود کنید. بهتر است برای هر کارت گرافیک، نرم افزار ارائه شده توسط شرکت سازنده همان محصول را دریافت کنید، مثل GPU Tweak برای ایسوس و Afterburner برای MSI.

در این آموزش ما از یک کارت گرافیک رفرنس کولر (کارتی که از سیستم خنک کننده پیش فرض سازنده استفاده می کند) GTX 980 برای اورکلاک پردازنده گرافیکی (GPU) استفاده می کنیم. بنابر این نرم افزار مورد استفاده ما MSI Afterburner خواهد بود. این نرم افزار امکان بنچمارک گیری از طریق نظارت بر فریم ها را فراهم کرده و دارای صفحه in-game overlays (صفحه کوچی در بازی های رایانه ای که اطلاعات خاصی را به نمایش می گذارد) قابل تنظیم است که امکان مشاهده عملکرد کارت گرافیک اورکلاک شده و مقایسه آن با سرعت اصلی پردازنده گرافیکی را امکان پذیر می کند.

۲ . فعال سازی مانیتورینگ (نظارت)

پس از نصب Afterburner، اولین کاری که باید انجام دهیم، فعال کردن in-game overlay و نظارت بر تعداد فریم (فریم ریت) است. همچنین شما می توانید پوسته نرم افزار را به یک مورد ساده تر و با کارایی بیشتر تغییر دهید.

۳ . آزمایش سرعت فعلی

در این مرحله شما باید نحوه عملکرد کارت گرافیک خود با سرعت اصلی آن را مورد آزمایش قرار دهید تا بدانید در حال پیش فرض پردازنده گرافیکی شما چگونه عمل می کند. به همین جهت ما از بازی Total War: Rome II برای بنچمارک گیری استفاده کرده و آن را با بالاترین تنظیمات گرافیکی و رزولوشن ۲۵۶۰x1440 اجرا کردیم. در این آزمایش کمترین تعداد فریم، ۱۹ فریم بر ثانیه (fps)، بیشترین تعداد فریم، ۶۱ فریم بر ثانیه و مهم تر از همه میانگین آن ۴۴٫۷ فریم بر ثانیه بود.

۴ . افزایش power limit (محدوده قدرت)

اکنون وقت آن است که مراحل اصلی عملیات اورکلاک را شروع کنیم. برای این کار به صفحه اصلی رایانه خود بازگشته و دوباره نرم افزار Afterburner را اجرا کنید. اولین موردی که باید افزایش یابد، power limit است.

پس اسلایدر موجود در زیر این گزینه را تا نهایت افزایش دهید. این کار باعث می شود تا کارت گرافیک بتواند از تمام قدرت موجود استفاده کرده و پا را از تنظیمات اصلی و پیشنهادی انویدیا فراتر بگذارد. بنابر این کارت گرافیک می تواند تا دمای ۹۱ درجه سلسیوس کار کند، در حالی که این مقدار در حالت عادی ۷۹ درجه سلسیوس است.

۵ . افزایش clock speed (سرعت پردازنده)

کار را با افزایش سرعت پردازنده آغاز می کنیم. برای انجام این کار اسلایدر موجود در زیر Core Clock را جا به جا کنید. شما باید با تغییر مداوم این گزینه و با آزمون و خطا به بهترین حالت دست پیدا کنید. در این مورد، برای دست یابی به یک پردازنده اورکلاک شده سالم باید مقدار core clock چیزی در میان ۲۲۵ تا ۲۷۵ مگاهرتز باشد، بنابر این ما آن را روی ۲۴۰MHz قرار می دهیم.

۶ . افزایش memory clock speed (سرعت حافظه پردازنده)

در نهایت، ما باید مقدار memory clock یا سرعت حافظه را بیافزاییم. پس از اندکی آزمایش ما به عدد میانگین ۴۵۰MHz دست یافتیم.

ما این کار را انجام داده و با قرار دادن مقدار ولتاژ مورد نیاز به عهده GPU Boost به تماشای نتیجه کار می نشینیم. تنها کاری که الان باید انجام دهیم، فشار دادن دکمه Apply است. سپس مجددا اقدام به بنچمارک گیری می کنیم تا ببینیم عملکرد کارت چگونه است.

در بنچمارک بازی Total War: Rome II پس از اورکلاک، کمترین تعداد فریم، ۱۷ فریم بر ثانیه، بیشتر تعداد فریم، ۶۷ فریم بر ثانیه و تعداد فریم میانگین که از بقیه مهم تر است، ۵۳٫۶ فریم بر ثانیه بود، که این میزان نشان دهنده افزایش ۹ فریم بر ثانیه ای نسبت به حالت عادی کارت گرافیک است.

همانطور که مشاهده می کنید اختلاف کمترین تعداد فریم و تعداد فریم میانگین در حالت عادی پردازنده گرافیکی با حالت اورکلاک شده آن عدد قابل توجهی را نشان می دهد. جالب تر این است که این میزان افزایش در کیفیت اجرای بازی بدون نیاز به پرداخت هر گونه هزینه و به صورت رایگان قابل دسترسی است.

ارسال نظر